راه ترقی

آخرين مطالب

روایت تجارت نیوز از پشت پرده گرانی مسکن اقتصاد

روایت تجارت نیوز از پشت پرده گرانی مسکن
  بزرگنمايي:

راه ترقی - تجارت نیوز / بازار مسکن در حالی در رکود قرار گرفته که قیمت‌ها به‌طور سرسام‌آوری افزایش یافته است و مردم دیگر قدرت خرید و حتی اجاره مسکن را ندارند. کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل اصلی این گرانی، خرید انبوه واحدهای مسکونی توسط بانک‌هاست که عموما موجی از قیمت‌سازی را در بازار املاک رقم می ‌زند. این در حالی است که بانک مرکزی در بخشنامه‌های ابلاغی، به‌صراحت ورود بانک‌ها به بازار مسکن را ممنوع کرده است.
 به گزارش تجارت نیوز، وضعیت بازار مسکن امروزه به یک بحران جدی تبدیل شده است. افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها موجب شده تا مردم دیگر قدرت خرید و حتی اجاره مسکن را نداشته باشند. درحالی‌که تورم را اصلی‌ترین دلیل گرانی مسکن به شمار می‌رود، به‌نظر می‌رسد نهادهایی نظیر بانک‌ها نیز در این وضعیت نقش دارند.
12 هزار ملک خالی در مالکیت بانک‌هاست
درحالی‌که بانک مرکزی طی بخشنامه‌ای در تاریخ 26 اسفند 1400 به‌صراحت بر منع بانک‌ها و مؤسسات غیربانکی از هرگونه است، بانک‌ها با بی‌توجهی به این بخشنامه و دور زدن آن به بزرگ‌ترین مالکان و احتکارکنندگان مسکن تبدیل شده‌اند.
بانک مرکزی در این بخشنامه با اشاره به مفاد قانون پولی و بانکی کشور ازجمله بند (1) ماده (34) قانون مذکور و همچنین مفاد مواد (16) و (17) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور ابلاغ کرده است: «هر نوع سرمایه‌گذاری بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی در زمینه املاک و مستغلات از جمله خرید زمین، خرید و ساخت مجتمع‌های تجاری‌‌، اداری، مسکونی و مراکز خرید به طرقی غیر از اعطای تسهیلات اعم از مستقیم توسط بانک‌ها مؤسسه اعتباری غیربانکی و یا غیرمستقیم از طریق شرکت‌های زیرمجموعه، ممنوع اعلام می‌شود. چنانچه بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی از مفاد این مصوبه تخلف کند، مشمول مجازات‌های مقرر در ماده (44) قانون پولی و بانکی کشور و سایر قوانین و مقررات ذی‌ربط می‌شود.»
بنا به گفته شاهین مستوفی، مدیرکل سازمان امور مالیاتی، پنج بانک حدود 12 هزار واحد مسکن خالی دارند. بانک مسکن با هشت هزار واحد خالی، بیشترین تعداد خانه‌های خالی را در اختیار دارد و پس از آن بانک سپه با دو هزار و 600 واحد خالی، بانک ملت با 583 واحد خالی و بانک صادرات با 278 واحد خالی در رتبه‌های بعدی قرار دارند. مدیرکل سازمان امور مالیاتی اشاره کرد که 178 خانه خالی نیز تحت مالکیت بیمه ایران است.
نظام عرضه و تقاضا با ورود بانک‌ها به بازار املاک بر هم خورده است
تمامی این موارد حاکی از آن است که این بخشنامه‌ها مانع ملک‌داری بانک‌ها نشده است و آنها با خرید و سرمایه‌گذاری و گاه توقیف و تملک به دلیل بدهی، در بازار مسکن دست دارند که همین امر باعث برهم‌زدن عرضه و تقاضا و گرانی بیشتر مسکن می‌شود.
داوود بیگی‌نژاد، نایب‌رئیس اول اتحادیه املاک تهران، در گفتگو با مهر گفته بود که بانک‌ها برای جبران ناترازی خود دست به خرید و احتکار مسکن می‌زنند که همین امر موجب افزایش قیمت مسکن و دست‌‎کاری در این بازار می‌شود.
وی با اشاره به کاهش ساخت‌وساز مسکن در سال 1400 اظهار کرده بود که با بررسی این سال می‌توان متوجه شد که میزان ساخت‌وساز در کشور کاهش یافته است. وی علت این کاهش را توقف پرداخت تسهیلات بانکی به سازندگان مسکن برای ساخت واحدهای مسکونی و استفاده از این تسهیلات برای خرید مسکن توسط بانک‌ها، عنوان کرده بود.
بیگی‌نژاد درباره تسهیلات بانکی بیان کرده بود که مردم با گرفتن تسهیلات برای تأمین نیاز مصرفی‌شان به بانک‌ها رجوع می‌کنند، اما بانک‌ها دید دیگری دارند و می‌خواهند سرمایه‌هایشان را به‌صورت کلان تأمین کنند و نه‌تنها از دادن وام برای پیشبرد قانون جهش تولید مسکن خودداری می‌کنند، بلکه خود اقدام به خرید ملک آماده می‌کنند که این موضوع در آینده‌ای نه‌چندان دور تأثیر منفی بر بازار مسکن می‌گذارد.
بانک‌ها 91 هزار میلیارد تومان مسکن خریدند
فرهیختگان نیز در گزارشی به بررسی وضعیت سرمایه‌گذاری 22 بانک در سال 1400 پرداخته بود که آنها در مجموع 301 هزار میلیارد تومان در بخش‌های مختلف سرمایه‌گذاری کرده‌اند و از این مقدار 91 هزار میلیارد تومان در بخش مسکن سرمایه‌گذاری شده است. در این میان بانک آینده بیشترین میزان سرمایه‌گذاری را با 80 هزار میلیارد تومان در بخش مسکن داشته که معادل 98 درصد از کل سرمایه‌گذاری این بانک و 88 درصد از میزان سرمایه‌گذاری تمام بانک‌ها در بخش مسکن است.

