راه ترقی

آخرين مطالب

روایت روحانی از نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم سياسي

روایت روحانی از نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم
  بزرگنمايي:

راه ترقی - جماران / حسن روحانی گفت: یک سال از تیرماه 1391 تا خردادماه 1392 طول کشید تا از فکر نامزدی، به ریاست‌جمهوری برسم. اولین بار بود که نامزد می‌شدم اما اولین بار نبود که دربارهٔ نامزدی‌ام در انتخابات ریاست‌جمهوری فکر می‌کردم یا بیشتر از آن دیگران حرف و حدیث راه می‌انداختند. از سال 1375 تا سال 1392 در هر دوره‌ای به هر بهانه‌ای خبرنگاران و سیاستمدارانی موافق یا مخالف از من به عنوان نامزد محتمل ریاست‌جمهوری ایران نام می‌بردند...
سایت حسن روحانی نوشت: حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی چرا و چگونه از ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در نیاوران به ریاست‌جمهوری اسلامی ایران در پاستور رسید؟ چرا پس از چندین دوره طرح نام او در فهرست نامزدهای احتمالی ریاست‌جمهوری، بالاخره در سال 1392 در انتخابات دوره یازدهم ثبت‌نام کرد؟ چه شد که با وجود نامزدی آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی از صحنه انتخابات کناره‌گیری نکرد و با ردصلاحیت هاشمی، در عرصه ماند؟ این روایت دکتر روحانی از داستان پرفرازونشیب نامزدی او تا ریاست‌جمهوری است که در چند بخش منتشر خواهد شد:
گرم خواب بودم. هنوز به سحر ساعتی مانده بود. خواب می‌دیدم: دو بال داشتم. آمادهٔ پرواز بودم. سیدی را دیدم؛ سیدمحمد خاتمی… محزون بود و در خود فرو رفته. خواستم سر صحبت را باز کنم تا او را از حزن بیرون آورم: بگذارید شما را ببرم به بالا، به آسمان!

