راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ چند نکته خاص درباره مذاکرات مقطعی در مسقط نوشتارها

سرمقاله جوان/ چند نکته خاص درباره مذاکرات مقطعی در مسقط
  بزرگنمايي:

راه ترقی - روزنامه جوان / «چند نکته خاص درباره مذاکرات مقطعی در مسقط» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم مرتضی سیمیاری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دی‌ماه 1389 چند هفته پس از برکناری منوچهر متکی از سمت وزیر خارجه و انتخاب صالحی به‌عنوان جانشینش، پرونده مذاکرات هسته‌ای در مرحله‌ای قرارگرفته بود که تقریباً همه ناظران را به این نتیجه رسانده که مذاکره با طرف غربی هیچ فایده‌ای ندارد، اما یک واقعه خاص همه معادلات را عوض کرد. 
شش ماه بعد از فروکشیدن برخی تلاطم‌های سیاسی در داخل، قشقاوی معاون وزیر خارجه که برای پیگیری آزادی چند شهروند ایرانی گرفتار در زندان‌های امریکا و انگلیس به مسقط سفرکرده بود، از جانب یکی از مسئولان دیپلماتیک عمانی نامه‌ای دست‌نویس دریافت کرد که در آن نوشته شده بود این کشور آمادگی دارد برای حل برخی مسائل میان ایران و امریکا میانجی‌گری کند. البته بررسی اسناد نشان می‌دهد که این نامه بی‌اسم و امضا با سیگنال پونیت تالوار، یکی از مدیران ارشد امنیتی نزدیک به اوباما را عمانی‌ها نوشته‌اند. 
به‌صورت طبیعی کسی در تهران حاضر نبود که به نامه‌ای بدون مهر و امضا پاسخ بدهد، از همین رو وقتی یکی از مدیران کشتیرانی برای سفر کاری وارد عمان می‌شود، سالم ناصر الاسماعیلی که آن زمان مشاور پادشاه عمان بوده و رابطه خوبی هم با امریکایی‌ها داشت، به سراغ نماینده ایران رفته و به او گفته بود که می‌تواند کانال محرمانه‌ای میان تهران و واشینگتن در مسقط باز کند. 
هشت ماه بعد از اینکه هماهنگی‌های لازم صورت گرفت، نخستین نشست با امریکایی‌ها در عمان برگزار شد. نماینده ایران در مذاکرات علی‌اصغر خاجی، معاون اروپا و امریکای وزارت خارجه بود. صالحی در شرح آن مذاکرات نوشته است امریکایی‌ها به نماینده ایران گفته بودند که فکر کردیم عمان شوخی کرده و ما برای صحبت با شما، اصلاً آمادگی نداریم! البته این دیالوگ فقط یک سناریو ساده‌سازی شده از یک تلاش امنیتی چندماهه از جانب امریکا بود که در مسقط شکوفه داده بود. 
بازار
هیلاری کلینتون درباره مذاکرات عمان در آن مقطع نوشته که طرف ایرانی با دست بالا و با خواسته‌هایی فشرده شده در مسقط حاضر شده و به همین دلیل با مشورت با جیک سالیوان به این نتیجه رسیده که نمی‌توان مذاکرات مسقط را ادامه داد. در آن مقطع امریکایی‌ها اظهار تمایل کردند که کانال ارتباطی عمان باز بماند که این از جانب تهران پذیرفته شد. 
