راه ترقی

آخرين مطالب

روزنامه اصلاح‌طلب: چرا ظریف، آذری جهرمی و محمد فاضلی رفتند؟ سياسي

روزنامه اصلاح‌طلب: چرا ظریف، آذری جهرمی و محمد فاضلی رفتند؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - هم میهن / آنچه در شرایط کنونی و در محافل و مباحث درونی نیروهای حامی رئیس‌جمهور منتخب بیشتر مایه نگرانی شده، تردیدهایی است که درباره سازوکار تشکیل دولت و همکاران رئیس‌جمهور وجود دارد و این نگرانی را شکل می‌دهد که مجموعه فشارهای بیرونی و مناسبات درونی، به سمتی رود که نیروهای کارآمد، توانمند و باورمند به توسعه و تغییر حاشیه‌نشین شوند و کابینه‌ای فاقد توان کافی برای تغییر وضع موجود شکل گیرد.
روزنامه هم میهن نوست: البته، شکل‌گیری کمیته‌های تعیین وزرا و مسئولان دولت که چهره‌های باسابقه و مؤثر دولت‌های خاتمی و روحانی در آن حضور دارند، به همراه شکل‌گیری شورای سیاستگذاری تشکیل دولت چهاردهم تاحدی این تردیدها را کاست.
علاوه بر این، معیارهای روشنی که برای گزینه‌های مطرح از سوی پزشکیان به مسئولان این کمیته‌ها ابلاغ شده، مواردی است که با خواست و مطالبه عمومی رای‌دهندگان و رویکردهای پزشکیان در دوران انتخابات همسویی دارد. به‌رغم این تدابیر، همچنان سایه تردیدها و نگرانی‌ها در کمپین حامیان دولت جدید پررنگ می‌نماید. بخشی از این نگرانی، البته طبیعی است. موازنه نابرابر قدرت ازیک‌سو و میراثی که در حوزه‌های مختلف به‌ویژه اقتصاد و جامعه از دولت سیزدهم برجای مانده، در کنار روشن نبودن چشم‌انداز سیاست خارجی شرایطی را پیش رو می‌نهد که نیاز به مجموعه‌ای از نیروهای باورمند، توانمند، صاحب ایده و دانش و تجربه و انگیزه را ضروری می‌سازد تا دولت جدید بتواند این راه دشوار و پرپیچ‌وخم و با موانع بسیار را دست‌کم با نیروی انسانی لازم و انسجام درونی کامل طی کند.
اما به نظر می‌رسد شکل دادن چنین دولتی، با دو مانع درونی مواجه است که آنها را با دو واژه «یغما» و «استغنا» می‌توان صورت بست. دولت چهاردهم، ازیک‌سو با خطر درونی نیروهای سهم‌خواهی روبه‌روست که سابقه عملکرد و مواضع آنان در دولت‌های خاتمی و به‌ویژه روحانی، چندان مثبت نیست. نیروهایی که بیش از منافع عمومی و پیشبرد سیاست‌ها و رویکردهای دولت و دفاع از مواضع اصلاح‌طلبانه و توسعه‌گرایانه آن، در پی منافع شخصی یا باندی خود هستند و در روزگار عسرت و سختی نیز، عموماً کنار می‌نشینند و در انتظار گرفتن ماهی خویش در زمان گل‌آلود شدن آب می‌مانند.
این نیروها، همان است که به «مجاهدین شنبه» معروف شده‌اند و حتی در انتخابات اخیر، چندان نقش مؤثری نداشته‌اند و بیش از دریافت احکام ستادهای انتخاباتی و یا گرفتن عکس‌های یادگاری، نقشی بازی نکرده‌اند. بسیاری از این نیروها متأثر از راهبردی هستند که اصولاً در ابتدا مخالف حمایت از نامزدی پزشکیان بودند و با راهبرد روزنه‌گشایانه‌ای هم که پزشکیان بر مبنای آن به مجلس دوازدهم راه یافت و در ادامه به ریاست‌جمهوری رسید، تعارض داشتند و اکنون هم، به نظر می‌رسد در پی دامن زدن مطالبات و فراموش کردن سریع واقعیات و مناسبات موجود در ساختار سیاسی هستند. آنها تصور می‌کنند پیروزی پزشکیان اتفاقی ساده‌ و تنها متکی و مبتنی بر خواست و اراده اصلاح‌طلبان بوده است و اینک، به‌سادگی می‌توان دولت را صرفاً با نیروهای همسو چید و معادلات کلان را ندید.
