راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن نوشتارها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن
  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد / «خصوصی‌سازی در ایران؛ درسی برای آموختن» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسین بازمحمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هفته گذشته رئیس‌جمهور تازه انتخاب‌شده آمریکا دو نفر از کارآفرینان بنام آن کشور را برای تصدی اداره تازه‌تاسیس کارآمدسازی دولت که آن را هدیه‌ای برای آمریکائیان دانسته است، معرفی کرد. در این یادداشت نکات اصلی بیانیه ترامپ در تشریح ماموریت این اشخاص، تجربه نویسنده از مشکلی حل‌نشده پس از قریب به سه‌دهه در اقتصاد ایران و درس‌هایی آموزنده برای سیاستگذاری در ایران را بررسی می‌کنیم.
اول، در بیانیه رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در مورد ماموریت ایلان ماسک و ویوک راماسوامی که ترامپ آنها را آمریکایی‌های اعجاب‌انگیز معرفی کرده است، نکات اصلی زیر قابل‌توجه است: این دو آمریکایی اعجاب‌انگیز، اداره کارآمدی دولت (Department of Government Efficiency) را که به‌اختصار «DOGE» خوانده می‌شود -و به رمزارز منصوب به ایلان ماسک هم اشاره ضمنی دارد- رهبری خواهند کرد. ماموریت اینها هموارسازی مسیر حرکت دولت از راه اسقاط بوروکراسی دولت، زدودن مقررات زائد، حذف مخارج مسرفانه (کاهش بودجه سالانه تا حدود یک‌سوم، معادل 2تریلیون دلار)، تجدید ساختار نهادهای فدرال و به طور کلی بازسازی اساسی مخارج و عملیات دولت است. این اداره تازه‌تاسیس در خارج از مجموعه دولت استقرار خواهد داشت و توصیه‌ها و رهنمودهای خود را به کاخ‌سفید و اداره خزانه‌داری ارائه خواهد کرد‌‌‌. زمان پایان ماموریت اداره جدید (DOGE) حداکثر روز چهارم ماه ژوئیه 2026 (حدود یک‌سال و نیم سال از آغاز کار دولت) خواهد بود. نتیجه کار اداره جدید، دولتی کوچک‌تر، کارآمدتر، پاسخگوتر و اقتصادی آزادتر خواهد بود که در دویست‌وپنجاهمین سالگرد صدور بیانیه استقلال آمریکا به مردم هدیه خواهد شد.

دوم، نیاز به چنین اصلاحاتی در ساختار دولت در ایران نیز به‌خوبی احساس می‌شود. نکات قابل‌توجه و آموزنده‌ای در این بیانیه وجود دارد. 1.ماموریت این اشخاص کاملا واضح بیان شده است (بیان صریح اهداف، استفاده از کلمات قاطع و بدون ابهام و کمّی‌سازی)؛ 2.کارآفرینانی صاحب‌نام برای اجرای این ماموریت انتخاب شده‌اند. 3.اداره جدید در خارج از دولت مستقر خواهد بود تا هم در کارشناسی و تصمیم‌سازی استقلال داشته باشند و هم تداخلی با کارکردهای جاری دولت نداشته باشند؛ 4.حداکثر تاریخ پایان ماموریت آن از هم‌اکنون مشخص شده است. به عبارت دیگر، اگرچه کارآمدسازی فرآیندی پویا و همیشگی است، اما برای ماموریت حاضر پایان مشخصی تعیین شده است.
سوم. در اینجا خوب است به خاطره‌ای از تجربه شخصی خودم اشاره کنم. در نیمه دهه 1380 همزمان با آغاز برنامه چهارم توسعه، سازمان خصوصی‌سازی (تاسیس 1380.01.29)، همایشی بین‌المللی با حضور کارشناسان بانک جهانی در تهران برگزار کرد. همراه با تعدادی از همکاران به نمایندگی از سازمان متبوع در آن همایش دو سه‌روزه حضور داشتم. پس از ارائه سخنرانی‌ها و برگزاری کارگاه‌های متعدد که کارشناسان و مسوولان ایرانی هم برنامه‌های مفصل خود برای پیشبرد خصوصی‌سازی در ایران را طی آنها ارائه کردند، در نشست پایانی فرصتی برای جمع‌بندی و مرور چالش‌های اصلی تجربه ‌خصوصی‌سازی در کشورهای گوناگون، از جمله کشورهای اروپای شرقی سابق و آلمان متحد و برخی دیگر از کشورها فراهم شد.
به نظر من اشکال اساسی برنامه تدوین‌شده مقامات سازمان خصوصی‌سازی ایران که خیلی هم واضح بود و کاملا به چشم می‌آمد، بی‌سرانجامی آن بود. به عبارت دیگر، جدول زمان‌بندی ماموریت آنها پایانی نداشت! این نکته بسیار عجیب بود، اما واقعا زمانی برای پایان برنامه خصوصی‌سازی در ایران و سازمانی که برای انجام این ماموریت تشکیل شده بود، تعیین نکرده بودند!؟ من در همان نشست این موضوع را متذکر شدم. کارشناس ارشد بانک جهانی که خانمی پاکستانی‌الاصل بود، ضمن تایید تذکر من که مستند به تجربه‌خصوصی‌سازی سایر کشورها از جمله آلمان هم بود، تریبون را در اختیار مقامات ارشد سازمان خصوصی‌سازی ایران گذاشت و منتظر پاسخ ایشان شد. رئیس وقت سازمان خصوصی‌سازی ایران هم البته پاسخ مشخصی نداشت و پایان کار را به همراهی دیگر ارکان حاکمیت و دیگر سازمان‌های دولتی موکول کرد! اینچنین است که اکنون با گذشت بیش از دودهه از زمان تاسیس سازمان مذکور و با وجود تعیین زمان پایان کار خصوصی‌سازی در ماده 14 قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی (مصوب 1387)، پرونده خصوصی‌سازی و بوروکراسی هزینه‌زای مرتبط با آن، همچنان در کشور ما گشوده است.
چهارم. در چند روز گذشته که مشغول نوشتن این یادداشت بودم، گزارش دیوان محاسبات کشور هم منتشر شد که از وجود تعداد معتنابهی شرکت در بخش دولتی حکایت دارد. مطابق با این گزارش، اکنون تعداد شرکت‌های بخش دولتی و شبه‌دولتی 2856شرکت است. براساس قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 و برآوردی که چند سال قبل سازمان برنامه و بودجه ارائه داد، با احتساب شرکت‌های مادرتخصصی و حاکمیتی، شامل شرکت‌های آب و فاضلاب منطقه‌ای و استانی، در مجموع باید کمتر از 500شرکت در بخش دولتی باشند! جالب آنکه وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی هم در سخنرانی خود در همایش تامین مالی تولید، از تعداد زیاد احکامی که باید برای شرکت‌های تابعه وزارت خود صادر کند و وقت زیادی که این کار بیهوده از ایشان می‌گیرد، گلایه می‌کرد. باشد تا درس بگیریم.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/986075/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس انجمن متخصصین زنان و زایمان: سقط جنین از مافیا گذشته و به صنعت تبدیل شده است

