راه ترقی

آخرين مطالب

سودای دبیرخانه نوشتارها

سودای دبیرخانه
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بهانه اخیر دعوا میان قالیباف و پاجوش‌های مجلس،‌ ابلاغ‌نکردن قانون حجاب و عفاف است؛ اما به نظر می‌رسد این اختلاف سطحی بالاتر دارد. آنها که بیش از یک دهه است به قدرت شورای‌عالی امنیت ملی پی برده‌اند، ظاهرا بار دیگر خواهان تصاحب این سمت هستند. اما برای چه کسی؟ آیا دوباره جلیلی را کاندیدای دبیری این شورا می‌دانند؟ چرا حملات اخیر بیشتر از آنکه به قالیباف باشد، دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی را نشانه رفته است؟ آیا در شرایطی که بار دیگر کشور نیاز به دور‌زدن تحریم‌ها دارد، قرار است مانند سال‌های 90 تا 92 فروش نفت در اختیار تیمی خاص قرار بگیرد و برای این منظور نیاز به دبیرخانه دارند؟
حسرت دبیری
اخیرا قالیباف در یک جلسه دانشجویی شرکت کرده و در آنجا وقتی با انتقاد روبه‌رو می‌شود در مورد ‌ابلاغ‌نکردن قانون حجاب و عفاف توضیحاتی ارائه می‌کند. همین توضیحات پس از آن نیز در یک نشست از سوی مشاور سیاسی قالیباف در رسانه‌ها تکرار شد. براساس این توضیحات، دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی به دلیل شرایط ویژه تصمیم گرفته‌ مانع از ابلاغ این قانون شود.
 در همین باره یکی از اعضای لیست «پاجوش‌های مجلس» (نامی که خودشان در انتخابات 1402 برای خود برگزیدند) در پاسخ به حرف‌های قالیباف واکنش نشان داده است؛ واکنشی که لابه‌لای سطور آن نشان می‌دهد موضوع فراتر از قالیباف و حتی قانون حجاب و عفاف است. این تیم که به سعید جلیلی نزدیک است، اساسا از زمانی که جلیلی دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی را در سال 1392 از دست داد، تا همین امروز این پست را زیر نظر و ضربه خود قرار داده‌اند. آنها در دوران روحانی نتوانستند به مقصود برسند. پس از آن نیز با وجود تلاش‌های بی‌وقفه، دو سال همه تیرشان برای تغییر شمخانی از دبیری شورای‌عالی امنیت ملی به سنگ خورد تا اینکه در نهایت در پایان سال 1401 دبیر این شورا تغییر کرد؛ اما باز هم ظاهرا آنها رضایت ندارند.
این‌طور که قالیباف می‌گوید، تصمیم دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی درباره توقف ابلاغ قانون حجاب، به دلیل مصوبه‌ای بوده که از قبل وجود داشته است؛ مصوبه‌ای که مدافعان جلیلی و پاجوش‌ها هم آن را رد نمی‌کنند اما معتقدند‌ این اختیار فقط به دلیل مسائل و تصمیمات جزئی به دبیرخانه داده شده است.
دلیل اینکه آنها این اختیار دبیرخانه را رد نمی‌کنند از این رو است که آنها به‌خوبی آگاه هستند‌ که تصمیم حصر رهبران جنبش سبز‌ و ممنوع‌التصویری سیدمحمد خاتمی با همین مصوبه‌ گرفته شد؛ مصوبه‌ای که سعید جلیلی در دوران دبیری خودش تصویب کرد.
تصمیم جلیلی برای حصر
سال 96 کیوان خسروی، سخنگوی شورای امنیت ملی، گفته بود: تصمیم در مورد حصر بر‌اساس اقتضائات امنیتی در سال 89 از سوی شورای‌عالی امنیت ملی اتخاذ شده و در خصوص تداوم یا تغییر آن نیز همین شورا تصمیم‌گیری خواهد کرد.
حتی پیش‌تر از آن در زمانی که حسن روحانی به قدرت رسید، اعضای پایداری مجلس برای انتقام‌گیری‌ سراغ خاتمی رفتند و مدعی شدند او «ممنوع‌التصویر» است. این حکم محدود‌کننده حقوق شهروندی نه با دستور قضائی، بلکه با نظر دبیرخانه‌ای که جلیلی آن را اداره می‌کرد‌ صادر شده بود.
حسن روحانی همان زمان هم گفته بو‌د در‌این‌باره هیچ مصوبه‌ای وجود ندارد. او تأکید می‌کرد: «در شورای‌عالی امنیت ملی صحبت‌هایی شده، اما هیچ مصوبه‌ای در این شورا درمورد حضرت آقای خاتمی وجود نداشته است. از روز اول تا الان که بنده در این شورا حضور داشتم، هیچ مصوبه‌ای وجود نداشته و ندارد و در هیچ دوره‌ای مطرح نبوده است». همان زمان کیهان در پاسخ نوشته بود: «پس از رخداد فتنه 88‌ ... و نیز رخداد بهمن 89 دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی طی مصوبه شماره 567، اقدام به اعمال محدودیت‌های حداقلی برای برخی سران فتنه و عوامل آشوب‌های خیابانی می‌کند. این مصوبه تاکنون توسط هیچ مرجعی باطل یا توسط خود شورا لغو نشده است».
