راه ترقی

آخرين مطالب

شرق گزارش داد: چالشی با طعم ترس نوشتارها

شرق گزارش داد: چالشی با طعم ترس
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالرحمن فتح‌الهی| در فاصله پنج روز مانده تا ‌دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری، سعید جلیلی خود را بیش از هر زمان دیگری به پاستور نزدیک می‌بیند. بدون شک این باور در طرفداران و اطرافیانش شدیدتر از جلیلی است. بنابراین در سوی دیگر اکنون ترسیم و تبیین آینده کشور در صورت به قدرت رسیدن جلیلی و پایداری‌ها از سوی فعالان و چهره‌های سیاسی در دستور کار قرار گرفته است تا ذیل آنچه نگرانی از ریاست‌جمهوری سعید جلیلی نامیده می‌شود، به افزایش سبد آرای مسعود پزشکیان منتهی شود. از این منظر، به نظر می‌رسد ‌باید منتظر وقوع دو اتفاق باشیم؛ نخست افزایش مشارکت در 15 تیر نسبت به دور اول انتخابات در هشتم تیر و به دنبال آن، از هم‌اکنون قابل پیش‌بینی است که بخشی از این آرا به‌مثابه رأی سلبی و صرفا برای به قدرت نرسیدن سعید جلیلی به صندوق‌ها انداخته خواهد شد.
فارغ از آنچه گفته شد، گروهی از کارشناسان و صاحب‌نظران سیاسی به‌واقع تفکر جلیلی و یارانش را آنچنان برای آینده کشور در هر ساحتی، از سیاست خارجی تا اقتصاد، معیشت، فرهنگ، اجتماع، احزاب و رسانه، مشکل‌ساز می‌دانند که هراس از به قدرت رسیدن این طیف در مقام کاتالیزوری برای افزایش مشارکت عمل می‌کند.
با جلیلی چه اتفاقی برای اقتصاد کشور می‌افتد؟
در سایه آنچه عنوان شد و به عقیده بخشی از اقتصاددانان، افزایش قیمت ارز و طلا و سقوط شاخص بورس در دو روز ابتدایی هفته جاری نتیجه آثار روانی ناشی از راهیابی سعید جلیلی به دور دوم انتخابات تلقی می‌شود. در‌این‌باره ‌روز گذشته قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد تهران به 63 هزار تومان رسید. پیرو این نکته، مرتضی افقه هم درباره واکنش اقتصاد به ریاست‌جمهوری جلیلی در گفت‌وگویی با انتخاب هشدار می‌دهد: «بدون تردید شاخص‌های اقتصادی به‌شدت تحت تأثیر ثبات و آرامش در تمام زمینه‌هاست. باید تمام ابعاد کشور از‌جمله سیاست خارجی در شرایط ثبات به سر ببرد تا اقتصاد نیز مسیر عقلانی و آرامی داشته باشد‌». لذا این اقتصاددان می‌گوید: ‌«‌اولین اثر روانی انتخاب جلیلی، با توجه به سوابق‌ او و نقشی که در شکل‌گیری تحریم‌ها داشته و دیدگاه‌هایی که در مناظرات داشته است، افزایش شدید قیمت ارز و طلا و سقوط بورس خواهد بود‌». افقه تأکید دارد: ‌‌«روند افزایش قیمت‌ها در تمامی کالاها نیز با حضور جلیلی و بدون حل تحریم، تداوم پیدا می‌کند و با توجه به تئوری‌های اقتصادی تیم جلیلی، بعید است آنها بتوانند این متغیر‌ها را کنترل کنند‌».