با بال چپم (هر دو دستم به بال بدل شده بود) آقای خاتمی را زیر بالم گرفتم و او را بردم به بالا، به آسمان! به باغی از گل‌های رنگارنگ و بسیار در افق. سید از حزن بیرون آمد. او را از آسمان به سرزمینی پر از گل بازگرداندم؛ سپس به سمت مسجدی روانه شدم. در ورودی مسجد ملخ‌های زیادی را دیدم؛ با بالم آن‌ها را راندم. پیرمردی به من گفت حیف نیست از این بال برای دور کردن ملخ‌ها استفاده می‌کنی! رهایشان کن!
از خواب پریدم. سحر شده بود و هوا هنوز گرگ و میش بود. شاید تا زمان نماز صبح هم هنوز فرصتی باقی مانده بود. دقیق به یاد ندارم اما دی‌ماه 1391 بود.
یک سال از تیرماه 1391 تا خردادماه 1392 طول کشید تا از فکر نامزدی، به ریاست‌جمهوری برسم. اولین بار بود که نامزد می‌شدم اما اولین بار نبود که دربارهٔ نامزدی‌ام در انتخابات ریاست‌جمهوری فکر می‌کردم یا بیشتر از آن دیگران حرف و حدیث راه می‌انداختند. از سال 1375 تا سال 1392 در هر دوره‌ای به هر بهانه‌ای خبرنگاران و سیاستمدارانی موافق یا مخالف از من به عنوان نامزد محتمل ریاست‌جمهوری ایران نام می‌بردند:
در انتخابات سال 1376 به عنوان ضلع سومی در رقابت با آقایان خاتمی و ناطق‌نوری که با وجود فشارهای زیاد، نامزدی را نپذیرفتم،
در انتخابات سال 1380 به عنوان رقیبی در برابر رئیس وقت جمهوری آقای خاتمی، که اساساً وارد بازی نشدم،
در انتخابات سال 1384 که اتفاقاً آمادهٔ ورود به انتخابات بودم اما به علت نامزدی آقای هاشمی‌رفسنجانی نامزد نشدم، و در انتخابات سال 1388 که آقایان خاتمی، کروبی و موسوی در یک زمان همزمان وارد انتخابات شدند و من ترجیح دادم وارد این رقابت‌ها نشوم، اما انتخابات سال 1392 از نوع دیگری بود:
نخستین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران پس از انتخابات جنجالی سال 1388 که هر چه بود موجب شکافی عمیق در جناح‌های سیاسی و مردم و نظام سیاسی ایران شده بود. انتخاباتی که با وجود حضور چشمگیر ملت به انشقاق میان حاکمیت و مردم انجامید و کدورت‌هایی را سبب شد که بعید است هرگز به راحتی از دل‌ها شسته شود. نه‌تنها در رقابت میان رئیس‌جمهور مستقر و رقیبانش که میان رئیس‌جمهور مستقر و حامیانش! کار به جایی رسید که به نظر می‌رسید در انتخابات سال 1392 حتی یاران رئیس‌جمهور مستقر هم نتوانند وارد رقابت شوند و چنین هم شد!
در جناح مقابل هم ناامیدی از صندوق رأی در اوج خود بود. جناح چپ که خود را اصلاح‌طلب می‌خواند اول از همه باید بدنهٔ خود را برای ورود به انتخابات قانع می‌کرد و بعید بود در تعامل با حاکمیت بتواند نامزدی تشکیلاتی را وارد انتخابات کند. پروندهٔ انتخابات سال 1388 هنوز نزد اصلاح‌طلبان باز بود و نمی‌توانستند به این سادگی پروندهٔ تازه‌ای را بگشایند.
در چنین شرایطی سخن گفتن از انتخابات آن هم از موضع منتقد وضع موجود و مخالف رئیس‌جمهور مستقر که به راحتی تهمت می‌زد و هنوز در قدرت نفوذ داشت، جرأت بسیار می‌خواست. این فقط نظر من نبود. حتی آقای هاشمی‌رفسنجانی که همواره آمادهٔ ورود به انتخابات بود و از شکست هراسی نداشت، وقتی برای اولین بار در این دوره در دهم مردادماه سال 1391 با من دربارهٔ انتخابات سخن گفت بر همین باور بود:
آن روز در جمع اعضای مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام میهمان رئیس مجمع، آقای هاشمی بودیم. ایشان به من گفت یک ساعت زودتر قبل از دیگر اعضا و همکاران بیا تا راحت‌تر سخن بگوییم. آقای هاشمی می‌خواست دربارهٔ انتخابات سال 1392 حرف بزند. من هم تجربه پیشنهادهای ایشان به خودم برای نامزدی در ادوار گذشته را داشتم و هم تجربه نامزدی ایشان در سال 1384 که به نظرم اگرچه غیرمنتظره نبود اما شگفت‌انگیز بود! به همین جهت پیش‌دستی کردم و گفتم:
- شما احتمالاً نامزد می‌شوید!
آقای هاشمی که از حرف من جا خورده بود بلافاصله گفت:
- به هیچ وجه! به هیچ عنوان!
و افزود:
- … در این شرایط هر کس حاضر شود نامزد شود، باید دستش را بوسید!
این موضع سرسختانهٔ آقای هاشمی به خوبی گویای سختی شرایط کشور بود: هم بحران ناشی از سیاستگذاری‌های نادرست دولت وقت به خصوص در سیاست خارجی و عواقب آن در اقتصاد کشور و هم بحران ناشی از فاصله‌گذاری‌های سهمگین در انتخابات سال 1388 در سیاست داخلی و نیز چشم‌انداز دشواری که برای رقابت در آینده سیاسی کشور پیش‌رو بود سبب می‌شد دلسوزان و منتقدان وضع موجود، دچار شک و تردیدهای اساسی برای مشارکت و رقابت در سیاست داخلی باشند.
کار به جایی رسیده بود که در عالی‌ترین سطوح هم این طیف از سیاسیون به نوعی امتناع در باب انتخابات رسیده بودند و کم و بیش در دام انفعال ناشی از تفکر قضا و قدری و جبری مسلکی سیاسی افتاده بودند:
10 روز بعد از دیدار با آقای هاشمی در 20 مرداد 1391 در افطاری آقای محمد محمدی‌ری‌شهری همین حس و حال بر دوستان حاکم بود. در آن دیدار آقای سیدحسن خمینی – احتمالاً از سر توصیف وضع موجود – گفت تنها کسی که برای ریاست‌جمهوری آینده «شانس» دارد، محمدباقر قالیباف شهردار وقت تهران است.
بدیهی بود که در چنین حال و هوایی برخلاف ادوار قبل از نظر دوستان شانس نامزدی من هم «کمترین» باشد!
در واقع فرجام انتخابات سال 1388 سیاسیون را به این جمع‌بندی (از نظر من نادرست) رسانده بود که نتیجه انتخابات بیش از ملت به تمایل حاکمیت ربط دارد؛ بنابراین گروهی انتخابات را رها کرده بودند و به حاکمیت واگذار کرده بودند و گروهی به افرادی مانند من توصیه می‌کردند که اول رأی حاکمیت را استمزاج کن و آنگاه وارد انتخابات شو! آقای محمد فروزنده که از دوستان و مشاوران قدیمی من بود در گروه اخیر قرار می‌گرفت و به همین علت با وجود آن که معتقد بود دو گزینهٔ اصلی حاکمیت برای انتخابات آقایان محمدباقر قالیباف و علی لاریجانی است و تمایل اصلی هیأت حاکمه را به ریاست‌جمهوری فردی از جبههٔ پایداری (حزب حامیان آقای محمدتقی مصباح‌یزدی) می‌دانست؛ اما به من توصیه کرد که اگر قصد نامزدی داری از مقام رهبری استمزاج کن. این توصیهٔ دوستانه در جلسه‌ای در 29 شهریور 1391 بیان شد.
اما جدی‌ترین بحث دربارهٔ نامزدی من روز شنبه چهارم شهریورماه سال 1391 در جمع به اصطلاح انجمن اسلامی مجمع تشخیص مصلحت نظام درگرفت. جلسه و فراکسیونی از دوستان معتدلِ اصولگرا در مجمع که به شوخی و جدی به «انجمن اسلامی» مشهور بود و به نوعی یادآور مجمع عقلایی بود که من در مجالس دوم تا پنجم از دو جناح گردهم می‌آوردم.
در این جلسه آقایان اکبر هاشمی‌رفسنجانی، علی‌اکبر ناطق‌نوری، ابراهیم امینی، محمدعلی موحدی‌کرمانی، سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی، عباس واعظ‌طبسی، محمد امامی‌کاشانی و قربانعلی دری‌نجف‌آبادی حضور داشتند. آقای هاشمی بحث را باز کرد و در برابر پیشنهاد برخی اعضا برای نامزدی همان حرفی را زد که به من گفته بود:
