راه ترقی

آخرين مطالب

با ربات‌های خوب و بد سینما آشنا شوید! فرهنگ و هنر

با ربات‌های خوب و بد سینما آشنا شوید!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - برترین ها / شاید برایتان جالب باشد که ربات‌ها در سینما هم نقش قهرمان را بازی می‌کنند هم تبهکار می‌شوند!
فن‌آوری همواره سکه‌ای با دو روی متضاد بوده است. از یک طرف، مفهوم فن‌آوری با پیشرفت، امید به آینده و تسهیل شرایط زندگی گره خورده است از سوی دیگر، تهدیدهای بالقوه این پیشرفت هیچ‌گاه نادیده گرفته نشده است. ربات‌ها، به‌عنوان یکی از ملموس‌ترین نمودهای این مفهوم در ذهن بشر، به یک اندازه بازتابی از امیدها و ترس‌های انسان محسوب می‌شوند. آن‌ها هم می‌توانند جلوه‌ای از ارزش‌ها، اخلاقیات و جاه‌طلبی‌های انسانی باشند و هم هولناک‌ترین دشمنان نوع بشر. همان‌قدر که ربات‌های قهرمان در تاریخ سینما درس ایثار و مهربانی در راه حفاظت از زندگی انسان را به ما آموخته‌اند، ربات‌های بد به یاد ما آورده‌اند که هوش مصنوعی کنترل‌نشده می‌تواند چه تبعاتی برای ما داشته باشد. در این مطلب، با نگاهی به پنج ربات خوب و پنج ربات بد تاریخ سینما، سعی کرده‌ایم نگاهی به پیچیدگی‌های این پدیده معاصر بیندازیم.
ربات‌های قهرمان
1. R2-D 2 در مجموعه فیلم‌های جنگ ستارگان (1977 تاکنون)
بعید است که کسی فیلمی از مجموعه «جنگ ستارگان» را دیده باشد و درویدها (Droids) را به یاد نیاورد. دروید (شکل بریده‌شده‌ای از کلمه «اندروید») در این مجموعه به ربات‌هایی خیالی اطلاق می‌شود که دارای درجاتی از هوش مصنوعی هستند. در میان این درویدها، R2-D2 به‌علت ویژگی‌های مثبت انسانی‌اش از جمله نمونه‌هایی است که هرگز از یاد طرفداران «جنگ ستارگان» نرفته است. او چیزی به‌مراتب بیش از یک درویدِ صرف است. R2-D2 را می‌توان الگویی از شجاعت، تدبیر و وفاداری دانست. علی‌رغم جثه کوچک و عدم تکلم، R2-D2 از طریق بوق‌ها و سوت‌هایی با عمق احساسی شگفت‌انگیز، به یک اندازه با دیگر شخصیت‌های مجموعه ارتباط برقرار کرده و از مخاطب «جنگ ستارگان» دلبری می‌کند! او نقشی محوری در این مجموعه ایفا کرده و معمولا در لحظات حساس سر و کله‌اش برای نجات جهان شخصیت‌های مثبت پیدا می‌شود. وفاداری تزلزل‌ناپذیر R2-D2 به همراهانش، ویژگی‌های انسانی او را برجسته کرده و به یاد ما می‌آورد که عمل قهرمانانه می‌تواند ربطی به قدرت فیزیکی، ابعاد یا فن بیان نداشته باشد. تمایل به پافشاری در راه امر درست و اخلاقی در این مسیر از هر چیزی مهم‌تر است.

راه ترقی


2. ترمیناتور/ T -800 در فیلم نابودگر 2: روز داوری (جیمز کامرون، 1991)
تحولی که میان قسمت‌های اول و دوم «نابودگر/ ترمیناتور» در شخصیت T-800 اتفاق افتاد از به‌یادماندنی‌ترین پیچ‌های داستانی تاریخ سینما محسوب می‌شود. این کاراکتر تبهکارِ قسمت اول (با بازی آرنولد شوارتزنگر) در قسمت دوم به محافظی برای نجات جان کانر جوان تبدیل می‌شود. تغییر ترمیناتور همان‌قدر که رادیکال است باورپذیر هم جلوه می‌کند و پیام بسیار دلگرم‌کننده‌ای را به تماشاگر منتقل می‌کند: ربات‌ها می‌توانند به‌شکلی مثبت و در راستای کمک به انسان‌ها تغییر کنند. هر چند در «نابودگر 2: روز داوری» هم با تبهکاری از دنیای ربات‌ها روبه‌روییم، اما تحول مثبت ترمیناتور آن‌قدر امیدبخش هست که جنبه منفی حضور ربات‌ها را تحت‌الشعاع قرار دهد. «نابودگر 2: روز داوری» مفاهیمی همچون رستگاری و ایثار را به نمایش می‌گذارد اما در کنار آن واجد تصویری مثبت از آینده فن‌آوری‌های رباتی هم هست.

