راه ترقی - ایرنا / وزیر امور خارجه جدید ایالات متحده که رای اعتماد خود را در روز تحلیف دونالد ترامپ از سنا دریافت کرد، یکی از ضد ایرانیترین سیاستمداران ایالات متحده محسوب می شود.
مارکو روبیو، سناتور سابق فلوریدا، اولین عضو کابینه دونالد ترامپ است که سنای آمریکا در روز تحلیف چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده، به او رای اعتماد داد. روبیو روز چهارشنبه 26 دی، در جلسه استماع سنا مواضع تندی را علیه جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کرد و مدعی شد که «رژیم ایران نماینده مردم آن نیست» و «به ندرت میتوان کشوری را یافت که شکاف میان مردم و حکومتی که آنها را اداره میکند، به اندازه ایران بزرگ باشد». این سیاستمدار جمهوری خواه که اولین بار در سال 2010 بهعنوان سناتور انتخاب شد، به عنوان فردی تندرو در برابر چین، ایران، کوبا و ونزوئلا شناخته میشود. روبیو در نخستین روز آغاز به کار خود به عنوان وزیر خارجه ایالات متحده در نشستی با شرکای واشنگتن در گروه «کواد»، متشکل از ژاپن، هند و استرالیا نسبت به هرگونه اقدام قهری چین در دریا تلویحا هشدار داد.
وزیر امور خارجه جدید ایالات متحده همچنین در اظهاراتی خصمانه در جلسه سنا گفت «باید بدانیم هر امتیازی به جمهوری اسلامی بدهیم، در راستای گسترش برنامه هستهای و ایجاد تنش در خاورمیانه استفاده خواهد شد».
او پیشتر با رضا پهلوی، فرزند دیکتاتور مخلوع ایران در سال 2021 دیدار کرده بود، پهلوی در خصوص این دیدار با سناتور ضدایرانی، در حساب ایکس خود نوشته بود : «در دیدار با سناتور روبیو درباره راههای حمایت حداکثری از ملت ایران گفتگو کردم. جنبش دموکراسیخواهی ملت ایران، مانند جنبشهای مشابه در سراسر جهان، نیازمند همبستگی جهانی است، و خوشبختانه سناتور روبیو درک درستی از این موضوع دارد.»
مارکو روبیو و چند سناتور دیگر در سال 2021 با ارسال نامهای به جو بایدن، رئیس جمهور وقت آمریکا، با تلاشهای دولت وی برای بازگشت به توافق هستهای 2015 با ایران مخالفت کردند. او هشتم نوامبر جاری نیز طی مصاحبهای مدعی شد که ایران «تنها مسبب خشونت و بی ثباتی» در خاورمیانه به شمار میرود. او همچنین در ماه ژانویه 2024، در نامه سرگشاده به جو بایدن، از او خواست تا به دلیل حمله حماس به اسرائیل، با استناد به قوانین موجود، تحریم ایران را سختگیرانهتر اجرا کند و مانع هرگونه فروش نفت ایران را شود.
روبیو همچنین طرحی را به سنا ارائه کرد تا مانع فروش نفت ایران شود. این طرح که با نام «قانون توقف حمایت از نفت ایران» (SHIP) تهیه شده، هنوز در سنای آمریکا در دست بررسی است و اگر تصویب شود، دولت این کشور موظف خواهد شد تا برای مقابله با فروش نفت ایران دست به اقدامات بسیار گستردهتر بزند. طرح دیگر این سناتور ضد ایرانی با نام «قانون پایان دادن به تروریسم ایرانیان» به سنا ارائه و در تقویم مجلس سنا برای بررسی قرار دارد. در صورت تصویب این طرح نیز گستره تحریمهای ایران بهویژه مقابله با کسانی که این تحریمها را نادیده میگیرند، افزایشی قابل توجه پیدا خواهد کرد.