- به هیچ وجه نمی‌آیم.
اما پیشنهادی را به آن امتناع شخصی افزود:
- خوب است آقای ناطق نامزد شوند.
آقای ناطق البته امتناع کرد و در جواب آقای هاشمی گفت:
- بهترین فرد آقای روحانی است.
اینجا بود که آقای هاشمی موضع خود را درباره من روشن کرد:
- اگر «بیاید»، خوب است…
آقای هاشمی شاهرودی اما به جای شخص از معیار نامزد ریاست‌جمهوری حرف زد:
- باید ببینیم تمایل رهبری به چه کسی است؟
و استنباطش را این‌گونه بیان کرد که گمان می‌کند ایشان متمایل به آقای قالیباف هستند.
تا اینجای کار روشن شد که در «افواه خواص» از سیدحسن خمینی تا سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی، شهردار وقت تهران محمدباقر قالیباف مطرح‌ترین و محتمل‌ترین نامزد ریاست‌جمهوری تلقی می‌شدند.
اما برای ارزیابی صحت گمانه‌زنی‌ها قرار شد آقای هاشمی‌رفسنجانی با آیت‌الله خامنه‌ای مذاکره کنند. آقای هاشمی دو هفته بعد از جلسهٔ «انجمن اسلامی» مجمع برنامهٔ خود برای دیدار و رایزنی با رهبری را به من اطلاع داد.
ما منتظر این رایزنی بودیم یا در واقع می‌خواستیم آغاز یا پایان بحث را از این نقطه شروع کنیم اما دیگران چندان نگران این مباحث نبودند و کم و بیش وارد انتخابات می‌شدند از جمله در 25 شهریور 1391 آقای محمد شریعتمداری اعلام نامزدی کرد. من هم نظاره‌گر تلاش دوستان بودم و در جلسات مختلفی حرف‌های آنان را می‌شنیدم. در 17 مهرماه 1391 با گروهی از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی دیدار کردم، در 23 مهرماه 1391 در حاشیهٔ همایشی در مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام مصاحبه‌ای مفصل در باب سیاست داخلی و خارجی انجام دادم و در هشتم آبان‌ماه 1391 با سه تن از همکاران مرکز آقایان علی یونسی، محمود واعظی و رضا صالحی‌امیری جلسه‌ای داشتم.
آنان از دیدار آقای هاشمی می‌آمدند و گزارش دیدار را می‌دادند و می‌گفتند آقای هاشمی در محافل سیاسی دو نفر را به عنوان نامزد مطلوب معرفی می‌کند: حسن روحانی و علی‌اکبر ناطق‌نوری. تحلیل دوستان ما این بود که در مجموع نگاه آقای هاشمی به من مثبت‌تر از نگاه‌شان به آقای ناطق‌نوری است. از آقای هاشمی نقل می‌کردند که گفته است: «روحانی تمام خصوصیات مرا دارد با این تفاوت که از من جوان‌تر است.» و البته می‌گفتند به عنوان نفر سوم در صورت عدم نامزدی ما دو نفر، آقای هاشمی از نامزدی آقای علی‌اکبر ولایتی هم حمایت می‌کند.
آقای ولایتی اما نامزد اصولگرایان بود و اصولگرایان هم نامزدهای بسیاری داشتند. در 27 آبان 91 عزت‌الله ضرغامی رئیس وقت سازمان صداوسیما به من گفت تاکنون آقایان قالیباف، حدادعادل و مصطفی پورمحمدی با او دیدار کرده‌اند و از قصد خود برای نامزدی ریاست‌جمهوری گفته‌اند. از این جهت طرح نامزدی آقای ولایتی که می‌توانست نقطه تفاهم آقای هاشمی با اصولگرایان باشد حامی چندانی در جناح اصولگرا نداشت. آقای ولایتی در انتخابات سال 1384 به نفع آقای هاشمی کنار رفته بود و این برای اصولگرایان نقطه ضعف محسوب می‌شد و نه نقطه قوت!
در جناح مقابل، اصلاح‌طلبان افکار دیگری در سر داشتند: روز ششم آذرماه 1391 در روضهٔ منزل آقای علی یونسی شرکت کردم در حالی که کنار سیدمحمد خاتمی نشسته بودم. آقای خاتمی سؤال عجیبی از من کرد:
- به نظر شما اگر من نامزد ریاست‌جمهوری شوم، رهبری تحمل می‌کنند؟
سؤالی که آن‌قدر غیرمنتظره بود که ترجیح دادم پاسخی به آن ندهم!
به جز این دو جریان، محمود احمدی‌نژاد هم در پی راهی سوم بود. او که از همان سال 1388 راه خود را از اصولگرایان حامی‌اش جدا کرده بود دنبال نامزدی بود که محلل احمدی‌نژاد برای بازگشت به ریاست‌جمهوری پس از یک دوره منع قانون اساسی (96-1392) باشد.
روز نهم آذرماه 1391 آقای رضا صالحی‌امیری از همکاران مرکز تحقیقات استراتژیک به من گفت احمدی‌نژاد در پی نامزدی اسفندیار رحیم‌مشایی است. همان فردی که رهبری حتی با تصدی مقام معاونت اول ریاست‌جمهوری توسط او مخالفت روشنی کرده بود. با وجود این احمدی‌نژاد تلاش می‌کرد تأیید صلاحیت دوستش را از شورای نگهبان بگیرد.
هجدهم آذرماه 91 بار دیگر در جلسهٔ انجمن اسلامی مجمع تشخیص مصلحت نظام شرکت کردم. در این جلسه از قول آقای محمدرضا مهدوی‌کنی نقل شد که اصولگرایان از میان سه تن نامزد خود را برمی‌گزینند: اول. علی‌اکبر ولایتی. دوم. غلامعلی حدادعادل و سوم. محمدباقر قالیباف.
مهدوی‌کنی در این دوره به عنوان دبیرکل جامعه روحانیت مبارز می‌خواست همان نقشی را بازی کند که در سال 1384 آقای ناطق‌نوری می‌خواست ایفا کند و تکثر و تفرقهٔ اصولگرایان را به وحدت بدل سازد و موفق نشد. در همین جلسه، آقای هاشمی‌رفسنجانی از طرح آقای هاشمی‌شاهرودی برای ریاست‌جمهوری از سوی برخی محافل سیاسی خبر داد که بلافاصله آقای شاهرودی این شایعه را تکذیب کرد.
به یاد ندارم که آقای هاشمی‌رفسنجانی به کدام محافل در نشر این شایعه اشاره کرد اما آن زمان یاران محمود احمدی‌نژاد به آقای هاشمی‌شاهرودی نزدیک شده بودند و سعی می‌کردند ایشان را جذب کنند.
هفته بعد در شنبه 25 آذر 91 آقای هاشمی مرا فرا خواند و روایتی از دیدارش با مقام رهبری را بیان کرد. همان دیداری که از 18 شهریورماه در پی آن بود و ظاهراً در چهارشنبه قبل از ملاقات ما یعنی 22 آذرماه 1391 محقق شد. آقای هاشمی گفت:
- چهارشنبه قبل خدمت رهبری بودم. دربارهٔ انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده طرح بحث کردم. رهبری گفتند من هنوز روی این موضوع متمرکز نشده‌ام. من (هاشمی) گفتم نظر جریان اصلاحات روی سیدمحمد خاتمی است و محمود احمدی‌نژاد هم دنبال اسفندیار رحیم‌مشایی است.
من (هاشمی) ادامه دادم و گفتم برخی هم آقای ناطق‌نوری را مطرح می‌کردند. من (هاشمی) شما (روحانی) را طرح کردم. رهبری گفتند: «خواص ایشان را می‌شناسند اما مردم، نه. انسان خوش‌فکر و منظمی است اما کار زیادی می‌خواهد تا بتواند رأی بیاورد. عده‌ای هم هستند که او را تخریب می‌کنند.»
این دیدار و نتایج آن برای همه ما مهم بود. روز بیست‌و‌هفتم آذرماه 1391 آقای علی یونسی که از دیدار مطلع شده بود این جمع‌بندی را از آن استخراج می‌کرد که رهبری نسبت به نامزدی آقایان خاتمی، ناطق و مشایی در انتخابات ریاست‌جمهوری نظری مثبت ندارند.
