راه ترقی

آخرين مطالب

یادداشت دکتر رضا مسرور در روزنامه ایران؛

نقش انتقال فناوری به مناطق آزاد در پیشرفت کشور منطقه آزاد کیش

نقش انتقال فناوری به مناطق آزاد در پیشرفت کشور
  بزرگنمايي:

راه ترقی - رضا مسرور دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با انتشار یادداشتی در روزنامه ایران نوشت؛ ماده دوم سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، ابلاغی رهبر معظم انقلاب، بر «پیشتازی اقتصاد دانش‌بنیان» با هدف «ارتقای جایگاه جهانی کشور و افزایش سهم تولید و صادرات محصولات و خدمات دانش‌بنیان» تاکید دارد. آنچه کمتر به آن توجه شده است، این حقیقت است که بخش قابل توجهی از دانش مورد نیاز برای دستیابی به چنین هدفی را می‌توان بیرون از مرزهای کشور تامین کرد.

به یک معنا، دانش‌بنیان کردن اقتصاد کشور، ضرورتا به معنای تدارک همه این دانش از درون نیست. ضمن تاکید بر ضرورت تبدیل دانش بومی به فناوری و بکارگیری این فناوری در اقتصاد داخلی، این امر نیز پذیرفتنی است که با انتقال فناوری می‌توان بخش زیادی از این مسیر را، در زمان کمتر و چه بسا با هزینه کمتر طی کرد. بند 11 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی بر همین مساله دلالت دارد، با این توضیح ضروری که در این بند نقش مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در انتقال فناوری برجسته و بر آن تاکید شده است.
این بند از این قرار است: «توسعه حوزه عمل مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور به منظور انتقال فناوری‌های پیشرفته، گسترش و تسهیل تولید، صادرات کالا و خدمات و تامین نیازهای ضروری و منابع مالی از خارج.» سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در سال 1392 از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است. امروز پس از گذشت 11 سال از ابلاغ این سیاست‌ها، نه تنها با وضعیت اقتصادی مبتنی بر دانش فاصله داریم، بلکه در انتقال فناوری هم کامیاب نبوده‌ایم. ناکامی در انتقال فناوری هم در سایر مجاری تجارت کشور و هم در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور کاملا مشهود است. به عنوان شاهد مثالی از این ناکامی یا عدم موفقیت‌، می‌توان به وابستگی صنایع و بخش تولیدی اقتصاد ایران به واردات ماشین‌آلات به عنوان مهم‌ترین قلم و نیاز وارداتی اشاره کرد. فناوری، دانش و تولید مبتنی بر دانش، سهم بسیار اندکی از مراودات را به خود اختصاص می‌دهد. 
شواهدی از این دست، نشان‌دهنده ناکامی در انتقال فناوری است. طبیعتا در این میان ناکامی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در ایفای این نقش، به‌ویژه براساس آنچه در ماده یا بند 11 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی بر آن تاکید شده است، غیرقابل کتمان است. 
مساله اینجا است که هر شکستی، می‌تواند مبنای یک پیروزی باشد؛ یا دستکم مبنای اصلاح رویه‌ها، روش‌ها و دستورکارها. شکست در ایفای نقش و مسئولیت ملی در زمینه انتقال فناوری از سوی مناطق آزاد، از جمله این موارد است که می‌تواند مبنای درس‌آموزی برای اصلاح و بازتعریف رویکردها و رویه‌ها و سیاست‌گذاری‌ها باشد. در همین راستا است که در یکی از نخستین گامها از فعالیت دولت چهاردهم در زمینه مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی ایران، تشکیل کارگروه «انتقال فناوری» در دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در دستورکار قرار گرفت. این کارگروه که با حضور صاحبنظران اقتصادی و سیاستگذاری تجاری تشکیل خواهد شد، این امکان را فراهم می‌آورد تا به‌ویژه در مناطق آزاد تجاری عقب‌ماندگی صنعتی و تولیدی تاحد قابل توجهی برطرف شود. 
اما دستیابی به این هدف، یا به عبارت بهتر، موفقیت این کارگروه نیازمند همراهی، همکاری و همفکری سایر بخش‌ها است. زیرا انتقال فناوری به خودی خود، نه مفید است و نه ضروری. انتقال آن فناوری باید در دستور باشد که هم زمینه جذب آن در داخل فراهم باشد، هم از برتری قابل توجه نسبت به رقبای خود برخوردار باشد و در نهایت این که قابلیت و توان صادراتی لازم و حضور در بازارهای جهانی را فراهم آورد. از این رو، موفقیت کارگروه انتقال فناوری در مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی در گرو همکایی و همفکری همه بخش‌ها، سازمان‌ها، صاحبنظر‌ان یا کارآفرینانی است که در هر سه حوزه فوق فعال هستند. یعنی حوزه‌های تولید، تامین سرمایه یا صادرات و درنهایت علم و دانش مربوط به انتقال فناوری. زیرا با کنار هم قرارگرفتن همه این بخش‌ها است که علاوه بر نیازسنجی مفید و واقعی، می‌توان فناوری‌های ضروری برای واردات را نیز شناسایی کرد. 
به هر رو، اکنون دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی درصدد است تا نقش خود در اجرای بند 11 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی را ایفا کند. بندی که به باور همه صاحبنظران دلسوز، می‌تواند بستر اصلی و عینی رشد اقتصادی و یکی از لوازم توسعه اقتصاد دانش‌بنیان را فراهم آورد. دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از نظرات، پیشنهادات و نقدهای صاحب‌نظران استقبال می‌کند. زیرا هر نقدی نسبت به این رویکرد، خود نوعی همراهی است. این همراهی مطالبه‌ این نهاد است از همه دغدغه‌مندان این عرصه.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/967074/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علت نوسانات قیمت حبوبات در بازار