راه ترقی


فرهیختگان در ادامه گزارش نوشته است که این تسهیلات و سرمایه‌گذاری‌های بانک آینده صرفاً برای منافع بانک بوده و با اقدامات پر ریسک، نه‌تنها کمکی به اقتصاد ملی نکرده، بلکه ناترازی‌هایی در سیستم بانکی نیز خلق کرده است.
کمال اطهاری، کارشناس اقتصادی در گفتگو با ایسنا مطرح کرده بود که برخی از بانک‌ها و مؤسسات اقتصادی در تهران با سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات و انجام معاملات صوری قیمت مسکن را بالا می‌برند. وی در ادامه اضافه کرده بود که به‌عنوان مثال، بانک‌ها برای املاک نوساز خود قیمت‌های نجومی تعیین می‌کنند و این در حالی است که این قیمت‌ها از متوسط قیمت منطقه بسیار بالاتر و گاه تا 300 درصد تفاوت دارد.
اطهاری درمورد راهکار و حل این مشکل گفته بود که در درون بخش مسکن نمی‌توان راهکاری را ارائه داد، زیرا نوسانات قیمت در بازار مسکن از مسائل مربوط به اقتصاد کلان نشأت می‌گیرد و همچنین مدیریت شهری هم با تغییر قوانین و تراکم‌فروشی به شهری شدن سرمایه روی آورده که آن هم ایجاد رانت است.
واکنش بانک‌ها به مالکیت 12 هزار خانه خالی «تکذیب» بود!
در پی اعلام 12 هزار واحد مسکونی تحت مالکیت پنج بانک از سوی مدیرکل سازمان امور مالیاتی، پس از چند روز برخی از بانک‌ها با دادن اطلاعیه‌ای واکنش نشان دادند و این گفته‌ها را رد کردند.
به‌عنوان نمونه بانک مسکن در واکنش به هشت هزار واحد خالی اعلام شده تحت مالکیت این بانک، اطلاعیه‌ای داد و در آن این موضوع را تکذیب کرد؛ در این اطلاعیه آمده است: وزارت راه و شهرسازی طی چند مرحله 7581 واحد مسکونی را تحت مالکیت این بانک معرفی کرده است، درحالی‌که طبق بررسی‌ها، از طریق استعلام کدپستی و تحقیقات میدانی، تنها تعداد 6 واحد جزو املاک تملیکی و ملکی این بانک شناسایی شده است و الباقی واحد‌های معرفی شده به تعداد 7575 واحد مسکونی متعلق به بانک مسکن نبوده است.
در این میان یک طرف ماجرا سازمان امور مالیاتی و وزارت راه و شهرسازی هستند که رقم 12 هزار واحدی تحت مالکیت پنج بانک را اعلام کرده‌اند و طرف دیگر بانک‌ها هستند که ادعا می‎‌کنند تعداد انگشت شماری ملک خالی دارند. نکته حائز اهمیت آنکه بانک‌ها ادعاهای خود را با اسناد رسمی اثبات نمی‌کنند.
گفتنی است، مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی سال گذشته با تأکید بر اینکه بیشترین خانه‌های خالی در مالکیت پنج بانک کشور است، گفته بود: بانک مسکن با هشت هزار خانه خالی، بانک سپه با 2 هزار و 600 خانه خالی، بانک ملت با 583 خانه خالی، بانک صادرات با 278 خانه خالی و بانک پاسارگاد با 181 بیشترین تعداد خانه‌های خالی را دارند. همچنین بیمه ایران 178 واحد خالی از سکنه تحت تملک دارد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/951254/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحنه ای عجیب از اتوبوس پرسپولیس بعد از بازی با آلومینیوم

