راه ترقی

آخرين مطالب

فلاحت‌پیشه: اراده‌ای که روسیه را از مذاکرات کنار گذاشت اراده آمریکایی بود نه ایرانی سياسي

فلاحت‌پیشه: اراده‌ای که روسیه را از مذاکرات کنار گذاشت اراده آمریکایی بود نه ایرانی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایلنا / نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: بسته به اینکه طرفین به سناریوی یکدیگر نزدیک شوند، امکان توافق بیشتر خواهد بود. من معتقدم همین که تمام کشورهای منطقه، به جز اسرائیل، از این مذاکرات استقبال کردند، پیام روشنی برای آمریکا است که به دنبال ثبات در خاورمیانه هستند. بالاترین مبادلات اقتصادی آمریکا در خاورمیانه است. این پیام، پیامی است که حتی زمان برجام هم وجود نداشت و به نظر من، تقویت‌کننده امکان مذاکرات است.
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رییس‌ سابق کمیسیون امنیت مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایلنا، در رابطه با نتیجه‌ای که مذاکرات ادامه‌دار میان ایران و آمریکا خواهد داشت و نقش نیروهای داخلی و خارجی در ثمربخش بودن این مذاکرات، گفت: من معتقدم که مهم‌ترین دستاورد مذاکرات مسقط، به هر حال عملگرایی دیپلماتیک بود و این دستاورد کمی نیست. دلیلش این است که جریانات مخالف مذاکره در ایران و آمریکا، عمدتاً این ادعا را مطرح می‌کردند که دو طرف مذاکره را بهانه کرده‌اند، زیرا سیاست دیگری در پیش دارند. یعنی در سمت آمریکا، مدعی بودند که آمریکایی‌ها با توجه به لشکرکشی نظامی، بیشتر سعی می‌کنند یک فرصت محدود به مذاکره دهند، ولی اصل کار برای آن‌ها همراهی با سیاست نقطه‌زنی نتانیاهو علیه ایران است. در سمت دیگر هم به هر حال برخی معتقد بودند که ایران به دنبال مذاکره نیست و بیشتر به دنبال وقت‌کشی است.
این هفته، هفته حیاتی برای دیپلماسی است
بازار
وی با بیان اینکه همین که طرفین حاضر شدند، متن مذاکراتی را به گونه‌ای تنظیم کنند که منجر به بن‌بست نشود و زمان را برای دور بعدی مذاکره مشخص کردند، این نشان می‌دهد که دو طرف به دنبال توافق هستند، عنوان کرد: لذا وقتی که دو طرف مخالف یا دو طرف رقیب به دنبال توافق باشند، عمداً متون مذاکراتی خود یا دستور کار را به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که بستر اصول مشترک بیشتر مورد بحث قرار گیرد و بسیاری از موارد اختلافی را به آینده موکول کنند. این اتفاقی بود که در مسقط شکل گرفت و این هفته به نظر من، یک فرصت حیاتی برای دیپلماسی است. زیرا همان‌طور که می‌بینیم، هم در ایران و هم در جاهای دیگر، مخالفان مذاکره به تمامی اقدامات خود ادامه می‌دهند.
ما برای همکاری اقتصادی با آمریکا هیچ منع ایدئولوژیکی نداریم
این تحلیل‌گر مسائل بین الملل دو سناریو را برای ادامه مذاکرات متصور شد و اظهار کرد: سناریوی اول این است که به هر حال ایران و آمریکا بر سر چیزی شبیه برجام توافق کنند و این توافق در زمان ترامپ شکل بگیرد. در همان زمان هم مطرح بود، زیرا عده‌ای معتقد بودند که عملاً ترامپ به دو دلیل برجام را به عبارتی پاره کرد. دلیل اول این بود که خواست امضای خودش پای این پیمان باشد و دلیل مهم‌تر اینکه ترامپ به دنبال منافع اقتصادی از این توافق بود و معتقد بود که باید واسطه‌ها کنار روند ایران و آمریکا امضا کنند تا آمریکا بتواند مزایای اقتصادی به دست آورد. اگر این سناریو پیش برود، من معتقدم ایرانی‌ها با این سناریو مشکلی ندارند. رئیس‌جمهور نیز اعلام کرده که ما برای همکاری اقتصادی با آمریکا هیچ منع ایدئولوژیکی نداریم.
ممکن است ترامپ غیرملی‌گرایانه عمل کند و به دنبال تأمین خواسته‌های اسرائیل باشد
وی افزود: سناریوی دوم، سناریویی است که ممکن است ترامپ غیرملی‌گرایانه عمل کند و در واقع به دنبال تأمین خواسته‌های بازیگرانی مانند اسرائیل باشد که ممکن است یک دستور کار غیرقابل توافق روی میز بیاید. طرف آمریکایی ممکن است بخواهد ایران چرخه سوخت هسته‌ای خود را نداشته باشد و در عوض نیروگاه هسته‌ای مانند بوشهر را حفظ کند. منتها سوخت هسته‌ای ایران از خارج در قالب معادلات قبل از برجام، مانند تأمین سوخت بیشتر که تحت نظارت آژانس 20 درصدی به ایران می‌آمد داشته باشیم، در این قالب ایران عملاً از تولید سوخت محروم شود. این چیزی است که نتیجه‌اش شکست مذاکرات خواهد بود و البته از این بدتر زمانی خواهد بود که غیر از موضوع هسته‌ای، موارد اختلافی دیگری نیز به میدان کشیده شود و در دستور کار قرار گیرد.