در واقع جلیلی در آن زمان با یک مصوبه، اختیاراتی برای دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی گرفت که حالا نزدیکان او آن را برنمی‌تابند؛ چر‌اکه تصمیمات امروز مطابق میل آنها نیست. اما آنها به‌خوبی می‌دانند‌ این اختیاری بود که جلیلی آن زمان برای خود به عنوان دبیر دریافت کرده بود.
جدال برای حذف دبیر سابق
این «پاجوش» مجلس مدعی است دبیر شورای امنیت ملی با مشورت قالیباف و موافقت رئیس‌جمهور نامه نوشته و استناد کرده به مصوبه گذشته که بانی آن خود جلیلی بوده است.
از نگاه این «پاجوش» مجلس، معنای حرف قالیباف این است که به مخالفان سیگنال می‌دهد که در کشور آشوب به پا کنند. او می‌نویسد: آقای قالیباف و مسئولانی که این‌گونه تصمیم‌تان را توجیه می‌کنید به کسانی که پیگیر حکم الهی حجاب هستند، به خانواده شهدا، به مؤمنین، به دلسوزان، این پیام روشن را می‌دهید: تو هم اگر می‌خواهی حرف حقّت به کرسی بنشیند...‌ برای نظام چالش ایجاد کن!». قالیباف در جلسه با دانشجویان گفته بود: «حرف‌هایی که به شما زدند کسانی بودند که در جلسه شورای امنیت ملی نبودند. من در آن جلسه بودم و روایت می‌کنم». روایت قالیباف این است که با وجود آنکه دبیرخانه چنین اجازه‌ای داشته، اما موضوع را در صحن شورا مطرح کرده و اعضا موافقت کردند. این پاجوش مجلس در پاسخ قالیباف گفته است: «تمام اعضای شورا با این تصمیم موافق نبودند». باتوجه به اینکه «پاجوش» مذکور در آن جلسه حضور نداشته، سؤال این است که چه کسی غیر از دبیر سابق می‌توانسته به آنها اطلاع دهد که خودش مخالف این توقف بوده است؟
پیش‌تر در زمانی که شمخانی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی بود، آنها انتقادات به تصمیمات این شورا را از طریق انتقاد به شخص دبیر پیگیری می‌کردند. از نگاه آنها: «تا سه دبیر‌ شورای‌عالی امنیت ملی، انقلاب فرهنگ و فضای مجازی‌ تغییر نمی‌کرد، دولت رئیسی مستقر نمی‌شد»؛ بنابراین سابقه تلاش آنها برای تغییر دبیر این شورا وجود دارد.
رؤیای قدیمی یا برنامه‌های تازه؟
با توجه به مجموعه اتفاقات، به نظر می‌رسد چند نکته قابل استنتاج است:
1- تنها کارنامه اجرائی جلیلی حضور در دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی و معاونت وزارت خارجه است. او هیچ سابقه دیگری که با آن بتواند ادعای مدیریت کشور را داشته باشد در کارنامه ندارد. این سمت هم از سال 92 از او گرفته شد. او اکنون سال‌هاست که مانند دیگران فقط یک صندلی عضویت در این شورا دارد اما با اتکا به همین مسئله سه بار در انتخابات شرکت کرده است؛ یک بار انصراف داد و دوبار شکست خورد. بازگشت جلیلی به دبیری شورای‌عالی امنیت ملی می‌تواند وجهه او را بار دیگر ترمیم کند.
2- اگرچه پرونده مذاکرات هسته‌ای در وزارت خارجه نیست، اما در دبیرخانه هم فعلا نیست. ممکن است ارزیابی آنها این باشد که می‌شود با گرفتن دبیرخانه، پرونده را به این شورا باز‌گرداند و دست‌کم در دوران ترامپ اگر هم قرار به مذاکره باشد، آن را از کانال خود به پیش ببرد.
3 – در دورانی که فشار حداکثری ترامپ وجود دارد، با تسلط بر دبیرخانه آنها توان گرفتن تصمیمات درباره مسائل مرتبط با فروش نفت را خواهند داشت. فراموش نکنیم که یک بار بیژن زنگنه، وزیر سابق نفت، مشخصا از جلیلی سؤال کرده بود: اصلا آقای جلیلی باید توضیح بدهد رابطه آقای «ب.ز» با ایشان و ستاد ایشان چیست؟ آیا با خروج «ب.ز» از زندان آنها بار دیگر به دنبال تسلط بر سیستم فروش نفت از طریق دور‌زدن تحریم‌ها هستند؟
تمام این اهداف فقط با یک تغییر می‌تواند انجام شود، آن‌هم نشستن دوباره سعید جلیلی بر مسند دبیری شورای‌عالی امنیت ملی است. آیا آنها به اهداف خود می‌رسند؟