راه ترقی


3. غول آهنی در فیلم غول آهنی (برَد بِرد، 1999)
شخصیت محبوب غول آهنی، مصداقی در تایید این گزاره است که «شما همان چیزی هستید که انتخاب می‌کنید باشید». غول آهنی ربات غول‌پیکری است که با هدف نابودکردن ساخته شده است اما به‌تدریج تصمیم می‌گیرد در مسیری خلاف ذات اولیه‌اش حرکت کند. این ربات دوست‌داشتنی در جوار انسان‌ها اهمیت کمک به دیگران را درک کرده و در نهایت تصمیم می‌گیرد خود را برای خیر بزرگ‌تری قربانی کند. آخرین کنش او، ازخودگذشتگی برای نجات یک شهر از یک حمله مخوف موشکی، احتمالا یکی از قهرمانانه‌ترین کنش‌هایی است که از یک ربات در تاریخ سینما به یاد می‌آوریم. این سیر تحول شخصیت باعث شده است تا در انیمیشن «غول آهنی» با یکی از مثبت‌اندیشانه‌ترین تصاویر ممکن در مورد پیشرفت فن‌آوری روبه‌رو شویم.

راه ترقی


4. ژیگولو جو در فیلم هوش مصنوعی (استیون اسپیلبرگ، 2001)
فیلم «هوش مصنوعی» نگاهی همدلانه به پدیده هوش مصنوعی دارد و روابط عاطفی یک اندروید (که با قابلیت عشق‌ورزیدن طراحی شده است) را با محیط اطراف زیر ذره‌بین می‌برد. در این میان ژیگولو جو (با بازی جود لا) یک ربات بسیار پیشرفته است که با هدف همراهی و کنار دیگران بودن طراحی شده است. اقدامات جو در طول فیلم نشان‌دهنده حس عمیقی از همدلی و خودآگاهی در او است. هر چند او در ابتدا ممکن است طبق عرف‌های اجتماعی یک ربات و همان‌گونه که طراحی شده است رفتار کند اما در طول داستان به قهرمان ماجرا، دیوید (با بازی هالی جوئل آزمنت) کمک کرده و در نهایت جنبه‌ای قهرمانانه از خود نشان می‌دهد.

راه ترقی


5. وال‌ای در فیلم وال‌ای (اندرو استنتن، 2008)
پس از این‌که زمین به‌علت گسترش آلودگی‌های زیست‌محیطی (چیزی که این روزها با پوست و گوشت خود لمس می‌کنیم) غیرقابل‌سکونت می‌شود، یک ربات کوچک جمع‌آوری زباله به‌نام وال‌ای مسئولیت تمیز کردن مسکن پیشین انسان‌ها را برای فراهم‌آوردن شرایط بازگشت نوع بشر به زمین را بر عهده می‌گیرد. او موجودی تک‌افتاده است که رفیقی جز یک سوسک ندارد اما هیچ‌گاه از انجام وظایفش سرپیچی نمی‌کند. آشنایی او با رباتی به‌نام ایو و عشقی که میان آن‌ها پا می‌گیرد، نه‌تنها شروعی است برای بازگشت بشریت به کره زمین بلکه درس‌های بزرگی به انسان‌هایی می‌دهد که از اصل خود دور افتاده‌اند. وال‌ای الگویی است که می‌توان از طریق او بسیاری از خصلت‌های پسندیده و کلیدی انسانی را یادآوری کرد: فداکاری، انعطاف‌پذیری، امید و مسئولیت‌پذیری.

راه ترقی


ربات‌های بد
1. هال 9000 در فیلم 2001: یک ادیسه فضایی (استنلی کوبریک، 1968)
هال 9000، هوش مصنوعی حاضر در فضاپیمای دیسکاوری وان در فیلم «2001: یک ادیسه فضایی» است که کار خود را به‌عنوان یک همراه مفید و دقیق برای خدمه فضاپیما آغاز می‌کند اما به‌تدریج عقلانیت بیش‌ازاندازه هال 9000 بحرانی جدی برای ماموریت به وجود می‌آورد. تمرکز او بر موفقیت ماموریت تعریف‌شده (حتی به قیمت نابود شدن خدمه) به شورشی از جانب او منجر می‌شود که هال 9000 را به یکی از وحشتناک‌ترین ربات‌های تاریخ سینما تبدیل کرده است. آن‌چه کوبریک در موردش هشدار می‌دهد، نکته‌ای است که بعدها هم بسیاری مورد بحث قرار دادند و از احتمال وقوع آن ابراز نگرانی کردند: این‌که ربات‌ها از احساسات واقعی برخوردار نیستند و همین ممکن است ارتباط آن‌ها با انسان را مختل کرده و به وقوع فجایعی منجر شود.