استقبال کشورهای منطقه از مذاکرات ایران و آمریکا حتی زمان برجام هم وجود نداشت
فلاحت‌پیشه در خصوص نقش سایر کشورها بر روند مذاکرات جاری، اظهار کرد: بسته به اینکه طرفین به سناریوی یکدیگر نزدیک شوند، امکان توافق بیشتر خواهد بود. من معتقدم همین که تمام کشورهای منطقه، به جز اسرائیل، از این مذاکرات استقبال کردند، پیام روشنی برای آمریکا است که به دنبال ثبات در خاورمیانه هستند. بالاترین مبادلات اقتصادی آمریکا در خاورمیانه است. این پیام، پیامی است که حتی زمان برجام هم وجود نداشت و به نظر من، تقویت‌کننده امکان مذاکرات است. ولی واقعیت را باید در نظر بگیریم. من معتقدم که اگر تابوشکنی صورت نگیرد، نتیجه مذاکرات به سمت سود برای نتانیاهو خواهد بود. هرچه ایران و آمریکا مشوق‌ها و دورنمای اقتصادی و همکاری امنیتی خود را ترسیم کنند، امکان توافق بین آن‌ها بیشتر خواهد شد. به‌عبارتی، دو نقطه اشتراک ایران و آمریکا می‌تواند همکاری اقتصادی و همکاری در حوزه امنیت منطقه باشد. این کار علاوه بر اینکه ایران و آمریکا را به هم نزدیک می‌کند، منافع کشورهای منطقه را نیز در تنش‌زدایی ایران و آمریکا قرار خواهد داد. این کاری است که باید صورت بگیرد و من معتقدم بدون تابوشکنی، چنین کاری امکان‌پذیر نخواهد بود.
کسانی که به دنبال مذاکره محدود کردن اختیارات تیم مذاکره‌کننده هستند، هدفشان این است که به اصل مذاکره ضربه بزنند
این عضو مجلس دهم درباره مخالفت هایی که از سوی برخی نمایندگان مجلس برای ادامه مذاکرات مطرح شده است، بیان کرد: من معتقدم یکی از دلایلی که مانع تنش‌زدایی ایران و آمریکا در طول چهار دهه گذشته شده، ملاحظه نسبت به جریانات افراطی در ایران بوده است. بحث مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم در ایران، تنها تحت ملاحظه تندروها شکل می‌گیرد. ضمن اینکه واقعاً تاوان زیادی هم برای کشور در این زمینه دارد. لذا من به شخصه دلیلی نمی‌بینم که باز هم مذاکرات غیرمستقیم باشد و واسطه‌ها عمل کنند. الان کسانی که تا دیروز با کل مذاکره مخالف بودند، سعی می‌کنند با غیرمستقیم کردن مذاکره، عملاً طرفداران خود را حفظ کنند. ولی من معتقدم که تجربه نشان خواهد داد که تاوانی که منافع ملی برای مداخله تندروها در دسترس خارجی‌ها داده، قابل دفاع نیست. من معتقدم دیگر دلیلی ندارد که ایران و آمریکا غیر از مذاکرات مستقیم دستور کارها را مشخص کنند. همین که مشخص شد آمریکایی‌ها نیز اراده‌ای برای توافق دارند، به نظر من دلیلی بر غیرمستقیم کردن مذاکرات نیست. به ویژه اینکه کسانی که به دنبال مذاکره غیرمستقیم و یا محدود کردن اختیارات هستند، هدفشان ایجاد خلاهایی است که بتوانند به اصل مذاکره ضربه بزنند.
اراده‌ای که روسیه را از مذاکرات هسته‌ای کنار گذاشت، یک اراده آمریکایی بود، نه اراده ایرانی
وی در مورد نقش روسیه در جریان مذاکره ایران و آمریکا خاطرنشان کرد: من اعتقادم بر این است که به هر حال روسیه تلاش می‌کند که موضوع اوکراین به مهم‌ترین مسئله دستور کار آمریکا تبدیل شود. ولی واقعیت این است که روسیه به حدی در جنگ اوکراین درگیر است که توان کارشکنی در دایره ابتکارهای دیپلماتیک در دنیا را ندارد. این اتفاقی بود که از چهار سال پیش افتاد و متأسفانه اگر مذاکره‌کنندگان و مسئولان وقت کشور، چهار سال پیش برجام را احیا می‌کردند، الان ایران به دستاوردهای بی‌سابقه‌ای رسیده بود. ولی در حال حاضر، من معتقدم اراده‌ای که روسیه را از مذاکرات هسته‌ای کنار گذاشت، یک اراده آمریکایی بود، نه اراده ایرانی. متأسفانه در ایران، افرادی بیش از اینکه به دنبال منافع ملی باشند، به تأمین منافع روسیه متمایل شده‌اند. ولی من باز هم تکرار می‌کنم که اراده‌ای که روسیه را از مذاکرات کنار گذاشت، یک اراده آمریکایی بود، نه اراده ایرانی.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1061290/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشکیل وزارتخانه جدید بحران آب را حل می‌کند؟

