راه ترقی

آخرين مطالب

«داغ سرخ»؛ نگاهی داستانی به قیام سربداران؛ ایران فراتر از مرزهای جغرافیایی تنفس می‌کند انديشه

«داغ سرخ»؛ نگاهی داستانی به قیام سربداران؛ ایران فراتر از مرزهای جغرافیایی تنفس می‌کند
  بزرگنمايي:

راه ترقی - مهر/ آزاده جهان احمدی نویسنده و پژوهشگر یادداشتی با عنوان آئینه تاریخ با نگاهی به رمان «داغ سرخ» اثر حسین شمس‌آبادی داشته که توسط انتشارات سوره مهر منتشر و راهی بازار نشر شده است.
این‌مطلب برای انتشار در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفته است.
مشروح متن این یادداشت در ادامه می‌آید:
قیام سربداران جزو مردمی‌ترین جنبش‌های تاریخ میانه ایران است که از مهم‌ترین ابعاد فرهنگی‌شان، ترویج فرهنگ انتظار به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های اصلی تشیع است. سربداران در فواصل سال‌های (788-736 قمری) حکومتی محلی با امیران شیعه به مرکزیت سبزوار در منطقه بیهق بود. سربداران نخست به‌صورت یک قیام مذهبیِ شیعی صوفی علیه حکومت‌های محدود محلی برآمده پس از زوال حکومت تیموریان ظهور کرد. این قیام به دلیل ظلم حکومت‌های ملوک‌الطوایفی ایرانی و مغولی و تحت تأثیر تعالیم مذهبی شماری از صوفیان خراسان آغاز شد. این قیام به‌صورت یک حرکت مذهبی سیاسی، علاوه بر تأثیر بر منطقه خراسان و مازندران در برخی مناطق دیگر نیز تأثیر گذاشت.
قیام سربداران با همراهی دو گروه مذهبی (درویشان یا شیخیان) و سیاسی (سربداران) شکل گرفت. نخستین رهبران مذهبی سربداران شیخ خلیفه و شاگردش شیخ حسن جوری بودند. از دیگر رهبران شیخی سربداران می‌توان به درویش عزیز مجدی اشاره کرد.
مذهب تشیع با بن‌مایه‌ای از تعالیم تصوف، بیگانه ستیزی، فتوت، جوانمردی، مردمی‌بودن، فقدان وراثت در سلطنت، درگیری تضعیف‌کننده بین دو گروه شیخی و سربدار در رأس هرم قدرت و عدم وجود نظام مشروعیت در انتقال قدرت از جمله خصوصیات بارز این قیام محسوب می‌شود. این حکومت مدت نیم‌قرن در غرب خراسان جرجان (گرگان)، قومس (کومش)، مازندران حکومت کرد، و در نهایت به‌دست تیمور گورکانی منقرض شد.
رمان داغ سرخ نوشته حسین شمس‌آبادی نگاهی داستانی و تقریباً نو به قیام سربداران در ایران دارد. حسین شمس‌آبادی که این رمان را نوشته خودش سبزواری‌ست و کاملاً روشن است که یک سبزواری علاقه‌مند باشد به تاریخ وطنش. آن هم چه تاریخی! اصلاً در یک فقره فقط نگاه کنید به عنوان قیام سر به داران. سر به دار!!! کلی مفهوم انسانی و ملی نهفته در همین سر به دار بودن مقابل نیروی مهاجم خارجی که نیروهای مغول هستند. یعنی آزادگی و غیرت و استقلال و خیلی چیزهای دیگر.
این رمان برگزیده دومین جایزه ملی داستان حماسی است که دبیرخانه دائمی در آن خراسان رضوی قرار دارد. چند سالی هست که در ایران جایزه ملی داستان حماسی برگزار می‌شود. آن چیزی که ادبیات داستانی یک کشور را پررنگ و غنی می‌کند، پرداختن به کنش‌های جمعی و ایجاد خودآگاهی در جامعه است، در تاریخ هر کشور و ملتی، حماسه برای دفاع از دستاوردهای آن کشور شکل می‌گیرد. با قدردانی از دستاوردها، هویت شکل می‌گیرد و مسئله ملت پیش می‌آید. روایت همچون نخ تسبیحی است که مهره‌های جواهرنشان و گران‌قیمت جاودانگی، ایمان به غیب، سلحشوری، پهلوانی، قهرمانی، دین‌باوری، مهر و دوستی به مردم، بوم، سرزمین، امید به آینده، پیروزی بر شر و تباهی را گرد هم می‌آورد و از آن زینتی می‌سازد که برازنده فرهنگ و تمدنی است که توانسته است طی طریق آدمی را از دوران طفولیت تاریخی خود تا دوران خردمندی و تعالی در هیئت انسانی دیوستیز، خداباور و مؤمن به رستگاری و فلاح در آینه هنر حماسی به نمایش درآورد.