از سوی دیگر، برخی از چهره‌های مؤثر کمپین انتخاباتی پزشکیان که تمام‌قد در این انتخابات به میدان آمدند و از نظر مبنایی و راهبردی، از نظریه‌پردازان و پیش‌برندگان راهی محسوب می‌شوند که اکنون در پاستور گشوده شده است؛ مسیر و موضع «استغنا» در پیش گرفته‌اند و خواسته یا ناخواسته، دولت جدید را تضعیف می‌کنند. محمدجواد ظریف، محمدجواد آذری‌جهرمی و محمد فاضلی شاخص‌ترین این چهره‌ها هستند که رسماً از عدم حضور خود در دولت پزشکیان گفته‌اند.
مشخص نیست دلیل تصمیم این چهره‌ها، خواست شخصی خود آنهاست و یا آنکه با مشاهده فضای حاکم بر دولت جدید، کناره گرفتن و حاشیه نشستن را ارجح دانسته‌اند. اگر این تصمیم، شخصی باشد که آشکارا غیرمسئولانه است. چراکه در این حاشیه‌گزینی و دوری از قدرت، فضیلتی نیست. رویکردی است مشابه موضع کسانی که پای صندوق نیامدند با این استدلال که دست‌های‌شان از آلودگی خون یا بیعت یا تبعیت، پاک بماند.
همان‌گونه که رای ندادن در این انتخابات تصمیمی فردی اما با پیامدها و خطرات ملی بود؛ کناره گرفتن چهره‌های مؤثر (مخصوصاً این سه) گرچه ظاهراً تصمیمی شخصی است، اما می‌تواند آثار و پیامدهای منفی ملی و اجتماعی به همراه داشته باشد. چراکه این چهره‌ها از مهمترین نیروهای کمپین انتخاباتی پزشکیان بوده‌اند که هریک نماد و نماینده یکی از شعارها و اهداف دولت جدید شناخته می‌شوند. ظریف، نماینده رویکرد تنش‌زدایی خارجی و احیای برجام؛ آذری‌جهرمی، نماد کاهش فیلترینگ، توسعه اینترنت و توجه به نسل نو (زد)؛ و فاضلی، نماد به‌کارگیری نخبگان و دانشگاهیانی است که در این سال‌ها با پرونده‌سازی و اخراج و تعلیق مواجه شده‌اند.
به عبارت دیگر، کنار رفتن این سه چهره (و چهره‌های مؤثر دیگر حامی پزشکیان)، تنها کناره‌گیری سه شخصیت سیاسی و علمی و اجرایی نیست؛ بلکه به مخاطب و جامعه رای‌دهنده این‌گونه القا می‌شود و پیام می‌دهد که پزشکیان در همین ابتدای کار، سه پروژه اصلی و اساسی خود را کنار گذاشته است و یا دست‌کم، از توانمندترین و مؤثرترین نیروهای خود برای پیشبرد آن سود نخواهد جست. اگر هم دلیل کناره گرفتن این چهره‌ها، فضای شکل‌گرفته حول پزشکیان باشد که قطعاً باید در رویه موجود تجدیدنظر کرد و اندیشید که چرا و چگونه روندی شکل گرفته که ستارگان کمپین پیروز 1403، رفتن را بر ماندن و فرار را بر قرار ترجیح داده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/910484/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

