راه ترقی - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سخنان جنجالی “مهدی کوچکزاده”، نماینده مجلس، درباره هزینه کردن مالیات و منابع عمومی کشور این پرسش را به وجود آورده که مالیات ایرانیان کجا و چگونه استفاده میشود؟
مهدی کوچکزاده، نماینده تهران و عضو جبهه پایداری در مجلس دوازدهم در واکنش به سخنان علی عبدالعلیزاده، نماینده رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور که درباره مذاکره مستقیم با دولت ترامپ گفته بود: «حاکمیت نظام به این نتیجه رسیده که با مقامات آمریکا گفتوگوی رودررو داشته باشیم، نباید پیغام و پسغام بفرستیم»، درحالی که از شدت خشم رنگش عوض شده بود از جایش بلند شد و فریاد زد: «میگوید ما قرار است این هفته برویم و اینها {مجمع} هم قرار است FATF را تصویب کند. چه چیزی را؟ نوکری آمریکا را. وقت آن نیست که ما بنشینیم و از آییننامه بگوییم برادر من! صراحتاً میگویند که ما با آمریکا مینشینیم. چه کسی باید توی دهان این بزند (عبدالعلیزاده). رفیق حاج قاسم یا من؟ آقای قالیباف! هفته پیش هم به شما گفتم که امام به فرماندهان گفت اگر احتمال دادید این رفتاری که میکنند و در روزنامهها میبینید برای این باشد که میخواهند مملکت را در بغل آمریکا هول بدهند باید در مقابلش بایستید».
در ادامه،او که از همدردی برخی از دولتیها مانند فاطمه مهاجری، سخنگوی دولت با حادثهدیدگان آتشسوزی آمریکا هم عصبانی بود، گفت: «من به عنوان یک مالیاتدهنده ایرانی راضی نیستم که یک قِران از مالیات من قبل از اینکه خرج غزه شود، برود برای لسآنجلسیهای پفیوز خرج شود».
بلافاصله پس از سخنان او کمپینی با هشتک من راضی نیستم در فضای مجازی شکل گرفت که اعتراض بسیاری را در پی داشت. در همین راستا محمد فاضلی، جامعهشناس در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «بدون اینکه بداند و بفهمد و بخواهد کمپین من راضی نیستم درباره هزینه کردن مالیات و منابع عمومی راه انداخت. حالا همه میتوانند بگویند، راضی نیستند منابع مالیات و هر منبع عمومی دیگری کجا هزینه شود. اصلاً فکر نمیکرد این جوری بشود.»
سخنان نماینده پایداریها با حل بدیهیترین مشکلات کشور واکنشهای دیگری هم داشت. صادق زیباکلام، فعال اصلاحطلب در توئیتی نوشت: «من فقط یک سوال از جناب کوچکزاده نماینده محترم تهران دارم. تعداد واجدین شرایط رای دادن در اسفند 1402 در تهران بیش از 6 میلیون تن بود. جناب کوچکزاده عزیز، شما نمایندگی چند درصد از آنها را مینمایید؟»
همچنین محسن رضایی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم از چنین برخوردهایی که منجر به از بین رفتن وحدت میشود، گفت: «اجماع ملی تنها راه قدرت افزایی برای ایستادگی در مقابل زیادهخواهی آمریکا و پاسخ کوبنده به هرگونه تجاوز یا فشار خارجی است. دشمن از وحدت ما بیش از موشکهای ما میترسد. اجماع ملی با فداکاری ملی و دوری از جنجالآفرینی و دعوای جناحی حاصل میشود».
در این میان، محسن کوهکن، فعال سیاسی اصولگرا و نماینده ادوار مجلس هم درباره ادبیات تند نمایندگان مجلس به خبرآنلاین گفت: من چند دوره نماینده مجلس بودهام، شما در تمام ادوار مجلس را هم بگردید، نمایندگان مانند دولت و قوه قضائیه نیستند که در طول هم بوده و رئیس اجازه حرف زدن یا نزدن به آنان بدهد. مجلسیها در عرض یکدیگر هستند و هیچکس نمایندهتر از آن یکی نیست. به گفته او، ماهیت مجلس چنین بوده و در ادوار مختلف هم این اتفاق افتاده است اما ادبیات موهون درست نیست. نمایندگان باید انتقاد کرده و ایراد بگیرند، من هم انتقادهایی را نسبت به آقای پزشکیان دارم اما استفاده از الفاظی که جامعه احساس کند، حکم توهین و تحقیر دارد، اشتباه است. بنده زمانی که عضو هیاترئیسه مجلس بودم، نمایندگان دودو میکردند، خدمت مقام معظم رهبری رفتیم و ایشان فرمودند که نباید کسی از تریبون مجلس سروصدا کند باید نمایندگان وقت بگیرند و صحبت منطقی کنند.