وزیر امور خارجه جدید ایالات متحده از جمله مخالفین جدی برجام است و اعلام کرده تا زمانی که ایران به برنامه غنی سازی خود پایان ندهد، آمریکا نیز باید به اعمال تحریم علیه تهران به منظور جلوگیری از دستیابی به سلاح هستهای ادامه دهد. روبیو در جریان امضای توافق هستهای در سال 2015 تلاش کرد تا با تصویب تحریمهای بیشتر در کنگره، از امتیازهای احتمالی هرگونه توافق برای ایران بکاهد.
در مارس 2017، روبیو یکی از پنج سناتوری بود که قوانینی را برای گسترش تحریمها با هدف جلوگیری از توسعه موشکهای بالستیک ایران با ادعای «حمایت از تروریسم» ارائه کرد. باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا در خصوص این طرح گفت: تحریمها به ایالات متحده این امکان را میدهد که «ابتکار عمل در مورد ایران را دوباره به دست بیاورد و با قدرت از این تهدید علیه امنیت ما و متحدانمان جلوگیری کند».
در ژوئیه 2017، روبیو به قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها رای مثبت داد که ایران را همراه با روسیه و کره شمالی تحریم کرد و در سپتامبر 2018، نامهای به وزارت دادگستری نوشت و خواستار تحقیق در مورد اینکه آیا جان کری، وزیر امور خارجه سابق آمریکا در دیدار با دیپلمات های ایرانی پس از خروج از مقام خود برای گفتوگو در مورد توافق هسته ای ایران، قوانین فدرال را نقض کرده است، شد. او گفت آمریکایی ها «لایق این هستند که بدانند که قوانین ایالات متحده بدون توجه به موقعیت گذشته هر فردی اجرا می شود.»
در جریان درگیری نظامی میان ایران و رژیم صهیونیستی، روبیو از اسرائیل خواست که پس از حملات تهران، با قدرت به ایران پاسخ دهد. او در بیانیهای به «حق اسرائیل برای پاسخگویی نامتناسب برای توقف این تهدید» اشاره کرد. روبیو در شبکه های اجتماعی نوشت: «اسرائیل باید همان گونه به ایران پاسخ دهد که اگر کشوری 180 موشک به سوی ما شلیک کند، آمریکا پاسخ می دهد». او افزوده است که «آنها باید در لبنان همان کاری را انجام دهند که ما از رهبران خود می خواهیم که اگر تروریست ها از کشور همسایه موشک های ضد تانک به سمت ما پرتاب می کردند و 60000 آمریکایی را مجبور می کردند خانه ها و مزارع خود را برای تقریبا یک سال تخلیه کنند، انجام دهند».
روبیو پیش از انتخاب شدن برای پست وزیر امور خارجه گفته بود که دولت ترامپ در برخورد با ایران «بسیار روشن و محکم» خواهد بود، در حالی که به ادعای او دولت بایدن با ایران مانند «دیپلماتهای بلژیکی در سازمان ملل» رفتار کرده است.
دولت ترامپ در دولت پیشین خود نیز از چهرهای ضد ایرانی و جنگ طلب در سمت وزارت امور خارجه استفاده کرده بود. مایک پمپئو با اعلام 12 شرط برای گفت و گو با ایران که در آن به موضوعاتی همچون توقف غنیسازی، بازرسی بدون محدودیت بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی و توقف توسعه برنامه موشکی بالیستیک ایران، اشاره شده بود، از آغاز هرگونه گفت و گو میان تهران و واشنگتن علی رغم خواست رئیس جمهور وقت آمریکا، جلوگیری کرد. امروز نیز اگر مواضع وزیر امور خارجه دولت دوم ترامپ تعدیل قابل توجهی نداشته باشد، خواست دولت ایالات متحده برای مذاکره با جمهوری اسلامی ایران در حد یک ادعا بیشتر باقی نخواهد ماند.
http://www.RaheNou.ir/fa/News/1018158/مواضع-خصمانه-وزیر-خارجه-دولت-ترامپ-علیه-ایران