راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ توسعه‌طلبی ترامپی، به چه دلایل به کدام سرانجام نوشتارها

سرمقاله جوان/ توسعه‌طلبی ترامپی، به چه دلایل به کدام سرانجام
  بزرگنمايي:

راه ترقی - روزنامه جوان / «توسعه‌طلبی ترامپی، به چه دلایل به کدام سرانجام» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم ابوالفضل صفری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مقاصد و نقشه‌های سلطه‌طلبانه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا نسبت به کانادا، گرینلند، کانال پاناما، خلیج مکزیک و در نهایت نسبت به نوار غزه، پرسش‌های متعددی را درباره نیات و سیاست‌های امریکا، به دنبال داشته است. دو پرسش مهم در این خصوص آن است که رویکرد امریکا در دوران ترامپ بنا به چه دلایلی اتخاذ شده و چه پیامد‌هایی خواهد داشت.
امریکا مصداق کامل استکبار است. سلطه‌طلبی، ویژگی ذاتی استکبار بوده و امریکا نسبت به همه دنیا دارای روحیه و رویکرد استکباری و سلطه‌طلبی است. رفتاری که طی روز‌های اخیر از سوی ترامپ موجب بهت و حیرت جهانیان شده است، امر تازه‌ای نیست. پیش‌تر در تاریخ امریکا، موارد مشابه متعددی از قبیل مداخلات نظامی در امریکای لاتین، اشغال هاوایی، خرید آلاسکا و نقض حاکمیت کشور‌های مستقل مشاهده شده است که همگی نشان از یک سنت استعماری و توسعه‌طلبانه دارد. 
مسئله بعدی جایگاه امریکا در نظام بین‌الملل است. واقعیت امروز امریکا نشان می‌دهد که این قدرت جهانی که برای چند دهه هژمونی جهانی بود، در حال افول است. امریکای ترامپ درصدد آن است که با سلطه‌طلبی ارضی، چندین هدف را در موضوع مقابله با افول خود، پیگیری نماید؛ نخست، تسلط سرزمینی بر مناطق ژئواستراتژیک جهان برای مقابله با قدرت‌های رقیب است. در این راستا، گرینلند به دلیل موقعیت کلیدی در قطب شمال و نزدیکی به مسیر‌های تجاری جدید اهمیت ویژه‌ای دارد. کانال پاناما نیز که یکی از حیاتی‌ترین گذرگاه‌های تجاری جهان محسوب می‌شود، در کنترل امریکا می‌تواند نقش مهمی در محدودسازی چین و دیگر قدرت‌های نوظهور ایفاء نماید. دوم، افزایش تسلط امریکا بر منابع معدنی حیاتی و انرژی است که در رقابت با قدرت‌ها، موجب افزایش قدرت واشینگتن خواهد شد. به عنوان مثال، گرینلند سرشار از عناصر کمیاب معدنی است که در صنایع فناوری و نظامی کاربرد اساسی دارند. تسلط بر مناطق غنی از نفت و گاز نیز می‌تواند نفوذ واشینگتن را در بازار جهانی انرژی تقویت کند و دست برتر را در برابر رقبایی، چون چین و روسیه به امریکا بدهد. سوم، تقویت جامعه امریکا با دستاوردسازی از سلطه‌طلبی ارضی است. ترامپ تلاش دارد با برجسته‌سازی ادعا‌های ارضی، جامعه‌ای را که درگیر مشکلات داخلی از جمله نابرابری‌های اقتصادی و شکاف‌های اجتماعی است، حول یک هدف ملی‌گرایانه متحد کند. این سیاست پیش‌تر نیز در تاریخ امریکا مشاهده شده است، به عنوان مثال جنگ‌های اسپانیایی- امریکایی در اواخر قرن نوزدهم با توجیه توسعه و گسترش منافع ملی، مشروع جلوه داده شدند. چهارم، آماده شدن امریکا برای جنگ‌های احتمالی است. همواره در طول تاریخ، قدرت در حال افول با قدرت‌های چالش‌ساز مقابله کرده و این تقابل در مواردی منجر به وقوع جنگ‌های بزرگ شده است. امروز نیز امریکا درصدد آن است که خود را برای جنگ‌های بزرگ آماده کند. برای مثال امریکا برای جنگ در هند- پاسیفیک علیه چین در 2027 در حال مهیا شدن است و برای آن روز نیز در تلاش است که بر جریان‌های کالا، ارتباطات و انرژی و همچنین نقاط راهبردی جهانی تسلط یابد. این هدف نه تنها در قالب تقویت نیروی دریایی امریکا، گسترش پایگاه‌های نظامی غربی در شرق آسیا، عمق‌بخشی و گسترش به جنگ نامنظم و نظامی‌سازی منطقه فوق، بلکه با کنترل مستقیم بر گذرگاه‌های مهم بین‌المللی و نقاط ژئوپلیتیکی حساس نظیر قطب شمال، آبراه‌های دریایی و مناطق غنی از منابع طبیعی، در حال پیگیری شدن است. 
ویژگی‌های شخصیتی ترامپ هم مسئله‌ای است که بایستی مورد توجه قرار بگیرد. ترامپ فردی است که مبتلا به سلطه‌طلبی و دچار خودشیفتگی است. او از لحاظ روانی نیاز به دستاوردسازی‌های تاریخی دارد و سلطه‌طلبی نیز به او کمک می‌کند تصویری از یک رهبر مقتدر و استثنایی از خود بسازد و به جامعه امریکا بفروشد. 

