راه ترقی

آخرين مطالب

سفر ترامپ به خاورمیانه؛ طبل دیپلماسی یا آوای تهدید؟ نوشتارها

سفر ترامپ به خاورمیانه؛ طبل دیپلماسی یا آوای تهدید؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دونالد ترامپ با اعلام سفر احتمالی به خاورمیانه، در بحبوحه تشدید تنش‌های منطقه‌ای و جنگ اقتصادی جهانی، با چالش‌های جدی روبه‌روست. اختلافات عربی-اسرائیلی، رویکرد فشار حداکثری آمریکا بر ایران همزمان با سیاست تنش‌زدایی برخی کشور‌های خلیج فارس با تهران، تهدید گروه‌های تروریستی و رقابت ژئوپلیتیک میان آمریکا، روسیه و چین، همه سبب شده است تا چشم‌اندازهای جهانی مبهم به‌نظر برسند. در این شرایط، موفقیت دیپلماتیک ترامپ نیازمند راهبردی روشن است؛ اما اقدامات غیرقابل‌پیش‌بینی او، تحقق دستاورد‌های ملموس وی را در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد.
برایان کاتولیس- پژوهشگر ارشد موسسه خاورمیانه| دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، این هفته تأیید کرد که قصد دارد در اواخر بهار امسال به عربستان سعودی و دیگر کشور‌های خاورمیانه سفر کند. این سفر در حالی برنامه‌ریزی شده که ترامپ تا کنون به‌طور عمده بر مسائل داخلی و اجرای نسخه خاص خود از «جنگ اقتصادی» متمرکز بوده و حالا این منطقه بار دیگر به کانون توجه بازمی‌گردد.
اعلام این سفر در بحبوحه افزایش تنش‌ها در خاورمیانه صورت می‌گیرد. ایالات متحده در حال اعزام ناو‌ها و جنگنده‌های بیشتر به منطقه است. ترامپ ایران را به حمله تهدید کرده و کارزار نظامی تازه‌ای را علیه حوثی‌ها در یمن آغاز کرده است؛ در حالی‌که اسرائیل نیز حملات خود به نوار غزه و لبنان را شدت بخشیده است. این فضای متشنج منطقه‌ای، با شتاب‌گرفتن جنگ اقتصادی ترامپ علیه متحدان و رقبای آمریکا در سراسر جهان همزمان شده است؛ آن هم در شرایطی که تلاشها برای ایجاد صلح میان روسیه و اوکراین به بن‌بست رسیده است.
شرایط امنیتی رو به وخامت در خاورمیانه، همراه با چشم‌انداز مبهم و پرآشوب در عرصه ژئوپولیتیکی جهان، چشم‌انداز چندان مساعدی را برای انجام یک سفر دیپلماتیک موفق از سوی رئیس‌جمهور آمریکا ترسیم نمی‌کند؛ هرچند از اکنون تا زمان احتمالی این سفر، بسیاری از معادلات ممکن است دستخوش تغییر شوند. تا پیش از سفر برنامه‌ریزی‌شده ترامپ، مشخص نیست که منطقه در دو محور کلیدی یعنی روابط عربی-اسرائیلی و تنش با ایران گامی به‌سوی ثبات برخواهد داشت یا خیر. با این حال، روشن است که در همین فاصله، تحولات فرامنطقه‌ای و روند‌های جهانی، بی‌تردید تأثیر مستقیمی بر وضعیت خاورمیانه خواهند داشت. در ادامه، پنج محور کلیدی را مرور می‌کنیم که باید در هفته‌های منتهی به سفر احتمالی ترامپ به آنها توجه داشت:
الف– جنگ یا صلح در جبهه عربی - اسرائیلی
اشتیاق دونالد ترامپ برای ظاهر شدن در نقش فردی صلح‌آور و متحدکننده و تمایلش به دریافت جایزه صلح نوبل، سایه‌ای سنگین بر رویکرد او نسبت به خاورمیانه انداخته است؛ رویکردی که در امتداد تلاش‌های ناموفقش برای دستیابی به صلحی سریع و کم‌هزینه در جنگ اوکراین قابل درک است. ترامپ در حالی وارد کاخ سفید شد که آتش‌بس‌هایی شکننده میان اسرائیل، حماس و حزب‌الله برقرار بود؛ اما آتش‌بس در غزه به‌طور کامل فروپاشیده و آتش‌بس با لبنان نیز در آستانه فروپاشی است.