آنچه امروز در مذاکرات عمان می‌گذرد تکرار فرمول مذاکرات مسقط بین سال‌های 90 و 91 است. در واقع طرف امریکایی تلاش کرده با یک روانشناسی دقیق از جنس مطالبات ایران برسد و به عبارتی فضای طرفین را محک بزند. مارک لاندلر، یکی از افسران سازمان سیا در کتاب شخصیت‌های دوم (Alter Egos) نوشته است که مسیر‌های عجیب و غیرقابل رؤیت سیاسی برای امریکایی‌ها گاهی حکم کلید را بازی می‌کند؛ زیرا تست زمین، حجم انرژی تصاعدی در زمان را تعیین خواهد کرد. 
البته برخلاف مذاکرات پیشین در مسقط که بار هیجانی بالایی داشته و هژمونی اطلاعاتی امریکایی‌ها روی آن سنگین بود، این‌بار مدیریتی هوشمندانه از جانب تهران روی فرم مذاکرات حاکم شده است تا جایی که منطق ترامپ بر مذاکره حاکم نگردیده و نماینده امریکا متوجه شد که با انداختن کارت تهدید روی میز «بیت‌الحیل» کارش پیش نخواهد رفت. در مسقط سایه اقدامات اطلاعاتی و عملیاتی ایران از سایه جنگ اطلاعاتی امریکایی‌ها بزرگ‌تر بود. 
ویتکاف در این مذاکرات درک کرده است که سیاست برچیدن برنامه هسته‌ای ایران فقط یک توصیه جنگ‌طلبانه از جانب صهیونیست‌ها به رئیس‌جمهور امریکا بوده و قابلیت اجرایی ندارد. همچنین طرف امریکایی به این نتیجه رسید که به دلیل مواضع متغیر و بی‌ثبات از جانب ترامپ نمی‌توان در مذاکرات «اصل پایداری» را اعمال کرد. ترجمه این جمله ساده دارای چند پیچیدگی است، مذاکرات از جانب ایران در زمانی کیفیت لازم را پیدا خواهد کرد که طرف امریکایی در پایان دادن به جنایات صهیونیست‌ها در غزه، آزادسازی اموال بلوکه‌شده و نیز چند متغیر امنیتی حسن نیت لازم را از خود نشان دهد. 
 گفت‌و‌گو‌های شکل‌گرفته در عمان مقطعی بوده و هرگاه تهران اراده کند، می‌تواند آن را خاتمه دهد و ادامه مذاکره بسته به رفتار امریکایی‌ها دارد. استفاده از فرمول «مذاکرات مقطعی» علاوه بر ریکاوری روی تحولاتی که در منطقه می‌گذرد اثر خواهد گذاشت، نقطه ثقل همه تحولات در آینده نه در «مسقط» بلکه در «دمشق» است. 
یکی از مهم‌ترین نکات در طول مذاکرات عمان تلاش برای حفظ محرمانگی فرم گفت‌و‌گو‌ها است. ترامپ تلاش خواهد کرد که با کشاندن سوژه مسقط به سطح رسانه‌ها آن را تبدیل به ابزار تهدید اجتماعی کند. در این عملیات انگلیسی‌ها نقش مهمی خواهند داشت و بازوی فارسی ترامپ خواهند بود. عدم شنود مذاکرات عمان باعث می‌شود تا امریکایی‌ها خود را در موقعیت رئالیتی دیده و خلع سلاح شوند. این کاهش شهوت پخش اخبار عمان باید در رسانه‌های داخلی نیز حاکم شود تا بازی از حالت ترکیبی خارج شود. 
باید به این نکته توجه کرد که ایران در مذاکرات عمان در حال بافتن یک فرش مینیاتوری بسیار ظریف است که حتی نباید در یک رج آن خطا کرد. سرویس اطلاعاتی و منطقه‌ای امریکا این روز‌ها در تلاش است که با دادن آدرس‌های غلط این فرش را با نقشه خودش ببافد، زیرا اگر تهران این فرش را تا انتها پیش ببرد کالایی گرانبها در بازار منطقه خواهد بود. ترکیدن ضدانقلاب از اخبار مسقط بی‌دلیل نیست!

