راه ترقی

آخرين مطالب

به هیچ زیرساختی برای رفع فیلترینگ نیاز نیست نوشتارها

به هیچ زیرساختی برای رفع فیلترینگ نیاز نیست
  بزرگنمايي:

راه ترقی - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
درباره پنهان‌کاری شورای عالی فضای مجازی

کامبیز نوروزی-حقوقدان| تصمیم به پالایش محتوا در فضای مجازی از طریق ماده 750 قانون مجازات اسلامی و کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه انجام می‌شود. در این کارگروه، دولت با 6 عضو معادل 50 درصد آرا برای درخواست بازگشایی نیاز به همراهی یکی از دو نماینده مجلس یا چهار دستگاه غیردولتی دارد. این امر به سادگی در برخی موارد مانند گوگل‌پلی ممکن است اما در مواردی مانند توئیتر دشوارتر است. علاوه بر این، مسدودسازی سکوهای پرکاربرد مانند اینستاگرام و واتس‌آپ نیز به تصمیم نهادهای عالی امنیتی بستگی دارد و این تصمیم در صورت موافقت آن نهادها می‌تواند بازگشت‌پذیر باشد. مسیر دیگر، آرایه قضایی دادگاه‌هاست که به ‌ویژه در مواردی مانند کلاهبرداری یا قمار ممکن است به مداخله قضایی منجر شود.
به طور کلی فیلترینگ ذاتاً و فی‌النفسه غیرقانونی است و همزمان نقض حق آزادی دسترسی به اطلاعات و مغایر با قانون حقوق ملت در قانون اساسی است. فیلترینگی که در ایران رایج است، شبیه آن است که دستور بدهند، هیچ روزنامه و مجله‌ای منتشر نشود. نقش بنیادین حق آزادی بیان،‌ رسانه و دسترسی به اطلاعات ازجمله حق‌های اساسی مردم است. گفته می‌شود برای رفع فیلترینگ نیاز به زیرساخت‌های خاصی است اما این حرف کاملاً بی‌اساس است و ادامه آن محدود کردن حق طبیعی شهروندان ایران خواهد بود.
دسترسی به برخی پلتفرم‌ها باز بوده اما اقدامات فنی محدودسازی انجام دادند تا دسترسی محدود شود‌ حالا با برداشتن همان محدودیت‌ها، می‌توانند دسترسی محدود شده را دوباره برقرار کنند. آن هم زمانی که گمانه‌زنی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه بیش از آنکه ممانعت در مقابل فیلترینگ‌ بیش از آنکه اراده سیاسی باشد، منافع اقتصادی گروه‌هایی است که از فیلتر‌شکن فروشی، منافع پنهان هنگفت می‌برند،‌ اگرنه که فیلترینگ به طور کلی بی‌اثر است و هیچ حاکم عاقلی کار بی‌اثر و بیهوده انجام نمی‌دهد. ‌ 80 درصد مردم از فیلترشکن استفاده می‌کنند و عملاً فیلترینگ شکست خورده و بدنامی آن صرفاً برای تصمیم‌گیران حوزه سیاست مانده است.
تمام این اتفاقات درحالی است که شورای عالی فضای مجازی که این تصمیمات برای آنها گرفته می‌شود به موجب قانون ایجاد نشده‌ و همین موضوع ابهام اساسی دارد. برای مثال، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به موجب قانون ایجاد شده و حدود اختیارات و وظایف آن مشخص است. اما حدود و ثغور فعالیت‌های شورای عالی فضای مجازی مشخص نیست و دامنه فعالیت آن بسیار گسترده و به اعتقاد حقوقدانان تصمیماتش غیرقانونی است.
از نظر حقوقی محض، رئیس‌جمهور می‌تواند دستور رفع فیلترینگ بدهد‌ اما در واقعیت سیاسی و اداری کشور چنین امکانی برای رئیس‌جمهور نیست. البته اینکه چرا مذاکرات شورای عالی فضای مجازی محرمانه است و منتشر نمی‌شود، خود مساله‌ای اساسی است. مجلس شورای اسلامی که رکن قانون‌گذاری کشور است و مهم‌ترین و پیچیده‌ترین مباحث مطرح می‌شود،‌ مذاکرات علنی است و خبرنگاران می‌توانند در صحن حضور داشته باشند اما شورای عالی فضای مجازی پنهان‌کاری می‌کند.‌ در عرف معتقدیم لابد خلافی انجام می‌دهند که پنهان‌کاری می‌کنند! چرا خبرنگاران در جلسات حضور ندارند؟ در شورای عالی امنیت ملی بسیار طبیعی است که در جلسات خبرنگاران حضور نداشته باشند اما چرا باید در جلسات این شورا هیچ رسانه‌ای نباشد! به این دلیل که‌ موافقان و مخالفان طرح‌ها مشخص می‌شوند و در نتیجه هویت واقعی برخی از اعضا در مخالفت با حقوق مردم آشکار خواهد شد.
قوانین ما در این بخش ناقص است اما از نظر حقوقی این موضوع غیرقابل ‌بررسی نیست؛ چه از نظر حقوقی و چه از نظر فقهی، اصل بر آزادی است. در فقه اصلی وجود دارد به نام اصل اباحه به این معنا که هر آن چیزی که ممنوع نشده باشد، مجاز است. کسب‌وکارهای مشروع و قانونی مجاز هستند و کسب‌وکارهایی که موضوع کار آنها مشروع و قانونی نیست مانند خریدوفروش موادمخدر و خریدوفروش اسلحه گرم طبق قوانین ایران مجاز نیستند چراکه کالا و خدمات غیرقانونی است. افرادی که کسب‌وکاری را با خدمات و کالاهای مجاز راه می‌اندازند، هیچ ممنوعیت قانونی برای فعالیت ندارند؛ در نتیجه صاحبان کسب‌وکار در صورتی ‌که این کسب‌وکارها در محیط آنلاین اداره می‌شوند، حق دارند که به فعالیت خود ادامه دهند؛ ممانعت در روند کار این کسب‌وکارها از طرق مختلف مانند فیلترینگ، تضییع حق این افراد است به‌ خصوص که فیلترینگ در نظام حقوقی ایران غیرقانونی است و تمام اقداماتی که تا به امروز برای فیلترینگ انجام گرفته است نیز غیرقانونی است و هیچ قانونی وجود ندارد که اجازه فیلترینگ را صادر کرده باشد. تنها چیزی که می‌تواند اختیاری را به دولت و نهادهای حاکمیتی بدهد، قانون است. هیچ‌ چیزی غیر از قانون اجازه نمی‌دهد، حقوق مشروع ملت سلب شود. در حوزه اینترنت نیز به همین شکل است؛ در مساله اینترنت بسیاری از رفتارهایی که اتفاق می‌افتد، غیرقانونی است. شورای عالی فضای مجازی و یا کمیته تشخیص مصادیق مجرمانه هیچ ‌یک پایه‌های قانونی ندارند اما محیط اینترنت را با محدودیت‌های گسترده‌ای مواجه کردند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1001181/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی قیمت دلار 5 دی 1403