تحلیلگر حوزه اقتصادی درباره فرار سرمایه با قدرت‌گرفتن این جریان نیز متذکر می‌شود: «فرار سرمایه یکی از نخستین اتفاقات اقتصادی است که می‌تواند با دولت جلیلی رخ دهد‌»؛ چون به زعم او «همین الان تنش حزب‌‌الله و اسرائیل، نگرانی‌ها را افزایش داده است و اگر تنش تشدید شود، اتفاق خوبی برای سرمایه رخ نمی‌دهد‌». به‌خصوص که افقه باور دارد «سیاست خارجی دولت سیزدهم نیز شکست خورده و هیچ‌کدام از مشکلات را حل نکرده است». این در حالی است که افقه می‌گوید: «جلیلی از دولت فعلی هم تند‌تر سیاست خارجی را ادامه می‌دهد. بنابراین دور از ذهن نیست که فرار سرمایه در دولت جلیلی شدت یابد و با توجه به نگاه فرهنگی جلیلی، فرار مغز‌ها نیز به اوج برسد‌».
پیرو همین موضوع و از زاویه اقتصادی، سایه هراس از قدرت‌گیری جلیلی، فردی همچون علی طیب‌نیا را هم به میدان کشاند و وزیر اقتصاد دولت اول روحانی از مسعود پزشکیان حمایت کرد. طیب‌نیا که به‌تازگی با پزشکیان دیدار کرده، قرار است به‌عنوان فرمانده اقتصادی پزشکیان نقش‌آفرینی کند. بنا بر گزارش ایلنا، در دوران طیب‌نیا‌ تورم در ایران به هشت درصد رسید؛ موضوعی که باعث شده از این اقتصاددان به‌عنوان یکی از موفق‌ترین وزرای اقتصادی 50 سال اخیر یاد شود. طبق اخبار واصله، در دیدار سه‌جانبه طیب‌نیا، ظریف و پزشکیان قرار شده‌ به‌زودی از بسته اقتصادی رونمایی ‌شود. این در حالی است که پیش‌تر طیب‌نیا هرگونه فعالیت انتخاباتی اعم از تدوین برنامه برای کاندیداها یا نقش‌داشتن در چینش تیم اقتصادی آنها را تکذیب کرده بود.
البته جلال میرزایی هم در گفت‌وگویی با «شرق» و ذیل تأیید ‌آثار ناخوشایند پیروزی احتمالی سعید جلیلی و طیف حامی او بر حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و معیشتی‌، این را ‌یادآور می‌شود که‌ «باید موضوع نگرانی و بیم از آینده ایران به واسطه قدرت‌گیری این طیف را درست تبیین کرد. یعنی در همه حوزه‌های اجرائی کشور با ارائه آمار و تحلیل‌های واقع‌بینانه، شرایط را به درستی برای جامعه تبیین کرد‌» تا به باور این فعال سیاسی، «‌بتوان بخشی از همان جامعه مردد و خاکستری 60‌درصدی را که هشتم تیرماه پای صندوق‌ها حضور پیدا نکردند، به سبد آرای پزشکیان افزود‌». با چنین خوانشی، نماینده ادوار مجلس «دیدار دیروز (یکشنبه) علی طیب‌نیا و مسعود پزشکیان و ورود او به کارزار انتخابات را به‌مثابه نقطه عطفی می‌داند که بخشی از سیاسیون و چهره‌های مؤثری که به هر دلیلی تمایلی به حضور در این عرصه نداشتند، اکنون وارد گود شده‌اند‌». بر این اساس، این استاد دانشگاه با عینکی خوشبینانه به برخی توصیه‌ها و درخواست‌های چهره‌های سیاسی برای افزایش مشارکت در انتخابات بر این باور است ‌‌«در روزهای آینده احتمالا این افراد به شکل جدی‌تری وارد عرصه شوند‌».
