راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ هوش‌ مصنوعی و تحولات حکمرانی نوشتارها

سرمقاله وطن امروز/ هوش‌ مصنوعی و تحولات حکمرانی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - وطن امروز / «هوش‌ مصنوعی و تحولات حکمرانی» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم مهرداد بذرپاش است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هوش مصنوعی به‌ عنوان یکی از پیشروترین تحولات فناوری در دهه‌های اخیر، تاثیرات شگرفی بر ابعاد مختلف جوامع بشری و حکمرانی داشته و با سرعت در حال تغییر روش‌های سنتی و ایجاد فرصت‌های جدید است. طبق گزارش گارتنر، هوش مصنوعی و پلتفرم‌های حکمرانی هوش مصنوعی به عنوان مهم‌ترین ترندهای فناوری در سال 2025 مورد توجهند. این در شرایطی است که طی سال‌های گذشته همواره هوش‌ مصنوعی یکی از مهم‌ترین ترندهای فناوری بوده است. اهمیت فناوری به حدی رسیده است که امروز لزوما ساختارهای رسمی و حاکمیتی وضع مقررات نمی‌کنند، بلکه ساختارهای فناورانه غیررسمی مقررات را به محیط‌های کسب‌وکار و جوامع تحمیل می‌کنند. از این‌ رو صورت‌بندی جدیدی از فناوری در حال شکل‌گیری است که ابعاد مختلف آن را باید مورد بررسی قرار داد. 
* هوش‌ مصنوعی در ایران و منطقه
کشورهای منطقه توجه ویژه‌ای به این فناوری داشته‌اند و با تخصیص سرمایه قابل توجه به دنبال تبدیل شدن به قطب هوش مصنوعی، جذب نخبگان عرصه فناوری، نظام‌مندسازی و بهره‌گیری حداکثری از فرصت‌های آن هستند. تشکیل وزارت هوش مصنوعی از سال 2017 در امارات و تشکیل صندوق 100 میلیارد دلاری هوش‌ مصنوعی در عربستان از جمله این موارد است. 
* تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی در دولت سیزدهم

