راه ترقی

آخرين مطالب

موقعیت دولت پزشکیان بعد از عزل دو عضو کابینه نوشتارها

موقعیت دولت پزشکیان بعد از عزل دو عضو کابینه
  بزرگنمايي:

راه ترقی - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احمد زیدآبادی| آب کابینه و مجلس به یک جوی نمی‌رود. این واقعیتی است که اکنون خود را نشان داده است. اکثریت مجلس، کابینه را تسلیم خود می‌خواهد. رئیس‌جمهور و کابینه‌اش وعده‌های دیگری به مردم داده‌اند.
اختلاف رئیس‌جمهور و مجلس در عمر جمهوری اسلامی، داستان درازی دارد. طراحان قانون اساسی، نوعی نظام نیمه‌ریاستی و نیمه‌پارلمانی را بنا نهادند که مشخص نیست الگویشان کدام کشور بوده است. این نوع نظام حقوقی-سیاسی، منجر به تعارض رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر در دهۀ اول پس از انقلاب شد.
در بازنگری قانون اساسی، پست نخست‌وزیری حذف و بخشی از اختیارات آن به رئیس‌جمهور منتقل شد. مشکل اما حل نشد چون اختلاف ساختاری بازتولیدشونده، به نوع تعامل رئیس‌جمهور و مجلس انتقال یافت.
در نظام جمهوری اسلامی، مجلس و رئیس‌جمهور پس از عبور داوطلبان از صافی نظارت استصوابی شورای نگهبان، هر دو با رأی مستقیم مردم انتخاب می‌شوند. با این حال، اهرم قدرت در دست مجلس است؛ به صورتی که یک نمایندۀ منفرد می‌تواند کابینه‌ای را به ستوه آورد.
معمولاً دل هر وزیری از دست بسیاری از نمایندگان مجلس خون است! نمایندگان مجلس از طریق معرفی یک حزب شناسنامه‌دار و دارای خط مشی سیاسی روشن انتخاب نمی‌شوند. نوع انتخاب آنها به‌خصوص در شهرستان‌ها بعضاً تابع فرهنگِ حامی‌پروری است؛ به‌طوری‌که بین نماینده و دایرۀ حامیان با نفوذش، بده‌بستانی نانوشته شکل می‌گیرد؛ بدین صورت که حامیان، وظیفۀ جمع‌آوری رأی در بین اقوام و فامیل و تودۀ غیرسیاسی را به عهده می‌گیرند و طرف دیگر پس از راهیابی به مجلس، درصدد جبران برمی‌آید و از طریق فشار به وزارتخانه‌ها و ادارات و حتی شرکت‌های خصوصی، برای حامیان و وفاداران به خود موقعیت و شغل و رانت فراهم می‌کند!
این موضوع از نقطه نظر منافع کلان کشور مصیبتی تمام‌عیار است و جز از طریق حزبی شدن انتخابات هم مرتفع نمی‌شود. با این حال سال‌های سال است که این رویه همچنان ادامه دارد، شاید تا اندازه‌ای به این دلیل که تغییر قانون انتخابات، در گرو رأی نمایندگانی است که خود از وضعیت جاری سود می‌برند!
در مورد مجلس کنونی مشکل دیگری هم وجود دارد. نمایندگان این مجلس به‌خصوص در تهران و شهرهای بزرگ در شرایطِ تشدید نظارت استصوابی و قهر مردم با صندوق‌های رأی به مجلس راه یافته‌اند و به همین دلیل افرادی ناهمسو و بلکه مخالف با مطالبات عمومی جامعه و نمایندگان اقلیتی کم‌شمار از مردم هستند.
از آن سوی ماجرا، به دلیل وقوع حادثه برای رئیس‌جمهور پیشین، فردی به مقام ریاست‌جمهوری رسیده است که با اعلام وعده‌های مشخص برای تغییر برخی سیاست‌های مخرب جاری، توانست بخشی از شهروندان ناراضی را به پای صندوق‌های رأی بکشاند و انتظار عملکردی مغایر با گرایش نمایندگان مجلس را در بین مردم به وجود آورد.
