راه ترقی

آخرين مطالب

سهم خوراکی‌ها از دستمزد؛ 56 درصد حداقل حقوق برای خرید اقلام غذایی مصرف می‌شود

سهم خوراکی‌ها از دستمزد؛ 56 درصد حداقل حقوق برای خرید اقلام غذایی مصرف می‌شود
  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد/ مرکز آمار متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در آبان‌ماه را منتشر کرد.
براساس محاسبات «دنیای اقتصاد» نسبت هزینه‌های ماهانه اقلام خوراکی برای یک خانوار 4نفره در آبان‌ماه به حداقل حقوق به 56.8درصد رسیده است. این عدد در مدت مشابه سال گذشته معادل 64.8درصد بوده است. با‌این‌حال در ماه گذشته نسبت هزینه‌های ماهانه تهیه اقلام خوراکی خانوار به حداقل حقوق برابر با 55.4درصد بود و در آبان‌ماه رشد 1.4واحد درصدی را تجربه کرده است. بنابر‌این سهم خوراکی‌ها از سبد مخارج خانوار نسبت به سال گذشته بهبود داشته است، ولی در مقایسه با مهرماه افزایش را نشان می‌دهد.

راه ترقی

مرکز آمار تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها در آبان ماه سال جاری را معادل 29.3درصد اعلام کرده که نسبت به مهر‌ماه 3.3واحد درصد افزایش یافته است. افزایش قیمت کالاهای خوراکی در حالی ادامه دارد که نسبت به رقم تورم کل کشور 3.2واحد درصد پایین‌تر است. این در حالی است که در ماه گذشته تفاوت بین تورم خوراکی و تورم کل در کشور معادل 5.6واحد درصد بود. تورم خوراکی به معنای افزایش قیمت مواد غذایی و اقلام خوراکی است که می‌تواند تاثیر قابل‌‌توجهی بر هزینه‌های خانوارها و الگوی مصرفی آنها داشته باشد. این نوع تورم که بخشی از تورم عمومی محسوب می‌شود به دلایل مختلفی از جمله کاهش تولید محصولات کشاورزی، افزایش هزینه‌های تولید، تغییرات نرخ ارز، رشد تقاضا یا سیاست‌های مرتبط با واردات و صادرات رخ می‌دهد. با توجه به سهم بالای مواد غذایی در سبد هزینه‌های خانوار در ایران، افزایش قیمت اقلام خوراکی می‌تواند به‌طور مستقیم بر قدرت خرید و رفاه عمومی تاثیرگذار باشد.