در ریاض اما ترامپ با موضعی ثابت از سوی مقامات سعودی مواجه خواهد شد؛ و آن نیز ضرورت ترسیم مسیری روشن به‌سوی راه‌حل دو‌کشوری در مسئله فلسطین است؛ دیدگاهی که در سراسر جهان عرب رواج دارد، اما با طرز فکر کنونی حاکم بر اسرائیل همخوانی ندارد. شکاف میان اسرائیل و شرکای عربی آمریکا، از زمان بازگشت دوباره ترامپ به صحنه سیاسی، همچنان پابرجاست. در حالی‌که ترامپ عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل را یکی از اهداف محوری خود معرفی کرده، این طرح تاکنون فاقد هرگونه راهبرد عملی برای کاستن از این فاصله یا مهار تنش‌های فزاینده بوده است.
ب– جنگ یا دیپلماسی با ایران
دولت ترامپ بار دیگر به سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران بازگشته است. این در حالی است که هم واشنگتن و هم تهران سیگنال‌هایی متناقض در رابطه با اینکه آیا امکان رسیدن به توافق وجود دارد یا منطقه در آستانه درگیری گسترده‌تری قرار دارد، ارسال می‌کنند. همان‌طور که میان کابینه فعلی اسرائیل و اجماع شرکای عربی آمریکا درباره فلسطین شکاف عمیقی وجود دارد، بر سر موضوع ایران نیز اختلافی جدی میان این دو اردوگاه دیده می‌شود.
بیشتر شرکای دیرینه آمریکا در خلیج فارس اکنون در مسیر تنش‌زدایی با تهران گام برمی‌دارند؛ تغییری چشمگیر در مواضع برخی بازیگران کلیدی منطقه که نسبت به رویکرد تقابلی آنها در یک دهه گذشته، نشانی از چرخشی راهبردی دارد. با این حال، به نظر می‌رسد اسرائیل خود را برای تشدید حملات به منافع منطقه‌ای ایران آماده می‌کند؛ اقدامی که احتمالاً به‌مثابه مقدمه‌ای برای ضربه‌ای مستقیم‌تر و گسترده‌تر علیه خود ایران و برنامه هسته‌ای‌اش تلقی می‌شود.
در چنین شرایطی، بعید به نظر می‌رسد ترامپ بدون شفافیت بیشتر در دو محور اصلی یعنی جبهه عربی-اسرائیلی و پرونده ایران ریسک انجام یک سفر مهم به خاورمیانه را بپذیرد. با این حال، نباید فراموش کرد که ترامپ، غیرقابل‌پیش‌بینی‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکاست و اینکه او مسیر گفت‌و‌گو با ایران را در پیش می‌گیرد یا در هماهنگی با اسرائیل به اقدام نظامی روی می‌آورد، دومین پرسش کلیدی هفته‌های پیش رو خواهد بود.
ج– تهدید مداوم از سوی شبکه‌های تروریستی
سومین مسئله مهم در آستانه این سفر احتمالی، تداوم تهدید‌های مزمن و پایدار از سوی گروه‌های تروریستی نظیر داعش و شاخه‌های القاعده از جمله القاعده در شبه جزیره عرب است؛ موضوعی که در تازه‌ترین ارزیابی‌های نهاد‌های اطلاعاتی آمریکا و گزارش‌های مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی به‌صراحت مورد تأکید قرار گرفته است. هرچند این گروه‌ها در ماه‌های اخیر تا حد زیادی از چرخه خبری آمریکا خارج شده‌اند، اما هرگونه اقدام ناگهانی و نمایشی از سوی آنها، آن هم در آستانه سفر یک رئیس‌جمهور آمریکایی، می‌تواند چشم‌انداز منطقه‌ای را به‌طرزی غیرمنتظره و ناپایدار دگرگون کند.
