راه ترقی - جهان /متن پیش رو در جهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حالا دیگر غبار میدان سوریه تا حدی فروکش کرده و ابهامات در حال روشن شدن هستند. این را میشود از سفر مقامات دولتهای مدرن و عقبمانده متوجه شد. حالا وقت آن رسیده تا جولانی نقاب تروریسم را کنار زده و با به عنوان رئیس یک دولت دموکراتیک، توسط غربیها حمایت شود.
پس از اظهارات مقامات آمریکایی و اروپایی در خصوص احتمال حذف جولانی و تحریرالشام از لیست گروههای تروریستی، بالاخره هیئت آمریکایی وارد سوریه شده و تصویر دیدار آنها با ابومحمد الجولانی، سرکرده گروهک تروریستی تحریرالشام، منتشر شد.
پیش از آن نیز، مقامات قطری و ترکیهای با خودرویی که جولانی راننده آن بود، وارد دمشق شده بودند. هاکان فیدان، وزیرخارجه ترکیه و رئیس سابق سرویس امنیتی ترکیه نیز، برای بار دوم در کنار جولانی که برای اولین بار کروات زده بود، قرار گرفت. تا الان وزیر خارجه اردن، یک هیئت از قطر، یک هیئت سعودی و یک هیئت عالیرتبه از انگلیس با سرکرده تروریستهای تحریرالشام دیدار و گفتگو کردهاند. طبق گزارش رویترز، مدتی پیش دیپلماتهای آلمانی نیز با حضور در نمایندگی خود در سوریه، با سران تروریستها دیدار کردند.
هنوز یک ماه از ورود جولانی به دمشق نگذشته و هنوز دولت جدید در این کشور تشکیل نشده است که مقامات اروپایی که تا پیش از این جولانی را تروریست میخواندند، در صف دیدار با او قرار گرفتهاند. این درحالی است که علی رغم اظهارات و رفتارهای سکولار مآبانه جولانی و تمایل او به نزدیکی با کشورهای غربی، هنوز ماهیت دولت آینده او برای بسیاری از ناظران مشخص نیست. گرچه برخی تحلیلگران معتقدند که ماهیت دولت جدید سوریه از ماهها پیش برای آمریکاییها آشکار شده است. اما هدف مقامات غربی، ترکی و عربی از این دیدارهای زودهنگام و عجولانه با جولانی چیست؟
یک: حالا دیگر غبار میدان سوریه تا حدی فروکش کرده و ابهامات درحال روشن شدن هستند. این را میشود از سفر مقامات دولتهای مدرن و عقبمانده متوجه شد. حالا وقت آن رسیده تا جولانی نقاب تروریسم را کنار زده و به عنوان رئیس یک دولت دموکراتیک، توسط غربیها حمایت شود. از همین رو احتمالاً هدف اول این سفرها، اعتبار بخشی به نظام جدید سوریه و آغاز فرآیند بینالمللی شدن سوریه پسااسد است. در واقع این یک هدیه بینالمللی به جولانی خواهد بود.
دو: از آنجایی که جناحها و گروههای متعدد و متکثری در سوریه وجود دارد و هیئت تحریرالشام نیز خود از ائتلاف همین گروهها به وجود آمده، دولت آینده جولانی از یک طرف در معرض انشقاق قرار داشته و از طرف دیگر از سوی سایر گروههای مسلح، از تکفیریها تا کردها تهدید میشود. لذا به رسمیت شناختن وی از سوی دولتهای غربی و عربی، موجب تقویت جولانی در میان انبوه گروههای تروریستی سوریه خواهد شد. با وجود این تهدیدات بالقوه نیاز بود هرچه سریعتر، تحریرالشام در راس حاکمیت سوریه تثبیت شود؛ در واقع این خواسته آمریکاییها بود.
سه: هنوز نطفه دولت جدید سوریه بسته نشده، هیئتهای سیاسی و امنیتی به سوریه اعزام میشوند تا سهمی در آینده این کشور داشته باشند. به عبارت دیگر، این دست رفت و آمدها فارغ از اینکه زمینه ساز به رسمیت شناختن دولت جدید سوریه است، رقابتی است بین بازیگران حاضر در سوریه، تا جایگاه خود را در ابعاد سیاسی و امنیتی دولت جولانی تقویت کنند.
چهار: تشکیل محور جدید در سوریه، با حضور همه بازیگران بلوک غربی-عربی، با هدف تامین امنیت رژیم صهیوینستی، ایجاد انقطاع در محور مقاومت و منزوی کردن ایران، میشود گفت هدف بعدی این دیدارهاست. محور جدید میتواند از ترکیه تا عربستان و امارات را علیه ایران و حول منافع آمریکا در منطقه شامل شود و در سایه آن، فرصت جدیدی برای رژیم صهیونیستی خلق کند.
در نهایت بعید به نظر میرسد که متغیرهای تعیین کننده در آینده سوریه، منحصر به رفت و آمدهای دیپلماتیک و نقشآفرینیهای سیاسی و امنیتی باشد. چراکه دولتی که ارتش ندارد، خاک آن توسط رژیمی دیگر اشغال شده، با اسلحه قدرت را به دست گرفته و از شکافهای عمیق اجتماعی و قومیتی رنج میبرد، توانایی کنترل اوضاع را نخواهد داشت.
http://www.RaheNou.ir/fa/News/1002091/پشت-پرده-سفر-مقامات-چند-کشور-به-سوریه-و-دیدار-با-جولانی