راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ زنگ‌خطر برای دیپلماسی کلیشه‌ای ایران نوشتارها

سرمقاله فرهیختگان/ زنگ‌خطر برای دیپلماسی کلیشه‌ای ایران
  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرهیختگان / «زنگ‌خطر برای دیپلماسی کلیشه‌ای ایران» عنوان یادداشت روز در روزنامه فرهیختگان به قلم مهدی خانعلی‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
از زمان فروپاشی نظام حاکم بر سوریه و اعلام رسمی تسلط ‌احمد الشرع‌ یا همان ‌محمد الجولانی‌ بر ساختار سیاسی این کشور، ترتیبات امنیتی در منطقه غرب آسیا دستخوش تغییرات بنیادینی شده و بسیاری از کارشناسان روابط بین‌الملل نسبت به لزوم ایجاد تغییر در راهبردهای دیپلماتیک بازیگران اصلی منطقه - یعنی ایران، ترکیه و عربستان -تأکید کرده‌اند. 
بعد از گذشت چند هفته و خروج واحدهای سیاسی از شوک، حالا این روند در حال نمایان شدن است و آنکارا- به عنوان پیروز اصلی تحولات اخیر در سوریه- نگرانی خود نسبت به مصادره این دستاورد توسط ریاض را در قالب‌های مختلف به نمایش گذاشته است.