د– پیوند‌های اقتصادی، تکنولوژیک و انرژی با منطقه
دولت ترامپ تمایل آشکاری به تقویت روابط اقتصادی و انرژی با متحدان کلیدی خود در خاورمیانه از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی نشان داده است؛ مسئله‌ای که در نشست‌ها و بیانیه‌های اخیر این کشور‌ها به‌وضوح بازتاب یافته است. با این حال، متغیر کلیدی که باید با دقت تحت نظر قرار گیرد، تأثیر سیاست‌های اقتصادی جهانی ترامپ به‌ویژه تشدید جنگ‌های تجاری بر مناسبات اقتصادی، تکنولوژیک و انرژی‌محور با شرکای راهبردی منطقه‌ای است. هنوز روشن نیست که این سیاست‌ها به نزدیکی بیشتر منجر خواهد شد یا زمینه‌ساز تنش‌های تازه‌ای خواهد شد.
ه– خاورمیانه به عنوان جبهه اصلی در رقابت ژئوپلیتیکی جهانی
پنجمین حوزه‌ای که باید در کوتاه‌مدت با دقت دنبال شود، نحوه تحول روابط میان ایالات متحده، روسیه و چین و تأثیر آن بر معادلات خاورمیانه است. ماه‌های آغازین دولت ترامپ با تلاش برای نرم‌کردن روابط با روسیه و تشدید رقابت با چین همراه بود، اما هر دوی این کشور‌ها راهبرد‌ها و روابط خاص خود را با خاورمیانه دنبال می‌کنند. روسیه این هفته صراحتاً تهدیدات ترامپ علیه ایران را محکوم کرد و چین نیز به‌روال گذشته، با جدیت به دنبال گسترش نفوذ بلندمدت خود در سراسر منطقه است.
در این چشم‌انداز پیچیده، ایالات متحده همچنان فرصت‌هایی کلیدی برای ترسیم مسیر‌هایی به‌سوی صلح و ثبات در خاورمیانه در اختیار دارد؛ چه در چارچوب پرونده عربی-اسرائیلی و چه در مواجهه با ایران؛ حتی در شرایطی که منطقه با خطر گسترش درگیری‌های موجود و تهدید‌های پایدار از سوی شبکه‌های تروریستی مواجه است. با این‌حال، بهره‌برداری از این فرصت‌ها مستلزم راهبردی شفاف‌تر از سوی دولت ترامپ است؛ راهبردی که نه‌تنها به نگرانی‌های شرکای کلیدی منطقه‌ای خود در قبال بحران حل‌نشده فلسطین به‌ویژه جنگ جاری در غزه و خطر آوارگی میلیون‌ها نفر پاسخ دهد، بلکه چشم‌انداز تقابل با ایران و احتمال یک جنگ گسترده‌تر را نیز به‌طور جدی مورد توجه قرار دهد.
همچنین، ایالات متحده می‌تواند از ظرفیت تقویت روابط اقتصادی با قدرت‌های کلیدی منطقه بهره‌برداری کند. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا سیاست‌های فراگیر اقتصادی ترامپ در سطح جهانی این مسیر را هموار خواهد کرد یا خود بر پیچیدگی‌های آن خواهد افزود. اعلام سفر رئیس‌جمهور آمریکا به خاورمیانه، باید سرآغاز مجموعه‌ای از تلاش‌های هماهنگ در حوزه‌های مختلف سیاست‌گذاری باشد؛ تلاشی که بتواند زمینه‌ساز دستاورد‌هایی پیش از سفر و در جریان آن شود؛ اما در دورانی که رئیس‌جمهور آمریکا به غیرقابل‌پیش‌بینی بودن خود می‌بالد و در شرایطی تا این اندازه مبهم و ناپایدار، این پرسش به‌درستی مطرح است: آیا این سفر اصلاً انجام خواهد شد؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1056254/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستورالعمل تعرفه خدمات مهندسی 1404 ابلاغ شد