سلفی و عکس یادگاری محمدحسین کنعانی زادگان با هواداران پرسپولیس

صداقت، مربی نساجی: می‌توانستیم برنده بازی باشیم

پسر زلاتان ابراهیموویچ راه پدر خود را دنبال می‌کند

زانو زدن تیم جرارد مقابل رونالدو

درگیری میان هواداران آلومینیوم در اواخر بازی این تیم مقابل پرسپولیس

زاهدی فرد: قرار نیست از داوری خداحافظی کنم

نوری، مربی گل‌گهر: حق‌مان بود 3 امتیاز را کسب کنیم

ادای احترام ملوانی‌ها به هوادار فقید تیم‌شان

گل سوم النصر توسط تالیسکا؛ الاتفاق 0-3 النصر

ضربه دیدنی رونالدو به تیر خورد؛ الاتفاق 0-3 النصر

تیری آنری: هنوز هم از اینکه نتوانستم آرسنال را قهرمان لیگ قهرمانان کنم احساس گناه می‌کنم

توضیح زاهدی‌فر درباره پست خبرساز قبل از دیدار پرسپولیس و آلومینیوم

حسینی: وقتی به تیمی مثل پرسپولیس در دقایق اول بازی کادو می‌دهید، خیالش را راحت می‌کنید

باشگاه نساجی با انتشار این ویدئو نوشت: صحنه‌ عجیب و بحث‌برانگیزی که به سود استقلال تموم شد

فرجی، بازیکن پرسپولیس: مقابل الاهلی بازی خیلی خوبی انجام دادیم و مستحق حداقل یک امتیاز بودیم

ژوائو: شنیده‌ام که دربی تهران بسیار مهم است

نوازی، مربی استقلال: نه مربی بدنساز داریم و نه مربی تمرین‌دهنده

صحبت‌های بازیکنان ملوان پس از برتری مقابل شمس‌آذر

هواپیمایی ایران: مسافران پروازهای تهران - بیروت از حمل پیجر و بی‌سیم خودداری کنند

کدام دستگاه‌ها از تعطیلی پنجشنبه‌ها مستثنی شدند؟

همتی عامل رشد بورس را معرفی کرد

مقایسه دو دبل سیو شزنی و رایا با پیراهن آرسنال

گاریدو: الان نمی‌توانم بگویم مصدومیت ارونوف در چه شرایطی است

گاریدو به «فرشاد فرجی» نمره قبولی داد

گاریدو: گلی که علیپور زد برایش خیلی مهم است؛ بازیکنان جدید به زمان نیاز دارند

گاریدو: خسته به بازی با آلومینیوم رسیدیم

صحبت‌های شروین بزرگ، مهاجم آلومینیوم پس از پایان بازی

افشین پیروانی: خواهش می کنم پرسپولیس را برای بازی های آسیایی از تهران بیرون نبرند

فرشاد فرجی: امیدوارم بازی با پاختاکور هم در شهر قدس انجام شود

گاریدو: هیچ‌وقت زمان به بازیکنی هدیه داده نمی‌شود؛‌ تمرینات دیده می‌شود

پست رسانه رسمی باشگاه استقلال و اعتراض به داوری

نقش پررنگ VAR در تساوی پرگل؛ نکونام بدون چشمی به دربی رسید

درخواست ایران از شورای امنیت: به شرارت‌های اسرائیل پایان دهید

رفت و آمد اتوبوسی مدیران در دولت جدید؟

فعال اصلاح‌طلب: یکی از دلایل نظارت استصوابی، گزینش بی‌اعتمادی حکومت به مردم است

ادعای تسنیم: سیدحسن نصرالله مانع سفر عراقچی به لبنان شد

پزشکیان پیام تسلیت صادر کرد

بیانات رهبر انقلاب درباره نمایش هویت ایرانی در آوردگاه‌های ورزشی جهان

تخت‌روانچی: رژیم صهیونیستی بازی خطرناکی را در لبنان انجام می‌دهد

اعلام زمان پاسخ ایران به ترور اسماعیل هنیه از سوی رئیس دفتر رهبری؛ به زودی

کل کل های بامزه دختر و زن بابا تمومی نداره

علیرضا خمسه: حضورم در پایتخت قطعی نیست

استاد علی نصیریان در مراسم موزه سینما: من آخرین نفر نسل خود هستم

کلافه شدن علیخانی از شلوغ‌کاری های نرگس محمدی

اتفاق ناگوار در عروسی هاشم

پشت صحنه خنده‌دار از سریال درحاشیه2

سوژه داغ هفته؛ از نگرانی برای «پایتخت 7» تا عصبانیت بازیگر خونسرد!

اجرای ملودی دلنشین سریال «the last of us»

گزارشی از جشن باشکوه میلاد پیامبر(ص) در تهران