عربستان سعودی به عنوان یکی از بازندگان معرکه دمشق، در هفته‌های نخست تلاش کرد تا با همراهی امارات - به عنوان یار اصلی خود در طیف سلفی در غرب آسیا -به تحلیل شرایط بپردازد و با رایزنی با سایر واحدهای سیاسی مرتبط با ماجرای سوریه - نظیر ایران و روسیه - زمینه را برای تغییر در زمین بازی فراهم کند. 
خروجی این دیپلماسی فعال سعودی‌ها، برقراری اولین سفر رسمی خارجی «احمد الشرع» در قامت رئیس‌ حکومت جدید سوریه به این کشور بود؛ سفری که با تدارک ویژه عربستان و حتی اعزام هواپیمای تشریفاتی برای انتقال الشرع به ریاض صورت گرفت.
این مسئله، آتشِ زیر خاکستر رقابت‌های منطقه‌ای در سوریه را شعله‌ور کرد و پس از تقدم عربستان سعودی به ترکیه به‌عنوان اولین سفر خارجی الشرع، برخی رسانه‌های منطقه‌ای از عدم پذیرش این مسئله از سوی آنکارا خبر دادند و آن را مصداق «عدم وفاداری به چیزی که دولت ترکیه در اختیار او قرار داده است»، ارزیابی کردند.
در همین راستا بود که ترکیه، ناخشنودی خود از این سفر را با مدل استقبال خود از الشرع به نمایش گذاشت و بنر خوش‌آمدگویی ویژه‌ای که برای احمد الشرع روی ساختمان نهاد ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه نقش بست، تأکید کرد که «الشرع» صرفاً رئیس دولت «انتقالی» سوریه است و نه حاکم این کشور.
این تقابل در راهبردهای ریاض و آنکارا می‌تواند به زمین‌های جدیدی مانند ابوظبی و دوحه هم کشیده شود؛ چرا‌که طیف اخوانی صراحتاً نسبت به هرگونه به‌هم خوردن ثبات در سوریه جدید نگرانی دارد و طیف سلفی هم خواهان تسلط بر بخشی از کیک سوریه جدید است و حاضر نیست آن را به‌طور کامل به اتحاد «ترکیه - قطر» واگذار کند. عدم تغییر پرچم سوریه در رسانه‌های مشهور وابسته به دوحه -نظیر میدل ایست آی - را نیز می‌توان قطعه‌ای از این شطرنج امنیتی در منطقه غرب آسیا دانست.
در میانه این نبرد دیپلماتیک سنگین که میان واحدهای سیاسی در منطقه برقرار است، رویکردی که دستگاه دیپلماسی ایران اتخاذ کرده، ناامیدکننده به نظر می‌رسد. نگاهی به موضع‌گیری‌ها و اقدامات مقامات ارشد سیاست خارجی کشورمان نشان می‌دهد که حداقل در شرایط کنونی، خبری از اقدامات فوری و اورژانسی برای جبران آسیبی که در سوریه به منافع ملی ایران وارد شد، نیست و «دیپلماسی کلیشه‌ای» همچنان رویکرد غالب در این زمینه است.
سخنرانی‌های مقامات رسمی نظیر وزیر امور خارجه و معاونان وی نیز فعلاً در حوالی «تأکید بر تمامیت ارضی سوریه» و «حمایت از خواست مردم سوریه» باقی مانده و به نظر نمی‌رسد راهبرد مشخصی از سوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در قبال تحولات منطقه‌ای در دستور کار باشد. 
شاید شفاف‌ترین و واقعی‌ترین نگاه به این مسئله، همان چیزی باشد که عراقچی در روزهای ابتدایی سقوط نظام بشار اسد در سوریه اعلام و تاکید کرد که ایران منتظر می‌ماند تا ببیند رفتار طرف جدید سوری چگونه خواهد بود.
البته به نظر می‌رسد با وجود گذشت چندین هفته و برخی اقدامات ضدایرانی دولت موقت سوریه – نظیر ممنوعیت ورود ایرانیان به این کشور حتی به قصد زیارت حرم‌های مقدس حضرت زینب(س) و حضرت رقیه(س) – هم باعث نشده تا طرف ایرانی به‌صورت کامل متوجه «سوگیری سوریه جدید» در قبال تهران شود.
این درگیری با «دیپلماسی کلیشه‌ای» در حالی ادامه دارد که ترکیه با طراحی اقداماتی نظیر امضای توافق امنیتی دوجانبه با دولت جدید سوریه، به دنبال بستن آخرین منافذ ممکن برای تغییر در میدان است و طرف «سعودی - اماراتی» هم با فهم دقیق این مسئله، بر سرعت اقدامات خود افزوده است. پیش از این و در همان روزهای نخست هم این مسیر از سوی ریاض و ابوظبی به تهران پیشنهاد شد و اقداماتی هم در این زمینه از سوی کشورمان صورت گرفت اما نهایتاً منجر به نتیجه نشد.
نگارنده در دو مقاله‌ای که پیش از این در روزنامه «فرهیختگان» منتشر شد، تأکید کرد که پروژه نظم نوین غرب آسیا که با عملیات میدانی اسرائیل در حال پیشروی است، با سقوط حکومت اسد در سوریه به یک دستاورد بزرگ رسید؛ اما هنوز فاصله زیادی با پیروزی دارد و اینجا دقیقاً همان نقطه‌ای است که ایران می‌تواند با طراحی و اعمال یک راهبرد درست، ورق را برگرداند؛ همان‌طور که در سال‌های پس از اشغال عراق و افغانستان از سوی ایالات متحده، ورق برگشت و مدیریت نظم امنیتی منطقه در اختیار مقاومت قرار گرفت.
یکی از نقاط کانونی در این راهبرد جدید، باید توجه به ‌عربستان سعودی‌ و ‌امارات متحده عربی‌ باشد؛ دو کشوری که در نگاه کلان، بخشی از پازل کنترل قدرت ایران در منطقه‌اند؛ اما در شرایط فعلی و در چهارچوب جدیدی که در منطقه وجود دارد، به دلایل مختلف می‌توانند همکاری مقطعی تاکتیکی با تهران برای تغییر در روندهای امنیتی داشته باشند.
به نظر می‌رسد تعلل دیپلماسی ایرانی در «کلیشه» در حال بستن این پنجره است و امارات و عربستان به دلیل همین بی‌عملی از سوی تهران، در حال طراحی جدید بدون فاکتور ایران‌اند تا منافع امنیتی خود در منطقه را تأمین کنند؛ یعنی اگر به فوریت اقدامی از سوی کشورمان برای برهم زدن طرح ترکیه در سوریه صورت نگیرد، نام ایران از فهرست بازیگران مؤثر بر تحولات سوریه خارج می‌شود و عربستان خود را به دیگری ترکیه در این میدان تبدیل خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1030596/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اوپک سیاست نفتی خود را تغییر نمی‌دهد