در ابتدای کار کابینۀ جدید، تصور بر این بود که نوع تعامل مجلس و قوۀ مجریه، از طریق «وفاق» و اقناع و مدیریت قوای فرادستی، صورت منطقی به خود گیرد و وارد چالش‌های سیاسی بی‌سرانجام و کارشکنی‌های مخل کارآمدی نشود. رأی مجلس به تمام اعضای کابینۀ ترکیبی آقای پزشکیان این تصور را تقویت کرد اما این وفاق بیشتر صوری و مستعجل بود!
اینک مجلس یک وزیر و یک عضو کابینه را به طور مستقیم و غیرمستقیم از مناصب خود عزل کرده و به درخواست رئیس‌جمهور برای بقای آنها وقعی ننهاده است. در حقیقت، مجلس به راهی قدم گذاشته است که رئیس‌جمهور و کابینۀ او را تسلیم و مطیع محض خود می‌خواهد و چنانچه قوۀ مجریه اطاعت نکند، شمیشر استیضاح علیه وزیران متمرد تیز خواهد شد.
در برخی کشورهای دارای نظام ریاستی، به محض ایجاد تعارض جدی بین دو قوۀ مقننه و مجریه، معمولاً مجلس قانونگذاری منحل و انتخابات زودرس برگزار می‌شود. در نظام‌های پارلمانی هم انحلال مجلس و یا تغییر رئیس دولت امری متداول است.
در قانون اساسی جمهوری اسلامی انحلال مجلس پیش‌بینی نشده و عملاً این نهاد غیرقابل انحلال است. در عوض، مجلس علاوه بر اختیارِ رأی عدم اعتماد به عموم وزیران، از قدرت سلب صلاحیت سیاسی شخص رئیس‌جمهور و عزل او از مقامش نیز برخوردار است.
با این حال، در نزدیک به نیم قرن از عمر نظام پس از انقلاب، سلب صلاحیت سیاسی رئیس‌جمهور توسط مجلس، فقط یک بار رخ داده و در بقیۀ مواردی که بین دو قوه اختلاف بروز کرده است، رؤسای‌جمهور به‌رغم بسته شدن دست‌شان، عملاً مجبور به ادامۀ کار در سایۀ تهدید مجلس بوده‌اند.
ظاهراً از نگاه نظام سیاسی، استعفاء یا برکناری رئیس‌جمهور به وضعیت بی‌دولتی و خلأ قدرت منجر می‌شود و از همین رو به صورت تابو در آمده است.این در حالی است که پیمودن دو جهت و مسیر متفاوت از سوی دو قوۀ مقننه و مجریه، نخستین پیامدش ناکارآمدی کابینه و قفل شدن مدیریت کشور و تراکم بحران‌های جامعه است. حجم مشکلات ناشی از این وضعیت در کشور ما به نقطۀ کمرشکن خود رسیده است و جامعه دیگر تاب آن را ندارد.
با این حساب، در وضعیت کنونی برای رفع تعارض دو قوه فقط سه راه وجود دارد؛ اول اینکه مجلس منحل و انتخابات تازه‌ای برگزار شود. این راه برای گشایش در کشور بسیار سودمند اما به لحاظ قانونی مسیرش بسته است؛ مگر آنکه «مصلحت نظام» آن را اقتضاء کند که در شرایط حاضر ظاهراً چنین اقتضایی از سوی نهادهای اصلی احساس نمی‌شود.
راه دوم این است که کابینه به طور کامل تسلیم مجلس شود که در این صورت، اعتبار رئیس‌جمهور و همکارانش در بین رأی‌دهندگان به او از هر جهت از بین می‌رود. علاوه بر این هیچ کابینه‌ای در جهان یافت نمی‌شود که بخواهد در خدمت سیاست جناح رقیب خود باشد و کاری را به انجام برساند که آن را از هر جهت مضر و مخرب به حال مملکت تشخیص می‌دهد.
راه سوم هم سلب صلاحیت سیاسی رئیس‌جمهور از سوی مجلس و یا استعفای داوطلبانۀ اوست. این هم که به تابو تبدیل شده و شانس عملی شدن ندارد؛ مگر آنکه رئیس‌جمهور به‌رغم هزینه‌های شخصی آن، بر استعفاء اصرار ورزد. 
با این وضع بن‌بستی پدید آمده است که انتظار می‌رود مسببان آن توضیح دهند که راه گشودن آن چیست و می‌خواهند چه کنند؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1041846/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل اول لیل به دورتموند توسط هارالدسون؛ دورتموند 1-1 لیل

