راه ترقی

آخرين مطالب

اولویت ترامپ چین است نه ایران نوشتارها

اولویت ترامپ چین است نه ایران
  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دونالد ترامپ چهارسال پس از دوری از کاخ سفید، بار دیگر به دفتر بیضی‌شکل رئیس‌جمهور برمی‌گردد. اتفاقی که با سنت همیشگی دوحزبی در آمریکا و تبدیل شدن ترامپ به نامزد نهایی حزب جمهوری‌خواه، احتمالی 50 درصدی داشت و در نهایت حادث شد. با توجه به اهمیت سیاست‌های آمریکا و تاثیرگذاری آن بر معادلات بین‌المللی، کشور‌های مختلف خود را برای یک دوره چهار ساله دیگر از زمامداری ترامپ در آمریکا آماده کرده‌اند.
 پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا، این مساله مورد توجه قرار گرفت که آیا رئیس‌جمهور جدید آمریکا همان سیاست‌های سال 2016 تا 2020 را در پیش خواهد گرفت یا قرار است تغییراتی در سیاست‌های خود اعمال کند. به طور مشخص، ما در ایران به این موضوع توجه می‌کنیم که روابط تهران – واشنگتن از زمان استقرار دولت دونالد ترامپ تا پایان دوران چهار ساله او، به چه صورت خواهد بود و ما باید چه سیاستی در پیش بگیریم. این مساله را در گفتگو با هادی خسروشاهین، روزنامه‌نگار و پژوهشگر روابط بین‌الملل بررسی کردیم. 
 خسروشاهین درباره نگاه ترامپ به موضوع سیاست خارجی، به فرارو گفت: «گفتمان ترامپ که با عنوان ترامپیسم شناخته می‌شود، اصولاً با مفروضات و بنیان‌های سیاسی ایالات متحده امریکا بعد از جنگ دوم جهانی و به ویژه پس از فروپاشی شوروی متفاوت است. برای این که ترامپ گروه‌های اجتماعی را نمایندگی می‌کند که اکثراً از سیاست خارجی امریکا به ویژه بعد از پایان جنگ سرد متضرر شدند و می‌توانیم آنها را در میان لیبرال‌ها، جهان وطن‌گرایان و چه امپریالیست‌ها موسوم به نومحافظه‌کاران جستجو کنیم. به همین دلیل در ارتباط با نقش بین‌المللی ایالات متحده، به احتمال زیاد مثل دولت اول او که با نوعی آشفتگی و مقاومت‌های بوروکراتیک در برابر این گفتمان جدید همراه بود، با مفروضات جدید و بنیان‌های جدید در سیاست خارجی امریکا روبرو می‌شویم.»
وی افزود: «بر همین اساس، دولت دوم ترامپ احتمال زیاد یکی از مضیق‌ترین و محدودترین سیاست خارجی در تاریخ معاصر امریکا یعنی از پایان جنگ جهانی دوم تا امروز را خواهد داشت. احتمالا این دولت سعی در بازتعریف بسیاری از نقش‌ها، مسئولیت‌ها و تکالیفی که برای خودش بر پایه آن مفروضاتی کلاسیک دارد خواهد کرد. این بازتعریف منجر به تکانه‌هایی در نظام بین‌الملل و نظام‌های منطقه‌ای خواهد شد.»