این تحلیل را آقای هاشمی در جلسهٔ بعدی انجمن اسلامی مجمع با خبری دقیق‌تر تأیید و تکمیل کرد؛ اینک به تدریج «دیدگاه نظام» درباره انتخابات روشن‌تر می‌شد و معلوم بود افرادی مانند آقای ناطق‌نوری و دوستان ایشان نسبت به اصلاح‌طلبان تصور درست‌تری از موضع نظام دربارهٔ انتخابات دارند. در چهارم دی‌ماه 91 به جلسهٔ هیأت رئیسهٔ مجلس پنجم رفتم. جلسه‌ای که آقای ناطق‌نوری از قدیم آن را حفظ کرده بود. در این جلسه آقای محمدرضا باهنر خبر نقل شده از آقای مهدوی‌کنی را تأیید کرد: اصولگرایان از میان آقایان ولایتی، حدادعادل و قالیباف یکی را انتخاب می‌کنند. خبر مهم‌تر اما آن بود که علی لاریجانی هم نمی‌آید و این پس از خروج زودهنگام آقای ناطق‌نوری از انتخابات هنوز شکل نگرفته، نشانهٔ وضعیت محافظه‌کاران یا اصولگرایان میانه‌رو در حاکمیت بود.
جریان محمود احمدی‌نژاد اما نمی‌خواست با این خبرها و نظرها به راحتی صحنه را ترک کند. در پنجم دی‌ماه 1391 آقای محمد فروزنده در دیداری با من از محمود احمدی‌نژاد نقل قول کرد که «حسن روحانی چگونه می‌خواهد نامزد شود؟ «اصلاح‌طلبان» که به او رأی نمی‌دهند چون می‌گویند روحانی روز مبادا با رهبری خواهد بود. «سران سپاه» هم که با روحانی خوب نیستند و «اصولگرایان» هم مدافع او نیستند.» فروزنده در عین حال خبر داد که احمدی‌نژاد گفته است: «اگر شورای نگهبان در انتخابات مداخله نکند او انتخاباتی برگزار می‌کند که در آن 48 میلیون نفر رأی دهند.»
آنچه احمدی‌نژاد دربارهٔ روابط من و اصلاح‌طلبان گفت البته دور از انتظار نبود. من هرگز اصلاح‌طلب (و البته اصولگرا) به مفهوم رایج این دو کلمه نبودم و در واقعه 18 تیر 1378 سعی کردم آن آشوب‌های پس از فاجعهٔ کوی دانشگاه را آرام کنم. در حوادث پس از انتخابات سال 1388 با وجود مرزبندی صریحی که با محمود احمدی‌نژاد داشتم و به نوعی اولین مدیر ارشدی بودم که از همکاری با او در سال 1384 استعفا دادم، اما وارد جریان اعتراضات نشدم. شاید به همین علت بود که اصولگرایان سعی داشتند به فاصله میان من و جبهه اصلاحات دامن بزنند و اندکی بعد از این نقل‌قول‌ها از محمود احمدی‌نژاد دربارهٔ روابط من و اصلاح‌طلبان، واحد مرکزی خبر در هفتم دی‌ماه 91 به مناسبت سالگرد تجمع 9 دی 88 به سراغ من و دیگر نامزدهای احتمالی ریاست‌جمهوری آمد تا جمله‌ای از ما دربارهٔ تجمع آن روز بگیرد. تجمعی که اصولگرایان آن را پایان مردمی اعتراضات به انتخابات می‌دانند. از مصاحبهٔ من البته فقط 12 ثانیه در سیمای جمهوری اسلامی پخش شد که در آن گفته بودم «احساس مردم این بود که برای حمایت از اهل بیت باید در این مراسم شرکت کنند» اما محمدباقر قالیباف در همان مصاحبه گفته بود: «سران فتنه اگر توبه هم بکنند نظام قبول نمی‌کند» جمله‌ای که در تضاد با راهبرد جذب حداکثری نظام و رهبری بود و از سوی دیگر بدنهٔ منتقدان و معترضان را هم به شدت خشمگین می‌کرد.
در واقع این بار این سانسور صداوسیما دربارهٔ ما و توجه صداوسیما به آقای قالیباف به ضرر ایشان تمام شد و بعداً آقای هاشمی به من گفت «اگر قالیباف میان جوانان اصلاح‌طلب و طبقه متوسط رأی هم داشت که او را تکنوکرات و مدیر اجرایی می‌دانستند با این جمله از دست رفت!» جمله‌ای که تندتر از تصور من بود.
بدین ترتیب به تدریج آرایش قوا در انتخابات سر و شکل می‌گرفت. وقتی صداوسیما سراغ افرادی مانند من برای ثبت موضع در حوادثی مانند انتخابات سال 88 می‌رفت روشن بود که تصور آن‌ها از نامزدهای احتمالی چیست. این تحولات را دوستان دیگر هم رصد می‌کردند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/984448/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هتل گرانفروش 7 میلیارد ریال جریمه شد

