راه ترقی

آخرين مطالب

رشد اقتصادی 8 درصدی به چه میزان سرمایه جدید نیاز دارد؟ اقتصاد

رشد اقتصادی 8 درصدی به چه میزان سرمایه جدید نیاز دارد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - تجارت نیوز / با وجود اینکه دولت‌ها مدعی سیاست‌گذاری برای جذب سرمایه هستند، آمارها و ارزیابی فعالان اقتصادی حاکی از آن است که عملکرد دولت بزرگ‌ترین تهدید برای سرمایه گذاری در ایران است. به همین دلیل تغییر ریل سیاست‌گذاری در این زمینه، یکی از مهم‌ترین پیش‌نیازهای تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی محسوب می‌شود.
رشد اقتصادی باثبات یکی از مهم‌ترین لازمه‌های بهبود وضعیت رفاه و معیشتی هر کشور است اما رشد اقتصادی ایران در سال‌های گذشته، روندی ناامیدکننده طی کرده است؛ به طوری که میانگین رشد اقتصادی در دهه 90 حدود صفر بود و پس از آن نیز ارقام ثبت‌شده برای رشد اقتصادی، چندان قابل دفاع نبوده‌اند.
این در حالی است که یکی از اهداف مهم برنامه‌های پنجم، ششم و هفتم توسعه رشد اقتصادی سالانه هشت درصدی بوده است. از سوی دیگر اهمیت رشد اقتصادی باعث شده که از سال 1398 به این سو، شعار سال مربوط به تولید باشد اما امسال برای نخستین بار، به طور مشخص بر تاثیر سرمایه گذاری برای رشد اقتصادی در شعار سال تاکید شد.
حال سوال اینجاست که دستیابی به رشد اقتصادی هشت درصدی به چه میزان سرمایه گذاری نیاز دارد و چرا اقتصاد ایران طی سال‌های اخیر در جذب این سرمایه ناکام بوده است؟
بازار
رشد اقتصادی هشت درصدی به سرمایه گذاری سالانه 13,400 همتی نیاز دارد
مجید کریمی ریزی، رئیس مرکز تسهیل تامین مالی تولید وزارت امور اقتصادی و دارایی، بهمن‌ماه سال گذشته اعلام کرد: «اعداد و ارقام محاسبه‌شده برای منابع مورد نیاز به منظور سرمایه گذاری، با توجه به مدل‌های اقتصادی و کار کارشناسی سازمان برنامه و بودجه، به طور متوسط در طول دوره برنامه هفتم، 13,400 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی‌شده که البته این موضوع با در نظر گرفتن سهم 35 درصد بهره‌وری از رشد اقتصادی هشت درصدی است.»
او همچنین تاکید کرد: «این میزان سرمایه گذاری می‌بایست در یک روند افزایشی از حدود هشت هزار میلیارد تومان در سال 1404 به حدود 25 هزار میلیارد تومان در پایان برنامه (سال1407) افزایش یابد.»
افزون بر آن، کارشناسان اقتصادی نیز ارقام متفاوتی از حدود 100 تا 700 میلیارد دلار را به عنوان سرمایه مورد نیاز برای تحقق رشد اقتصادی سالانه هشت درصدی اعلام کرده‌اند. با این حال، بررسی‌ها نشان می‌دهند روند تشکیل سرمایه در سال‌های اخیر، بسیار کمتر از این ارقام بوده است.
نگاهی به روند سرمایه گذاری در اقتصاد ایران
نمودار زیر، آمار بانک مرکزی از روند تشکیل سرمایه ثابت ناخالص از سال 1390 تا 1402 را نشان می‌دهد. بر این اساس، در دهه 90 میانگین رقم تشکیل سرمایه ثابت ناخالص سالانه، تنها 436 هزار میلیارد تومان بوده است. البته این رقم در سال‌های پس از آن روندی صعودی را طی کرده و در سال 1402 به 3,836 هزار میلیارد تومان رسیده است که البته همچنان اختلاف بسیاری با سرمایه گذاری لازم برای تحقق رشد اقتصادی دارد.
