راه ترقی

آخرين مطالب

معاون پژوهشی وزارت علوم: مرجعیت علمی بدون حمایت مالی محقق نمی‌شود انديشه

معاون پژوهشی وزارت علوم: مرجعیت علمی بدون حمایت مالی محقق نمی‌شود
  بزرگنمايي:

راه ترقی- پیمان صالحی امروز (دوشنبه) در نخستین همایش ملی مرجعیت علمی به سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب در سال 93 در حوزه علم فناوری اشاره کرد و افزود: حضرت آیت الله خامنه ای جهاد مستمر علمی با هدف کسب مرجعیت علم و فناوری در جهان را اولین نکته در این سیاست ها دانسته اند و در ذیل لوازم رسیدن به آن را مشخص کرده و نقشه راهی برای تحقق آن بیان کردند.

وی همچنین با یادآوری بیانات رهبر معظم انقلاب در سال 84 اظهار داشت: در این سال هم اندیشی ملی تحقق مرجعیت علمی با محوریت مرکز نشر آثار نشر حضرت آیت الله خامنه ای آغاز شد.

دبیرکل شورای عالی عتف همچنین گفت: یکی از بخش های مرجعیت علمی موضوع برتری علمی است، بخش دیگر آن این است که باید در لایه پاسخگویی اجتماعی و بازخورد آن در اجتماع ظهور و بروز یابد و بخش دیگر ارزش افزوده اقتصادی و کارآفرینی است.

صالحی ادامه داد: مدل مفهومی چند سطحی مرجعیت علمی مستخرج از بیانات رهبر معظم انقلاب؛ شامل بخش های مختلفی مانند مداخله، مراقبه، زیرساخت، نهادسازی، راهبری و مداقه است که مرجعیت علمی زبان فارسی از زیرمجموعه های بخش های این مدل است.

رتبه های علمی ایران

معاون وزیر علوم به آمارهای علمی کشور اشاره کرد و گفت: جایگاه ایران در پایگاه نمایه سازی اسکوپوس 15 و در وب آو ساینس 17 است، در 20 سال از رتبه 53 به 15 رسیدیم، ولی چند سال است که روی رتبه 15و 16 باقی مانده ایم. همچنین از سال 1996 تا 2022 در اسکوپوس 74 میلیون و 231 هزار سند از کل دانشمندان دنیا ثبت شده است و ایران در حوزه شیمی رتبه 14، در مهندسی شیمی 15 ولی در حوزه هنر و علوم انسانی رتبه 44 را دارد که باید برای بهبود آن تلاش کرد.

صالحی یادآور شد: همچنین ایران از جهت رتبه علم در کشورهای اسلامی، در اسکوپوس رتبه اول و در وب او ساینس رتبه دوم بعد از ترکیه را دارد. اگر بخواهیم در زمان اجرای قانون برنامه هفتم توسعه به رتبه چهاردهم جهان برسیم، کشورهای رقیب ایران، در کشورهای اسلامی عربستان سعودی و ترکیه و در کل جهان هلند هستند.

وی به یکی از بحث های رهبر معظم انقلاب مبنی بر ضرورت گسترش زبان فارسی به عنوان یکی از زبان های علمی جهان اشاره کرد و اظهار داشت: بر ابن اساس هر کس خواست تازه های علمی جهان را فراگیرد، باید مجبور باشد زبان فارسی یاد بگیرد. امروز 827 نشریه داخلی در حوزه علوم انسانی منتشر می شود که باید برای نمایه سازی آنها تلاش کنیم.

استاد دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: تعداد نمایه شده ایران در اسکوپوس 364 نشریه علمی است که از این تعداد 195 نشریه متعلق به وزارت بهداشت و 151 نشریه متعلق به وزارت علوم است و از این تعداد 13 نشریه هم به زبان فارسی است.

یه گفته صالحی پایگاه مجلات با دسترسی باز موسوم به دواج/DOAJ پیش نیاز نمایه شدن در اسکوپوس و وب آو ساینس است. به همین دلیل تلاش شده نشریات داخلی در دوآج نمایه شوند و امروز 833 مجله از جمهوری اسلامی نمایه شده است، فقط در سال 2023 از نظر تعداد مجلاتی که در دواج نمایه شده ایران رتبه چهارم را از بین 139 کشور در این پایگاه، دارد.