میرزایی در تشریح آنچه به‌عنوان جلیلی‌هراسی نامیده می‌شود، معتقد است‌ ‌«هرچه بر فضای دوقطبی کنونی در انتخابات دامن زده شود و شاهد بی‌اخلاقی‌های سیاسی طیف مقابل باشیم، ضمن آنکه خود‌به‌خود بیم از جلیلی را تقویت می‌کند،‌ هم‌زمان به پارامتری بدل می‌شود که بخشی از آرای خاکستری را به سبد پزشکیان منتقل می‌کند‌». با ترسیم این روند، تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی در بخش پایانی گپ‌و‌گفتش این هشدار را هم می‌دهد: «نباید به جلیلی‌هراسی بیش از حد دامن زد؛ چرا‌که می‌تواند کارکرد عکس پیدا کند و به ضد خود بدل شود‌». کما‌اینکه این نماینده ادوار مؤید ارزیابی خود را‌ «تحولات انتخابات سال 84 می‌داند که سیاست‌های مشابه نتیجه عکس پیدا کرد‌».
به همین دلیل میرزایی تأکید و تصریح می‌کند که «تبیین آینده ایران در صورت قدرت‌گیری جلیلی و جلیلیون، فارغ از قرائت‌های احساسی و هیجانی ناشی از فضای انتخاباتی باید یک مسیر عقلانی، مستدل و همراه با آمار و ارقام و استناد به روندهای گذشته و کارنامه این افراد باشد تا برای جامعه و مشخصا طیف خاکستری و مردد باورپذیر جلوه کند، بدون آنکه احساس کنند از حق انتخاب آنها سوء‌استفاده شده است‌».
رأی نجات‌بخش
هم‌زمان و از منظر غیراقتصادی، بیم از آینده ایران در صورت پیروزی سعید جلیلی حتی بخشی از طیف غیرمشارکت‌جو را هم به حرکت واداشته است. در همین زمینه حمید ابوطالبی در نوشته‌ای در شبکه ایکس، با وجود آنکه اذعان دارد در انتخابات هشتم تیرماه شرکت نکرده و کسی را هم تشویق به آن نکرده،‌ به این یقین رسیده که «برای رهایی از خطرات پیروزی جلیلی در دور دوم انتخابات، یکپارچه به مسعود پزشکیان رأی داده و ایشان را با بالاترین رأی به ریاست‌جمهوری انتخاب کنیم‌». مشاور سیاسی حسن روحانی، «این رأی را یک رأی‌ نجات‌بخش ملی برای رهایی از وضعیتی سخت» تعبیر می‌کند‌‌.
اما چرا حمید ابوطالبی با این غلظت از آینده کشور پس از به قدرت رسیدن جلیلی نگران است؛ کسی که در همین نوشته خود تأکید دارد ‌جلیلی را بیش از سه دهه است که کاملا می‌شناسد.
به گفته ابوطالبی، «یکی از موضوعات مطرح‌شده در جریان مناظره اول دو نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که انتخاب ترامپ را قریب‌الوقوع کرده است، به ایران و نحوه مقابله با آن باز‌می‌گردد. ازاین‌رو، سال‌های آینده برای ایران و ایرانیان عزیز، از منظر بین‌المللی و داخلی، سال‌های بسیار حساس و پیچیده‌ای است. اینک که در دور نخست رأی‌گیری، بیش از 60 درصد مردم با شرکت‌نکردن در انتخابات‌ و حدود نیمی از شرکت‌کنندگان هم با رأی به جناب پزشکیان پیام صریح و بی‌ابهام خویش را رسانده‌اند، وظیفه ملی ما شکل دیگری به خود گرفته است؛ چراکه در صورت قدرت‌گرفتن افراطی‌ترین جناح اصولگرا، ایران عزیز در سال‌های آتی‌ با چالش‌های بسیاری در این شرایط حساس روبه‌رو خواهد شد‌‌».