3 عامل حرکت معکوس نابرابری در شهرها و روستاها

معاون دفتر ریاست جمهوری: وعده ارتقای سرعت اینترنت و رفع فیلترینگ محقق می‌شود

معاملات کدام املاک باید در سامانه ثبت شود و مردم چگونه آن را ثبت کنند؟

خطر از دست دادن کل سرمایه در حوزه رمزارزها

گران فروشان بلیت هواپیما نقره داغ می‌شوند

کلاف پیچیده پرمصرف‌ها؛ قیمت برای مشترکان پرمصرف گاز واقعی می‌شود؟

آغاز حراج شمش طلا از ساعت 12 امروز

افزایش قیمت نفت؛ پرچالش‌ترین پیامد جنگ در خاورمیانه

مسی‌ دو هفته دیگر بهترین بازیکن ام‌ال‌اس می‌شود!

کنفدراسیون آسیا حمایت ویژه‌ای از داوران زن دارد

پسر رونالدو با پیراهن ستاره یونایتد درس می‌خواند

عصبانیت طرفداران بیلبائو از رفتار نیکو ویلیامز

تقلید خاص از انریکه؛ مربیگری با داربست!

کارواخال این هفته جراحی می‌شود

بیست و هشت بازیکن لیگ عربستان در تیم‌های ملی

مسن‌ترین سرمربی تاریخ لالیگا کیست

درخواست ایفمارک از کمیته انضباطی برای بررسی «تزریق» باهویی

زیباکلام در مناظره با احمدزاده: بزرگترین خدمت آیت الله هاشمی به ایران، پایان جنگ بود

تحلیل بهشتی‌پور درباره حمله احتمالی اسرائیل به ایران

قالیباف ولادت حضرت عبدالعظیم حسنی (علیه‌السلام) را تبریک گفت

تکذیب اظهارنظر هسته‌ای جانشین نماینده ولی فقیه در سپاه

دیدار سرپرست بنیاد شهید آذربایجان‌شرقی با 6 خانواده شهید در تبریز

افزایش رضایت‌مندی جامعه ایثارگری مهمترین هدف بنیاد شهید است

جیمز فرانکو با «هی جو» به رم می‌رود

اعتراض اکبر عبدی به میزان حقوق بازنشستگی‌اش!

آهنگ جدید/ رضا صادقی «خط و نشون» را منتشر کرد

مهرماه امسال چه کنسرت‌هایی برگزار می‌شوند؟

کنسرت شادی که اشک همه را در آورد!

آخرین شرایط آب و هوا؛ جو آرام در اکثر نقاط کشور

اعترافات تازه پسر افغانستانی در قتل مرد همسایه؛ به نامادری‌ام ناسزا گفتند، عصبانی شدم

قاتلان خاموش 5١ معدنکار

قطب جنوب سبز می‌شود!

فکر کردم دوستانم با من شوخی می‌کنند!

سخنان دلنشین اردشیر رستمی

سرمقاله ایران/ در چهارچوب منافع ملی، در همکاری با «شعام»

سرمقاله اعتماد/ انسجام اجتماعی در جامعه ایران

سرمقاله مردم سالاری/ شجاعت‌های بی‌بد‌‌‌یل ما

طوفان الاقصی ارزش انجامش را داشت

افزایش صادرات فرش ترکیه، در سایه غیبت رقبای ایرانی

استرالیایی‌ها عامل نگرانی تیم تازه وارد بوندسلیگا

میلان یک معضل بزرگ دارد

ساپینتو از تهران به کازابلانکا

گزینه مورد علاقه رئال برای جایگزینی کارواخال

چرا بارسلونا قهرمان لالیگا می‌شود

ازبک‌ها دلتنگ اورونوف نمی‌شوند

کاپیتان خوزستان: کامارا شروع‌کننده جنجال بود

شادی جنجالی اینفانتینو پس از گل آرژانتین به برزیل

اظهارات مقام صهیونیست درباره واکنش به حمله موشکی ایران

دو عضو کابینه دولت به مجلس گزارش می‌دهند

نبویان: باید از ظرفیت چین و روسیه برای جبهه مقاومت استفاده کنیم