راه ترقی

آخرين مطالب

پاجوش‌ها از چنارها جدا می‌شوند؟ نوشتارها

پاجوش‌ها از چنارها جدا می‌شوند؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
داوود حشمتی| اختلاف‌ها‌ بر سر رأی‌آوردن همه کابینه مسعود پزشکیان در مجلس، کار را به جایی رسانده که زمزمه‌های جدایی جریان رادیکال مجلس از جریان قالیباف با تشکیل یک فراکسیون جدید شنیده می‌شود. این موضوع را ابوالقاسم جراره، دبیرکل جریان «شریان»، تأیید کرده اما تأکید می‌کند: «هنوز اقدام جدی صورت نگرفته است». آیا مجلس به سه فراکسیون تقسیم خواهد شد‌ یا آنکه اصولگرایان سعی می‌کنند همچنان ذیل یک فراکسیون همکاری را با یکدیگر ادامه دهند؟ سه فراکسیون‌ شدن مجلس به‌نفع کدام جریان‌های سیاسی خواهد بود؟ در اینجا وضعیت سه جریان حامی دولت پزشکیان (اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا)، جریان پاجوش‌ها (شریان و حامیان جلیلی) و شانا (جریان شورای ائتلاف اصولگرایان و به تعبیر حدادعادل، چنارها) را در وضعیت سه فراکسیونی شدن بررسی و نشان می‌دهیم چرا جریان رادیکال درنهایت حاضر به جدا‌شدن از فراکسیون انقلاب و تشکیل یک فراکسیون جدید نمی‌شود.
زمزمه‌های مستقل‌شدن پاجوش‌ها
تلاش‌های جریان پاجوش‌ها در مجلس برای حذف چهار وزیر دولت (عراقچی، صالحی‌امیری، میدری و ظفرقندی) با ناکامی روبه‌رو شد و تمامی اعضای کابینه مسعود پزشکیان رأی خود را کسب کردند. این مسئله اختلاف قدیمی جریان پاجوش‌ها و چنارهای اصولگرایی را بار دیگر تقویت کرد و زمزمه‌های جدایی دو جریان اصلی درونی اصولگرایان را بر سر زبان‌ها انداخت.
اختلاف این دو جریان قدیمی است. اگرچه در طول زمان افراد حاضر در این اختلاف تغییر می‌کنند، اما ریشه رقابت‌ها به دهه 80 بازمی‌گردد. پاجوش‌ها همواره معتقدند ‌در کف میدان مبارزه سیاسی (با جریان اصلاحات و اعتدال) و مهم‌تر از آن، وقایعی همچون تیر 78، سال 88 و پاییز 1401 حضور داشته‌اند، اما نان این هزینه‌ها و مبارزه‌ها را پدرخوانده‌های اصولگرایی می‌خورند.
با‌این‌حال، این دو جریان در مقاطع مختلفی رو‌در‌روی یکدیگر قرار گرفته‌اند؛ نظیر وقایع سال 84 و انتخابات 92. آخرین تقابل آنها هم انتخابات 1402 و انتخابات ریاست‌جمهوری بود که در آن نماینده جریان پاجوش‌ها، جلیلی و نماینده جریان پدرخوانده‌ها (یا چنارها) محمدباقر قالیباف به مصاف یکدیگر رفتند.
حالا پاجوش‌ها درحال بررسی شرایط تشکیل یک فراکسیون مستقل در مجلس هستند. در همین مورد، ابوالقاسم جراره در پاسخ به این پرسش که شنیده شده «فراکسیون انقلاب اسلامی دو دسته شده و فراکسیون سوم در مجلس درحال شکل‌گیری است»، به خبرآنلاین می‌گوید: «مجلس فعلا دو فراکسیون دارد و سه‌ فراکسیونی نشده است. حرف و صحبت زیاد است. البته عملکرد فراکسیون انقلاب اسلامی‌ مؤثر‌ نبوده؛ به این معنا که نشده نشست کارشناسی صورت بگیرد. بنابراین فراکسیون هنوز قوام نگرفته است». او در‌عین‌حال می‌پذیرد که حرف سه فراکسیونی شدن مطرح است، اما «هنوز اقدامی جدی مشاهده» نمی‌شود.
اتحاد در عین اختلاف
پاجوش‌ها و چنارها روابطی پرفراز‌و‌نشیب با یکدیگر تجربه می‌کنند. آنها در مقاطعی از یکدیگر دور می‌شوند و بعد دوباره به هم می‌رسند. در مواقعی که جریان رقیب آنها قدرت داشته باشد، هر دو طرف سعی می‌کنند به اتحاد برسند. این نوع رفتار در هر دو طرف نمونه‌های روشنی دارد.
برای مثال، در سال 94 شانا (پدرخوانده‌ها) وقتی برای مجلس دهم آماده می‌شد، تمام افرادی را که امروز جزء پاجوش‌ها شناخته می‌شوند، حذف کرد تا شاید بتواند با اقبال مردم روبه‌رو شود؛ اما باز هم 30 بر هیچ به فهرست سیدمحمد خاتمی باخت. چهار سال بعد، همان‌ها فهرست مشترکی را برای مجلس یازدهم بستند که امضای پای آن متعلق بود به حداد عادل، قالیباف و صادق محصولی.