نتیجه آزمایش ربات Figure 02؛ افزایش 4 برابری سرعت انجام کارها

نانوحباب‌ها داروی ضدسرطان را به ریه می‌رسانند

سرمقاله آرمان امروز/ 3 شمایل کابینه ترامپ

«کیهان» به «عارف»: هم کارنامه شما مشخص است هم کارنامه دولت روحانی و رئیسی

سرمقاله وطن امروز/ هنوز چیزی نگفته‌ایم آقای عارف!

عضو هیات رئیسه مجلس: معافیت مالیاتی حقوق 24 میلیون تومان تعیین شد

فرزین: ایران« ACUMER » را جایگزین سوییفت کرد

وزیر نیرو: مصرف مازوت‌ در نیروگاه‌ها با بهینه سازی سوخت آنها در دستور کار قرار گفته است

عضو کمیسیون انرژی مجلس: از امروز اگر در بخش خانگی خاموشی اعمال شود تخلف است

تحلیل رسانه قطری از بازی پرسپولیس و الریان

گاریدو به دنبال فرار بزرگ از شلیک منتقدان

رقابت دو اتومبیلران ایران برای راهیابی به رالی بزرگ داکار

اولین مصاف سپاهان در آسیا با پاتریس کارترون

جواب 90 دقیقه‌ای مدافع آبی‌ها به یک حاشیه!

برگزاری نشست تخصصی فدراسیون وزنه‌برداری با حضور وزیر ورزش

اعلام زمان برگزاری اردوی تیم ملی کشتی فرنگی

آمار عجیب پرسپولیس در آسیا؛ 400 روز بدون برد!

عضو هیئت رئیسه مجلس: ما اهل مذاکره هستیم نه وادادگی

بازداشت کافی نیست، اعدامش کنید!

عطریانفر: لاریجانی دبیر شورایعالی امنیت ملی شود، واقع بینانه وارد مذاکره با آمریکا خواهد شد

عشق تا مغز استخوان؛ اثری از همسر حمید باکری

«حضرت والا» و عامل تیره روزی های «ارسلان» کیست؟

ببین شدم گرفتارت

اجرای قطعه «شاباش» با صدای محسن میرزازاده

صیغـه نـامه جعـلی مرد 50 ساله برای ادامه زندگی با زن جوان!

اوحدی: صف 56 هزار نفری کمیسیون پزشکی جانبازان در تهران جمع شد

مدارک دکتری و پزشکی دانشگاه‌های آذربایجان فاقد اعتبار است

توضیحات آموزش و پرورش درباره زمان برگزاری آزمون جدید استخدامی

جزئیات تعهدات بیمه‌ تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

آزمایش ناسا روی ربات‌هایی به اندازه تلفن همراه برای کشف آب در سیارات

«آمازون بومی» رونمایی شد

سرمقاله هم میهن/ در مدار گذشته نچرخید

اصلاح قانون کار به دستمزد 1404 می رسد؟

قبض برق 24 میلیون مشترک زیر 50 هزار تومان

تنظیم بازار گوشت قرمز با تولید داخلی

وزیر نیرو: برق فعلا قطع نمی‌شود

خشم تمام‌ نشدنی گاریدو از ستاره محبوب پرسپولیس!

سرمربی تیم ملی بسکتبال: مقابل قطر اشتباهات زیادی داشتیم

موسیمانه هم مشکل گلزنی استقلال را حل نکرد!

حمله با چاقو به ستاره سابق آرسنال در نیویورک!

آخرین وضعیت کاپیتان پرسپولیس پس از آسیب‌ دیدگی شدید

وزرای نیرو و نفت درباره قطعی برق به نمایندگان توضیح می‌دهند

سردار سلامی: ان‌شاءالله جریان بسیج به صورت طبیعی در جهان فراگیر خواهد شد

قابی متفاوت از لحظه ورود رهبر انقلاب در دیدار با بسیجیان

پاسخ حاج صادق آهنگران به یک پرسش

ایران خواستار اقدام شورای امنیت برای تحریم علیه اسرائیل شد

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

تفسیر نقاشی به سبک حامد بهداد

عشق واقعی وجود نداره؟!