این تحلیلگر سیاست خارجی ادامه دادک «آنچه برای ترامپ آن هم در قالب سیاست اول آمریکا اولویت دارد – مانند آنچه هانتینگتون در کتاب ما چه کسانی هستیم؟ سال 2004 نوشت - رقابت با قدرت‌های بزرگ است که چین در کانون آن قرار می‌گیرد؛ بنابراین تمام توجه یا بخش قابل توجهی از سیاست خارجی ترامپ در دولت دومش متوجه چین خواهد بود؛ بنابراین موضوع اصلی سیاست خارجی ترامپ نه منطقه ما، نه ایران و نه حتی مناقشه اسرائیل - فلسطین و ایران – اسرائیل است. اینها موضوعات ثانویه قلمداد می‌شوند و درجه بعدی اهمیت قرار می‌گیرند. برای ترامپ مهم است که این اهداف ثانویه خللی در ارتباط با رقابت آمریکا و چین به وجود نیاورد. بخشی از این داستان که می‌تواند این اختلال را ایجاد کند، ضرورت آزادسازی برخی از منابع و یا بخش غالب منابع و دارایی‌های نظامی آمریکا در خاورمیانه است. ترامپ می‌خواهد بر این ایده جامه عمل بپوشاند که بازگرداندن این منابع به کشور و متمرکز کردن آن بر موضوع چین است. بخشی مهمی از مطالبه پایگاه رای ترامپ این است که می‌گویند ما قرار نیست پلیس جهانی باشیم و نقش بی حد و حصر در جهان ایفا کنیم که به دنبال آن، هزینه‌های طاقت فرسایی بر مالیات‌دهندگان آمریکایی تحمیل شود.» 
خسروشاهین خاطرنشان کرد: «احتمالاً باز هم شاهد سیاست مرد دیوانه از سوی ترامپ و آن غیرقابل پیش‌بینی‌بودنش باشیم، اما به شکلی نخواهد بود که بحرانی از دل آن زاییده شود که بخواهد اهداف بنیادین و اصلی سیاست خارجی آمریکا را تحت‌الشعاع قرار بدهد.» 
این تحلیلگر حوزه بین‌الملل با اشاره اولویت‌های ترامپ، ادامه داد: «گفتمان ترامپیسم در دولت اول او، جنگ و درگیر شدن آمریکا در جنگ به خصوص منطقه ما را به عنوان یکی از خطوط قرمز تعریف می‌کرد. احتمالاً ترامپ بر این مساله دوباره تاکید کند و تلاش‌هایی هم برای خروج نیرو‌ها از خاورمیانه صورت بگیرد. در این چهارچوب‌ها به جز نقاط افتراق تضاد منافعی که می‌تواند با ایران ایجاد کند، امکان دیپلماسی همچنان وجود دارد. با توجه به تمایزات گفتمانی ترامپیسم به ویژه با محافظه‌کاری، می‌توان چشم اندازی از دیپلماسی در این حوزه‌ها دید. حتی در موضوع هسته‌ای اگر ترامپ احساس کند که این موضوع می‌تواند آمریکا را درگیر بحران و تنش کند، تلاش می‌کند با استفاده اهرم‌های مختلف این مساله را حل کند.»
وی تاکید کرد: «حتماً یکی از این اهرم‌ها می‌تواند اهرم دیپلماسی حداقلی یا توافق موضوعی و موردی با تهران باشد. اما در عین حال فراموش نکنیم این سیاست خارجی محدود احتمالاً تعریف خواهد شد و یک سیاست خارجی کم سابقه بعد جنگ دوم جهانی است. نظام بین‌الملل بعد از جنگ جهانی دوم، همواره بر پایه مفروضات نقش جهانی و پلیس بودن امریکا به حیات خود ادامه داده است. تکانه‌های شدیدی که این سیاست خارجی در نظام بین‌الملل به وجود خواهد آورد، می‌تواند دوره‌هایی از آشوب را نیز به دنبال داشته باشد. این مساله هم باید مد نظر تصمیم سازان و تصمیم‌گیران در ایران قرار بگیرد که یکی از راهکار‌های مدیریت این آشوب‌ها تکیه دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بر موضوع شکل‌دهی به پیوست‌های حقوقی هنجاری و نهادی منطقه‌ای از جمله شکل‌دهی یک نوع مجمع گفتگو‌های منطقه‌ای یا مانند آن باشد که بتواند به کنترل این فضا کمک کند.»

