اوکراین دودستی تقدیم پوتین میشود؟
نوشتارها
بزرگنمايي:
راه ترقی - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مشاوران دونالد با پیشنهاداتی جنجالی -از واگذاری اراضی اوکراین گرفته تا توقف کمکهای نظامی- صحنه دیپلماسی را به لرزه انداختهاند.
طبق تحلیل رویترز از اظهارات و مصاحبههای چندین چهره نزدیک به دونالد ترامپ، مشاوران رئیسجمهور منتخب آمریکا به طور علنی و خصوصی پیشنهاداتی برای پایاندادن به جنگ اوکراین مطرح کردهاند که بر اساس آن، بخشهای بزرگی از این کشور برای مدت طولانی به روسیه واگذار میشود.
این پیشنهادات که توسط سه مشاور کلیدی ترامپ، از جمله ژنرال کیث کیلاگ، نماینده جدید او برای روسیه و اوکراین مطرح شده، شباهتهایی دارند که از جمله آنها میتوان به کنارگذاشتن عضویت اوکراین در ناتو اشاره کرد.
مشاوران ترامپ میخواهند با استفاده از تهدید و تشویق، مسکو و کییف را به مذاکرات وادار کنند. این استراتژی شامل متوقفکردن کمکهای نظامی به کییف در صورت مخالفت اوکراین با گفتوگوها، و افزایش حمایت آمریکا از این کشور در صورت رد پیشنهاد مذاکره توسط روسیه است.
ترامپ در طول کمپین انتخاباتی خود بارها وعده داد که ظرف 24 پس از مراسم تحلیفش در 20 ژانویه 2024، یا حتی قبل از آن، جنگ تقریباً سهساله در اوکراین را به پایان خواهد رساند، اما هنوز مشخص نکرده که چگونه این کار را انجام خواهد داد.
تحلیلگران و مقامات پیشین امنیت ملی ایالات متحده در این مورد شک و تردیدهای جدی داشته و بر این باورند که ترامپ به دلیل پیچیدگیهای جنگ نمیتواند چنین وعدهای را عملی کند.
با این حال، اظهارات مشاوران او به نوعی خطوط اصلی طرح صلح ترامپ را روشن میکند. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین که با کمبود نیروی انسانی و افزایش شکستهای سرزمینی مواجه بوده، اعلام کرده که احتمالاً با مذاکرات موافق باشد.
با اینکه او همچنان بر عضویت اوکراین در ناتو تاکید دارد، این هفته گفته که اوکراین باید راهحلهای دیپلماتیک برای بازپسگیری برخی از سرزمینهای اشغالشده خود بیابد.
اما تحلیلگران و مقامات پیشین ایالات متحده میگویند که ممکن است ترامپ با تمایلی از سوی پوتین برای مذاکره مواجه نشود، زیرا اکنون اوکراینیها زیر فشار روسیه قرار داشته و شاید مسکو بخواهد زمینهای بیشتری را تصرف کند.
یوجین رومر، تحلیلگر پیشین ارشد اطلاعاتی ایالات متحده در امور روسیه که اکنون در اندیشکده کارنگی برای صلح بینالمللی فعالیت میکند، گفت: «پوتین عجلهای ندارد». او افزود که رهبر کرملین تمایلی به کنارگذاشتن شروطش در آتشبس و مذاکرات، از جمله انصراف کییف از عضویت در ناتو و واگذاری چهار استان شرقی اوکراین به روسیه را نشان نداده است.
رومر افزود که پوتین احتمالاً زمان میخرد، اراضی بیشتری تصرف میکند و منتظر میماند تا ببیند ترامپ چه امتیازاتی برای کشاندن او به میز مذاکره خواهد داد.
رویترز در ماه می گزارش داد که پوتین حاضر بود تا جنگ را با آتشبسی که خطوط جبهه کنونی را به رسمیت میشناسد، متوقف کند، اما اگر کییف و غرب به این موضوع واکنشی نشان ندهند، روسیه آماده است تا ادامه دهد.
روسیه هماکنون کنترل تمام کریمه را در دست دارد که از سال 2014، آن را به طور یکجانبه از اوکراین اشغال کرده و از آن زمان، تاکنون حدود 80 درصد از دونباس (که شامل دونتسک و لوهانسک است)، بیش از 70 درصد از زاپوریژیا و خرسون و بخشهایی از مناطق میکولایف و خارکف را تصرف کرده است.
بیش از یک طرح ساده
طبق اظهارات چهار مشاور رئیسجمهور منتخب، تا هفته گذشته، ترامپ هنوز کارگروهی مرکزی برای تهیه و نهاییسازی طرح صلح تشکیل نداده بود. در عوض، چندین مشاور ایدههای خود را در محافل عمومی و در برخی موارد، به ترامپ مطرح کردهاند. در نهایت، مشاوران ترامپ بر این باورند که یک توافق صلح احتمالاً به تعامل مستقیم و شخصی بین ترامپ، پوتین و زلنسکی بستگی خواهد داشت.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: «امکان اظهارنظر درباره اظهارات فردی بدون داشتن تصویری از طرح کلی وجود ندارد».
