راه ترقی

آخرين مطالب

انقلاب در استخراج لیتیوم با کمک نیلوفر آبی دانش

انقلاب در استخراج لیتیوم با کمک نیلوفر آبی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خبرآنلاین /مثلث لیتیوم در آمریکای جنوبی، خانه‌ی حوضچه‌های تبخیری عظیمی است که بی‌سروصدا لیتیوم، این طلای سفید پرکاربرد در تلفن‌های همراه، خودروهای برقی و باتری‌ها را تولید می‌کنند. این حوضچه‌ها که با آب‌نمک‌های غنی از مواد معدنی تغذیه می‌شوند، نزدیک به 40 درصد از لیتیوم جهان و بیشتر نیترات طبیعی آن را تأمین می‌کنند. این روش با استفاده از نور خورشید، آب را تبخیر کرده و به‌آرامی مواد معدنی ارزشمند را برجای می‌گذارد، اما بازدهی آن پایین است؛ چرا که به سطح وسیعی از زمین نیاز دارد و ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا لیتیوم قابل‌استفاده استخراج شود.
یک استارتاپ از دانشگاه پرینستون می‌خواهد این روند را تغییر دهد. شرکت Princeton Critical Minerals به پیشرفتی جدید دست یافته و سازه‌ای سیاه و دیسک‌مانند ساخته که روی سطح حوضچه‌های آب‌نمک شناور می‌شود. این دستگاه ساده که به‌صورت اختصاصی با ماده‌ای ضد رسوب پوشیده شده، برای افزایش سرعت تبخیر و تولید مواد معدنی طراحی شده و با جذب و تبدیل مؤثرتر نور خورشید به گرما، فرآیند را متحول می‌کند.
افزایش نرخ تبخیر
ژیونگ جیسون رن، هم‌بنیان‌گذار و دانشمند ارشد این استارتاپ گفت: «حوضچه‌های سنتی بیش از نیمی از نور خورشیدی که دریافت می‌کنند را هدر می‌دهند. فناوری ما بیش از 96 درصد از این انرژی خورشیدی را جذب کرده و به تسریع فرآیند تبخیر اختصاص می‌دهد.»
این استارتاپ با شرکت بزرگ لیتیوم Sociedad Química y Minera de Chile (SQM) همکاری کرده تا نیلوفرهای مصنوعی را آزمایش کند. در آزمون‌های میدانی، این دستگاه بسته به ترکیب آب‌نمک، نرخ تبخیر را بین 40 تا 122 درصد افزایش داده است. این دستگاه بر پایه‌ی فناوری تبخیر خورشیدی در سطح مشترک (ISE) عمل می‌کند، روشی که سطح آب را گرم می‌کند، نه عمق آن، و در نتیجه از اتلاف انرژی و نشت آب جلوگیری می‌کند. نیلوفر مصنوعی که از الیاف خاص سلولز و پوشش‌های کربنی ساخته شده، تبخیر را سرعت می‌بخشد و از انباشته‌شدن نمک جلوگیری می‌کند. همچنین مواد معدنی را در حین تشکیل از هم جدا می‌کند و به این ترتیب، بازیابی لیتیوم را مؤثرتر می‌سازد.
اثر بزرگ در ردپای کوچک‌تر
تأثیر این دستاورد فراتر از افزایش سرعت است. از آنجا که نوآوری مذکور کارایی تولید در حوضچه‌های تبخیری موجود را افزایش می‌دهد، نیاز به ساخت حوضچه‌های جدید را کاهش می‌دهد. این خبر بسیار خوبی برای مناطقی مانند بیابان آتاکامای شیلی است، جایی که تولید لیتیوم اغلب با اکوسیستم‌های حساس و منابع محدود آبی در تضاد قرار می‌گیرد. بر خلاف استخراج از سنگ سخت که انرژی‌بر و پرکربن است، استخراج لیتیوم از آب‌نمک مدت‌هاست که گزینه‌ای پاک‌تر تلقی می‌شود. اما اگر استفاده‌ی گسترده از زمین و فشار بر منابع آبی را در نظر بگیریم، این تصویر کمی پیچیده‌تر می‌شود.
فناوری جدید می‌تواند جایگزینی پایدار برای استخراج از آب‌نمک باشد و حتی ممکن است نیاز به روش‌های مکانیکی مانند فشرده‌سازی بخار یا فیلتراسیون با فشار بالا که برق زیادی مصرف می‌کنند و مقیاس‌پذیری دشواری دارند را کاهش دهد. شان ژنگ، مدیرعامل شرکت Princeton Critical Minerals و پژوهشگر سابق مرکز Andlinger برای انرژی و محیط‌زیست گفت: «در بسیاری از جنبه‌ها، فرآیندهای استخراج مواد معدنی امروز همان‌هایی هستند که سه دهه پیش بودند. فناوری ما می‌تواند رویکرد سنتی استخراج مواد معدنی حیاتی را متحول کند.» 
منبع: interestingengineering