طرف پاجوش‌ها هم که وجهه اصلی شناخت آنها هواداری از تفکرات آیت‌الله مصباح در سیاست است، در انتخابات سال 1402 هر کاری می‌توانستند علیه قالیباف کردند. در آن زمان آنها با اتکا بر حضور ابراهیم رئیسی در قوه مجریه، به دنبال تصاحب ریاست مجلس بودند، اما در حد فاصل برگزاری انتخابات مجلس تا برگزاری انتخابات هیئت‌رئیسه مجلس، هلیکوپتر ابراهیم رئیسی دچار سانحه شد و با این اتفاق، بخت‌واقبال آنها نیز در سیاست دچار سقوط شد. آنها فهمیدند که برای ماندگاری در قدرت، ناگزیر‌ند‌ در مجلس ذیل یک فراکسیون فعالیت کنند؛ ازهمین‌رو، همه آنها که در انتخابات با قالیباف چالش داشتند، ذیل فراکسیونی که قالیباف در صدر آن نشسته بود، قرار گرفتند و درنهایت هم محمدباقر قالیباف رئیس مجلس دوازدهم شد.
3 فراکسیون به‌نفع کیست
در شرایط فعلی، ما با سه جریان در درون مجلس روبه‌رو هستیم: اول، جریانی که در انتخابات 1402 به صورت مستقل‌ یا با فهرست‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان وارد انتخابات شدند و امروز در زمره فراکسیون حامی دولت شناخته می‌شوند. دوم، جریان پدرخوانده‌های اصولگرا که اکثریت مجلس را در اختیار دارند. سوم، جریان پاجوش‌ها که از ابتدای 1403 مدام با شکست روبه‌رو می‌شوند.
جریان پدرخوانده‌های اصولگرایی به رهبری قالیباف در مجلس، حالا اکثریت را در دست دارد. از سوی دیگر، با همراهی‌ای که با دولت از خود نشان می‌دهد، بخشی از فراکسیون نزدیک به دولت را هم در مقاطع لازم در کنار خودش خواهد داشت. این وضعیت برای آنها یک اکثریت کاملا تثبیت‌شده را می‌سازد.
با جدا‌شدن جریان پاجوش‌ها از فراکسیون انقلاب، وزن این فراکسیون کاسته می‌شود. این وضعیت باعث می‌شود ‌قالیباف برای داشتن اکثریت در مجلس نیاز بیشتری به فراکسیون حامیان دولت در مجلس داشته باشد. در همین وضعیت است که دقیقا جریان پاجوش‌ها در مخمصه قرار گرفته‌اند.
اینکه می‌بینیم دبیرکل شریان تلاش می‌کند ‌از پاسخ صریح و روشن به سه فراکسیونی شدن مجلس فرار کند، به این دلیل است که می‌دانند توانایی جمع‌آوری تعداد زیاد نیرو در مجلس را نخواهند داشت.
از‌همین‌رو، جداشدن آنها از تیم قالیباف اولا‌‌ باعث تقویت بیشتر جریان حامی پزشکیان خواهد شد و در ثانیا وزن اندک آنها را این بار نه در شمارش آرا‌، بلکه در تعداد اعضای فراکسیون‌شان به همه نشان خواهد داد.
شواهد و سابقه رفتاری پاجوش‌ها هم به ما می‌گوید ‌آنها هرگز حاضر نیستند رفتاری داشته باشند که مشخص شود وزن و اندازه آنها چقدر است؛ هرچند در ظاهر همواره مدعی‌اند برایشان در اقلیت بودن اهمیتی ندارد.
به این ترتیب، به نظر می‌رسد طرح این موضوعات از سوی جریان نزدیک به پاجوش‌ها بیشتر برای امتیازگیری از قالیباف باشد؛ ‌تیم قالیباف هم این مسئله را به‌درستی درک کرده است. از‌همین‌رو، سایت فردا، که به تیم قالیباف نزدیک است، به مصاحبه جراره واکنش نشان داد‌ه و تشکیل فراکسیون جدید را موجب تضعیف جریان انقلاب ارزیابی می‌کند. به نوشته آنها: «در واقع این اقدام از سویی موجب شکاف میان نیروهای انقلاب می‌شود و از سوی دیگر فراکسیون مستقلین فضای جدید پیدا می‌کند... . در چنین شرایطی حتی با فرض اینکه فراکسیون انقلاب دارای طیف‌های مختلفی باشد که هست، مصالح جریان انقلاب حکم می‌کند که وحدت فراکسیون حفظ شود و مجلس سه‌فراکسیونی نشود‌».
 در‌عین‌حال هنوز نمی‌دانیم حزب پایداری که به لحاظ تشکیلاتی با قالیباف در یک ائتلاف به سر می‌برد، حاضر است به فراکسیون پاجوش‌ها در مجلس بپیوندد؟ پیش‌بینی ما این است که صادق محصولی همچنان تمایل دارد اتحاد خودش را با پدرخوانده‌های اصولگرایی حفظ کند و جریان خودش را قربانی اختلاف پاجوش‌ها و قالیباف نکند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/946875/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عضو فدراسیون طیور: ذرتِ 250 دلاری را 340 دلار و کنجاله سویایِ 470 دلاری را 770 دلار وارد کردند!