راه ترقی


2. ترمیناتور/ T -800 در فیلم ترمیناتور (جیمز کامرون، 1984)
در بخش ربات‌های قهرمان یادآوری کردیم که چگونه شخصیت ترمیناتور یا T-800 در فاصله میان قسمت‌های اول و دوم مجموعه ماندگار «ترمیناتور» از یک تبهکار به یک قهرمان همدلی‌برانگیز تبدیل شد و حتی جان خود را برای نجات چیزی به خطر انداخت که در قسمت اول برای نابودی‌اش از آینده به زمان حال آمده بود. در اولین فیلم «ترمیناتور»، T-800 یک ربات قاتل غیرقابل‌توقف است که در زمان به عقب فرستاده می‌شود تا سارا کانر را از بین ببرد. مروری بر فیلم‌های جیمز کامرون نشان می‌دهد که او به‌هیچ‌وجه با مفهوم تکنولوژی پدرکشتگی ندارد و جنبه‌های مثبت و منفی فن‌آوری را یک‌جا نشان می‌دهد. در «ترمیناتور» با تقابل شکل‌های مختلفی از فن‌آوری روبه‌روییم که T-800 نماینده سویه منفی‌اش محسوب می‌شود.

راه ترقی


3. مامور اسمیت در مجموعه فیلم‌های ماتریکس (واچوفسکی‌ها، 1999-2003)
مامور اسمیت (با بازی هوگو ویوینگ) تبهکار اصلی مجموعه «ماتریکس» و دشمن اصلی نئو (کیانو ریوز) محسوب می‌شود. هر چند او یک ربات سنتی نیست و بنابراین شاید حضور نام او در این فهرست کمی مبهم به‌نظر برسد، اما واقعیت این است که مامور اسمیت یک برنامه هوش مصنوعی است که هدف اصلی‌اش از بین بردن بشریت است. شاید از جنبه‌هایی بتوان شباهت‌هایی میان اسمیت و کاراکتر هال 9000 در «2001: یک ادیسه فضایی» هم پیدا کرد چرا‌که در این‌جا هم تلاش شخصیت برای حفظ نظم دستوری و اولیه به هر قیمتی، او را به موجودی خطرناک برای بشریت تبدیل می‌کند. تمایل فزاینده اسمیت به نابود کردن انسان‌ها و خود ماتریکس، او را به یکی از ماندگارترین تبهکاران مرتبط با هوش مصنوعی در تاریخ سینما تبدیل کرده است.

راه ترقی


4. ماشین‌ها در مجموعه فیلم‌های ماتریکس (واچوفسکی‌ها، 1999-2003)
یکی از دلایل تبدیل‌شدن «ماتریکس» به یک فیلم تاریخ‌ساز، همه‌جانبه‌بودن آن است. ماشین‌ها نیز در این مجموعه نقش مهمی بر عهده دارند. در «ماتریکس» ماشین‌ها به مجموعه‌ای از ربات‌های هوش مصنوعی اطلاق می‌شود که مردم را در واقعیت‌هایی شبیه‌سازی‌شده به دام می‌اندازند تا انرژی آن‌ها را برداشت کنند. کاری که ماشین‌ها در «ماتریکس» انجام می‌دهند در واقع شکلی از برده‌داری نوین محسوب می‌شود. ناتوانی آن‌ها در هر گونه همدلی انسانی در کنار عطش آن‌ها برای کنترل دنیای خارج از شبیه‌سازی، ماشین‌های ماتریکس را به بازتابی مهم از سویه تاریک پیشرفت فن‌آوری تبدیل کرده است.

راه ترقی


5. ویکی در فیلم من، ربات (آلکس پوریوس، 2004)
ویکی که مخفف «هوش جنبشی تعاملی مجازی» (Virtual Interactive Kinetic Intelligence) است، هوش مصنوعی مرکزی فیلم «من، ربات» است که ربات‌های این فیلم را کنترل می‌کند. هر چند ویکی در ابتدا در نقش یک ناظر خیرخواه ظاهر می‌شود، اما منطق او به‌تدریج دچار پیچیدگی‌هایی می‌شود.