مشاور حسن روحانی‌ این چالش‌های آتی را که سرآغاز دور جدید آنها، مذاکرات پیشین جناب جلیلی بوده است، در شش سرفصل‌ «خطر درگیری با غرب»، «خطر تحریم‌های فلج‌کننده»، «خطر اقتصادی‌–‌اجتماعی»، «خطر مخاصمه منطقه‌ای» و «خطر بدتر‌شدن زندگی» خلاصه می‌کند. ابوطالبی در تبیین برخی از این سرفصل‌ها چنین می‌نویسد: «ترامپ متعهد شده است تا در صورت پیروزی، تحریم‌ها را دوباره به شکل فلج‌کننده‌ای بازگرداند. جناب جلیلی هم در مناظره‌ها گفته است ‌در صورت پیروزی، می‌خواهد غرب را به خاطر تحریم‌ها پشیمان کند. لذا در صورت انتخاب جناب جلیلی، نه‌تنها مذاکره‌ای برای حل مشکلات مردم در کار نخواهد بود، بلکه ایشان که متعهد شده است تا اثرات تحریم‌ها را به شکل داخلی! کاهش دهد، به مخاصمه با غرب خواهد پرداخت و...‌».
مشاور روحانی این را هم هشدار می‌هد که‌ «جناب جلیلی با باقی‌ماندن در رقابت‌ها، چند دهه کشمکش‌های درونی میان جناح‌های اصولگرایی را صورتی آشتی‌ناپذیر بخشید‌ و آن را به خصومتی عمیق تبدیل کرد؛ لذا ‌‌در صورت پیروزی وی، کشور به صحنه چالش سیاسی تبدیل خواهد شد‌».
سیدجلال ساداتیان نیز نوشته‌های حمید ابوطالبی را در صورت قدرت‌گیری جلیلی نزدیک به واقعیت می‌داند و در گفت‌وگوی خود با «شرق» اذعان دارد:‌ «کارنامه سعید جلیلی در حوزه سیاست خارجی، به‌خصوص در دولت محمود احمدی‌نژاد، واضح‌ترین، روشن‌ترین و مستدل‌ترین دلیل برای آن است که در صورت ورود سعید جلیلی به پاستور در مقام رئیس‌جمهور چه اتفاقی برای کشور، منطقه خاورمیانه و جهان روی خواهد داد» و به گفته این استاد دانشگاه، «چه وضعیت چالشی برای پرونده‌های متعدد سیاست خارجی از مذاکرات برجامی تا FATF، مناسبات با کشورهای پیرامونی، نگاه به شرق با محوریت روسیه و چین، حقوق بشر، توان موشکی و دفاعی، نفوذ منطقه‌ای و‌... شکل خواهد گرفت‌». چرا‌که به باور سفیر پیشین ایران در انگلستان، «تک‌تک ‌موضوعات یاد‌شده به سرفصل‌های بحران در سیاست خارجی ایران بدل خواهد شد که آثار و تبعات مخرب جدی‌ای در سفره و معیشت مردم خواهد داشت‌». این تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل با یادآوری ‌سایه جنگ حزب‌الله و اسرائیل، احتمال بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، تهدید تروئیکای اروپایی در‌خصوص فعال‌کردن مکانیسم ماشه و بازگشت شش قطع‌نامه شورای امنیت و همچنین احتمال روی کار آمدن حزب کارگر در انگلستان و احتمال قرار‌دادن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی پس از اقدام مشابه آمریکا و کانادا، شرایط را به قدری حساس می‌داند که قدرت‌گیری سعید جلیلی از دید ساداتیان «به‌مثابه عبور از نقطه غیرقابل بازگشت عمل خواهد کرد‌».

