راه ترقی

آخرين مطالب

یادی از 2 تن از حُکم‌گذارانِ مُلکِ ادب انديشه

یادی از 2 تن از حُکم‌گذارانِ مُلکِ ادب
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /محمدحسین دانایی در نوشتاری به خدمات علمی و فرهنگی فاطمه سیاح و سیمین دانشور که دانشجوی سیاح بوده، پرداخته است.
محمد حسین دانایی، پژوهشگر، فعال فرهنگی و خواهرزاده جلال آل‌احمد در یادداشتی که با عنوان «یادی از دو تن از: حُکمگذارانِ مُلکِ ادب» در اختیار ایسنا قرار داده، نوشته است: 
«در اواخر تیرماه 1403 فرهنگستان زبان و ادب فارسی کتاب ارزندهای را منتشر کرد تحت عنوان «میراث ادبیِ فاطمه سیاح». این کتاب حاوی سیزده اثر از آثار خانم فاطمه سیاح درباره ادبیات غرب، به‌ویژه ادبیات فرانسه و آلمان است، مقالاتی که سال‌ها پیش به زبان روسی نوشته شده‌اند و در روسیه هم انتشار یافته‌اند. این بانوی ادیب از نخبگانِ فرهنگ معاصر و اولین استادِ زن در دانشگاه تهران و پایه‌گذار کرسیِ نقد ادبی در این دانشگاه بود و در پرورش نسل بعدی استادان ادبیات فارسی، از جمله دکتر سیمین دانشور نیز نقش مهمی داشت. بنابراین، جا دارد که با اغتنام فرصت، نگاه کوتاهی داشته باشیم به زندگی و آثار و فعالیت‌های علمی و آموزشی این دو بانوی بزرگوار که انصافاً از نادره‌کاران و حُکمگُذاران مُلک ادب بودند و می‌توانند الگوهای خوبی برای بانوان نسل‌های بعد باشند.
* * *
فاطمه سیّاح، فرزند میرزا جعفرخان رضازاده محلاتی، استاد زبان و ادبیات فارسی در مسکو بود. او در سال 1281 شمسی در همان شهر متولد شد و پس از پایان تحصیلات در سال 1312 به ایران آمد و چون علاوه بر فارسی و روسی، به زبان‌های فرانسوی، آلمانی، انگلیسی و ایتالیایی هم مسلّط بود، لذا به تدریس زبان‌های روسی و فرانسوی پرداخت و در سال 1317 با درجه دانشیاری در دانشگاه تهران مشغول به کار شد و در سال 1322 هم به درجه استادی رسید.
او در این سال‌ها ضمن تدریس زبان‌های خارجی و ادبیات تطبیقی در دانشگاه تهران و دیگر مراکز آموزش عالی، به فعالیت‌های اجتماعی در زمینه حقوق زنان و ترویج اندیشه‌های اجتماعی- سیاسی تازه و همکاری با نشریاتی همچون «سخن»، «پیامِ نو» و «ایرانِ امروز» و نوشتن مقالات جاندار درباره مکتب‌ها و سبک‌های ادبی و همچنین گسترش نظریه‌ها و شیوه‌های نقد ادبی همت گماشت. یکی از کارهای ماندگار دکتر فاطمه سیاح هم تألیف جلد اول «تاریخ ادبیات روسی» است که البته به علت مرگ زودهنگام او در سال 1326، ناتمام ماند و بعدها به نام شخص دیگری چاپ شد!
/

