راه ترقی

آخرين مطالب

روزنامه اصولگرا: تحلیل‌های قومیتی از پیروزی پزشکیان خطا و ساده انگاری است نوشتارها

روزنامه اصولگرا: تحلیل‌های قومیتی از پیروزی پزشکیان خطا و ساده انگاری است
  بزرگنمايي:

راه ترقی - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عباد محمدی| همین اخیرا و پس از برگزاری انتخابات یکی از هوادارها نوشت: «ما به قومیت باختیم!» و دیگری نموداری با عنوان «تأثیر آرای قومیتی بر انتخابات چهاردهم» منتشر کرد. این مدعای غلط اما در فضای مجازی به محل گپ‌وگفت برخی صفحات مجازی بدل شده است. از همان ابتدا مشخص بود سوق ‌دادن سبد رای «مسعود پزشکیان» به سمت‌وسوی خاص با ادبیات قومیتی مسیری اشتباه و مخاطره‌انگیز است، چرا که با کاشتن یک انگاره نابجا برخی توده‌های مردم را تحریک می‌کند اما عده‌ای همچنان تلاش دارند بر این مساله تأکید کنند. در این گزارش تلاش شده است ادعای برخی افراد در تحلیل تحمیلی سبد آرای پزشکیان بر آرای قومیتی را مورد تحلیل قرار دهیم.

1- نخست باید به ‌خاطر داشت فعال ‌شدن نگاه‌های قومیتی عمدتا بر پایه «تبعیض و نابرابری» است. قوم ترک همواره توانسته در نظام جمهوری اسلامی ایران از فرصت‌ها، تسهیلات و ظرفیت‌ها استفاده کند و تصویر استان‌های ترک‌نشین نیز تصویر یک استان دارای تبعیض و فقر نیست، بلکه بالعکس، برداشت عموم جامعه از این مناطق، استان توانمند، توسعه‌یافته و برخوردار است. حتی در بین جامعه ساکن ترک‌زبان استان‌های شمال غرب کشور نیز این احساس تبعیض وجود ندارد، لذا فعال ‌شدن رای قومی در این استان‌ها از منظر تبعیض و نابرابری رد می‌شود.
2- بررسی میزان آرای استان‌های شمال غرب کشور (آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان، قزوین و همدان) نشان می‌دهد میانگین 69.6 درصد سبد رای این استان‌ها به پزشکیان تعلق گرفته است. با توجه به اینکه پزشکیان موفق به کسب 53.7 درصد از کل آرا شده است، یعنی اختلاف میزان میانگین رای استان‌های شمال غرب کشور با کل آرا 15.9 درصد بوده است که این میزان نمی‌تواند تایید‌کننده گزاره‌ای به نام «رای قومیتی» باشد.
3- همچنین باید به ‌خاطر داشت رای قومیتی نمی‌تواند یک‌طرفه باشد. یعنی شما باید از سوی دیگر آرای اصفهان، مرکزی، سمنان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و برخی دیگر استان‌ها را حاصل تقابل با گفتمان القایی قوم‌گرای دیگری تحلیل کنید، این رویکرد یعنی رای برخی استان‌ها به سعید جلیلی حاصل توان جریان‌سازی و اجماع‌کننده نبوده است!
4- القای رای قومیتی در سال 88 نیز رخ داد، با این تفاوت که سال 88 جریان مغلوب مدعی بود چرا رای برخی استان‌ها به نامزد جریان اصلاح‌طلب تعلق نگرفته است! و با همین استدلال‌های سطحی کشور را وارد یک بحران سیاسی کردند. این جریان انتظار داشت کشور در همان سال به صورت قومیتی رای دهد، در حالی که جامعه نشان داد خود بر پایه کنشگری به تصمیم می‌رسد. 
5- موضوع مورد توجه بعد این است که پیش‌ از این نیز در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری برخی نامزدهای حاضر در جریان رقابت‌ها، فرزند یکی از قومیت‌های ایران بوده‌اند اما جامعه بر اساس رای قومیتی کنش نکرده است، لذا اینکه ضعف‌های جدی خود را ندیده و پیروزی فنی حریف را به عواملی مثل قومیت تقلیل دهیم، نشان می‌دهد جریان فعال پیرامون این گزاره، از منطق پدیده‌های اجتماعی تقریبا آگاهی نداشته و هنوز تا آن بلوغ فاصله زیادی دارد؛ حال ‌آنکه همین جریان مدام مردم را متهم به صغر فهم و شعور می‌کند! غافل از آنکه این نوع برداشت از مردم می‌تواند از مهم‌ترین عوامل شکست محسوب شود.
6- همچنین خطر بزرگی که در این نوع تحلیل‌ها وجود دارد آن است که این ادبیات نسنجیده، مساله تنوع قومیت در ایران را به‌ عنوان نوعی «تهدید» القا می‌کند. زمانی که شما بر مساله آرای قومیتی تأکید می‌کنید، گویی نوعی «شکاف یا رفتار ناشی از هیجان» در بین گروهی خاص از جامعه وجود دارد که نتیجه آن منجر به یک خروجی از پیش تعیین شده می‌شود. رهبر انقلاب اسفند 95 در این باره هشدار داده‌اند: «کشور ما متشکل است از زبان‌های مختلف، از قومیت‌های مختلف؛ ترکی هست، فارسی هست، عربی هست، بلوچی هست، لری هست، کردی هست؛ این یک تنوع است و این تنوع فرصت است [اما] دشمن همیشه چشم دوخته است به اینکه این را وسیله شکاف قرار بدهد. خود قومیت‌های بزرگ ایرانی و البته از همه بهتر مردم آذربایجان سینه سپر کرده‌اند و در مقابل این سیاست خباثت‌آلود دشمنان ایستاده‌اند».
7- باید در نظر داشت شعار اصلی و گفتمانی کمپین پزشکیان «برای ایران» بوده و حتی یک نطق قومیتی در انتخابات از او ثبت نشد. 
حتی پزشکیان بر یک انگاره کهنه القایی دیگر (یعنی اختلاف کرد و ترک) غلبه کرده و شعار او به سمت رفع تبعیض قومیتی رفته است، اتفاقا این شعار نه برای ترک‌ها، بلکه در جهت حمایت از کردها بوده است! حال فاصله جلیلی و پزشکیان در استان‌های کردنشین یعنی کردستان و ایلام قابل ‌تحلیل است.
در نهایت اینکه فاکتور قومیت مهم است و تأثیر دارد اما تقلیل پیروزی پزشکیان به این فاکتور، خطایی است که عمق راهبری و تحلیلی ندارد. باید تأکید کرد با نوعی ساده‌انگاری جدید مواجه هستیم که از میان 16 میلیون و 384 هزار رای، 2 میلیون از آرا را با تگ قومیتی تحلیل کرده و آن 14 میلیون مابقی آرای پزشکیان را به دلیل آنکه از فهم تحلیلی و سواد علمی ما بالاتر است، نادیده بگیریم.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/909046/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نماینده مجلس: مزد کارگران حداقل 28 درصد عقب است