در دولت سیزدهم، آیت‌الله شهید رئیسی ضمن دستور تدوین نقشه توسعه فناوری کشور، اهتمام ویژه‌ای به پیشرفت در هوش مصنوعی داشتند و در آخرین ماه‌های دولت سیزدهم، سازمان ملی هوش مصنوعی با هدف راهبری این فناوری نوین و شتاب‌دهی به حرکت آن در کشور تاسیس شد و امروز سرعت تحولات این فناوری، موید این نکته است که این سازمان به‌عنوان دارایی ارزشمند کشور در د‌ولت چهاردهم باید عملکرد چابک و اثربخشی داشته باشد.
* لزوم استقرار حکمرانی فناورانه مردم‌پایه
یکی از مسائل حیاتی‌ در زمینه فناوری وجود نگاه پیش‌دستانه، به‌روز و کنشگر است، چرا که سرعت تغییرات بسیار بالاست و باید نگاه کشور آینده‌نگرانه و فعالانه باشد. هنر حکمرانی، هنر اداره فناورانه‌تر کشور است و مردم‌پایه کردن اداره کشور از این رهگذر میسر خواهد بود. نقش‌آفرینی مردم در امور کشور باید در بستر پلتفرم‌های هدفمند و فناورانه باشد، در غیر این صورت حضور مردم جنبه شعاری و سطحی خواهد داشت. عدم توجه به جوانب مختلف هوش مصنوعی و آثار آن بر حوزه‌هایی از جمله حکمرانی نه‌تنها موجب از دست رفتن فرصت بهره‌برداری از مزایای آن می‌شود، بلکه به ناچار ما را در موقعیتی از پیش تعیین‌شده و منفعل قرار می‌دهد. راه‌حل این موضوع در 2 سطح داخلی و خارجی قابل بررسی است. 
* بومی‌سازی هوش مصنوعی
انحصار گسترده کشور‌های غربی بر داده‌ها و مدل‌های هوش‌ مصنوعی لزوم توجه به بومی‌سازی این فناوری را ضروری می‌کند. اغلب مدل‌ها، ابزار‌ها، همچنین داده‌هایی که‌ مورد ‌استفاده قرار گرفته‌اند مبتنی بر ویژگی‌ها و نیازهای آن جوامع است. این مساله چالش‌هایی را در رابطه با عملکرد این فناوری‌ در کشور به همراه خواهد داشت. در نتیجه، بومی‌سازی فناوری‌ها و زیرساخت‌های این حوزه مبتنی بر مدل‌ها و داده‌های داخلی می‌تواند راهکاری برای مقابله با این چالش باشد و امکان استفاده از این فناوری‌ها به عنوان سیستم‌های پشتیبان تصمیم‌گیری با دقت و اثرگذاری بالاتری ایجاد خواهد شد. 
از طرف دیگر طرح ایجاد آژانس هوش مصنوعی که توسط کشورهای پیشرو در این حوزه دنبال می‌شود به دنبال ایجاد سازوکاری نظیر آژانس انرژی هسته‌ای و مهار کشورهای در حال توسعه در این فناوری است. از این رو شایسته است همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند، تسلط بر لایه‌های عمیق این فناوری نوین در اولویت قرار گیرد.
* لزوم ایجاد دستیار هوش مصنوعی در موضوعات مختلف
سرعت سیر تحولات فناوری نشان می‌دهد دولت و مجلس باید مجدانه این موضوع را در اولویت قرار دهند و از پرداختن به موضوعات حاشیه‌ای و اتلاف وقت دوری کنند. لایه مدیریتی کشور باید از نگاه سطحی و شعاری به مقوله هوش‌ مصنوعی پرهیز کند و با تعریف پروژه در این حوزه و ایجاد دستیار هوش‌ مصنوعی در سازمان‌ها و حوزه‌های موضوعی مرتبط به صورت عملیاتی از این فناوری بهره‌ ببرد.
وجود نیروی جوان و نخبه کشور در حوزه فناوری، تحقق این اقدامات را میسر و عملیاتی می‌کند. پیشرو بودن و نگاه به آینده ویژگی بارز جوانان و نخبگان کشور است که باید برای این ویژگی ساختارسازی کرد. مهم‌ترین اقدام در این راستا توجه به این فناوری جهت‌ساز در حوزه‌های‌ مختلف است.
* توسعه روابط فناورانه بین‌المللی
در بعد خارجی نیز همکاری با کشورهای پیشرو در عرصه هوش مصنوعی اهمیت فزاینده‌ای دارد. به بیان دیگر، تعریف کلان‌پروژه‌های فناورانه با کشورهایی که جایگاه‌ قابل توجهی در زمینه هوش مصنوعی دارند می‌تواند به کشور کمک کند روند جایابی خود در نظام فناورانه مبتنی‌ بر هوش مصنوعی را سرعت بخشد و همزمان فرآیند انتقال فناوری را نیز دنبال کند، از این رو بخشی از عملیات دیپلماتیک باید معطوف به انتقال فناوری‌ لایه‌های مختلف هوش مصنوعی باشد و سفارتخانه‌های خارج از کشور باید ماموریت ویژه‌ای در این باره تعریف کنند.
* جمع‌بندی
پیشرفت فناوری و هوش مصنوعی بر ابعاد مختلف زندگی و حکمرانی اثرگذار است. غفلت در توجه و تصمیم‌گیری درباره این فناوری موجب تبدیل فرصت‌های آن به تهدید جدی خواهد شد، از این رو باید با طرح ابتکار و توجه به هر 2 سطح داخلی و خارجی نسبت به سرمایه‌گذاری و بومی‌سازی این فناوری و همزمان تعریف پروژه مشترک با کشورهای پیشرو در این عرصه اقدام عملیاتی شود و نقش فعالانه‌ای برای مدیریت و استفاده از این فناوری ایفا شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/986840/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمزمه واردات گوشت با 2 نرخ ارز