راه ترقی


دومین بانوی اثرگذار در ادبیات معاصر که دانشجوی دکتر فاطمه سیاح بود، دکتر سیمین دانشور است. سیمین دانشور که فرزند دکتر محمدعلی دانشور و متولد 1300 در شیراز بود، تمامی مقاطع تحصیلی ابتدایی و متوسطه و دانشگاه را با رتبه خوب سپری کرد و موفق شد که در سال 1328 دیپلم دکترای ادبیات فارسی را از دانشگاه تهران بگیرد و در سال‌های 1330 و 1331 هم دوره تخصصی زیباییشناسی را در دانشگاه استنفورد امریکا بگذراند. او از سال 1337 به تدریس در دانشگاه تهران پرداخت و ضمن تدریس در دانشکده‌های ادبیات و علوم انسانی و هنرهای زیبا، به فعالیت‌های اجتماعی و درج مقالات و انتشار کتاب‌های تألیفی و ترجمه‌ای مهمی همت گماشت. او در سال 1348 رمان بی‌نظیر «سووشون» را که از شاهکارهای ادبیات داستانی است، به جامعه ادبی کشور تقدیم کرد و در نتیجه، به اجماع جمیع اهل علم و ادب، به عنوان «بانوی ادبیات داستانی ایران» شناخته شد. او که همسر زنده‌یاد جلال آل‌احمد بود، پس از فوت زودهنگام همسرش در سال 1348، همچنان به تدریس و تألیف آثار ارزنده خود ادامه داد تا سرانجام در سال 1390 در تهران درگذشت.
دکتر سیمین دانشور در مواضع مختلف از استاد خود دکتر فاطمه سیاح که پیشنهاددهنده موضوع «شناخت زیبایی یا «جمالشناسی» به عنوان رساله دکتری و استاد راهنمای دانشور بود، به نیکی یاد کرده و به بخشی از روابط دوستانه با او و رفت‌وآمدهای هفته‌ای دو بار برای انجام کارهای رساله و صَرف غذا و نواختن پیانو و گفت‌وگوهای جذاب و پرشور درباره مسایل ادبی و اجتماعی اشاره کرد.
/

راه ترقی

//" alt="راه ترقی" width="100%" />


و گفته است: «از اِقبال بَدَم، قسمت عمده رساله تمام شده بود که خانم سیّاح مُرد و ناچار شدم که نوشته‌هایم را با ادبِ فارسی تطبیق دهم و به راهنمایی استاد بدیع الزمان فروزانفر پی بگیرم.» دانشور معتقد است که به همین علت، رساله دکتریاش تحت عنوان «عِلمُ الجَمال و جمال در ادب فارسی» اندکی ناهمگن است و اگر طرح اولیه سیّاح به طور کامل عملی شده بود، حاصل آن کتاب متفاوتی می‌بود. دکتر حسن بلخاری قهی، استاد دانشگاه تهران و رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی هم درباره مضمون این رساله نوشته است: «می‌دانیم که عِلمُ الجَمالِ ایرانی و بنا به عنوانش، اسلامی، رویکردِ تقریباً متفاوتی به جمال و زیبایی در نسبت با زیباییشناسیِ غربی دارد. شاید به همین دلیل ] دانشور[ در سال 1331 با رفتن به دانشگاه استنفورد امریکا، دوره عالی زیبایی‌شناسی را گذرانده است تا در هر دو حوزه عِلمُ الجَمال و Aesthetic کامل باشد.»
خانم دانشور در مقدمه رساله دکتری خود، استاد بدیع الزمان فروزانفر و استادان بزرگ دیگر، به ویژه دکتر فاطمه سیّاح، دکتر علی اصغر حکمت و استاد سعید نفیسی را مورد ستایش قرار داده و نوشته است: «کمال و هنر استادانِ بزرگ مزبور کلیدی به من سپرده است که به مددِ آن، با صمیمیت و عشق و ایمانی راسخ، سخت بکوشم و از بی‌راهه تقلید و تکرار بپرهیزم.»
روح همه بزرگان نامبرده شاد و یادشان بخیر.»
منابع:
- تارنمای فرهنگستان زبان و ادب فارسی (https://apll.ir/1403/04/23)
- سیمین دانشور، عِلمُ الجَمال و جمال در ادب فارسی، بازنگری و تدوین مسعود جعفری، نشر قطره، 1388، تهران
- زندگینامه و خدمات علمی و فرهنگی دکتر سیمین دانشور، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، تهران، 1397

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/915200/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پروژه ساخت لامبورگینی در ایران؛ مرور تجارت نیوز به وعده وزیر کار سابق

کفش‌های مخصوص آدیداس برای فضانورد بایرن

لوا هم‎‌تیمی‌اش را نشناخت؛ تو دیگه کی هستی!