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1060778/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لندو مجددا وام خرید کالا اعطا می‌کند: اینبار با طرح جدید وام‌کارت!

پیش بینی قیمت دلار 27 فروردین 1404

پیش بینی بورس چهارشنبه 27 فروردین 1404

بوژوویچ: باید رابطه‌مان با هواداران بهبود یابد

آسنسیو تبرئه شد؛ با داور شوخی کرد، توهین در کار نبود

آنچلوتی یک قدم تا عبور از پپ گواردیولا

پیام رئال به هواداران؛ همه چیز ممکن است

چشم‌های سرمربی برای نیمکت آبی‌ها برق زد!

رئال یعنی تسلیم‌ناپذیر بودن؛ قطعا کامبک می‌زنیم

فیفا نه، اینفانتینو به‌ درد سیرک می‌خورد!

روز جهانی در تمرین ذوب‌آهن گرامی داشته شد

دو تیم نیمه نهایی لیگ قهرمانان امشب مشخص می‌شوند

استقلال بدون 2+5 بازیکن مقابل گل‌گهر

لیست محرومان هفته بیست‌وهفتم لیگ برتر

موضع تازه ویتکاف درمورد غنی سازی ایران

یدیعوت آحارونوت: حتی نتانیاهو هم از خطوط قرمز و نیات ترامپ در مذاکرات با ایران خبر ندارد

شایعه جنجالی درباره خودنویس طلایی در گفت‌وگوهای ایران و آمریکا

پزشکیان: ساختار دولتی پاسخگوی کاهش شدت مصرف انرژی نیست

عارف: برای حل مسائل کشور به مذاکره دل نبسته‌ایم

نظر خبرنگار ارشد اکونومیست درباره سناریوهای مختلف تغییر موضع ویتکاف در رابطه با برنامه غنی‌سازی ایران

نظر نوید محمدزاده درباره ایران و زبان فارسی که وایرال شد

نویسندگان سریال‌های معروف «مهران مدیری» چه کسانی بودند؟

شهاب حسینی از سختی های فیلم «رها» می‌گوید

چهره ها/ جشن تولد ساده ساناز سعیدی در دل طبیعت

عکسی از بدلکار نقی و بهتاش در سکانس حمله خرس

کیانوش عیاری: «دکتر قریب» آقایان را ناراحت کرده بود

وقتی موسیقی کلاسیک با طنز آمیخته می شود!

بیمه وسایل الکترونیکی دانشجویان آغاز شد

تصادفات؛ چهارمین عنوان پرتکرار پرونده‌ها در محاکم

گردوغبار شهر‌ها تا فردا فروکش می‌کند

کلسترول بالا می‌تواند خطرناک نباشد!

چاپ تازه «صد سال تنهایی» با ترجمه بهمن فرزانه

فاجعه در دشت نیشابور

چهار سیگنالی که از عمان منتقل شد

ساز مخالف سکه با کاهش قیمت طلا؛ دلار به کانال 88 هزارتومانی بازگشت

تجلیل از گلرهای ذوب در یک مناسبت جهانی

بوژوویچ: باید جایگاه‌مان در جدول را اصلاح کنیم!

اکسیوس: ترامپ با سلطان عمان درباره ایران گفت‌وگوی تلفنی کرد

دعوت از ویتکاف برای حضور در تهران تکذیب شد

وقتی فرهاد آئیش همسرش را بخاطر «علی نصیریان» تنها گذاشت

راز ترسناک‌ترین اثر هیچکاک چیست؟

روایت شهاب حسینی از بازی در نقشی که بخاطر آن سکته قلبی کرد!

اولین حضور سینمایی «بهروز وثوقی» در یک فیلم بعد از انقلاب

چرا دو قسمت اخیر سریال پایتخت مورد توجه قرار گرفت؟

نظر شهاب حسینی درباره اینکه چرا غیرکمدی ها نمی فروشند؟

استاد محمد طغانیان؛ از مهمترین خنیاگران نغمات بختیاری

اختلاف دمای 30 درجه‌ای در تهران

مدت بازپرداخت شیرخشک 90 روزه شد

گرد و خاک در خوزستان 800 نفر را راهی مراکز درمانی کرد

تحصیل 40 هزار دانشجوی ایرانی علوم پزشکی در خارج از کشور