برآشفتگی پادوهای رسانهای غرب از توافق ضد تحریمی تهران- مسکو
نوشتارها
بزرگنمايي:
راه ترقی - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
امضای توافق جامع میان ایران و روسیه، با عصبانیت رسانههای فارسی زبان بیگانه مواجه شدند. در این میان و در حالی که برخی نشریات مدعی اصلاحطلبی و حمایت از دولت، خبر امضای قرارداد از سوی پزشکیان و پوتین را به طور کامل سانسور کرده بودند، برخی دیگر مذاکره با آمریکا را برجسته کردند.
روزنامه زنجیرهای هم میهن (وابسته به کرباسچی) هیچ تیتری درباره این توافق مهم ضد تحریمی منتشر نکرد و عوض آن، خودکشی طنزنویس آمریکا نشین را عکس اول خود کرد تا میزان سرخوردگی خود را هم به نمایش گذاشته باشد. روزنامه سازندگی هم از قول حسین مرعشی نوشت که قرارداد با روسیه نباید مانع گفتوگوی راهبردی با غرب برای رفع تحریمها شود. دبیرکل کارگزاران البته ترجیح داد مانند افراد بیحافظه و فراموشکار، هیچ اشارهای به سرنوشت رقتبار توافق قبلی با غرب (برجام) که از سوی آمریکا و اروپا زیر پا گذاشته شد، نکند!
رویکرد سرد و بعضاً توام با عصبانیت و سانسور رسانههای زنجیرهای از آن جهت قابل تأمل است که اولاً سخنگوی دولت اعلام کرده «موضوع توافقنامه ایران و روسیه از دولت اصلاحات آغاز گردیده و اکنون بهروزرسانی شده است». ثانیاً این قرارداد ضد تحریمی است و میتواند فشارهای تحریمی را کم اثر کند.
همزمان، وبسایت صدای آمریکا ضمن شبههافکنی نوشت: آیا با امضای توافق جامع تهران و مسکو ایران مستعمره روسیه میشود؟
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران، در دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، یک معاهده جامع راهبردی را امضاء کرد؛ که به گفته برخی کاربران شبکههای اجتماعی چیزی شبیه به مستعمره شدن رسمی ایران توسط روسیه است.
صدای آمریکا به این واقعیت اشاره نکرده که بسیاری از کشورهای غربی پیش از جنگ اوکراین شراکت گستردهای با روسیه داشته و همین حالا هم برخی از آنها مراودات خود و از جمله خرید گاز را حفظ کردهاند اما هیچ کس ادعا نمیکند که آن کشورها به خاطر مراوده با روسیه مستعمره شدهاند.
صدای آمریکا در عین حال اذعان کرد که مسکو و تهران درصدد همکاری برای گسترش نیروگاههای هستهای در ایران هستند
وبسایت رادیو فردا اما در گزارشی خاطرنشان کرد: دشمن مشترکی به نام آمریکا، ایران و روسیه را با وجود تاریخ بیاعتمادی میان آنها به یکدیگر نزدیک کرده است. اکنون، دو کشور یک پیمان استراتژیک امضا کردهاند که روابط دوجانبه آنها را برای دو دهه آینده تعیین خواهد کرد. این توافقنامه، روابط میان تهران و مسکو را که در سالهای اخیر گسترش یافته بود، عمیقتر میکند.
ارگان رسمی سازمان سیا سپس خط رسانهای را به محافل همسو داده و نوشت: این توافقنامه که در دیدار مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران و ولادیمیر پوتین، همتای روس امضا شد، احتمالاً با بیاعتمادی مردم ایران مواجه خواهد شد و حتی با تردید برخی سیاستمداران در داخل روبهرو خواهد شد که بر این باورند نمیتوان به مسکو اعتماد کرد. در سال 2021 نیز ظریف، وزیر خارجه وقت ایران که اکنون معاون رئیسجمهور است، روسیه را به تلاش برای تضعیف دیپلماسی هستهای با غرب متهم کرد. شراکت با روسیه احتمالاً فشارهای بیشتری بر ایران وارد کرده و دستیابی به تنشزدایی احتمالی با غرب را دشوارتر خواهد کرد.
رادیو فردا در عین حال از اظهارات آقای پزشکیان ابراز ناخرسندی کرد که در نشست هماندیشی با فعالان اقتصادی روسیه گفت: ایران به همراه روسیه و چین میتوانند آمریکا را تحریم کنند.
رادیو فردا به نقل از خبرگزاری ریانوستی هم نوشت: روسیه و ایران در حالی یک گام قاطع به سوی یکدیگر برمیدارد که دونالد ترامپ طرفدار فشار حداکثری بر ایران است. ولادیمیر ساژین، کارشناس امور ایران هم در مصاحبه با «نزاویسیمایا گازتا» گفته است: ایران و روسیه با امضای توافق، به واشنگتن پیام میفرستند که علیه غرب متحدند. روسیه و ایران با امضای توافقنامه جدید در دورهای که هیچکس اطمینانی به گامهای دولت جدید آمریکا ندارد، به دونالد ترامپ یک پیام هشدار میفرستند.
اما دویچه وله درباره سفر آقای پزشکیان و امضای سند جامع همکاری نوشت: در پی تشدید تحریمها و تقابل ایران با غرب، روابط تهران با مسکو به یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی تهران تبدیل شده است. توافقنامه استراتژیک
47 مادهای بهمنظور تقویت همکاریها در زمینههای مختلف از جمله نظامی، انرژی هستهای، فناوری پیشرفته و همکاری مالی برای مقابله با تحریمها تنظیم شده است. این توافق، مشابه با روند توافقات ایران با چین است. در حالی که پزشکیان به دنبال تقویت روابط با روسیه است، منتقدان میگویند که عدم شفافیت در این توافقات، اعتماد عمومی را کاهش داده و ممکن است وابستگی ایران به قدرتهای خارجی را بیشتر کند. این سفر ادامهدهنده توافق استراتژیکی است که در سال 2001 و در دوران ریاستجمهوری خاتمی، میان ایران و روسیه به امضاء رسید و پایهگذار همکاریها در زمینههای انرژی، دفاع و نظامی بود. اگرچه جزئیات این توافق جدید هنوز نامشخص است، مقامات ایرانی تأکید دارند که این توافق چارچوب این شراکت تاریخی را تقویت خواهد کرد. مبادلات تجاری دو کشور در 10 ماه نخست سال 2024 میلادی بیش از 15 درصد رشد داشته است.
یادآور میشود روزنامه نیویورک تایمز در همین زمینه گزارش داد: ایران و روسیه تحت تحریمهای غرب قرار گرفتهاند و تجارت و امور مالی در خط مقدم توافقنامه همکاری راهبردی قرار دارد که دو رئیسجمهور آن را امضا میکنند.
-
يکشنبه ۳۰ دي ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۶:۲۴
-
۶ بازديد
-
-
راه ترقی
لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1016173/