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/975648/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحبت های امیرحسین حسین زاده درباره درخشش در تراکتور در پست مهاجم و پیشنهاد استقلال

پایان داستان مورایس و سپاهان با کسب فقط یک جام

پاسخ جالب فیروز کریمی به سوال سه تا از بدترین مربیان فوتبال ایران چه کسانی هستند؟

بوژوویچ سرمربی: وقتی وارد ایران شدم از کیفیت چمن ها ناامید شدم، برای پیشرفت بازیکنان زمین چمن مناسب احتیاج داریم

بوژوویچ سرمربی استقلال خوزستان: با احترام به هواداران ایرانی، هیچ کجا هوادارانی مثل ستاره سرخ ندارد

5 گل برتر هفته 11 سری آ ایتالیا

الهلال به فسخ نیمار فکر هم نکرد

منصوریان: اوضاع استقلال با موسیمانه بهتر می‌شود

پیولی: از رونالدو راضی‌ام حتی اگر گل نزند

مصدومیت شدید ستاره الهلال؛ سالم رباط داد؟

بازگشت غیرمنتظره علی کریمی در جشن

سیوهای برتر هفته 4 لیگ قهرمانان اروپا

لاپورتا خبر داد؛ قرارداد قرن بارسا با نایک

تصاویر و سخنان منتشر‌نشده از سردار شهید مازندرانی

خلاصه بازی الریاض 0 - النصر 1

نیکبخت واحدی: عقل نداشتم، خودم پول دادم در جام جهانی نباشم

تغییرات متوالی سرمربیان در لیگ بیست وچهارم

ترکیب احتمالی پرسپولیس با تغییرات گسترده

پدرخوانده بایرن مونیخ بلد نیست پیامک بزند!

حال و هوای آخرین تمرین تیم فوتبال استقلال پیش از مصاف با مس رفسنجان

ترکیب احتمالی استقلال برای اولین برد خانگی!

تصاویری از رزمایش «الی بیت‌المقدس»

عراقچی: خانواده شارمهد می‌توانند درخواست انتقال جسد بدهند

روایتی از دیدار جبهه اصلاحات با پزشکیان؛ دلیل تشکر اصلاح‌طلبان از رئیس جمهور

تاحالا عصبانیت نعیمه نظام دوست رو دیدین؟

خاطره رامبدجوان از اولین دیدارش با خسروشکیبایی در سریال خانه سبز

اولین شناسنامه "امیر تتلو" با چهره کاملا تتو شده

قطعه موسیقی زیبا و پراحساس از «فرانسیس گویا»

سفینه فضایی در کف اقیانوس!

بخشی از کتاب/ هر لبخندی که می‌زدم، تقلبی بود

مراحل شرکت در حراج سکه 1403

طرح مالیات بر عایدی سرمایه بعد از اتمام بودجه در کمیسیون اقتصادی نهایی می‌شود

فرصت‌های اقتصادی ایران در کوبا

پیش بینی قیمت دلار 19 آبان 1403

جزئیات توپ طلای 2024؛ وینیسوس چند امتیاز کم آورد

فهرست ایتالیا برای بازی حساس مقابل فرانسه

لیست کامل تیم ملی آماده شد

پاسخ سرمربی تیم ملی به عدم دعوت رضاییان

بوژوویچ: هدف ما نیمه اول جدول در پایان لیگ است

ساکت: مقصر ناکامی همیشه سرمربی است

امباپه دیگر برای فرانسه بازی نمی‌کند!‏

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به پرتاب ماهواره «هدهد» و «کوثر»

توصیه معنادار زیدآبادی: باید گوش به زنگ ماند!

اشک‌های خواننده لبنانی از شوق دیدار رهبر انقلاب

اتهام‌زنی آمریکا علیه ایران درباره توطئه ادعایی در خصوص ترامپ

«زودپز» و رکورد شکنی‌های پیاپی

کارنامه بازیگری هوتن شکیبا

مُسَکن نداریم، ولی انبردست داریم!

تن به خواسته خان ندیم، روزگار خانواده‌هامون سیاه میشه

وقتی آرش رو مخ ناخدا راه میره