چرتکه افزایش دلار برای دو‌ اتفاق

خبر بزرگی که فقط خود کریم باقری می‌داند!

میثاقیان: رشتی‌ها به داد سپیدرود برسید

تغییر ظاهری عجیب مدافع تراکتور!

صلاح از بالاترین سطح فوتبال هم بالاتر است!‏

پیروزی پرگل سپیدرود و تثبیت صدرنشینی

کاویانپور: من هم بودم انتخابم کریم بود

خوشحال‌ترین حالت امباپه در برنابئو

متولد افغانستان، سرمربی در لیگ هلند

درخشان: در پرسپولیس به من ظلم شد

گودرزی: با روانخواه به دنبال اتفاقات شیرین هستیم

جلیلی: همین غربی که ادعای تمدن دارد، در سوئیس خانم‌ها از سال 1971 توانستند که حق رای داشته باشند

تصاویر کانال تلگرامی پزشکیان از جلسه شورای عالی فضای مجازی در روز رفع فیلتر واتس‌آپ و گوگل‌پلی

فاضلی: بهترین آرزو برای توسعه ایران، جمع شدن بساط شورا‌های عالی است

علت انتخاب الناز ملک در «زخم کاری»

معرفی داوران یکی دیگر از بخش‌های جشنواره فیلم فجر

تسلیت امین حیایی برای درگذشت زنده‌یاد ژاله علو

آهنگ «بالا بلند» را از روزبه بمانی بشنوید

آتش زدن همسر در میدان شهر؛ حریق دامن زن و شوهر را گرفت

مدارس، دانشگاه ها و ادارات تهران فردا تعطیل شد

بگو مگوی مخابرات و اداره گاز؛ گازمان را قطع کنید، تلفن‌تان را قطع می‌کنیم!

شمارش معکوس «پارکر» برای لمس خورشید

مجموعه «نیکی گلسرخ» فریبا کلهر برای کودکان چاپ شد

بعد از سقوط سوریه، عراق را هم به کانون تهدید علیه ایران تبدیل خواهند کرد؟

ساختار اینترنت در ایران از لحاظ حقوقی مغشوش است

2ماه قبل از وقایع سوریه در نشست ویژه ایران و روسیه چه گذشت؟

چرا ارز تک نرخی نشد؟

برنامه ویژه بارسلونا در نوکمپ

گلزنی مهاجم‌ سابق استقلال در بازی جنجالی اندونزی!

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: گام اول تحقق وعده رفع فیلترینگ عملی شد

پزشکیان در دیدار با هموطنان مسیحی: بر سر مسائل بیهوده دعوا نکنیم

ادعای «تسنیم» درباره رحمانی فضلی، زنگنه و کلانتری تکذیب شد

میزان دستمزد شاهرخ شاهی و خواننده ای که بدش میاد

سلیقه سینمای پیمان قاسم خانی چه فیلم هایی هست؟

نماهنگ بی کلام زمستانی همراه با تصاویر برفی

تصادف مرگبار در پیست اسکی با 6 کشته و مصدوم

مدارس این شهرها چهارشنبه 5 دی غیرحضوری شدند

حکم 5 سال زندان تتلو نقض شد

افزایش کارایی پنل‌های خورشیدی که با روش نانویی خنک می‌شوند

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

شکست استراتژی افزایش جمعیت

کشف فرار مالیاتی 7 صندوق قرض‌الحسنه

روزی که پپ را ناراحت کردم هرگز یادم نمی‌رود!‏

رؤیای امروز ترکیه؛ دی‌بروینه در استانبول

ژابی با مدل موهایم حال نمی‌کند اما چیزی نمی‌گوید!

خاص‌ترین باشگاه کریسمسی دنیا از دایره قطبی

نخستین واکنش سخنگوی دولت به رفع فیلتر واتس‌آپ و گوگل‌پلی

رئیس عقیدتی-سیاسی فرماندهی کل قوا: دنبال حذف فضای مجازی نیستیم

دریادار ایرانی: امروز گام نخست دولت در اجرایی کردن فرامین رهبری رقم خورد