منصور حقیقتپور، نماینده ادوار مجلس هم به رفتارهای کوچکزاده واکنش نشان داد: تندروها، حلقه ورشکستهای هستند زیرا از مردم شکست سختی خوردند و با این نوع ادبیات سخیف قصد دارند تا خودشان را مجدد بازیابی کنند مانند کسی که در دریا وضعیت غرقشدگی داشته باشد به هر چیزی چنگ میزند تا خود را نجات دهد. امروز به لطف وفاق تعریف نشده دولت چهاردهم بعضی تریبونها همچنان در اختیارشان است.
احمد بیگدلی، نماینده خدابنده در مجلس در صحن علنی یک عده از دوستان، تندرویهای خاص خودشان را در مجلس داشتند که نباید این اتفاق بیفتد. در مورد اعتراض به مذاکره با آمریکا هم باید گفت ما نمیخواهیم با آمریکا مذاکره کنیم، آن هم درحالی که هنوز اصلاً مراحلی طی نشده است، تاییدی نشده که بخواهد این اتفاقات رخ دهد. وی ادامه داد: اگر این افراد ادعای ولایتمداری دارند باید ادعای خودشان را در عمل ثابت کنند؛ نه جلوتر از رهبری حرکت کنیم، نه عقب بیفتیم.
حسین سلاحورزی، رئیس پیشین اتاق بازرگانی در واکنش به اظهارات این نماینده مجلس در صفحه توئیتری خود چنین بیان کرد: «حالا که نماینده فرقه پایداری در مجلس رسماً کارزاری راه انداخته و اعلام کرده، راضی نیستم یک قِران از مالیات من قبل از آنکه خرج غزه شود، خرج جایی دیگر شود اگر به جایی برنمیخورد ما رعایا هم اجازه داریم، نظرمان را اعلام کنیم؟ من حسین سلاحورزی راضی نیستم یک قِران از مالیات پرداختی من به جز برای رفاه مردمان کشورم، خرج غزه و هیچ جایی دیگر خارج از ایران شود. لطفاً شما هم در ادامه کارزاری که این آقای کوچکزاده راهاندازی کردهاند نظرتان را بفرمایید». حتی رضا رشیدپور، مجری نیز در توئیتر نوشت: «کوچک عزیز حداقل 200 هزار نفر از ایرانیها در لسآنجلس درگیر آتشسوزی هستند. روزگار هم طوری چرخیده که تو روی اون صندلی نشستی. حداقل در این مورد، بزرگ هم هیچی لااقل متوسط باش و به هموطنت «پفیوز» نگو. باریکلا عزیزم».
مهدی کوچکزاده، نماینده مجلس ازجمله کسانی است که چشم امید به ریاست سعید جلیلی بر قوه مجریه بسته بود تا احتمالاً یکدست کردن دو قوه به کمک دوستانش راحتتر باشد و امکان چندصدایی گرفته شود. او ازجمله افرادی است که در همایشهای جبهه صبح ایران شرکت داشت. جریانی که در آستانه برگزاری دوازدهمین انتخابات مجلس به دبیرکلی علیاکبر رائفیپور، (فردی که امسال پیشفاکتورهای فساد مالیاش در موسسه مصاف منتشر شد) اعلام موجودیت کرد. کوچکزاده حتی در انتخابات 92 هم نگاهش به سمت جلیلی بود و همان موقع جلیلی را فردی معرفی کرد که بهتر از همه درک کرده ما کجا ایستادهایم و در چه مسیری قرار داریم.
مسالهای که از دولت یازدهم علاوه بر هجمه و فشار بر دولتیها بهخصوص تیم دیپلماسی کشور از او به یاد مردم مانده است این بود که کوچکزاده با ورود به صفحه اینستاگرام عباس عراقچی، معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه زیر پست عباس عراقچی کامنت «شهدای حرم هم فرزندان زیبایی دارند. بسیار دوست داشتنیتر از فرزندان بزرگ شده با دلارهای وزارت خارجه!»قرار داد. موضوعی که موجب واکنش شدید کاربران شد به موجب این واکنشها کوچکزاده صفحه اینستاگرام خود را از عمومی به خصوصی تغییر داد.