روایت تسنیم از کسری 184 هزار میلیاردی منابع و مصارف یارانه‌ها

رئال قرارداد کارواخال را تمدید کرد!

پیروزی پُر گل حریف تراکتور، پس از لغو بازی

طلسم عجیب برای تشکیل زوج شش و هشت پرسپولیس

سردار آزمون برای درخشش وارد شد

جزییات قرارداد خنده‌دار سید حسین حسینی!

ناباوری در فرانسه؛ به امباپه و رئال مشکوکند

باشگاه چادرملو: گولسیانی باید اخراج می‌شد!

صفرپور و نفجم برترین مربیان جهان شدند، اشرافی فنی ترین بازیکن

جروبحث رضاییان و محمدی بعد از هدر رفتن یک موقعیت

گل تساوی کالیاری در مقابل یوونتوس توسط مارین از روی نقطه پنالتی

تذکر عراقچی به نبویان در جریان دیدار با بشار اسد

آذری جهرمی: اگر می‌خواهیم هژمونی غرب را بشکنیم، کلیدش خدمت به مردم است

ناطق نوری 80 ساله شد

طعنه سنگین زیباکلام به رضا پهلوی

چهره ها/ سلفی نعیمه نظام‌دوست با عموپورنگ در سریال لالایی

بازتاب حرف‌های استاد بهرام بیضایی در تازه ترین گفتگویش

چهره ها/ استوری تلخ هوتن شکیبا در اولین سالگرد درگذشت آتیلا پسیانی

خبری از سریال «کندو» احمدرضا درویش نیست!

مجریان صداوسیما خروس جنگی شدند!

ماجرای مهمونی رفتن مگسی

نماهنگ «رویین تن» با صدای محمد حشمتی

چقدر صدای این خواننده خوب بود!

مشاهده گونه کمیاب در پناهگاه حیات وحش فردوس

جمع‌آوری 40 میلیارد تومان کمک مردمی برای مردم لبنان، غزه و یمن

اعلام ضوابط پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در سال تحصیلی 1404-1405

جریان الکتریکی به ساده ترین زبان

تولید دستگاه رصد تغذیه آب کشت

خواندن قسمتی از مثنوی و ویژگی‌های آن

نگاهی به دو کتاب متفاوت یک‌نویسنده

تماس تلفنی تبلیغاتی ممنوع شد

قبض برق یک میلیون و 800 هزار تومانی برای پرمصرف‌ها

وزیر نفت: نقش سپاه در تامین امنیت تاسیسات نفتی برجسته است

افزایش 55 درصدی قیمت آب برای بدمصرف‌ها

15 بانک به خودشان 188 همت وام دادند، به نهضت ملی مسکن هیچ!

واکنش ملوان به تعویق دیدار با پرسپولیس

آرزوی دی‌لیخت برای داشتن یک مربی برای مدت طولانی

ظهور هالند جدید در بوندسلیگا

پرواز کوچک تیم ملی ژاپن به مقصد جده

20 مهر پایان مرحله مقدماتی لیگ برتر فرنگی در حوالی پایتخت

گرمکن گاریدو مچاله شد!

هفته رویایی طارمی را خراب کردی!

تقدیم گل خاص ولاهوویچ به مدافع مصدوم

آخرین وضعیت مصدومان پرسپولیس

شکست خفیف فوتبال دختران خاتون بم در نخستین گام آسیایی!

تمرینات پرسپولیس تعطیل شد

تمجید عارف از مشی همدلانه رئیس قوه قضاییه در تعامل با دولت

سردار نقدی: 90 درصد دانشجویانی که برای تحصیل به آمریکا می‌روند حاضر نیستند تابعیت آن کشور را بپذیرند

تبریک قالیباف به حاجی‌زاده در پی دریافت نشان فتح