کارولین لیویت، سخنگوی ترامپ نیز گفت که رئیسجمهور منتخب آنچه لازم برای بازگرداندن صلح و بازسازی قدرت و بازدارندگی ایالات متحده در صحنه جهانی است، انجام خواهد داد.
یکی از مقامات پیشین امنیت ملی ترامپ که در انتقال قدرت مشارکت داشته، گفت که سه پیشنهاد اصلی وجود دارد: «طرح کیت کیلاگ، طرح جیدی ونس، معاوناول رئیسجمهور منتخب و طرح دیگری که توسط ریچارد گرنل، رئیس سابق اطلاعات ترامپ مطرح شده است.
طرح کیلاگ که با فِرِد فلیتز، مقام پیشین شورای امنیت ملی تهیه کرده و اوایل سال جاری به ترامپ ارائه شد، پیشنهاد میدهد که خطوط فعلی نبرد متوقف شوند.
ترامپ تنها در صورتی که کییف با مذاکرات موافقت کند، کمکهای تسلیحاتی بیشتری به اوکراین خواهد داد. در عین حال، به مسکو هشدار خواهد میدهد که اگر روسیه از مذاکرات امتناع ورزد، کمکهای ایالات متحده به اوکراین افزایش خواهد یافت. عضویت اوکراین در ناتو نیز در دستور کار قرار میگیرد.
همچنین پیشنهاد ضمانتهای امنیتی ایالات متحده به اوکراین داده میشود که میتواند شامل افزایش تأمین تسلیحات پس از دستیابی به توافق باشد.
سباستین گورکا، یکی از مشاوران امنیت ملی ترامپ در مصاحبه ماه ژوئن با یک رادیوی بریتانیایی گفت ترامپ به او گفته که پوتین را با تهدید به ارسال تسلیحات بیسابقه به اوکراین مجبور به مذاکره خواهد کرد. در تماس تلفنی با رویترز، گورکا این گزارش را «اخبار جعلی و آشغال» خواند و از توضیح بیشتر خودداری کرد.
ونس که در زمان سناتوری مخالف ارسال کمک به اوکراین بود، در سپتامبر ایده جداگانهای مطرح کرد. او گفت احتمالاً این توافق شامل ایجاد یک منطقه غیرنظامی در خطوط جبهه کنونی باشد که برای جلوگیری از حملات احتمالی روسیه، شدیداً تقویت شده است. پیشنهادش این بود که عضویت اوکراین در ناتو نیز داده نشود.
گرنل، سفیر پیشین ترامپ در آلمان نیز در میزگرد ماه جولای بلومبرگ از ایجاد «مناطق خودمختار» در شرق اوکراین حمایت کرده بود، اما توضیحی بیشتر نداد. او همچنین باور دارد که عضویت اوکراین در ناتو به نفع آمریکا نیست.
گرنل هنوز سمتی در دولت آتی ترامپ ندارد، اگرچه همچنان بر نظرات رئیسجمهور منتخب در مسائل اروپایی تأثیرگذار است.
مخالفتهای احتمالی
عناصری از این پیشنهادات احتمالاً با مقاومت زلنسکی مواجه خواهد شد که دعوت عضویت اوکراین در ناتو را جزئی از «طرح پیروزی» خود قرار داده است. پیشنهادات نزدیکان ترامپ همچنین به مذاق برخی از متحدان اروپایی و شماری از قانونگذاران ایالات متحده نیز خوش نمیآید.
هفته گذشته، وزیر امور خارجه اوکراین نامهای به همتایان خود در ناتو ارسال کرد و از آنها خواست که در جلسه روز سهشنبه وزرای خارجه، دعوتنامهای برای عضویت اوکراین صادر کنند. برخی از متحدان اروپایی ابراز تمایل کردهاند که کمکهای بیشتری به اوکراین ارائه دهند و جو بایدن همچنان تسلیحات ارسال میکند. این امر میتواند از قدرت ترامپ برای فشار به کییف برای پیوستن به مذاکرات بکاهد.
طرح کیلاگ که بر افزایش کمکها به اوکراین در صورتی که پوتین از مذاکره خودداری کند، استوار است، میتواند در کنگره با مخالفت مواجه شود؛ جایی که برخی نزدیکترین متحدان ترامپ مخالف ارسال کمکهای نظامی بیشتر به این کشور اروپای شرقی هستند
رومر اذعان داشت: «فکر نمیکنم هیچکس طرح واقعی برای پایاندادن به این جنگ داشته باشد».
-
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۸:۴۰
-
۷۰ بازديد
-
-
راه ترقی
لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/991391/