راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ کدام جمهوری اسلامی؟-2 نوشتارها

سرمقاله شرق/ کدام جمهوری اسلامی؟-2
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق / «کدام جمهوری اسلامی؟-2» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سوپرمارکت‌های تهران توسط شبکه‌ای از آذری‌ها اداره می‌شود و قنادی‌ها توسط شبکه‌ای از یزدی‌ها. این پدیده درباره شبکه‌هایی از صنوف گوناگون نیز صادق است. شبکه‌های قومی، طایفه‌ای، خانوادگی و... در اقتصاد، سیاست و فرهنگ حضور دارند و به‌تدریج در کالبد روابط اجتماعی جان می‌گیرند.
دستگاه‌های اجرائی، تقنینی و قضائی هم از حیث تأثیر شبکه‌های قومی، طایفه‌ای و خانوادگی در امان نیستند. یکی از شهرهای بسیار کوچک مرکزی ایران که در زمان رژیم سابق شاید روستای بزرگی بیش نبوده، از حیث تعداد امرای ارتش شاهنشاهی یا تفوق آنان در گارد شاهنشاهی بسیار شگفت‌آور است. برخی شهرستان‌ها از حیث تغذیه نیروی انسانی برای دستگاه‌های امنیتی شهره‌اند و برخی دیگر برای تغذیه قوه قضائیه یا دیگر دستگاه‌ها و نهادها.

نقش شبکه‌های قومی در انتخابات قوه مقننه و شورای شهر بیش از قوای دیگر قابل مشاهده است چون در زمان انتخابات گروه‌های قومی در حاشیه شهرها فعال می‌شوند. از همین روست که مشکلات «متدولوژیک» کمتری در مطالعه تأثیر آنها در انتخاب نمایندگان وجود دارد. وضعیت طبقاتی-اقتصادی این گروه‌ها به گونه‌ای است که پایگاه اجتماعی رأی را در حاشیه شهرهای بزرگ و متوسط تشکیل می‌دهند.
مبارزه قدرت و پیکار سیاسی به شکلی غریزی در جوامع بشری انجام می‌شود و از همین روست که «تشکیلات سنتی مبتنی بر عوامل طبیعی» مانند قوم و قبیله و طایفه به مثابه نخستین تشکیلات اجتماعی برای کسب قدرت وارد عمل می‌شوند. اگر نهادهای سیاسی مدرن همچون قوای سه‌گانه از استحکام لازم برخوردار نباشند، به‌تدریج به تسخیر تشکیلات سنتی در‌می‌آیند، یعنی یک مجلس یا یک دولت یا یک دستگاه رسمی تحت تأثیر قوم و قبیله و طایفه و خانواده در‌می‌آید. پدیدارشناسی قوای سه‌گانه از این حیث بسیار آموزنده خواهد بود. شناسایی چنین پدیده‌ای و رصد آن در قوه مقننه به دلایلی که ذکر شد، ساده‌تر است اما در قوه مجریه و قضائیه، در ارتش، در نهادهای امنیتی و... شناسایی آن نیازمند مطالعات ویژه‌ای است. شاید بیش از 80 درصد از ما ایرانیان با فاصله یک یا دو نسل همگی ریشه روستایی داریم و پیوندهای قومی و قبیله‌ای‌مان به روستاها باز‌می‌گردد، البته امروز این تأثیر به مقیاس کوچک‌تری یعنی خانواده‌های بزرگ تقلیل یافته است. مسافرت‌های انبوه ما به شهرهای آبا و اجدادی‌مان در تعطیلات از این لحاظ نمادین است.
البته شاید حضور اقوام، طایفه‌ها و خانواده‌ها از دو جهت اهمیت بیشتری دارد؛ یکی از حیث انتقال روحیات قومی و قبیله‌ای به درون دستگاه‌های رسمی و دیگری از حیث لباس ایدئولوژیکی است که بر آن پوشیده می‌شود. گاه این رفتارها انسانی است و مثلا در قوای مجریه، قضائیه، بانک‌ها و... شفقت نسبت به افرادی که در پرتگاه‌های اجتماعی هستند، اعمال می‌شود. چنین رفتارهای شفقت‌آمیزی در نظام‌های سرمایه‌داری وجود ندارد. گاه نیز این رفتارها در نوعی بَدَویت در رفتارها خود را نشان می‌دهد. بدین سان، پرسش‌های متعددی از حیث شناخت روابط اداری-قضائی ما ایرانیان قابل طرح است: آیا اقوام و طوایف به همان سان که در قوه مقننه تأثیرگذارند، در قوای دیگر نیز تأثیر سیستمی و شبکه‌ای دارند؟
آیا در میان این اقوام و قبایل می‌توان روحیات و خصوصیات تهاجمی، خشونت‌گرایانه یا صلح‌آمیز شناسایی کرد؟ و مهم‌تر آنکه آیا این روحیات خود را در نحوه قضاوت و نحوه مدیریت در جمهوری اسلامی بازتاب داده است؟ و آیا نقش این روحیات مهم‌تر از ساختارها و سازوکارهای حقوقی و اجرائی و قضائی و تقنینی بوده است؟ در این میان به‌ویژه آن دسته از روحیات که تهاجمی‌ترند و میل به قدرت دارند، توجه بیشتری می‌طلبد. به بیان دیگر، پرسش کلان‌تر برای هر سیستمی این است که کدام‌یک از این روحیات به ویژگی اصلی نظام سیاسی تبدیل می‌شود؟ آیا نظامی مبتنی بر سازوکارهای حقوقی است یا اینکه ترکیبی از روحیه خاص طایفه‌ای و ایدئولوژی است؟ بازبینی نیروی انسانی در قوای سه‌گانه جمهوری اسلامی از این حیث قابل تأمل است. سازش‌کاری و روحیه تهاجمی صرفا در ایدئولوژی خلاصه نمی‌شود. ایدئولوژی، گاه لباسی است که بر تن عصبیت‌ها و رفتارها و روحیات خود می‌پوشانیم.
ایدئولوژی رَسَنی (طنابی) است که می‌توان با آن به بالای آسمان رفت یا به درون چاه شد. می‌توان با آن گرایشات و عصبیت‌های قومی را توجیه کرد یا می‌توان با آن رفتارهای مدنی را برساخت. همه چیز بستگی به روحیات و تمایلات ما دارد. آنچنان که مولوی می‌گوید رَسَن به خودی خود جرمی ندارد، این من و ما هستیم که با آن به درون چاه می‌رویم یا به بالا می‌رویم:
از خدا می‌خواه تا زین نکته‌ها / در نلغزی و رسی در منتها
زانک از قرآن بسی گمره شدند / زان رَسَن قومی درون چَه شدند
مر رَسَن را نیست جرمی ای عنود/ چون ترا سودای سربالا نبود
پرسش این است. ما که هستیم و چه هستیم؟ آیا ما عصبیت‌های شخصی و قومی و قبیله‌ای خود را بر نظام بار کرده‌ایم یا اینکه نظام حقوقی مستقل از این تمایلات بنا نهاده‌ایم؟ البته پاسخ به این پرسش یکسان نیست. برخی چنین کرده‌ایم و برخی چنان.
پیکاری همیشگی در درون نظام‌های سیاسی وجود دارد: استقرار یک نظام حقوقی یا استمرار گرایشات شخصی و عصبیت‌های قومی؟ هنوز پاسخ قطعی وجود ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1020403/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقاد از داور بازی بارسا