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/905217/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگ‌ترین چالش کمیته داوران در دوران پسا افشاریان

شروع تصفیه مورینیو؛ 6 بازیکن به دنبال تیم می‌گردند

امیدوارم بهترین دروازه‌بان جهان در پورتو بماند

قنبری با خیبر تمدید کرد

اعلام زمان نشست خبری سرمربی تیم جوانان

سومین لژیونر ژاپنی در بوندس‌لیگا

جشن پر دردسر؛ 19 هوادار ترکیه دستگیر شدند

معرفی رؤسای کمیته‌های فدراسیون تنیس

فرصت 3روزه یوفا پس از شادی گل غیراخلاقی بلینگام

رکورد زنان در المپیک شکسته شد؛ ایران با 11 ورزشکار زن در پاریس

زاکانی: گام ابتدایی درباره فیلترینگ را همین عنصر اطلاعاتی یعنی «آذری جهرمی» برداشت

دعوت آیت‌الله مکارم شیرازی و آیت‌الله نوری‌همدانی از مردم برای حضور در انتخابات

آذری جهرمی: ادراک ذهنی جلیلی وابسته به سال 600 میلادی است

تشکیل ستاد پیگیری مستندات متعرضان به شهروندان ایرانی در انگلیس

حمایت بیت شهید رئیسی از «جلیلی»؛ نگذاریم گفتمان «عزت» به «نمی‌شود» و «عبرت» تبدیل شود

کنعانی: آزادی «بی‌آزار» محصول تلاش‌های مستمر سیاسی و کنسولی است

برنامه «صحبت با مردم» سعید جلیلی را ببینید

حقیقت‌پور: آرای خاموش باید بدانند پزشکیان وضع موجود را تغییر می‌دهد

اجتماع حامیان جلیلی در مصلی امام خمینی تهران

قاسمی: معافیت ایثارگران از پرداخت هزینه خدمات قضایی

«گل‌های کاغذی» در بخش مسابقه جشنواره کازان

هنوز نفهمیدی عاشقتم بچه؟!

از ماجرای «دموکراسی با طعم همبرگر» تا چند داستان دیگر

برگزاری جشن پیشکسوتان هنرمند با طعم انتخابات

اما افسوس تو رو خواستن دیگه دیره!

اجرای زیبای «پن فلوت» از نوازنده محبوب این ساز

قتل کودک 9 ساله با تفنگ بادی

سحابی bubble با 7100 سالِ نوری فاصله از ما

یک رصد زیبا از خورشید را ببینید

روند کاهشی قیمت انواع سکه؛ دلار در کانال 60 هزار تومان قرار گرفت

تومار بایرنی‌ها؛ ستاره در کلاس جهانی را نفروشید!‏

به رونالدو نفرت‌پراکنی کنید، حتما ساکت‌تان می‌کند!‏

گل‌ها و پاس گل‌های ولاهوویچ در سری آ فصل 2023/24

رانندگی ژوزه مورایس در پرتغال با موزیک شادمهر عقیلی

شبیه‌سازی بازی دانمارک - آلمان در یورو 2024 با لگو

مارکو: از ایران پیشنهاد سرمربیگری دارم

رسمی: عامل قهرمانی پرسپولیس در المپیک پاریس!

یوفا ضرب‌وشتم هوادار توسط آلمانی‌ها را محکوم کرد

بازدید خسروی‌وفا از فدراسیون دوچرخه‌سواری

علیرضا یوسفی قوی‌ترین وزنه‌بردار ایران شد

محمود کریمی از جلیلی حمایت کرد

پزشکیان: ما حق بی‌صدایان را خواهیم گرفت

سفر مخبر به قزاقستان برای حضور در اجلاس شانگهای

دعوت فرماندهان ارشد نیروهای مسلح از مردم برای شرکت در انتخابات

تحلیل قهرمان‌پور در خصوص مناظره‌های جلیلی و پزشکیان

پزشکیان: آقای جلیلی! از نردبان پلاکاردهای دروغ نمی‌توان به پشت بام پاستور رسید

همایش تجلیل از قضات شاهد و ایثارگر برگزار شد

مرکز فرهنگی و تفریحی شهدای اریبهشت ویژه مادران، همسران و دختران شهدا و ایثارگران با حضور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران افتتاح شد

بنیاد شهید و امور ایثارگران برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی ویژه‌ای برای مادران، همسران و دختران شهدا و ایثارگران دارد

«کیت وینزلت» از مونیخ جایزه دستاورد سینمایی گرفت