سهم 56.8 درصدی خوراکی از دستمزد
»دنیای ‌اقتصاد» بر اساس سبد اقلامی که وزارت رفاه آن را برای توزیع کالابرگ مشخص کرده، هزینه‌های لازم برای تامین این سبد را طی سال‌های اخیر براساس قیمت‌های اعلام‌شده از سوی مرکز آمار محاسبه کرده است. این بررسی نشان می‌دهد در آبان‌ماه سال جاری سهم هزینه مواد غذایی مصرفی یک خانوار 4نفره از حداقل حقوق به 56.8درصد رسیده است. این در حالی است که سهم مذکور از حداقل حقوق در مدت مشابه سال گذشته معادل 64.8درصد بود. با‌این‌حال در ماه گذشته سهم مواد غذایی یک خانوار 4نفره از حداقل حقوق برابر با 55.4درصد بود و در ماه جاری رشد 1.4واحد درصدی را ثبت کرده است.
صدرنشینان تورم ماهانه
نگاهی به جزئیات تورم ماهانه خوراکی‌ها در دومین ماه پاییز نشان می‌دهد اقلامی مانند گوجه‌فرنگی، کدو‌سبز و هندوانه به‌ترتیب پرچم‌داران تورم آبان‌ماه بوده‌اند. تورم ماهانه این اقلام به ترتیب 79.1، 25.8 و 21درصد بوده است.تحلیلگران بر این باورند که تغییر فصل یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت گوجه‌فرنگی است. با آغاز پاییز گوجه‌فرنگی‌های برخی از مناطق کشور به دلیل سرمازدگی آسیب دیده‌اند و از طرفی گوجه فرنگی‌های جنوب کشور هم هنوز به صورت انبوه وارد بازار نشده‌اند. این دو عامل بر قیمت گوجه‌فرنگی تاثیر گذاشته است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که بعد از عبور از این دوره زمانی، قیمت گوجه‌فرنگی به روند عادی خود برگردد. روند قیمت گوجه‌فرنگی در حالی افزایشی است که بخشی از گوجه‌فرنگی‌های صادراتی به عراق بازگشت خوردند. تحلیلگران معتقدند که باتوجه به کمبود عرضه گوجه در بازار توجه به تامین نیاز بازار داخل باید قبل از انجام صادر‌ات توسط صادر‌کنندگان انجام می‌شد.
در گروه نان و غلات بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل 7.1درصد ثبت شده که مربوط به برنج خارجی درجه‌یک بوده است. از آنجا که روند صعودی افزایش قیمت‌ها ادامه دارد و قدرت خرید خانوارها به دلیل عدم تناسب افزایش دستمزدها با تورم کاهش یافته، برنج خارجی به گزینه‌ای پرطرفدار نسبت به برنج ایرانی به دلیل قیمت پایین‌تر در میان خانواده‌های ایرانی تبدیل شده است. این مساله لزوم توجه سیاستگذاران به کنترل قیمت این کالای اساسی را دوچندان می‌کند. در گروه نان و غلات، بعد از برنج خارجی درجه‌یک، بیشترین افزایش قیمت ماهانه مربوط به شیرینی خشک با 2.4درصد است.
قیمت مرغ 3 رقمی شد
در گروه گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آن بیشترین افزایش قیمت ماهانه همانند ماه گذشته مربوط به مرغ ماشینی با 4.4درصد است. بر اساس گزارش مرکز آمار، در آبان‌ماه سال جاری حداقل قیمت یک کیلو مرغ ماشینی حدود 85هزار و صد تومان و حداکثر قیمت آن حدود 102هزار و 600 تومان بوده است. همین امر باعث شده میانگین قیمت یک کیلو مرغ ماشینی به حدود 96هزار تومان برسد. با ادامه روند افزایش قیمت مرغ، تامین این کالای اساسی که برای بسیاری از خانواده‌ها به عنوان جایگزین اصلی گوشت قرمز در سبد مصرفی‌شان محسوب می‌شود، به چالشی جدی تبدیل شده است. به اعتقاد تحلیلگران چالش در روند جوجه‌‌‌ریزی و افزایش تقاضای مردم برای خرید گوشت ‌‌‌مرغ از مهم‌‌‌ترین دلایل افزایش مجدد قیمت مرغ طی آبان‌ماه عنوان می‌‌‌شود.
گوشت گوسفند در آبان‌ماه با نوسان قیمتی کمی همراه بوده و تورم ماهانه 0.3درصدی را تجربه کرده است. تحلیلگران معتقدند دلیل ثبات نسبی قیمت گوشت گوسفندی، در کنار عرضه گوشت دولتی، به افزایش عرضه دام در این مقطع زمانی بر‌می‌گردد. همچنین تورم ماهانه گوشت گاو یا گوساله نسبت به ماه گذشته تغییری نداشته و تورم صفردرصدی را تجربه کرده است.در گروه لبنیات، تخم‌‌مرغ و انواع روغن بیشترین افزایش قیمت ماهانه به‌ترتیب مربوط به کره پاستوریزه، خامه پاستوریزه و ماست پاستوریزه با 14.9، 11.9 و 9.4درصد بوده است. کارشناسان بر این باورند که رشد قیمت جهانی کره، همراه با افزایش صادرات این محصول از کشور و کاهش موجودی آن در بازار داخلی منجر به افزایش قیمت این محصولات در داخل شده است.
در گروه میوه و خشکبار بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به هندوانه با 21درصد و هلو با 9.3درصد و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به پرتقال با منفی 20.2درصد و انار با منفی 5.2درصد بوده است. به گفته تحلیلگران، علت کاهش قیمت پرتقال و انار رسیدن به فصل برداشت این میوه‌ها و افزایش عرضه است.در گروه قند، شکر، آشامیدنی‌ها و سایر خوراکی‌ها نیز بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به رب گوجه‌فرنگی با 5.3درصد و سس گوجه‌فرنگی با 3.4درصد بوده است.
جزئیات تورم نقطه‌به‌نقطه
نگاهی به تورم نقطه‌به‌نقطه خوراکی‌ها نشان می‌دهد در آبان‌ماه سال جاری خیار با تورم حدود 96.8درصدی، پرچمدار تورم مواد خوراکی است. پس از آن، گوجه‌فرنگی و لیموترش با تورم 96.7و 80.9درصدی در رتبه‌های بعدی پرتورم‌ترین خوراکی‌ها قرار گرفته‌اند. در آبان همچون دو ماه گذشته سه کالای روغن مایع، روغن نباتی جامد و پسته تورم نقطه‌به‌نقطه منفی ثبت کرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/993145/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف اختروشی که 140 هزار میلیارد برابر زمین آب دارد!