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1067740/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شرایط بهره مندی از طرح رایگان چکاپ سلامت اعلام شد

یک فعال کارگری: دلار 79 درصد زیاد شد، مزد کارگر فقط 45درصد

پست انتقال اروین انگاپت به فولاد پاک شد

طاهرخانی: پنجاه درصد بدنم دچار سوختگی شده بود

گرانترین نیمکت ذخیره فوتبال به قیمت 6 تن طلا!

ترکیب فولاد برابر تراکتور در نبرد تعیین‌کننده

برای موفقیت‌وقهرمانی به جام باشگاه‌های جهان می‌رویم

تشویق ستاره حریف توسط نساجی‌چی‌ها

اعلام ترکیب تراکتور برای تسجیل قهرمانی

عارف، زمان جنگ کجا بود؟

پزشکیان در اردوی تیم ملی فوتسال بانوان حضور یافت

تجلیل رهبر انقلاب از برنامه‌های قرآنی ماه رمضان

مستندی درباره مذاکرات ایران و آمریکا روی آنتن می‌رود

رئیس جدید ساترا چه رویکردی دارد؟

اجرای عرفان طهماسبی از آهنگ «قصه هزار و یک شب»

هلیوسفر جالب را ببینید

در گذرگاه زمان، خیمه شب بازیِ دهر

ابلاغ نحوه اجرای تسویه و تهاتر بدهی‌ها و مطالبات دولت

قیمت جهانی طلا کاهش یافت

هشدار اینزاگی به ستاره‌ها؛ حق اشتباه ندارید

شوک به بازیکنان نساجی قبل از شروع بازی!

خط‌خورده بزرگ نساجی در بازی مهم فصل

یامگا به دنبال فرصتی برای جبران مافات

مارادونا خودش اصرار داشت از بیمارستان مرخص شود

بدشانسی آموریم؛ فصل برای مدافع یونایتد تمام شد

سونامی طلاق بین ستاره‌های فوتبال؛ این بار فیگو!

شور و شوق فیرمینو از تقابل با تیم اوسمار

جنجال بزرگ؛ رئال خواهان تغییر داور ال‌کلاسیکو شد!

2 جایزه جشنواره استانبول برای سینمای ایران

ویدئویی از اولین تست بازیگری «الناز ملک»

اجرای آواز استاد شهرام ناظری با شعری از استاد شفیعی کدکنی

سرنوشت عاملان نزاع در بیمارستان امام خمینی

«پتاسیم» ناجی بدن در برابر نمک زیاد

داستانک/ سخنرانی و پول

خانه‌نشینی چند هفته‌ای دالو

حمله رئال پس از گریه داور؛ در سطح جهانی نیستی!

خداحافظی بوژوویچ با هواداران استقلال

بزرگ‌ترین فینال والیبال دنیا با حضور یک ایرانی

پایان کار پدیده والیبال ایران در شهداب

کامبک استثنایی؛ اینجا ژاپن، یکی‌ از بهترین‌ لیگ‌های دنیا

دلارهای فولادی‌ها به بیرانوند نشان داده نشد!

دفاع اشمایکل از اونانا؛ همه بد هستند، نه او!

حذف نوشاد عالمیان با شکست مقابل گربه سیاه سوئدی

بیانی: جباری بهترین گزینه برای سرمربیگری استقلال بود

عراقچی برای سومین دور گفتگوها با آمریکا وارد مسقط شد

توضیح سخنگوی وزارت خارجه درباره سومین دور از مذاکرات ایران و آمریکا

اعلام آمادگی ایران برای ایجاد تفاهم بین هند و پاکستان

رونمایی از اولین تصویر «زن و بچه» برای کن 2025

ایرانِ جان در رسانه ملی

محموله بزرگ قاچاق سوخت توقیف شد