راه ترقی

آخرين مطالب

حلّ یا منحلّ یا تحمّل مساله؟! نوشتارها

حلّ یا منحلّ یا تحمّل مساله؟!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سید عطا‌الله مهاجرانی| به نظرم یکی از علت‌ها یا دلایل عقب‌ماندگی شیوه حکمرانی در مشرق زمین به شکل تاریخی و در ایران به نحو ویژه بازی کردن با صورت مساله، دست‌دست کردن، به امروز و فردا انداختن کارها و نهایتا «تحمّل» مساله است و نه «حلّ» آن. همان تعبیری که در روایات ما با عنوان «تسویف» یعنی امروز و فردا کردن از آن سخن گفته شده است. به همین دلیل بین «تآجیل» یعنی به عقب انداختن منطقی و موجّه یک تصمیم برای مدتی معین تا با اندیشه بیشتر تامل و تدبیر بهتری کار سامان یابد؛ با «تسویف» که در واقع تعطیل بدون اندیشه و تدبیر و زمان‌کشی است، تفاوت جدی وجود دارد. نصرت رحمانی سروده است: «من وقت‌کشی می‌کنم و وقت مرا کشت!» این همان رخوت و رکود و فرو رفتن در مرداب یا گرداب تسویف است. باری به هر جهت امور را گذراندن است. محمد مصطفی (ص) به ابوذر توصیه کرد که از تسویف بگریزد و کار امروز را به فردا نیندازد. هر روزی برای خود هویتی دارد. «یا أبا ذرٍّ إِیّاک و التّسْوِیف بِأمْلِک فإِنّک بِیوْمِک و لسْت بِما بعْدهُ » نکته قابل توجه و تامل در این توصیه این است که ابوذر مسوولیت حکومتی هم نداشته است. یعنی حتی در زندگی شخصی و خانوادگی و اجتماعی او باید کار را دستخوش امروز و فردا نکند. پیداست در امور ملی و حکمروایی این موضوع و این توصیه اعتبار و حساسیتی متفاوت پیدا می‌کند. با نگاهی به شیوه حکمرانی چه قبل از انقلاب و چه پس از آن می‌توان گفت در بر همان پاشنه می‌گردد. مسائل در زمان خود حل نمی‌شوند. 
شاه اگر مسائل کشور و ملت را در زمان خود درست شناخته و به روشنی دیده بود، ضرورت نداشت با صدای لرزان و رنگ پریده و تق و توقّ تپق‌های مکرر بگوید: «ملت عزیز ایران! صدای انقلاب شما را شنیدم!» آن وقتی که چهچهه مستانش بود و به عنوان دست نشانده جام شامپاین در شب کریسمس با جیمی کارتر به هم می‌زد، یاد زمستانش نبود!
بازار
مثال‌های مختلف و متعدد و شواهد گوناگونی برای این مدعا می‌توان برشمرد. نمی‌خواهم فهرست مسائل را بازگو کنم ورنه حکایت‌ها بود! به یک نمونه که فعلا دچارش هستیم، اشاره می‌کنم؛ موضوع حجاب یا ابلاغ قانون حجاب و عفاف و شیوه مواجهه با این موضوع. هر کس از زاویه‌ای متناسب با مصالحی یا منافعی سیاسی یا اجتماعی با با انگیزه شریعت‌خواهی با این موضوع روبه‌رو می‌شود. هر کسی که گذرگاه مصلحت یا منفعت سیاسی را تنگ می‌بیند، جریده می‌رود. در این میان پزشکیان با صداقت و مروت و شورای عالی امنیت ملی با خردمندی و موقعیت‌شناسی در برابر ابلاغ لایحه حجاب و عفاف که بار سیاسی- تبلیغاتی ویژه‌ای داشت، ایستادند و پروژه ماجراجویان را متوقف کردند. این رویکرد با جمع کردن ماجرای تحصن در برابر مجلس شمایل جدی‌تری یافت. تصمیم درست همین بوده و هست!
 پیش از این هم درباره حجاب اجباری که به نظرم نمی‌تواند توجیه شرعی و عقلانی و عرفی و اجتماعی داشته باشد، نوشته‌ام. در یک کلام چنانکه ما در اسلام نماز و روزه و حج و زکات و جهاد اجباری نداریم، حجاب از هیچ کدام از این احکام اهمیت بیشتری ندارد. اصلا ما در اسلام ایمان به خداوند متعال از سر اکراه و توحید اجباری هم نداریم چه رسد به اینکه بانوی محترمی در دفاع از ابلاغ قانون حجاب به افسر نیروی انتظامی که آیتی از خردمندی و شکیبایی بود، بگوید: «من همین امشب خودم را برای این قانون می‌کشم!» آن خانم محترم برای اینکه کسی نماز نمی‌خواند هم نباید خودش را بکشد.اکراه و اجبار در دین وجود ندارد. منتها باید این موضوع را حل کرد نه تحمل! و نه منحلّ! به نظر می‌رسد نشست سران قوا و نشست‌های شورای عالی امنیت ملی برای همین امور است. پرهیز از تسویف! باور کنیم که در مسابقه توسعه در موقعیت مناسبی نیستیم. وقت را تلف نکنیم. در زنجیره مجامله تعارفات مرسوم آزارنده تصمیم‌گیری را قربانی نکنیم. تصمیم‌گیری روشن و بهنگام نشانه توانایی و سامان نظام حکمرانی و تسویف نشانه ضعف مفرط ویرانگر است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1060003/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشریح دلیل کمبود روغن و شکر در فروشگاه‌ها؛ گرانی کالا به دلیل افزایش نرخ تعرفه‌های گمرکی