شاخص امنیت سرمایه گذاری در بدترین وضعیت طی 6 فصل اخیر
بی‌شک یکی از مهم‌ترین عوامل ناکامی اقتصاد ایران در جذب سرمایه به تحریم‌ها و انزوای ایران در اقتصاد جهانی است که سرمایه گذاری خارجی را با محدودیت‌های بسیار مواجه کرده است. با وجود این، در داخل مرزها نیز عوامل متعددی امنیت سرمایه گذاری در اقتصاد را تهدید می‌کنند.
مرکز پژوهش‌های مجلس که از زمستان سال 1396 به این سو، با انتشار گزارش‌های فصلی «پایش امنیت سرمایه گذاری» به بررسی وضعیت این بخش مهم اما نادیده گرفته شده اقتصاد ایران می‌پردازد، در جدیدترین گزارش خود وضعیت امنیت سرمایه گذاری در تابستان سال 1403 را بررسی کرده است.
شاخص امنیت سرمایه گذاری در ایران، رقمی بین صفر تا 10 است که نمره 10 بدترین حالت ممکن و نمره صفر، بهترین حالت ممکن آن محسوب می‌شود. نتایج این گزارش که علاوه بر آمارهای رسمی، از ارزیابی هشت هزار و 481 فعال اقتصادی نیز به منظور بررسی وضعیت امنیت سرمایه گذاری با هفت نماگر به‌دست آمده، حاکی از آن است که شاخص امنیت سرمایه گذاری در تابستان 1403 به 5.81 واحد رسیده که بالاترین رقم در 6 فصل اخیر محسوب می‌شود.
دولت؛ متهم ردیف اول فقدان امنیت سرمایه گذاری
مولفه‌های آماری و نظرسنجی‌ها از فعالان اقتصادی نشان می‌دهند که از میان هفت نماگر اصلی، «عملکرد دولت» و «ثبات اقتصاد کلان»، بزرگ‌ترین تهدیدها برای امنیت سرمایه گذاری در کشور محسوب می‌شوند. «تعریف و تضمین حقوق مالکیت»، «فرهنگ وفای به عهد و صداقت و درستی»، «شفافیت و سلامت اداری» نیز در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند. مناسب‌ترین وضعیت اما در دو شاخص «ثبات و پیش‌بینی‌پذیری مقررات و رویه‌های اجرایی» و «مصونیت جان و مال شهروندان از تعرض» ثبت شده است.
به علاوه، طبق ارزیابی فعالان اقتصادی، «میزان حمایت مسئولان استانی از داوطلبان سرمایه گذاری»، «عمل کردن مسئولان ملی به وعده‌های داده شده» و «احقاق حقوق قانونی در ادارات دولتی» مهم‌ترین مولفه‌هایی هستند که سرمایه گذاری در ایران را ناامن کرده‌اند.
لزوم تغییر ریل سیاست‌گذاری‌ها برای جذب سرمایه
حضور شاخص عملکرد دولت در رتبه نخست عوامل تهدیدکننده امنیت سرمایه گذاری و نامناسب‌تر شدن آن در فصول اخیر، آن هم در شرایطی که دولت‌ها مدعی تلاش برای بهبود وضعیت سرمایه گذاری هستند، نشان‌دهنده لزوم تغییر ریل سیاست‌گذاری در این مسیر است. چراکه حتی با فرض اینکه دولت‌ها در مسیر بهبود وضعیت سرمایه گذاری قدم برداشته‌اند، به نظر می‌رسد فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در پایش‌ها، سیاست‌ها و حمایت‌های دولت در این زمینه را ناکام می‌دانند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1056677/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا کاهش نرخ بیکاری باعث افزایش اشتغال نشد؟

ضوابط خرید و فروش آرد ابلاغ شد

بازار سهام آمریکا دوباره سقوط کرد

کفایت شناسه یکتابرای استعلامات مالیاتی

وعده معاون وزیر برای رفع مشکل تامین زمین محرومان

آنچلوتی و رکوردی که از آن فراری است

خداداد و پیروانی دو خط موازی که به‌هم نمی‌رسند!