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1034781/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرتقاضاترین مقاصد سفرهای بین شهری اعلام شدند

برنامه جدید دولت برای افزایش کشت موز

تغییر بازه واریز وجه حراج سکه روز شنبه 4 اسفند

گلزن چادرملو: بهترین عملکردم در شب تولد مادرم بود

بمب انگیزه و روحیه در تمرین استقلال

برادران عالمیان از پس ژاپنی‌ها بر نیامدند

اطلاعیه سازمان لیگ والیبال درباره تغییر زمان برگزاری دیدارهای جام حذفی

ترکیب تیم ملی فوتبال نوجوانان مقابل تاجیکستان

توصیه ماکرون به ترامپ برای چانه‌زنی با ایران

روایت خسروپناه از علت عدم همکاری جمیله علم‌الهدی در شورای عالی انقلاب فرهنگی

برنامه دفتر حفاظت منافع ایران در آمریکا برای حمایت از ایرانیان منتقل شده به پاناما

سینما رفتن هم گران شد؛ هر بلیت 100 هزار تومان!

عبدالرضا فریدزاده هنرمند قدیمی کشور درگذشت

مراسم بهم زدن در خواستگاری!

چهره ها/ استایل تازه فرشته حسینی در توکیو

کیفیت هوای تهران قابل قبول است

هفته‌ای پربارش در بسیاری از مناطق کشور؛ دمای هوا تا 15 درجه‌ کاهش می‌یابد

مهمترین عامل مرگ و میر در تصادفات این هفته پایتخت مشخص شد

انتشار تفسیر عرفانی داستان حضرت موسی (ع)

تحلیلگر اسرائیلی: ترامپ از نجات سیاسی نتانیاهو چه منفعتی می‌برد؟

سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به 41 تریلیون دلار افزایش یافت

فن‌پرسی مربی فاینورد می‌‌شود

دیپورت مهاجم سابق استقلال از لیگ اندونزی

فرار بزرگ گاریدو از دومین اخراج در فاصله دو ماه!

سلطه شگفت‌انگیز آنچلوتی بر گواردیولا

درخواست امارات برای میزبانی جام ملت‌های آسیا

ادموند و آندو؛ دیدار سرخابی‌های تاریخ‌ساز متفاوت!

هشدار به ستاره انگلیسی: میلان خیلی خطرناک است!‏

سرمربی رم: به لطف دیبالا صعود کردیم

واکنش پزشکیان به پرسش‌کنندگان: اگر بخواهید سوال کنید باز شقشقیه من را بهم میزنید!

مشاور فرمانده کل سپاه: وعده صادق 3 به وسعت نابودی اسرائیل و شخم زدن تل‌آویو و حیفا انجام خواهد شد

پیام عاشقانه با دفترچه یادداشت!

قیمت بلیت سینما 100 هزار تومان شد

آهنگ زیبای «جورچین» از چاوشی

آخرین وضعیت جوی و ترافیکی راه‌ها؛ بارش برف و باران در برخی محورها

تولید زخم‌پوش زیستی برای بیماران دیابتی توسط رویان

«مهاجر هندیجان» راهی بازار نشر شد

این بازیکنان می‌توانند دل استقلالی‌ها را قرص کنند

پاسخ صریح گلیزرها به پیشنهاد فروش یونایتد

گل‌محمدی: باید به مربیان ایرانی فرصت داد

جدایی وینیسیوس بهترین خبر برای بارسلوناست!

حریف مورد علاقه مورینیو برای دور بعد لیگ اروپا

تجربه ناموفق پرسپولیس در آغاز تورنمنت‌های آسیایی

اندریک: تلاش می‌کنم به سطح بهترین‌های جهان برسم

ترکیب احتمالی سپاهان برای دربی اصفهان

ستاره‌های آینده سپاهان شناسایی شدند!

رقابت دو مهاجم ایرانی برای آقای گلی در آسیا

پورمهدی: سهراب سربلند از استقلال رفت

صعود استقلال با خلوت‌ترین کادر فنی جهان

پوکر لیونل مسی و برتری 5-1 بارسلونا مقابل والنسیا در سال 2012