در خصوص پیامد‌های سیاست‌های امریکا در دوران ترامپ، یکی از پیامد‌های مهم آن، افزایش بی‌ثباتی جهانی است. سلطه‌طلبی ارضی امریکا در دوران ترامپ موجب گسترش عدم‌قطعیت‌ها، مخاطرات و بحران‌ها خواهد شد که این وضعیت مخاطرات جدی بر روند‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک جهانی خواهد داشت، اما یکی از پیامد‌های مهم سیاست‌های ترامپ، تسریع افول قدرت امریکا است. امریکا برای چندین دهه مدعی آن بود که کشور‌های جهان بایستی در قالب نظمی جهانی که با هنجارها، رژیم‌ها و نهاد‌های بین‌المللی نئولیبرال شناخته می‌شدند، رفتار و کنش‌گری داشته باشند و هر بازیگری که خارج از این چارچوب تحمیلی رفتار کند، بازیگری ضد نظم محسوب شده و بایستی مجازات شود تا تغییر رفتار دهد، اما امروز این خود امریکا است که به مثابه یک بازیگر ضد نظم نئولیبرال به همه هنجار‌ها و رژیم‌های بین‌المللی که داعیه رهبری آنها را داشت، پشت کرده و به سرعت در حال عبور از آنها است. در واقع، آنچه امروز در حال رخ دادن است، این است که یک پادشاه عریان، خود، عریان بودن‌اش را فریاد می‌زند. ترامپ بار دیگر به جهان نشان داد که همواره منافع قدرت‌های بزرگ، بر اصول و هنجار‌های بین‌المللی (که در اصل برای تضمین منافع قدرت‌های بزرگ در مقابل قدرت‌های متوسط و کوچک وضع شده‌اند) غلبه داشته و نظم مبتنی بر منافع قدرت‌های بزرگ بایستی تغییر نماید. در این چارچوب، اقدامات او به‌مثابه کاتالیزوری روند گذار از نظم جهانی موجود و مؤلفه‌های آن‌را بیش‌ازپیش شتاب خواهد داد. 
اقدامات ترامپ در عرصه سیاست بین‌المللی به‌ویژه در حوزه ادعا‌های ارضی، نه‌تنها به افزایش چالش‌ها و بحران‌ها در سطح جهانی منجر می‌شود، بلکه نشانه‌ای است از تغییرات عمیق در نظام بین‌الملل؛ روندی که امریکا را بیش از دیگران تحت تأثیر جدی و گسترده قرار خواهد داد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1030520/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت تجارت نیوز از اثر 35.5 درصدی تورم بر رشد ارزش تراکنش های بانکی

معاون مالی و اقتصاد شهرداری تهران: عوارض صدور پروانه ساخت از ابتدای 1404 گران می‌شود

سیو دیدنی گندوز در مصاف تک‌ به‌ تک با جواد آقایی پور

گل اول سپاهان به پرسپولیس توسط محبی

بایرن برای خرید ویرتز باید سه بازیکن را بفروشد

شانس طارمی برای دربی ایتالیا از بین رفت

ضربه سر دانشگر خطرناک از کنار دروازه پرسپولیس به بیرون رفت

این بنر برای وینیسیوس نبود!