سهامداران عدالت به گمانه‌زنی‌ها درباره مبلغ سود سهام توجه نکنند

پزشکیان: قدم نخست در حل ناترازی‌ها مصرف منطقی است

فرار مشتریان پژو و تارا از بازار خودرو

هافبک پرسپولیس غایب دیدار خاص با ملوان

بدشانسی هوشمند مقابل سپاهان تکرار شد

پاسخ بی‌رحمانه استون ویلا به سانچو در یک کلمه!

سپاهان مقابل نساجی هم تلفات داد!

کمک بزرگ رئال به بارسا؛ پرز از نفوذش استفاده کرد!‏

فرصت طلایی پرسپولیس؛ صدرنشینی در پایان سال!

سایپا قهرمان لیگ برتر زنان والیبال شد

حضور میلاد تقوی و رسول خطیبی در فینال دوم لیگ برتر والیبال بانوان

10 حرکت برتر شب گذشته لیگ بسکتبال NBA

کارشناسی چهار صحنه تاثیرگذار نساجی - سپاهان

حاشیه‌های سفر رئیس جمهور به جنوب شرق تهران؛ وقتی خبرنگار صداوسیما پا در کفش مسئولان می‌کند

وزارت برق عراق: به دنبال جایگزینی برای گاز ایران هستیم

ماجرای بحث رئیس‌جمهور با یک روحانی بر سر یک نقل قول در اسلام شهر

ایران خواستار آتش‌بس دائمی و حمایت اقتصادی از کارگران فلسطینی شد

لاریجانی: ترامپ در عمل باید ثابت کند اهل صلح است!

رایزنی معاونان وزیر خارجه ایران و چین درباره گفت‌وگوهای هسته‌ای و رفع تحریم

قسمت دوازدهم «زندگی پس از زندگی»؛ تجربه گر مرگی که مادرش را واسطه بخشش خدا کرد

تجلیل از دست‌اندرکاران برنامه­­ محفل

چهره ها/ موناکرمی در قابهایی از سریال «مرهم»

بسته شدن پرونده پرابهام قتل داریوش مهرجویی و همسرش

مجرمان حرفه‌ای زیر ذره‌بین؛ خبری از مرخصی و عفو نیست!

بازار شب عید داغِ داغ است

رئیس اورژانس کشور: هنگام مشاهده آمبولانس مسیر را برای خودرو امدادی باز کنید

قتل داماد توسط برادرزن در کرمانشاه

ربات‌ها 24 ساعته بدون نیروی انسانی مشغول کارند؛ عصر «کارخانه‌های تاریک» در چین

این داغ بین ، که بر دل خونین نهاده ایم

فاتحانِ ناگهانی 1403

افزایش طلاق خاکستری در ایران؛ زنگ خطر

ردیابی جهش نرخ ارز در نیمه دوم سال

معاویه آل‌سعود

استفاده از هواپیمای جایگزین در جهت جلوگیری از تاخیرات پروازهای نوروزی

توضیح مقام شرکت برق در مورد مبالغ جدید در قبض برق خانگی

نماینده مجلس: اگر افزایش حقوق کارگران پایین‌تر از تورم باشد، کارفرما باید با التماس دنبال کارگر باشد

رئیس بانک مرکزی : نرخ رشد اقتصادی ایران بالاتر از آمریکا و کشورهای اروپایی است!

حسینی دوباره به خط دفاعی برمی‌گردد

مدیران پی‌اس‌جی همچنان بی‌خیال تمدید با دوناروما!

هدفم قهرمانی با آرژانتین در جام جهانی 2026 است

کورتوا ناجی همیشگی رئال در سخت‌ترین شرایط!

سازوکار قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان اعلام شد

یکه‌تازی راموس در مکزیک؛ سومین گل در بازی چهارم!

لیموچی پس از 6 ماه در دسترس نیست

یازده بازیکن چادرملو مقابل خیبر خرم آباد

خیبر با یک سوپرایز مقابل چادرملو

اولین واکنش رئال؛ پنالتی تمام شد، نوبت آرسنال است

صندلی طبقه دوم آزادی هم کنده شد!

بقائی: اظهار نظر درباره نامه آمریکا بعد از تکمیل بررسی‌ها انجام خواهد شد