جوانمردی: دلم برای به اهتزاز درآوردن پرچم ایران تنگ می شود

اشک‌های غلامرضا رحیمی تیرانداز تیم ملی پس از حذف زودهنگام

حذف زودهنگام غلامرضا رحیمی از بخش انفرادی تیراندازی ریکرو مردان

مربی‌گری همسر غلامرضا رحیمی بجای مربی تیم

هشدار به گریلیش؛ باید منتظر هو شدن باشی!

تیپ متفاوت مشاور عالی فرمانده کل قوا در جلسه با وزرای دولت چهاردهم

ایران: آماده ارائه تمامی کمک‌های لازم به دولت موقت بنگلادش هستیم

خدمت به جانبازان و آزادگان پاسخ به فداکاری آن‌ها است/فاصله ی بین شایستگی و خدمات به جانبازان و آزادگان باید به حداقل برسد

یادگار ماندگار اهالی «ولایت عشق»

تغییر فصل اکران پرستاره می‌شود؟

رضا میرکریمی: «در آغوش درخت» فیلمی بی‌تکلف با پیام انسانی است

از «قیام» نتفلیکس تا آثار ایرانی در جشنواره بوسان

آهنگ «دریغ» را از امین بانی بشنوید

پایتخت نشینان احتیاط کنند؛ غبار محلی در نواحی پرتردد

تولید حسگر‌های هوشمند ایرانی

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

مروری به مهمترین اخبار اقتصادی هفته؛ از تحلیل دلار تا بیت کوین

لیسیتسین: مثل ایران، جام جهانی می‌خواهیم

پرز بهترین تاریخ است، رئال مرا نخواهد از اروپا می‌روم

وینیسیوس خراب کردی، سریع عذرخواهی کن!

کیچین: امیدوارم صعود کنیم

شروع نشست خبری امیر قلعه نویی و مهدی طارمی پیش از دیدار با قرقیزستان

بازگشت به کابوس؛ ایسکو بدترین خبر را شنید

قلعه‌نویی: منتقدین هم مشاور من هستند

رحیمی حذف شد

طارمی: هستم تا باافتخار به تیم ملی کمک کنم

صالحی، سنایی و تخت‌روانچی با ولایتی دیدار کردند

فیلم قدیمی از تعویض ضریح مضجع شریف حضرت امام رضا(ع) با حضور رهبر انقلاب

اتفاقی عجیب در صداوسیما؛ بخش «خبر اتباع» واکنش‌برانگیز شد

روایت جواد عزتی از بی‌خوابی 18 روزه‌اش به خاطر بازی همزمان در دو فیلم

بهاره رهنما با این تیپ خودش را سوژه کرد!

ترافیک خودرویی سنگین محور مازندران به سمنان را یک‌طرفه کرد

استهبان فارس لرزید

موفقیت یک داروی جدید در بهبود آلزایمر

رابطه ایران و آمریکا به یک نیکسون نیاز دارد

آخرین وضعیت از قیمت جهانی طلا

سلیمی خیال استقلال را راحت می‌کند

بازیکن قرقیزستان: تلاش خودمان را می‌کنیم تا به جام جهانی صعود کنیم

نکونام بازیکن جنجالی استقلال را اخراج کرد

بازخوانی سخنان جنجالی سیداحمد خمینی: همه چیز را به گردن آمریکا انداختن، ساده‌لوحانه است

شرمساری حسن معجونی از یک آیتم قدیمی با بازی خودش

وقتی النازشاکردوست برای پارساپیروزفر دعا میکند!

فیلم‌های راه‌یافته به جشنواره «راژیا» اعلام شدند

وقتی امین حیایی ادای رامبد جوان و خسرو شکیبایی رو در میاره

وقتی پیانو به حال شوبرت میگرید!

افزایش 160000 نفری ثبت‌نام‌کنندگان سامانه سماح برای اربعین

احیای چاه‌های کم بازده به‌دست دانش بنیان‌ها