استاد حوزه و دانشگاه: 50 هزار طرح عمرانی نیمه تمام داریم

لزوم اعمال مزد پایه سنوات و مزایای حق تاهل در لیست بیمه از ابتدای دی‌ماه

46.8 میلیارد دلار ارز واردات تامین شد

دستور وزیر ورزش برای حمایت از کشتی‌گیر سانحه‌دیده‌ ماکویی

نیمار در پی ماندن در عربستان تا سال 2026

مانچینی: پشیمانم، نباید به عربستان می‌رفتم

بدقولی سمیعی درباره پدیده استقلال دردسرساز شد!

گیوکرس جواب تمسخر ماگالاش را داد

13 آذر، روز بزرگترین معجزه فوتبال آسیا!

شماره هشتی که لیورپول را به رئال ترجیح داد

تقویم نقل و انتقالات زمستانی اعلام شد

زمان و مقصد سفر بعدی رئیس جمهور مشخص شد

پزشکیان به رئیس جمهور موریتانی پیام داد

توضیحات میرسلیم درباره پسرش؛ محکومیتش را طی کرد و اکنون آزاد است

توییت معنادار عارف خطاب به منتقدان دولت

توئیت ضرغامی درباره جنیفر لوپز: و دیگر هیچ!

قالیباف: عملیات «وعده صادق 3» را در زمان خود پیش‌رو خواهیم داشت

چهره ها/ استانبول گردی نرگس محمدی

بازیگر معروف هالیوود: آمریکایی‌ها از جهان هیچ نمی‌دانند

سازنده فیلم‌های کمدی کلاسیک درگذشت

نمایش «به وقت شام» در نیجریه

حسین تهی: محسن یگانه نزدیک‌ ترین خواننده‌ای است که با او دوست هستم

علیرضا قربانی: عاشقانه به همه نوع موسیقی گوش می کنم

سخنگوی دولت: هر تصمیمی درباره حجاب گرفته شود به نفع کشور و مردم خواهد بود

اعلام نتایج نهایی آزمون کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه سال 1402

گزارش فرهیختگان از یک پرونده؛ جعل امضا اژه‌ای برای رهایی از زندان

مشاهدات تازه ناسا از پایگاه نظامی مخفی آمریکا در قطب شمال

هوش مصنوعی در صنایع فولادی ایران کاربردی شد

درون ماه چه چیزی نهفته است؟

شعرخوانی زیبا از دکتر مشایخی

روایت زندگی پدر موشکی ایران به چاپ پانزدهم رسید

آواز خوانی جذاب از شعرهای نیمایی

اعتراض به انتشار 8 هزار کتاب با کمک هوش مصنوعی

جزئیات محاسبه تعرفه برق مشترکان اعلام شد

زمان واریز سود سهام عدالت

شاخص بورس 11 هزار واحد رشد کرد

متوسط قیمت کالاهای خوراکی اعلام شد

تا 85% تخفیف بلک‌فرایدی تپسی‌شاپ

وزیر بهداشت: در پرداخت وام فرزندآوری کوتاهی شده است

یک سایت ایتالیایی راه خروج طارمی از بحران «گل نزدن» را اعلام کرد

پشیمانی بزرگ از رفتن به عربستان

به بهانه جدال لیورپول و رئال مادرید

ترقه و آتش‌بازی هواداران لیورپول مقابل هتل محل اقامت تیم رئال مادرید

بازیکن جدید فردا به اردوی استقلال اضافه خواهد شد

وقتی پیشنهاد رئال آمد، تمام زندگی‌ام لرزید!

مقصد عجیب صابر کاظمی!

حمله عجیب سیتیزن‌ها به پپ

پزشک پرسپولیس: عالیشاه مشکل خاصی ندارد

برنامه بازی‌های ایران در والیبال قهرمانی جهان 2025