پنجمی ایران در المپیک دانش‌آموزی

شوک به کلاغ‌ها قبل از تقابل با یونایتد

وضعیت ناراحت کننده گوهری بعد از پرسپولیس

2 مصدوم استقلال به بازی با گل‌گهر می‌رسند

کارتال به دنبال حفظ کنعانی مقابل سپاهان

فرصت فتح سه‌گانه؛ بارسا خوش شانس است

اعزام تیم دوومیدانی نوجوانان ایران به قهرمانی آسیا

نماینده کرمانشاه: از تیم مذاکره‌کننده حمایت می‌کنیم؛ تندروی‌ها پاسخ نمی‌دهد

واکنش لاهوتی به نُطق کوچک‌زاده درباره مذاکرات

فرمانده نیروی زمینی ارتش: تسلیحات ویژه‌ای برای مقابله با تهدیدات در اختیار داریم

اسحاقی: رئیس مجلس اجازه نخواهد داد تیم مذاکره‌کننده از خط قرمزها عبور کند

قائم پناه: به‌جز معاون پارلمانی، کسی در ایام نوروز سفر تفریحی خارجی نرفته است

پاسخ قشقاوی به کوچک زاده: کمیته هسته‌ای، بنده، نبویان و خضریان موافق روند مذاکرات هستیم

نیک‌بین: تیم مذاکره‌کننده با دست برتر در مذاکرات اخیر حضور پیدا کرد

تقبیح تهدیدات نظامی آمریکا از سوی معاون وزیر خارجه ایران

نماینده رشت: تیم مذاکره کننده منافع جمهوری اسلامی را در مذاکرات مد نظر قرار دهد

سند تحولی جامع بنیاد شهید و امور ایثارگران برای تعامل با جامعه ایثارگری تدوین خواهد شد

عکس جذاب از بازیگر زیبا و تاجیکی سریال پایتخت

فیلم‌های کمتر دیده‌ شده دهه 80

این سفر بوی ماه عسل میده

آیا یوتیوب جایگاه آهنگسازان را می‌گیرد؟

ورود سامانه بارشی به کشور طی فردا

معاون وزیر کشور: نرخ خودکشی زنان بالاتر از مردان است

یک حفره غیر عادی در مریخ

هیل: تهدیدات ترامپ علیه ایران بی‌اعتبار شده است

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال (2)

کاهش نرخ دلار برای تجار

سهیلا منصوریان: کوتاه نمی‌آیم و برای طلا خواهم جنگید

ترکیب تیم ملی تکواندو دانشجویان برای شرکت در یونیورسیاد

منافی: هواداران پرسپولیس از کارتال توقع قهرمانی دارند

اعزام پینگ‌پنگ‌بازان جوان به قزاقستان برای کسب سهمیه آسیایی

پرسپولیس جلوی رکورد سپاهان را می‌گیرد؟

جباری: سبک بازی تیم، توهین به فوتبال ما بود

مدافع ملی‌پوش تراکتور به کمیته انضباطی احضار شد

سبقت کارتال از گاریدو با پرسپولیس

جزئیات جالب از مذاکرات ایران و آمریکا در عمارت «بیت الحیل»؛ دور دوم در کجا برگزار می‌شود؟

نقوی حسینی: عراقچی با اختیار تام به عمان رفت

پاسخ قائم پناه به سوالی درباره دوتابعیتی بودن فرزندان اعضای کابینه دولت

فرجی‌راد: انتقال ادامه مذاکرات به هفته‌ آینده یعنی 30 درصد راه را رفته‌اند

نگاهی به مسیر حرفه‌ای غزل شاکری به بهانه اکران فیلم «رها»

پخش «پایتخت» آنتن تلویزیون را در مغازه‌ها کم‌یاب کرد

2530 زندانی جرایم غیرعمد در ماه رمضان آزاد شدند

رفع مشکل سربازی متأهلان دانشگاه فرهنگیان

بارش برف بهاری در غرب اصفهان

گزارش «هم‌‏میهن» درباره آزار جسمی و جنسی دانش‌‏آموزان یک مدرسه پسرانه

چرا پوست انگشتانمان در آب چروک می‌شود؟

داستانک/ پیرمرد و دختر زیبا

سرمقاله آرمان ملی/ مذاکرات در مسقط

فارن پالیسی: دو طرف واقعا خواهان دستیابی به توافق هستند