افزایش یا کاهش تعرفه‌ واردات خودرو چه تاثیراتی بر قیمت‌ها دارد؟

بانک مرکزی پایگاه ملی داده‌های اعتباری راه اندازی می کند

وضعیت اورژانسی ستاره برزیلی سابق بایرن

تکذیب شایعات؛ سرمربی استقلال تغییر نمی‌کند

راهپیمایی در لندن علیه رئیس تاتنهام؛ دیگر بس است

تیمی که با هوادارانش قهرمان می‌شود

برگزاری ریکاوری پرسپولیس با دو بازیکن مصدوم

گزارش اسپورت از حواشی رافینیا در بازی با بتیس

داور بازی بایرن مونیخ - اینتر مشخص شد

ضیایی رفت، اسدی مدیر جدید آکادمی استقلال

آمار مولر در هیاهوی رونالدو و مسی گم شد

از رای پرونده علیرضا بیرانوند چه خبر؟

گروسی: به تهران می‌روم تا احتمال درگیری میان ایران و آمریکا را کاهش دهم

یکی از این 3 نماینده سابق، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور می‌شود؟

نماینده مجلس خواستار ساخت سلاح‌ هسته‌ای شد

آل اسحاق: ممکن است تعرفه‌های جدید باعث جنگ جهانی شود

چهره ها/ سلفی رحمت «پایتخت» با محمد بحرانی در سوئد

هومن سیدی خبر از پخش «وحشی» داد

حرف‌های همای «پایتخت» درباره ازدواجش با امیر جعفری

چالش انتخاب بهترین بازیگران ایتالیا با بابک کریمی

اجرای زنده آهنگ «بمون» از محسن یگانه

تیراندازی به‌سمت 3 شهروند بلوچ در کرمان؛ یک نفر فوت و 2 تن دیگر زخمی شدند

ماهواره اصلی نظارت بر لایه ازون در حال از کار افتادن است

رمان، فلسفه و روانشناسی در صدر پرفروش‌های سال؛ از کامو و تولستوی تا دولت‌آبادی و معروفی

قیمت رسمی فروش نفت ایران اعلام شد

سرمربی تیم ملی فوتسال زنان: دنبال زیاد گل زدن نیستیم

غیبت سه مهره کلیدی رئال برابر آرسنال

خبر بد برای کاراته ایران؛ خدابخشی مسابقات قهرمانی آسیا را از دست داد

دوچرخه‌سواری با دوپینگ صفر؛ واکنش رییس به 2 انتصاب پرحرف و حدیث

سرمربی سابق تیم ملی والیبال ایران اخراج شد

نه کان و نه نویر؛ با رکورددار طولانی‌ترین دقایق کلین‌شیت تاریخ بوندسلیگا آشنا شوید

دعوا با تراشتگن؛ رافینیا عقلش را از دست داد

آرتتا مربی کاملی است، بهترین‌ها را از گواردیولا گرفته

مورد عجیب ماشاریپوف در استقلال؛ سرماخوردگی یا تنبیه انضباطی؟

هواداران رئال مادرید خشمگین از وینیسیوس؛ باختیم، ککت نگزید و پز دادی!

پزشکیان: با اجرای FATF داخلی، بسیاری از مصادیق فساد رفع می‌شود

اکبر نبوی: «حسین شریعتمداری» که بر کیهان خیمه زده، جز نابودی سرمایه و اعتبار این روزنامه، چه دستاوردی داشته؟

فیلم جنجال‌ساز از حضور رائفی پور در یک مزون لاکچری برای طراحی لباس اختصاصی!

رئیس‌جمهور فرمان اجرای سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1405 را صادر کرد

یه پهباد وامونده که ترس نداره

امان از اولین دیدارها

وقتی برای اولین بار بچه‌دار میشی

بازی بابک حمیدیان روز به روز قوی تر می شود

قطعه «دانه های باران به شیشه‌ ها ترانه دارد» از شهرام ناظری

افزایش 18 درصدی سرعت پردازش مرسولات پستی

وقوع رگبار و وزش باد در 21 استان

تیراندازی به‌سمت 3 شهروند بلوچ در کرمان؛ یک نفر فوت شد و 2 تن دیگر زخمی شدند

50 سال پیش حیات فرازمینی کشف شد و ما آن‌ها را کُشتیم!

شاعرانه/ برو ولی به خاطرِ دلِ شکسته‌ام بمون