واکنش عضو کمیسیون قضائی مجلس در مورد افزایش اخیر قیمت خودرو: شرعا و قانونا درست نیست

مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای 50 درصد

حذف‌شدگان زودهنگام انتخابی جام جهانی 2026

قریشی: هدف ورزش زورخانه‌ای، جوانمردی و کمک به نیازمندان است

سپاهانی‌ها فردا راهی قطر می‌شوند

مسی در جشن تولد بارسلونا شرکت نمی‌کند

بلیت‌فروشی بازی استقلال از یک تا سی میلیون

هافبک استقلال بازی با پاختاکور را از دست داد

آدرین رابیو: از پوگبا خواستم به تیم ما بیاید!

میلاد محمدی جایگاهش را از امیری پس می‌گیرد

تمرین قهرمان جهان با تیم دسته سومی!

دعوت از کمیته‌های فوتسال و فنی به جلسه درباره تیم ملی فوتسال

حمایت باشگاه استقلال از قلعه‌نویی و تیم ملی

سردار سلیمانی: جمهوری اسلامی در مرحله آغازین تکامل است

زنان در دولت چهاردهم چه مناصبی را عهده‌دار شدند؟

منتظر زوج جرج کلونی و برد پیت نباشید!

رونمایی از اسامی فیلم های بین‌المللی اسکار 2025

فرزاد موتمن: سینمای اجتماعی ایران به سینمای ارگانی تبدیل شد

اعجاز با کمانچه از کیهان کلهر به بهانه ی زادروزش

قابی از استاد شجریان و کلهر، هنگام ضبط آلبوم «شب، سکوت، کویر»

کشف 79 میلیارد تومان از 500 متکدی!

تماس تلفنی عارف با استانداری که دچار سانحه شد

توصیه‌ رئیس نهاد رهبری در دانشگاه‌ها به مسئولان دانشگاهی: به دانشجویان میدان دهید

نجات گونه کمیاب گربه شنی از تله زنده‌گیری در زیرکوه

دانشمندان کوچکترین سیارک را رصد کردند

خاطرات جدید منتشر شده حسن روحانی و روایت او از نامزدی در انتخابات

سرمقاله رسالت/ غرب علیه غرب

پنیر ایرانی راهی ژاپن می‌شود

مرتضی جایگاه دو ستاره پرسپولیس را به خطر انداخت

بانوی تنیسور ایرانی در تور جهانی به میدان می‌رود

استقلال آماده برای خروج از بحران

رفع شائبه ملوان با رونمایی رسمی از حامی مالی جدید

انصراف رئال؛ جای رودری در مادرید نیست!

لیست خرید زمستانی پرسپولیس سفید است

اسامی بازیکنان دعوت شده به تیم ملی فوتسال زنان اعلام شد

گواردیولا: 75 درصد تیم‌ها منتظر سقوط من و سیتی هستند

تلاش ستاره یونایتد برای بازگشت به اوج با بوکس!

قدم‌های کوچک سروش برای بازگشت از سکو به لیست

نقشه غربی‌ها برای ایران از زبان عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس

دریادار ایرانی: در‌حال ساخت زیردریایی‌هایی جدید هستیم که به‌زودی به ارتش الحاق می‌شوند

لیلا اوتادی سفیر آزادی شد

چهره ها/ سلفی خواننده پاپ با همسر و 2 فرزندش

ویدئویی از برنامه جدید «سروش صحت»

اجرای زنده ترانه «بنشین تماشایت کنم» از آرمان گرشاسبی

مزاحمت‌های خواستگار خیالی برای زن 71 ساله

آموزش و پرورش: هیچ مدرسه‌ای ویژه اتباع دانش‌آموز در کشور وجود ندارد

هزینه حج تمتع سال آینده اعلام شد

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد

موضوع «کتاب حانیه» در رابطه با زندگی یحیی و حضرت زهرا(س) است