صدرنشین کروات و خداحافظی با سنت برانکو!

گاریدو جواب استوری مدافع پرسپولیس را داد

رئال در امارات؛ تهدید از آسمان می‌آید!

ستاره درخشان تاریخ نبردهای بایرن-اینتر؛ قاتل آرژانتینی

شمسایی: سالنی‌بازهای جوان را محک می‌زنیم

حضور علی پروین در تمرین پیشکسوتان پرسپولیس

تحقیر عجیب پی‌اس‌‌جی؛ تیم کوچکی از شهر پاریس!

آخرین بازی رئال در لندن؛ رونالدو، بکام و زیدان در هایبری

فیفا تصویب کرد؛ انقلاب جهانی در داوری فوتبال

پاسخ رنجبران به حمله میثم نیلی به عراقچی

دیدار تخت‌روانچی با معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا

نیروگاه اتمی بوشهر از مدار خارج شد

عراقچی با رئیس‌ جمهور الجزایر دیدار و گفت‌وگو کرد

رویترز: ایران نسبت به مذاکرات آینده با ایالات متحده شکاک است

بررسی سناریوهای پس از برجام در نشست سه‌جانبه مسکو

پیش‌بینی ولی نصر از روند مذاکرات ایران و آمریکا

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد مازندران با 175 تن از جامعه ایثارگری

مستندی که طرفداران «هوشنگ مرادی کرمانی» باید ببینند

خاطره بازی با سریال «همسران» به یاد مرحوم فردوس کاویانی

چهره ها/ عکس انیمه «نفیسه روشن» یک هفته بعد از آغاز چالش

بازگشت شاهکار خارجی که حتی صداوسیما هم از آن نمی‌گذرد!

اجرای قطعه «زائر» در کنسرت نوستالژیک مهدی یغمایی

ماجرای ارسال پیامک به کنکوری‌های محروم چیست؟

تصادف هولناک سه خودروی سواری با 6 مصدوم

دستگیری سرشبکه باند قاچاق انسان با شگردهای اطلاعاتی مرزبانان هنگ مرزی

پایان فرصت پلیس برای حضور غیرقانونی اتباع غیرمجاز

آخر هفته بارانی در تهران؛ دما از جمعه کاهش می‌باید

خدمت‌دهی به 29 هزار بیمار و مجروح توسط اورژانس استان تهران در نوروز

برقراری 9500 تماس مشاوره‌ای در حوزه آسیب‌های اجتماعی در ایام نوروز

با آب مغناطیسی، سیب‌زمینی سرخ‌شده سالم‌تر بخورید!

داستانک/دختر و رعدوبرق

در اصفهان چه خبر است؟

رشد 3.6 درصدی صادرات کالا و خدمات در برنامه ششم توسعه

توضیحات محمد رهبری و پاکدامن در کمیته انضباطی

چرا ستاره لهستانی از تیم ملی والیبال خط خورد؟

احضار منصوریان به کمیته اخلاق

رونمایی از برنامه راهبردی و نقشه راه توسعه هاکی روی یخ باحضور دنیامالی

نیما عالمیان در فاصله یک قدمی مدال مسابقات چک قرار گرفت

چرخه انتخابی تیم ملی کشتی فرنگی برای مسابقات 2025 اعلام شد

مدال طلای جام جهانی ساندا برای بانوی ایرانی

قضاوت داوران ایرانی در مسابقات جام ملت های فوتسال زنان آسیا

یحیی گل محمدی جزو گزینه‌های سرمربیگری تیم ملی امید

زمان برگزاری سی و پنجمین کنگره AFC مشخص شد