بریس اودگارد؛ گل ششم آرسنال به آیندهوون

گل هفتم آرسنال به آیندهوون توسط کالافیوری

خلاصه دیدار الریان و الاهلی

گل دوم رئال مادرید توسط براهیم دیاز

گل اول آیندهوون به آرسنال

گل چهارم آرسنال به آیندهوون توسط اودگارد

گل پنجم آرسنال به آیندهوون توسط تروسار

توضیح گلر نساجی درباره درگیری جنجالی ساکت و یحیی

دستور پزشکیان برای رفع موانع استارتاپ‌ها

گل اول رئال مادرید به اتلتیکو مادرید توسط رودریگو

500مین بازی در لیگ قهرمانان

ضربه سایبری به تیر دروازه خورد؛ آیندهوون 0-0 آرسنال

گل اول آرسنال توسط تیمبر در دقیقه 18؛ آیندهوون 0 - آرسنال 1

ضربه خودخواهانه وینیسیوس؛ رئال مادرید 1-0 اتلتیکومادرید

ضربه به زیر طاق دروازه؛ آیندهوون 0-2 آرسنال

گل اول دورتموند توسط آدیمی ؛ دورتموند 1-0 لیل

والورده یک گل را خرید؛ رئال مادرید 1-0 اتلتیکومادرید

گل سوم آرسنال توسط میکل مرینو در دقیقه 31

گل اول اتلتیکومادرید به رئال مادرید توسط خولیان آلوارز در دقیقه 32

معمای پ‌ک‌ک و تردیدهای آنکارا

جان‌به‌لب‌رسیده‌ها

بندبازی مدیرکل

بحران ریزش بدنه اجتماعی دولت بعد از حذف ظریف؟

گرد و خاک در کاخ سفید برای زلنسکی گران تمام شد

سیگنال مذاکراتی خروج ظریف و همتی از دولت برای غرب

نقش نهادهای خارج از دولت در بازار ارز از زبان رئیس کمیسیون برنامه و بودجه

تتر بالای دلار رفت؛ تحلیلی بر بازار ارز و طلا در روزی که گذشت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 اسفند 1403

توقف پروژه‌های عمرانی یعنی از بین بردن زمینه اشتغال

اسکوچیچ: آماده پیروزی در خانه حریف هستیم

توفان 8 دقیقه‌ای شاگردان ربیعی

عزیزی: یک روز میگویم چرا نمی‌خواهند تراکتور قهرمان شود

ضربه سر خطرناک واناکن؛ بروخه 1-1 استون ویلا

گل دوم استون ویلا توسط میشل؛ بروخه 1-2 استون ویلا

موقعیت فیرمینو؛ الریان 0-2 الاهلی

گل سوم استون ویلا توسط آسنسیو؛ بروخه 1-3 استون ویلا

گل اول الریان توسط گوئدس ؛ الریان 1-2 الاهلی

عکس العمل وحید بیاتلو سرمربی آریو اسلامشهر در اعتراض به بازی شاگردانش

حسین عبدی : برخی خیلی خوشحال شدند که ما مقابل ژاپن شکست خوردیم

نورانی نژاد: دولت و حامیانش الان به زمین سفت برخورد کرده‌اند

روسیه: لفاظی اروپا برای استفاده از "مکانیزم ماشه" غیرقانونی است

اتحادیه اروپا: ایران فورا به برجام بازگردد!

شوخی آقای خواننده با رز رضوی وایرال شد

چهره ها/ استایل سِت زوج سریال «گردن‌زنی» جلب‌توجه کرد

سریالی که استانداردهای صداوسیما را از کف هم پایین‌تر برد!

انیمیشن ایرانی برنده اسکار 2025 را تماشا کنید

تصویری از همسر اول و دوم «فریبرز عرب نیا»

مواضع جدی در عراق و مصر علیه سریال جنجالی «معاویه»

خاطره بازی با «می‌زند باران به شیشه»؛ قطعه‌ای با صدای مرحوم فتحعلی اویسی