معافیت مالیاتی واردات طلا، پلاتین و نقره به صورت خام ابلاغ شد

واقعیت پیشنهاد لالیگایی به مدافع الهلال

ستاره سابق کره‌ای‌ها بازنشسته شد

بحث خروج صلاح داغ شد

گولسیانی به بازی با سپاهان می‌رسد

گفتگوی رسانه باشگاه سپاهان با صالح حردانی و حسین گودرزی

گفتگوی رسانه باشگاه سپاهان با برایان دابو و نیما میرزازاد

دستیار سابق کی‌روش در اسلامشهر آفتابی شد

مظلومی: مهدی اولاد هیچ هماهنگی نکرد

برنامه پرسپولیس برای سفر به اراک اعلام شد

جریمه یک میلیاردی استقلال، خیبر، تراکتور!

سرلشکر باقری: وابستگی به قدرت‌های بزرگ سرنوشتی جز ذلت و خواری به همراه ندارد

سخنگوی کرملین: روابط ایران و روسیه به سطح مشارکت راهبردی ارتقا می‌یابد

پزشکیان: اگر ترامپ ثابت کند که به حرف‌هایش عمل می‌کند با او گفتگو خواهیم کرد

میعادگاه تداوم روحیه جهادی در جانبازان «ورزش» است

تغییر مود عجیب جناب خان!

چه خبر از نازنین بیاتی و حامد آهنگی؟

نماهنگ زیبای «قراضه چین» با صدای محسن چاوشی

هشدار نارنجی هواشناسی برای 17 استان

استخر ائل گلی تبریز یخ زد

مسمومیت 23 دانش‌آموز به دلیل انتشار گاز منوکسیدکربن

خرید خدمت سربازی منتفی است

فیلمی از فرود موفق هواپیما در طوفان شدید

پایان گروگانگیری 15 ماهه با همت سازمان اطلاعات سپاه

تولید قرص کلسیم نانویی برای پیشگیری از پوکی استخوان

در سوگ رضا قلاجوری؛ شاعری که ستاینده زندگی و عشق بود

نسخه صوتی «حماسه سرآغاز» منتشر شد

هم میهن: تصمیم نظام مذاکره‌ مستقیم با آمریکاست؟

سرمقاله ایران/ روابط ایران و روسیه در پرتو معاهده مشارکت جامع راهبردی

آمادگی ایران برای مذاکرات شرافتمندانه

10 تاکسی هوایی وارد صنعت هوایی کشور شد

قیمت طلای جهانی کاهشی شد

کمبود 7 میلیون مسکن در ایران؛ نماینده مجلس: اراده ‌ساخت در دولت نیست!

رکوردشکنی جوکوویچ در اولین گرنداسلم فصل

تارتار وینگر پرسپولیس را می‌خواهد

ناظریان: آدم بیکاری نیستم که فقط بخواهم یک جا باشم

دو گل سپاهان در بازی تدارکاتی مقابل ذوب‌آهن

گل‌گهر از جذب مهاجم خارجی دست کشید

شایعات عجیب حول نام تیم 98 ایران

عربستانی‌ها به دنبال جذب 5 بازیکن بارسلونا

کاپیتان تیم ملی عربستان، 120 روز در کما!

حقوق نجومی رونالدو در النصر؛ هفته‌ای3 میلیون پوند

مسی یک ابرتاجر

فضائلی نوشت: چرا با آمریکا مذاکره نمی‌کنیم؟

فلاحت پیشه: چراغ سبزهای بدون پاسخ به آمریکا فایده ندارد

پاسخ پزشکیان به سوال مجری آمریکایی: چرا تصمیم گرفتید رئیس جمهور شوید؟

هدف مذاکره با اروپایی‌ها از زبان وزیر خارجه ایران

فرمانده نداجا: ناو «زاگرس» چشم بیدار نیروی دریایی ارتش خواهد بود

روایت رئیس کمیسیون شوراها از دو پیشنهاد برای تعویق انتخابات شوراها