حسین شمس آبادی با همچنین نگاهی سراغ نگاهی نو به قیام سربداران رفته است و طی آن ضمن روایت عاشقانه طاهر به دختر پهلوان حسن حمزه در بستر تاریخ، نحوه قیام مردم سبزوار و باشتین پرداخته است. وجوه عاطفی کار در کنار بعد حماسی و وطن‌دوستی از طریق مواجهه با دیگری که مهاجم به خاک و فرهنگ است به شکل ماهرانه‌ای پرداخته شده است. این داستان با زاویه دید سوم شخص و دانای کل راوی قصه زندگی و تصمیمات طاره است. این زاویه دید شاید بهترین انتخاب نویسنده است که آن را ماهرانه پیش می برد و حتی مخاطب نسل جوان و امروزی را باخود همراه می‌سازد. ظاهراً طاهر مابازای خارجی ندارد اما نماینده نسل جوانی است که در خراسان قرن هشت با مغولان دست به گریبان بودند.
یکی از پاشنه‌های آشیل این نوع رمان تاریخی نثر آن است. نثری که می‌تواند به بهانه و دلیل بازنمایی آن شرایط تاریخی تبدیل به نثری شود که ارتباط با آن برای مخاطب جوان سخت شود. شاید به همین دلیل باشد که نویسنده از نثری روان و تقریباً امروزی و همه فهم برای این اثر استفاده کرده است. مثلاً به این فراز دقت کنید؛ «طاهر چاره‌ای جز ماندن نداشت او بود و یک خانه و سه ایلچی پیاله به دست که با هر پیاله که سر می کشیدند، تکه ‌ ای از لباس خود را در می‌آوردند، در حالی که صورت ‌ هایشان سرخ شده بود و از پیشانی ‌ شان عرق می ‌ ریخت. اوختای حال خوشی پیدا کرده بود و همه ‌ اش حرف می ‌ زد؛ از جنگ ‌ هایش از دلاوری ‌ هایش از راه و رسم ماندن در خاکی که متعلق به او نبود از نگاه کردن به چشمان مرد و زنی که از او بیزار بودند، از خشونتی که در خون ایلچیان مغول بود. طاهر پی برد جنگیدن و مبارزه با آنها فقط به زور بازو نیست. رعیت مظلوم فقط با یک لشکر یاغی نادان روبه رو نبودند که بشود آن ‌ ها را با زور شمشیر از این خاک بیرون کرد. طاهر فهمیده بود مردم برای رهایی از دست این ظالمان به فکر و آگاهی نیاز دارند طاهر فهمید اگر شیخ خلیفه را در مسجد سبزوار بر دار کردند ترس از خنجر او نداشتند که شیخ هیچ وقت دستش به قبضه خنجر نرسیده بود و اما زبانش فکر و اندیشه‌اش آگاهی دادن به رعیت با زبان قرآن و کلام خدا بود که ازهر شمشیری برنده‌تر بود واین را مغولان خوب فهمیده بودند.» (ص 17-116)
همان‌طور که عیان است این نثر مشکلی برای فهم انسان معاصر ایرانی ندارد. حتی نسل جوانش که خیلی هم اهل مطالعه نیست. حتی همین بخشی که شاهد مثال آوردم نشانگر بخشی از بن‌مایه داستان را هم نشان می‌دهد. و اتفاقاً اگر بنا باشد نقدی کوتاه در این متن مختصر بر این کتاب بنویسم می‌توانم از همین بخش بهره ببرم و بگویم ای کاش نویسنده محترم و دغدغه‌مند سبزواری تلاش می‌کرد تا به جای ارائه اطلاعات سرراست همه این پرسش‌ها و دریافت‌های طاهر را نشان می‌داد نه اینکه بگوید.
به هر حال نمی‌توان و نباید تلاش و رنجه نویسنده را در خلق اثری ملی و حماسی نادیده گرفت. حماسه، مفهوم جمعی دارد و قهرمان یک جامعه، پایگاه و محل رشدش مردم هستند، حماسه به طور پررنگی وظیفه ایجاد هویت و دفاع از مرزهای فرهنگی را دارد. حماسه ها از دوران گذشته تا روزگار معاصر را شامل می شود و در هر حماسه، یک قهرمان وجود دارد. قهرمان ها با اتکا به مردم، حماسه را رقم می زنند. وظیفه حماسه، ایجاد هویت و همچنین دفاع از مرزهاست. در حماسه، مرزهای جغرافیایی وجود ندارد، بلکه مرزهای فرهنگی را شامل می‌شود. کشور ایران فراتر از مرزهای جغرافیایی تنفس می‌کند و فقط زبان فارسی نیست که فرهنگ ما را می‌سازد، بلکه دستاورهای تاریخی از ملت ما ملتی خاص و شریف ساخته است. به واسطه حماسه و ادبیات داستانی، وظیفه ماست ک ه این شاخصه ها را در جهان اعلام کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1030521/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت تجارت نیوز از اثر 35.5 درصدی تورم بر رشد ارزش تراکنش های بانکی

