راه ترقی - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در شرایطی که مقامهای روسی طی روزهای اخیر تاکید کردند برنامهریزیها برای انجام سفر رئیسجمهور ایران به روسیه در حال انجام است، انتشار اخبار تایید نشده درباره تحویل جنگندههای روسی «سوخود 35» همچنان مورد توجه رسانهها قرار دارد.
برهمین اساس روز گذشته، تلویزیون دولتی روسیه اعلام کرد که «تحویل تمام سوخو 35 های روسی در ماه مارس و آوریل 2025 به ایران انجام خواهد شد؛ درحال حاضر 15 فروند تحویل ایران داده شده است.»
پیش از در اخبار تائید نشدهای آمده بود که 4 آشیانه تقویت شده برای سوخو 35 در پایگاه هوایی همدان ساخته شده و 4 آشیانه دیگر نیز در دست ساخت است. همچنین ادعا شده بود که اقامتگاه مستشاران روسی که قرار است برای آموزش و مدیریت کادر فنی به ایران بیایند نیز آماده شدهاست. ازسوی دیگر گفته شد که «ورود نخستین اسکادران جنگنده سوخو 35 به ایران نزدیک است و این اسکادران در پایگاه هوایی شهید نوژه مستقر میشود».
همچنین، «میدلایست اسپکتور» در تازهترین خبر در این زمینه، در کانال تلگرامی خود مدعی شد گزارشهای موثق حاکی از آن است که ایران دو اسکادران جنگنده سوخو 35 از روسیه دریافت خواهد کرد که یک اسکادران 25 فروندی در همدان و 25 فروند دیگر در اصفهان مستقر خواهند شد.
«میدلایست اسپکتور»، که پیش از این با انتشار اسناد محرمانه وزارت دفاع آمریکا پیرامون آمادگی رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران، که صحت آنها نیز ازسوی مقامهای آمریکایی تایید شد، خبرساز شده بود، در ادامه ادعا کرده است که «به گفته یک منبع موثق دیگر، که چند هفته پیش از آن خبر دادیم، دو فروند سوخو 35 فلانکر هماکنون در داخل ایران هستند و فقط باید مونتاژ شوند». این منبع همچنین مدعی شده احتمالا قرار است 25 جنگنده نخست تا پایان سال 2025 به طور کامل به ایران تحویل داده شود.
رسانه اوکراینی «کییف پست» در گزارشی مدعی شده بود که «مسکو مجوز مونتاژ سوخو30 روسی را به ایران داده است و در حال آماده شدن برای راهاندازی کارخانه مونتاژ است».
کییف پست هم مدعی شده بود «روسیه در جریان نشست بریکس در کازان، که طی روزهای 29 مهرماه تا 1 آبانماه گذشته با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، برگزار شد، ارائه مجوز ساخت 42 فروند سوخو 35 و «تعداد نامعلومی سوخو 30 را به ایران نهایی کردهاست.»
اینها در حالی است که طی ماههای اخیر موضوع تحویل جنگندههای روسی به ایران مورد توجه رسانههای آمریکایی و صهیونیستی بوده است و اخیرا نیز شبکه «کان» اسرائیل در گزارشی به جزئیات معامله خرید جنگندههای سوخو 35 توسط ایران از روسیه و تاثیر آن بر رویارویی ایران و رژیم صهیونیستی پرداخت.
اخبار تحویل سوخوی روسی به ایران از ان جهت مورد توجه رسانهها قرار گرفته است که در شرایط کنونی که معادلات امنیتی خاورمیانه به واسطه تحولات سوریه دستخوش تغییراتی جدی شده است، بسیار با اهمیت است. نشریه «نشنال اینترست» مدعی است، روسیه برای تهیه هواپیماهای بدون سرنشین و سایر تسلیحات برای جنگ خود در اوکراین به ایران متکی است (ادعایی که بارها توسط تهران رد شده است) در حالی که برای ایران حمایت دیپلماتیک روسیه در صحنه جهانی و همانطور که ورود هواپیماهای روسی نشان میدهد دسترسی به تجهیزات نظامی پیشرفته روسیه بسیار با اهمیت است و میتواند سیستم دفاع هوایی و نظامی این کشور را تقویت کند. جالب اینجاست که دو هواپیمای سوخو 35 اس ای که توسط روسیه عرضه میشود، در قیاس با 24 پرنده دیگر سوخو 35 اس ای در موقعیت بهتری قرار دارند و پیشرفتهتر و مجهزتر هستند.
نشنال اینترست در ادامه یادداشت ادعایی خود به رویارویی ایران و اسرائیل اشاره کرد و مدعی است که ورود ادعایی سوخو-35های روسیه به ایران موجب میشود که تهران در صورتی که رویاروییها با تلآویو در آینده تکرار شود، به لحاظ سیستم هوایی و دفاعی در موقعیت برتری در قیاس با امروز قرار بگیرد. مصریها دریافتهاند که سوخو-35 که در اختیار دارند دارای رادار قدرتمند روسی Irbis-E است و وقتی در برابر هواپیمای جنگی قدرتمند و قدیمیتر دیگر از جمله مجموعه داسو رافال فرانسوی، Dassault Rafale (ECM) آزمایش میشود، به راحتی بر این هواپیمای جنگی افسانهای غلبه میکند. رافالها در نیروی هوایی چندین کشور منطقه تعریف شدهاند و از آنها به عنوان جنگدههای رقیب تجهیزات ایران یاد میشود. در همین حال ایران با در اختیار داشتن 26 فروند سوخو-35 به طور قابل توجهی قادر خواهد بود تا رویاروی رقبای منطقه قرار گرفته و بر آنها غلبه کند.
با این همه به نوشته نشنال اینترست، ایران با موفقیت توانست پایگاه هوایی نواتیم اسرائیل را هدف قرار دهد؛ جایی که ناوگان اف-35 اسرائیل در آن قرار داشت. ناظران مدعیاند که سوخو-35 توسط سیستم ترابری روسی موسوم آنتونوف ایان-124 و در کارخانه هواپیماسازی کمسومولسک در قطعات کوچک بارگیری و به فرودگاه مهرآباد تهران منتقل خواهد شد. اک ثر جتهای ایران متعلق به خانواده هواپیماهای جنگی نسل سوم است. ایران همچنین در زرادخانهاش فانتومهای اف- 4 ذخیره کرده و حالا به دنبال آن است تا سوخو 35 روس را جایگزین اف -14 تام کت کند. به ادعای این نشریه در حالی که طی سی سال گذشته گامهایی جدی برای نوسازی ناوگان نیروی هوایی ایران برداشته شد، گامهایی چون خرید جنگندههای میگ 24 فولکروم در دهه 1990 از روسیه، اما در این زمینه اقدام جدی صورت نگرفت.
پذیرش سوخو- 35به این معنی است که ایران به سرعت در حال توسعه قابلیتهای رزمی هوایی خود برای تعادل بهتر با رقبای منطقهای خود است. برخورداری از ظرفیت نسل چهارم، ایرانیها را در موقعیت برتری قرار میدهد. چنین گزارهای در شرایطی که محیط امنیتی خاورمیانه به شدت پیچیده و مبهم است، با اهمیت است. با این همه ناظران مدعیاند این جنگده توانایی نظامی ایران را افزایش داده و بازدارندگی اش را تقویت خواهد کرد.