بازیکن جنجالی استقلال خوزستان خواستار جدایی شد

ثبت رکورد جذاب؛ فلیک به 100 گل رسید!

استعفای 2 عضو هیئت مدیره باشگاه ذو‌ب‌آهن

صدرنشینی سینر و سقوط مدودف در رنکینگ ATP

هافبک خیبر استقلال را محکوم کرد

واکنش آذری جهرمی به نطق‌ها اخیر مجلس؛ بیچاره منافع ملی!

دورهمی «مسعود، نرگس و سینا» سریال لیسانسه ها بعد 8 سال

انتشار «یادگار عمر» فرهنگ شریف فقید؛ این 30 قطعه را بشنوید

بودجه جشنواره موسیقی؛ فقط 9 میلیارد تومان

سرمقاله آرمان ملی/ تندروها پشت چراغ قرمز

بیل به دست گرفتن مردمی رئیس‌جمهور و «ماله‌کشی» مدعیان اصلاحات

بی‌خیال واقعیت ترامپ، غوطه‌ور در خیال خوش مذاکره!

الکسیس و شاید حیثیتی‌ترین کلین‌شیت زندگی!

زنگ خطر برای پرستاره‌ترین تیم لیگ ایران

طلسم‌شکنی «کوسه» در خانه سابق

واکنش دور از انتظار بیرانوند به شعارهای تند

آموریم: در عرض دو ماه قدر 10 سال پیر شدم

کنایه محمد فاضلی به میلیاردها دلار خسارت در پرونده کرسنت

از ماجرای تقلب در آرای مردمی تا سیمرغ ندادن به نوید محمدزاده!

چهره ها/ سلفی سپیده خداوردی با شال و کلاه در کنار پسرش

موزیک ویدئوی جدید «وای دل من» از حمید عسکری و امین رستمی

کشف شواهدی از نقش سلول‌های «زامبی» در پیری

دیده غلط می کند!

سرمقاله آرمان امروز/ سوغات ترامپ

وزیر صمت: سود تولید در مقایسه با پارسال نصف شده است

گزارش تسنیم از پرونده تخلف 13 میلیون دلاری واردات کاغذ

اولویت استخدام نیروهای درگیر کرونا اعلام شد

همیلتون: هیچ چیز در فرمول یک تضمین شده نیست

ادامه صدرنشینی مقتدرانه تاندر در کنفرانس غرب

مثبت‌ترین رکورد تراکتور در آزادی شکست

بازتاب پیروزی پرسپولیس مقابل تراکتور در رسانه های ترکیه ای

برگومی: طارمی باید عملکردش را بهبود ببخشد

گزارش حاج حسین یکتا از شادی زایدالوصف لبنانی‌ها

چهره ها/ سلفی بدون آرایش «پردیس پورعابدینی»

«بازی خونی» با لیندا کیانی به فجر 43 می آید

تلویزیون یا انفجار در گیشه؛ پشت تهیه‌کنندگان فجر43 به چه گرم است؟

جنایت شیطانی در مرداب هوس!

تصادف زنجیره‌ای در اتوبان معلم اصفهان؛ 2 نفر کشته و 22 نفر مصدوم شدند

سرمقاله هم میهن/ عملیات ایز گُم کردن

کیهان: اعتراض نمایندگان ملت به پیام ذلت‌بار ظریف در داووس

کورد صادرات تخم مرغ شکسته می‌شود

معاون وزیر کار: دچار کمبود کارگر شدیم

پرسپولیس تفاضل گل تراکتور را بی اثر کرد

فنی‌ترین و بهترین آزادکار ایران مشخص شدند

از غُول‌کُشی تا سودای قهرمانی کارتال با پرسپولیس در ایران

48 ساعت تا پایان احتمالی نیمار در الهلال

چرا مربیان خارجی دیر به تیم های ما مسلط می شوند؟

کاظم محمودی: پرسپولیس بهتر از تراکتور بود

شروع بازی های مرگ و زندگی برای نیمه پایین جدول