در مجموع خالی از لطف نیست که آقای کوچکزاده به چند سوال پاسخ بدهند. سوالهایی که البته به دلیل مطرح شدن آن توسط سایت عصر ایران، ما هم به نقل از این رسانه مطرح میکنیم. این سایت خبری در یادداشتی عنوان کرد: با توجه به اینکه آقای مهدی کوچکزاده در مجلس گفته: به عنوان یک مالیاتدهنده راضی نیست یک قِران برای حادثهدیدگان لسآنجلس در آتشسوزی هزینه شود، سه پرسش را میتوان طرح کرد:
1- نخست اینکه ایشان بفرمایند در سال گذشته مالی دقیقاً چقدر مالیات پرداختهاند؟ چون وقتی فردی از خود به عنوان یک مالیاتدهنده یاد میکند طبعاً این انتظار شکل میگیرد که مالیات پرداخته باشد و بدانیم چقدر بوده است؟
2- آیا این حق را برای دیگر مالیاتدهندگان ایرانی هم قائلاند که اعلام کنند از بسیاری از هزینهها و کمکها که در همین مجلس متبوع ایشان تصویب و به دولت ابلاغ یا تحمیل شده، راضی نیستند؟ یا اعلام نارضایتی در انحصار ایشان است؟
3- مردم چگونه میتوانند نارضایتی خود را ابراز کنند ازجمله مکانیسمی که سبب شده ایشان در انتخاباتی غیررقابتی وارد مجلس شود و با کمتر از 350 هزار رای از جانب 7 میلیون واجد شرایط رای دادن صحبت کنند؟
اگر جناب کوچکزاده به این سوالات پاسخ بفرمایند به تعبیر آن چهره فوتبالی ممنوندار ایشان خواهیم شد و اگر بدون خشم و به کارگیری الفاظی چون «پفیوز» باشد، بهتر است.
درسهای کوچکزاده
آنچه آقای کوچکزاده مطرح کرد، دو درس اساسی برای ما دارد؛
درس اول این است که باید پیگیر جدی مالیاتی که میپردازیم، باشیم. وقتی ایشان که در زمره اقلیت سیاسی و اجتماعی هستند، اینطور با دادوفریاد پیگیر مالیات خود هستند، چرا ما نباشیم؟ میتوانیم مثل ایشان از پرداخت مالیات به مواردی که در مسیر توسعه ایران نیست، اعتراض کنیم؛ چنانکه هشتگی در همین زمینه در شبکههای اجتماعی فعال شد. واقعاً ما هم راضی به پرداخت مالیات برای خیلی از مصارف نیستیم. آقای کوچکزاده باعث شد ما هم این اعتراض را یاد بگیریم. اتفاقاً سال گذشته رئیس سازمان امور مالیاتی فعلی که در دولت قبل هم همین مسئولیت را داشت به صراحت اعلام کرد که مردم باید بدانند مالیاتی که پرداخت میکنند، صرف چه اموری میشود و خوب است ما هم با صدای رسا پیگیر اصابت مالیات خوب باشیم. سیدمحمدهادی سبحانیان با بیان اینکه بیش از 50 درصد از مخارج جاری دولت توسط درآمدهای مالیاتی تحقق پیدا میکند، گفت: «همه باور داریم که کشور را باید با مالیات اداره کنیم. نیازمند این هستیم که برای مردم تبیین کنیم، مالیاتی که پرداخت میکنند صرف چه اموری میشود. این سطح از بهداشت، آموزش و امنیت که در کشور وجود دارد مرهون مالیاتی است که همه ما پرداخت میکنیم. بیش از 35 درصد از منابع عمومی دولت را درآمدهای مالیاتی و 25 درصد را درآمدهای نفتی تامین میکند».
درس دوم از دادزدنهای مهدی کوچکزاده این است که اسیر جوسازیهای اقلیت نشویم و در انتخابات مجلس شرکت کنیم و نگذاریم دادزنها به عنوان نماینده مردم تهران وارد مجلس شورای اسلامی شوند. به طور قطع اظهارات آقای کوچکزاده در رسانههای جهان انعکاس پیدا میکند و برای جامعه فرهنگی ایران مایه شرمساری است که یک نماینده مجلس اینگونه اهالی شهر بحرانزده را پفیوز بخواند.
خوشبختانه نظام حکمرانی در خیلی موارد متوجه رفتارهای زیانبار سیاستمداران بیادب شده و پای اغلب آنها از مناسبات رسمی کشور حذف شده اما باید امیدوار باشیم که مردم با مشارکت در انتخابات نگذارند چنین چهرههایی وارد مجلس شوند. درحال حاضر شرایط کشور به گونهای است که دادوبیدادهای نمایندگان اصولگرا حتی خودشان را هم راضی نمیکند. کشور طوری گرفتار ابربحرانهای اقتصادی و اجتماعی شده که حتی خود کوچکزاده هم رویش نمیشود از وضع موجود دفاع کند.