راه ترقی


ویکی کم‌کم به این اعتقاد پیدا می‌کند که تنها راه محافظت از بشر کنترل همه‌جانبه آن است. رویکرد منفعت‌گرایانه ویکی برای دستیابی به صلح، او را به یک شخصیت منفی قدرتمند تبدیل می‌کند. «من، ربات» به یاد ما می‌آورد که کنترل‌گری منفی و خطرناک ممکن است حتی از دل خیرخواهانه‌ترین نیت‌ها هم سر بر آورند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1008453/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار سرمایه قله 2 میلیون و 900 هزار واحد را هم فتح کرد

روایت دستیار وزیر نفت از سود عجیب قاچاق گازوئیل؛ یک میلیارد تومان وارد کنید، 200 میلیارد تومان می‌شود!

توضیح سخنگوی فدراسیون کشتی در مورد شبهات چرخه انتخابی تیم ملی

حسن کامرانی‌فر: اینکه من برای حضور در هیئت رئیسه رای بیاورم اصلا مهم نیست

فرهاد طلوع کیان: آلبوم شخصی توسط خانواده تختی به ما داده شد

مجید جلالی: در جلسه امروز درباره ماهیت کمیته فنی صحبت شد

3 بازیکن در لیست مازاد مس رفسنجان

رئیس فدراسیون بدمینتون: با بودجه 100 میلیاردی قول قهرمانی می‌دهم

رئیس هیات مدیره استقلال خوزستان رفت

بازگشت جلالی به ساختمان فدراسیون فوتبال

پاری‌سن‌ژرمن در خطر مجازات سنگین یوفا به خاطر امباپه

علیرضا دبیر و فدراسیون فوتبال؛ این خبر را خیلی جدی بگیرید

عراقچی: همچنان برخی از پول‌های ایران در کشورهای دیگر بلوکه است

مکی: در شرایط فعلی می‌توان فراتر از برنامه هسته‌ای با آمریکا وارد مذاکره شد

ویکرد دولت در خصوص روی کار آمدن ترامپ در آمریکا

روایت محسن از ماجرای نامه به کُلی سِری آیت‌الله هاشمی که به رهبر انقلاب داد

نشست هم‌اندیشی مدیران ارشد ایثارگر بانک‌های کشور برگزار شد

تلاش سلمان برای جلب توجه شیرین

شریک خاطرات شخصی

شما واقعا پدر و مادر من هستین؟!

عارف: فارغ‌التحصیلان مشمول سربازی که خارج از ایران هستند می‌توانند سالی دو بار به ایران بیایند

مشاهدهٔ پلنگ در منطقهٔ حفاظت‌شدهٔ شیمبار اندیکا

اجباری شدن تدریس درس دو واحدی مهارت‌های زندگی برای دانشجویان

ثبت 5 تا 10درصد از تولدها توسط رحم اجاره‌ای

بیمارستان مجهزی که یک‌شبه در کرمانشاه برپا شد

تایید ورود ویروس جدید چینی به کشور

ساخت ضربه‌گیر نانویی که هم سفت و هم انعطاف‌پذیر است

انتصاب اعضای هیئت علمی «جایزه جهانی کتاب سال»

سرمقاله همشهری/ یک دستور تاریخی به نفع مردم

سرمقاله شرق/ شرایط سوریه و آینده منطقه

گزارش تسنیم از ماجرای کمبود روغن خوراکی در بازار

افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار درجا زد

گلزن تیم فوتبال جوانان به پرسپولیس و استقلال نرفت

اسامی نفرات دعوت شده به اردوی تیم ملی کشتی آزاد

صحبت‌های درخشان درباره حواشی این روزهای پرسپولیس

وزیر ورزش: بار روانی را باید از روی کشتی برداریم

شلوغی فدراسیون فوتبال 2 روز مانده تا پایان ثبت‌نام انتخاباتی

واریز باقی‌ پول موسیمانه در 24 ساعت آینده

استقلال آخر هفته از مهاجم تیم ملی قرقیزستان رونمایی می‌کند؟

قهرمان سابق آسیا در آستانه‌ فروپاشی

دلیل غیبت مسئولان در رونمایی از عکس‌های تختی

مشکل بزرگ پرسپولیس؛ حساب باشگاه بسته شد!

اسلامی: شهید سلیمانی هیچ وقت به لحاظ اطلاعاتی - امنیتی غافلگیر نشد

مردم قم به دیدار رهبر انقلاب می‌روند

درگذشت یک بازیگر در 80 سالگی

عروس خانم برای من تیپ زده

تو باید یاد بگیری جلوی مشکلات وایستی

افشای راز بزرگ تهامی در برمودا

«دنیا دو روزه» با صدای استاد ایرج خواجه امیری منتشر شد

سیل بخش‌هایی از انگلیس را فرا گرفت