معاون مالی و اقتصاد شهرداری تهران: عوارض صدور پروانه ساخت از ابتدای 1404 گران می‌شود

سیو دیدنی گندوز در مصاف تک‌ به‌ تک با جواد آقایی پور

گل اول سپاهان به پرسپولیس توسط محبی

بایرن برای خرید ویرتز باید سه بازیکن را بفروشد

شانس طارمی برای دربی ایتالیا از بین رفت

ضربه سر دانشگر خطرناک از کنار دروازه پرسپولیس به بیرون رفت

این بنر برای وینیسیوس نبود!

واکنش رودری به بنر هواداران سیتی برای وینیسیوس

باشگاه خیبر جریمه شد

تیم ملی بوکس جوانان ایران به روسیه می‌رود

گزارش زنده؛ پرسپولیس 1 - 1 سپاهان

گل اول پرسپولیس به سپاهان توسط علیپور

قدردانی مشاور رهبر انقلاب از سخنرانی پزشکیان در مراسم 22 بهمن

دیدار خرازی و بن‌زاید؛ تاکید بر تقویت همکاری ایران و امارات

پزشکیان: رئیس‌جمهور آمریکا ‌به چه حقی ایران را تروریست معرفی می‌کند؟

ادعای دمشق: پیام‌های واضحی از سوی ایران و روسیه درباره احترام به دولت جدید سوریه وجود دارد

لیندا کیانی بازیگر «ترور» شد

بازگشت «تنگه وحشت» با ایمی آدامز و خاویر باردم

پدر و مادر باید از بچه هاشون حمایت کنن

نظر زانیار خسروی در مورد مهاجرت هنرمندان

ساماندهی 408 معتاد متجاهر در هوای زیر صفر پایتخت

جدیدترین آمارها از کاهش نرخ ازدواج و افزایش طلاق

افزایش 24 درصدی مصرف‌کنندگان مواد مخدر در دنیا

ویدیویی از دوربین SuperHeavy را ببینید

شاعری که در جبهه‌های جنگ شعر می‌خواند

سعی کن خودت باشی!

جدال وزارت نفت و نیرو بر سر مقصر خاموشی گسترده تهران

چین با مشوق‌های جدید صنعت خودروی اروپا را نشانه گرفت

پسران «ابوموسی» فاتح لیگ کاراته وان

استقلالی‌ها سوار بر اتوبوس به مقصد شهر تاریخی

گرم کردن دو تیم سپاهان و پرسپولیس قبل از شروع دیدار

دروازه‌بان های پرسپولیس به اشتباه برای گرم کردن به سمت دروازه سپاهان رفتند

پپ و سیتی تاوان جدایی کاپیتان را می‌دهند

سیتی دیگر بردن را بلد نیست

تورام به بازی با یوونتوس می‌رسد

گزارش زنده؛ پرسپولیس 0 - 0 سپاهان

ورود بازیکنان سپاهان و پرسپولیس به چمن استادیوم نقش جهان

غایبان استقلال برای بازی با شمس‌آذر به عدد 5 رسید

فضائلی: مقاومت و خستگی‌ناپذیری، راه تحقق رفاه واقعی است نه خام‌اندیشی و تسلیم

پزشکیان وارد بوشهر شد

آیت الله جنتی: آمریکا به هیچ تعهدی پاییند نیست

واعظ آشتیانی: دولت باید از چاله‌ای که برایش کنده‌اند خود را نجات بدهد

عراقچی در نشست خبری با وزیر خارجه ترکمنستان: طرح کوچ اجباری فلسطینیان خلاف انسانیت و بشریت است

استقبال از رئیس‌جمهور در بدو ورود به استان بوشهر

طعنه آذری جهرمی: وفاق در دولت، مهمتر از وفاق با رقبا است

آرش فهیم: بیشترین اجحاف در حق فیلم «موسی کلیم الله» شد

امین حیایی: موقعیتی‌هایی داشتم ولی موندم تا این مملکت درست بشه

رقابت داغ بر سر اکران نوروزی 1404/ فیلم های احتمالی کدامند؟

پاسخ عضو هیات داوران جشنواره فجر به اعتراض «شهاب حسینی»