واکنش رودری به بنر هواداران سیتی برای وینیسیوس

باشگاه خیبر جریمه شد

تیم ملی بوکس جوانان ایران به روسیه می‌رود

گزارش زنده؛ پرسپولیس 1 - 1 سپاهان

گل اول پرسپولیس به سپاهان توسط علیپور

قدردانی مشاور رهبر انقلاب از سخنرانی پزشکیان در مراسم 22 بهمن

دیدار خرازی و بن‌زاید؛ تاکید بر تقویت همکاری ایران و امارات

پزشکیان: رئیس‌جمهور آمریکا ‌به چه حقی ایران را تروریست معرفی می‌کند؟

ادعای دمشق: پیام‌های واضحی از سوی ایران و روسیه درباره احترام به دولت جدید سوریه وجود دارد

لیندا کیانی بازیگر «ترور» شد

بازگشت «تنگه وحشت» با ایمی آدامز و خاویر باردم

پدر و مادر باید از بچه هاشون حمایت کنن

نظر زانیار خسروی در مورد مهاجرت هنرمندان

ساماندهی 408 معتاد متجاهر در هوای زیر صفر پایتخت

جدیدترین آمارها از کاهش نرخ ازدواج و افزایش طلاق

افزایش 24 درصدی مصرف‌کنندگان مواد مخدر در دنیا

ویدیویی از دوربین SuperHeavy را ببینید

شاعری که در جبهه‌های جنگ شعر می‌خواند

سعی کن خودت باشی!

جدال وزارت نفت و نیرو بر سر مقصر خاموشی گسترده تهران

چین با مشوق‌های جدید صنعت خودروی اروپا را نشانه گرفت

پسران «ابوموسی» فاتح لیگ کاراته وان

استقلالی‌ها سوار بر اتوبوس به مقصد شهر تاریخی

گرم کردن دو تیم سپاهان و پرسپولیس قبل از شروع دیدار

دروازه‌بان های پرسپولیس به اشتباه برای گرم کردن به سمت دروازه سپاهان رفتند

پپ و سیتی تاوان جدایی کاپیتان را می‌دهند

سیتی دیگر بردن را بلد نیست

تورام به بازی با یوونتوس می‌رسد

گزارش زنده؛ پرسپولیس 0 - 0 سپاهان

ورود بازیکنان سپاهان و پرسپولیس به چمن استادیوم نقش جهان

غایبان استقلال برای بازی با شمس‌آذر به عدد 5 رسید

فضائلی: مقاومت و خستگی‌ناپذیری، راه تحقق رفاه واقعی است نه خام‌اندیشی و تسلیم

پزشکیان وارد بوشهر شد

آیت الله جنتی: آمریکا به هیچ تعهدی پاییند نیست

واعظ آشتیانی: دولت باید از چاله‌ای که برایش کنده‌اند خود را نجات بدهد

عراقچی در نشست خبری با وزیر خارجه ترکمنستان: طرح کوچ اجباری فلسطینیان خلاف انسانیت و بشریت است

استقبال از رئیس‌جمهور در بدو ورود به استان بوشهر

طعنه آذری جهرمی: وفاق در دولت، مهمتر از وفاق با رقبا است

آرش فهیم: بیشترین اجحاف در حق فیلم «موسی کلیم الله» شد

امین حیایی: موقعیتی‌هایی داشتم ولی موندم تا این مملکت درست بشه

رقابت داغ بر سر اکران نوروزی 1404/ فیلم های احتمالی کدامند؟

پاسخ عضو هیات داوران جشنواره فجر به اعتراض «شهاب حسینی»