وی یادآور شد: همچنین ایران سال گذشته رتبه نهم از نظر تعداد نشریات را کسب کرد، زبان فارسی در میان 80 زبان در پایگاه مجلات دواج، نهمین زبان است. در مجموع 432 نشریه به زبان فارسی و 444 نشریه انگلیسی در این پایگاه نمایه شده است.

 

فریب تولید ناخالص داخلی بالا را نخوریم

معاون پژوهشی وزارت علوم به رابطه علیت بین هزینه تحقیق و توسعه و رشد اقتصادی کشورها اشاره و تاکید کرد: تولید ناخالص داخلی در ایران وابسته به نفت و مواد معدنی خام است؛ ولی پیچیدگی اقتصادی به این معناست که چگونه می توان تولید ناخالص داخلی را با ساخت سخت افزارها و فناوری های پیچیده و پیشرفته افزایش داد؛ بنابراین نباید فریب تولید ناخالص داخلی بالا را بخوریم. زیرا عربستان هم تولید ناخالص داخلی بالا دارد که از فروش نفت حاصل می شود.

صالحی ادامه داد: همچنین در سال 2020 بر مبنای شاخص پیچیدگی اقتصادی، ژاپن دارای شاخص پیچیدگی اقتصادی 2.48، عربستان دارای شاخص 74 درصد و ایران دارای شاخص منفی 35 درصد بوده است. در حالیکه دانشگاه ها توانایی تحقق بهترین پیچیدگی اقتصادی را دارند.

وی به بازدید روز گذشته رهبر معظم انقلاب از آخرین دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در محل نمایشگاه دائمی این نیرو اشاره کرد و گفت: در این دیدار اشاره شد توانمندی های موشکی و پهپادی با همکاری دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و شرکت های دانش ینیان به دست آمده است که نشان از توانمندی های پژوهشگران دارد.

استاد دانشگاه شهید بهشتی با یادآوری بودجه تحقیق و توسعه در قانون برنامه ششم توسعه اظهار داشت براساس این قانون؛ چهار درصد از تولید ناخالص داخلی بودجه باید به بخش پژوهش اختصاص یابد که 2 درصد آن از بخش دولتی و 2 درصد دیگر آن از بخش خصوصی است که این 2 درصد بخش دولتی هیچگاه محقق نشد.

صالحی تاکید کرد: مرجعیت علمی بدون حمایت مالی محقق نمی شود، دانشگاه ها و پژوهشگاه ها به خوبی نیروهای انسانی پرورش می دهند که در همه جای دنیا هم در این زمینه می شنویم و گفته می شود.

وی ادامه داد: کشش بازار ایران با پیچیدگی اقتصادی پایین، توانایی جذب ظرفیت دانشگاه ها را ندارد و ما باید ظرفیت تقاضا را به سمت تعادل ببریم. همچنین قوانین خوبی داریم که اجرا نشده است مانند اختصاص چهار درصد بودجه تولید ناخالص داخلی به پژوهش و اگر بتوانیم در اجرای قوانین فعال شویم مرجعیت علمی که خواست رهبر معظم انقلاب است، محقق می شود.

نخستین همایش ملی مرجعیت علمی امروز (دوشنبه، 29 آبان) در سالن همایش های بین المللی کتابخانه ملی با حضور محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و شماری از روسای دانشگاه ها و پژوهشگاه های کشور در محورهای مرجعیت علمی چیستی و چرایی»، «مرجعیت علمی در طیف ناهمگون حوزه‌های علمی و فناورانه - وجوه تشابه و تمایز»، «ارکان جهت‌ساز مرجعیت علمی - پیشران‌های تحول‌ساز»، «نظام حکمرانی، اولویت‌گذاری و شبکه‌سازی»، «مرجعیت علمی و نسبت آن با دیپلماسی علم و فناوری»، «چگونگی نقش‌آفرینی نظام‌های پشتیبان در تحقق مرجعیت علم، فناوری و نوآوری»، «بازخوانی پیشینه تاریخی مرجعیت علمی در تمدن اسلامی» و همچنین «نهاد آموزش و پرورش و مرجعیت علمی» در حال برگزاری است.