افزایش 2300 درصدی قیمت بنزین در سفر هوایی

ساعی: دو فدراسیون تکواندو و کشتی با حضور مربیان ایرانی توانستند به موفقیت برسند

علیرضا دبیر: انتخاب فدراسیون‌ کشتی به عنوان یکی از بهترین فدراسیون‌های سال 1403 کمترین حق کشتی بود

هادی طباطبایی: رفتارهای مدیریتی امسال در استقلال کمکی به این تیم نکرده است

صحبت های هادی طباطبایی پیشکسوت باشگاه استقلال درباره اوضاع فعلی این باشگاه

سرمربی استقلال: وقتی با تمام قدرت حمله می‌کردیم، طبیعی است که اشتباهاتی هم رخ دهد

پاسخ نبی به شایعه حضور جادوگر در دستگردی

اهدای جایزه خاص توسط رئیس جمهور به شکلی خاص!

بوژوویچ: نمی‌دانم چرا VAR همیشه به سمت حریفان استقلال است!

جلالی: بیماری مادربزرگم کیفیت بازی‌ام را پایین آورده بود

عراقچی در گفت‌وگوی تلفنی با همتای پاکستانی: ایران عاملان ترور اتباع پاکستانی را مجازات می‌کند

پزشکیان: اصلاح روش‌های آموزش معطوف به نیازهای آینده انجام شود

حاشیه‌نگاری خبرنگار صداوسیما از حیاط دولت امروز با دولتمردان

توییت گروسی پس از دیدار با عراقچی: در حال حاضر دیپلماسی به شدت نیاز است

رویترز: گروسی برای حضور در جلسات مذاکرات ایران و آمریکا به رُم دعوت شد

اظهارات معاون وزیر خارجه درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

گزارشی از حال و هوای برج میلاد برای پخش قسمت آخر سریال پایتخت

حضور بازیگران نقش سارا و نیکا در مراسم اکران مردمی قسمت آخر سریال پایتخت

بازدید مردم از پراید پرنده سریال پایتخت

پشت‌ صحنه خرس سریال پایتخت که بدون حضور بازیگران گرفته شده!

پای «کلید روحانی» به جوکر بانوان باز شد!

تصاویری از بازیگر نقش محمدجواد پسر اوس موسی

حضور عوامل سریال پایتخت 7 در برج میلاد

شمارش معکوس برای آغاز فصل هشتم پایتخت

تصاویری از نقش روحانیت توسط سیروس مقدم در سریال پایتخت

اجرای زیبایی از ساز «ویولن» را تماشا کنید

نگهداری گرگ در یک مغازه!

درخواست قصاص برای مردی که با هل دادن مردی به قتل متهم شد

مردم صاحب صندوق صدقه الکترونیکی می‌شوند

آلودگی ذرات معلق در تهران 6 برابر استاندارد جهانی

تصویری حیرت انگیز از یک جریانِ پلاسما در سطح خورشید

شاعرانه/ هر‌جا که روی زود پشیمان به درآیی

رفتار آمریکا تغییر کرده است؟

پیش بینی قیمت دلار 28 فروردین 1404

تارتار و 270 دقیقه بدون شکست مقابل استقلال!

دنیامالی: باید در مورد درآمد باشگاه‌ها به AFC پاسخ دهیم

شعار حیا کن رها کن هواداران علیه بوژوویچ

تشویق فرهاد مجیدی توسط هواداران استقلال

حمله اتلتی‌ها به تمرین آرسنال؛ نابودشان کن آرتتا!‏

رئال و بایرن به دنبال جبران بازی رفت و حضور د رنیمه نهایی لیگ قهرمانان

حواشی فوتبال جهان؛ از تلاش رئال برای جذب سرمربی صاحب نام آلمانی تا تصمیم یونایتد برای فروش اونانا

فقط تیم دوچرخه سواری بانوان به مسابقات قهرمانی آسیا در چین اعزام می‌شود!

بدون تعارف با استاد شیرخدا مرشد معروف ورزش‌های زورخانه‌ای

ملی‌پوش استقلال محروم شد!

نیویورک تایمز: تیم ترامپ در مواجهه با ایران آشفته است

مهر: علت تغییر محل مذاکرات، مهیا نبودن شرایط میزبانی طرف عمانی بوده است

نمایش قسمت پایانی پایتخت در برج میلاد تهران

قسمت آخر ستایش کلی گریه کردم!

پخش فیلم ترسناک «مارهای آناکوندا» با کیفیت فول اچ‌دی از تلویزیون