قبض برق سنگین واحدهای تولیدی ابطال می‌شود

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی: دستمزد باید متناسب با نرخ تورم تعدیل شود

غول خودروهای برقی چینی رکورد زد

گروه سایپا تحویل خودرو در ایام تعطیل را فعال کرد

تامین منابع جدید یارانه با حذف 2 دهک از یارانه بگیران

مدافع برزیلی چادرملو ادامه لیگ را از دست داد

غیبت مهاجم استقلالی فولاد در دیدار حساس فردا

نقص عجیب و بزرگ پیراهن آسنسیو در اتحاد

صعود نخستین تیم به مرحله یک چهارم نهایی جام حذفی

موقعیت خوب برای مهاجم سپاهان که گندوز ضربه او را مهار کرد

گل دوم پرسپولیس به سپاهان توسط فرشاد احمدزاده

پرسپولیس 10 نفره شد؛ امید عالیشاه پس از بررسی VAR اخراج شد

برق هاى استادیوم نقش جهان برای لحظاتی قطع شد

گل دوم سپاهان به پرسپولیس توسط محمد دانشگر

گزارش زنده؛ پرسپولیس 2 - 2 سپاهان

موقعیت گل برای سپاهان که از کنار دروازه پرسپولیس به بیرون رفت

پزشکیان: من هستم و تا آخر خواهم ماند

آیا کروبی مشمول عفو رهبری شده است؟

خطیب نماز جمعه تهران مشخص شد

محسن هاشمی: شعار زمستان سخت اروپا، مانع به‌نتیجه‌رسیدن مذاکرات دولت مرحوم رئیسی شد

عارف: جزو کشورهای تک رقمی در زمینه وضعیت بحرانی آب در دنیا هستیم

پزشکیان: ترامپ پشت تریبون حرف از مذاکره می‌زند بعد برای زمین‌گیر کردن ما اقدام می‌کند

صدای شکستن قلب امیر اومد!

هنرنمایی سیدرضا نریمانی با سفال

شهرام مکری،گلاب آدینه و مهرداد اسکویی داور شدند

«نیجریه» در آلمان

ماه اگر نوری از خودش نیست!

نماهنگی با موسیقی زیبای اقوام ایرانی

آهنگ جدید/ «پرواز» با صدای احمد سلو منتشر شد

انهدام باند فروش ملک 650 میلیاردی با اسناد جعلی

حوادث کوهستان، جان 18 کوهنورد را گرفت

واژگونی مینی‌بوس به علت بارندگی؛ 7 نفر مصدوم شدند

انفجار نارنجک در دست نوجوان 12 ساله

شرایط اعزام معلمان به خارج از کشور اعلام شد

آدم‌ربایی ساختگی دختر 14 ساله برای اخاذی 10 هزار دلاری

ویدیوی جدید مریخ‌نورد کنجکاوی از ابرهای یخی سیاره سرخ

راز بهترین عکسی که تا کنون از بشقاب پرنده گرفته شده چیست؟

داستانک/چوب و پیاز و سکه

خانه سالم از دید دکتر شکوری

مرندی: نمی‌توان به ترامپ اعتماد کرد

دور دوم بی‌خردی در واشنگتن

روایت تجارت نیوز از اثر 35.5 درصدی تورم بر رشد ارزش تراکنش های بانکی

معاون مالی و اقتصاد شهرداری تهران: عوارض صدور پروانه ساخت از ابتدای 1404 گران می‌شود

سیو دیدنی گندوز در مصاف تک‌ به‌ تک با جواد آقایی پور

گل اول سپاهان به پرسپولیس توسط محبی

بایرن برای خرید ویرتز باید سه بازیکن را بفروشد

شانس طارمی برای دربی ایتالیا از بین رفت

ضربه سر دانشگر خطرناک از کنار دروازه پرسپولیس به بیرون رفت

این بنر برای وینیسیوس نبود!