این همایش به همت مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار می شود و پیش از برپایی این همایش تلاش شده پیش نشست‌های مختلفی به میزبانی سازمان‌های برگزار کننده در حوزه‌های مختلف با هدف تبیین این موضوع و تشریح ماموریت های هر کدام از نهادها و سازمان‌ها در زمینه‌های کارکردی و دانشی تشکیل شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/784649/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عضو اتاق تهران: یک لنج به اندازه تولید سه ماه یک کارخانه، پارچه بدون تعرفه وارد می‌کند

مذاکره وزیر نفت با مقام‌های روسی در بخش انرژی

جزئیات شرایط جدید واردات خودرو ابلاغ شد

واردات برنج 26 درصد کاهش یافت

فرزین: بازار فوروارد و سلف‌فروشی ارز را راه‌اندازی خواهیم کرد

عبدالعلی زاده: طرح شهر مولد می‌تواند در آینده کشور تغییرات شگرفی ایجاد کند

وقفه بی‌ موقعی که کار دست رئال داد

دلیل عصبانیت گواردیولا از اورتگا: چرا کارت نگرفتی!

داور VAR سوپرجام مشخص شد

واکنش عرب‌ براقی به حذف موقت هفت داور مشهور

دو نفر از لیست خیبر مازاد شدند

‏آموریم: انتظار از یونایتد باید جام بردن باشد

مدافع نساجی سرباز شد!

بالاخره مشخص شد؛ تاریخ بازگشت بارسا به نوکمپ

استقبال وحشتناک؛ بلیت سوپرجام تمام شد!

جوکوویچ باز هم تاریخ‌ ساز شد

چرا کلوپ از مربیگری دست کشید؟

رئیس‌جمهور وارد شهر دوشنبه شد

جزئیات موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه از زبان سفیر ایران در مسکو

حضور قالیباف در جمع معتکفین نوجوان

رئیس مجلس فردا به اتیوپی سفر می‌کند

دبیر پیشین شورای عالی انقلاب فرهنگی: نسل جوان که از کنار ما رد می‌شود مسخره می‌کنند

2 فیلم جشنواره فجر تست فنی شدند

اجرای موسیقی «اینتراستلار» با سازهای منحصر به فرد

گادپوری نسل چند رپ فارسی است؟

علت بروز بسیاری از تصادفات پایتخت مشخص شد

بررسی عوامل ریزش مخاطب صدا و سیما

آتش‌سوزی یک منزل مسکونی با 6 مصدوم

آزادی 2465 زندانی واجد شرایط به مناسبت روز پدر

انتشار تصاویر شهدای سانحه هوایی هواپیمای فراجا

کمتر از 12 ساعت تا پرتاب قدرتمندترین موشک جهان

خواندن رباعی زیبا از علی اسفندیاری توسط صادق شیخ زاده

آرامش به بازار روغن باز می‌گردد

کی پلاس، بازیگر مهم ارتقا سطح کیفی ساختمان کشور / 2 خبر خوب برای فعالان صنعت ساخت و ساز

امضای 13 تفاهم‌نامه همکاری میان ایران و تاجیکستان در نشست فعالان اقتصادی دو کشور

توافق دولت عراق با شرکت انگلیسی درخصوص توسعه چهار میدان نفتی

زمان بندی واگذاری سهام متعلق به صندوق‌های بازنشستگی اعلام شد+جدول

بازدید شبانه کواراتسخلیا از دیوارنگاره معروف مارادونا در ناپل، پیش از سفر به پاریس

بایرن مونیخ یک خرید جدید را اعلام کرد

قطعی شدن برگزاری سوپرجام با VAR

حمایت کمیته ملی المپیک از برنامه‌های انجمن بیس‌بال

حضور احتمالی کولو موانی در بازی یوونتوس - میلان

تعلیق 6 نفر از خاطیان در درگیری مسابقات کشتی

نزاع فامیلی مانع اعزام فرنگی‌ کار ایران به کرواسی

بقائی: سفر رئیس جمهور به تاجیکستان رویدادی تاریخی است

انتقاد دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از هزینه‌های غیرضروری سفرهای خارجی مسئولان

معاون اجرایی رئیس‌جمهور: با هر کشوری که زور نگوید و عادلانه رفتار کند، «مذاکره می‌کنیم»

همراهان رئیس‌جمهور در دو سفر تاجیکستان و روسیه چه کسانی هستند؟

تیکه سلمان به نورالدین شب عروسی شیرین

عشق نداریم, فقط یک قرارداد