معرفی کتاب هنر ظریف بی خیالی

نیاز نظام جولانی به دشمن بیرونی

روزنامه نگار سعودی مطرح کرد: دو مسیر ایران در سوریه جدید

نظر عضو شورای عالی فضای مجازی از تصمیمات جلسه آخر شورا؛ زهری نوش جانمان شد و دشمن شاد شدیم

گل اول منچسترسیتی به اورتون توسط سیلوا

وقتی علی ضیا از علاقش فیفا بازی کردن میگه

ابعاد تازه از معمای ویدئو معروف وحید امیری و علی منصوریان

ترکیب استقلال مقابل چادرملو مشخص شد

گل اول اورتون به منچسترسیتی

لیگ برای بیفوما موقتا تمام شد!

یازده بازیکن چادرملو برای بازی با استقلال

پرچم کمک داور علیه زوج خطرناک استقلالی!

گرم کردن بازیکنان استقلال در میان تشویق هواداران

فاطمی امین: از ماجرای خودروهای شاسی بلند خبر نداشتم

راوی پنهانی یک داستان

ویترین صداوسیما چقدر دست خانم‌هاست؟

تبریک کریسمس فضانوردان ناسا از ایستگاه فضایی بین‌المللی

گران‌ترین درخت کریسمس در آلمان ساخته شد

کسری گاز در مناطق سردسیر ایران

بدتر از نیمار، بازیکنی که بیشترین افت قیمت را داشت

آنچلوتی اینجا هم ژابی را شکست داد

خیرمقدم دختر نخبه از خراسان شمالی برای دکتر پزشکیان

عراقچی فردا به چین سفر می‌کند

اولین غریبه در زندگی!

روش صحیح برخورد با آقازاده‌ای که خیال کرده از قانون بالاتره

آهنگ زیبای «گلی» با صدای سهیل مهرزادگان

مبارزه با بیسوادی در سایه 900 هزار کودک بازمانده از تحصیل

توانمندی پزشکان گرگان در اصلاح ناهنجاری بی‌سابقه گردن

رقص و مکث؛ از حیاط مدرسه تا میدان نبرد فرهنگی

آتش سوزی گسترده و تخریب مناطق جنگلی در شیلی

تشکیل پرونده قضایی برای یک چهره ورزشی بابت نگهداری توله شیر؛ تکذیب ادعای تحویل توله شیر به محیط زیست

آمار وزارت کار از رشد فقر مطلق مستأجران

سطح سیاره‌ی بهرام و بادهای این سیاره

فکر بلبل همه آن است که گلی شد یارش

نسخه بهبود اشتغال با جبران عقب ماندگی مزد

قیمت تخم‌مرغ در بازار اعلام شد

قدردانی کاپیتان استقلال از هواداران با عکس یادگاری

خبری از پرسپولیس نیست؛ فاتح تریم با مبلغی سنگین راهی الشباب عربستان می‌شود

گزارش خبرنگار آخرین خبر از استادیوم شهید نصیری یزد محل برگزاری بازی استقلال و چادرملو

سید حسین حسینی: ای کاش تصمیم بهتری برای امروز گرفته می‌شد. از نبود هوادارانمان، ناراحت هستیم

وقتی تیاگو آلکانتارا توپ را به بابانوئل روی تابلوهای تبلیغاتی کنار زمین پاس می‌دهد!

ورود اعضای تیم چادرملو به ورزشگاه شهید نصیری یزد

رونمایی از اتاق وی ای ار ورزشگاه شهید نصیری یزد

آشنایی با یوگن ساندو، پدر بدن‌سازی مدرن و اولین بدن‌ساز جهان

تماس تلفنی رئیس جمهور با رئیس جمهور آذربایجان

ویدئویی پُربازدید از رضا عطاران در بین مردم

بگو بازم هوامو داری

سخنگوی فراجا: امنیت مردم را با جانمان گره زدیم

تعطیلی مدارس و بلاتکلیفی 17 میلیون دانش‌آموز؛ راهکار چیست؟