راه ترقی - همشهری / سرپرست دفتر مراقبت و توانمند سازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد که سال گذشته 2 هزار و 500 فرزندخواندگی انجام شد و از میان 67 مورد فسخ فرزندخواندگی رخ داد.
روایتهایی کمتر شنیده شده از کودکان بازگردانده شده به بهزیستی، مربوط به زمان خاصی نیست و هرازگاهی طرح این موضوع در شبکههای اجتماعی موجب میشود تا این زخم قدیمی سر باز کند و دل نگرانی از شرایط این کودکان مورد توجه قرار بگیرد.
حمیدرضا الوند سرپرست دفتر مراقبت و توانمند سازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور در رابطه با فسخ فرزندخواندگی توضیح داد و گفت: سال گذشته نزدیک به 2 هزار و 500 فرزند خواندگی انجام شد و نهایت سعی این است که با مشاورههای تخصصی روانشناسی قبل از فرزندخواندگی که انجام میشود احتمال فسخ فرزندخواندگی به صفر برسد، اما همیشه این خواسته امکان پذیر نیست، گاهی حتی ممکن است که این فسخ ضرورت داشته باشد و به نفع کودک و خانواده باشد.
او افزود: به طور مثال سال گذشته نزدیک به 67 مورد فسخ فرزندخواندگی رخ داد که تمام این موارد مربوط به فرزندخواندگیهایی همان سال نیست و ممکن است که مربوط به پروندههای سالهای گذشته باشد.
به گفته الوند «این مسئله دلایل مختلفی دارد و گاهی به ناسازگاریهای فرزندخوانده مرتبط است و گاهی هم حتی فوت یکی از والدین موجب میشود تا کودک به بهزیستی بازگردد. در این میان نباید فراموش کرد که کودک پس از بازگشت رها نمیشود و تمام مداخلات مددکاری و روانشناسی که لازم است و ضرورت دارد، پیگیری میشود.»
سرپرست دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوان در پاسخ به این نکته که «برخی خانوادهها مدعی هستند بهزیستی آنها را در جریان بیماری فرزندخواندهها قرار نمیدهد.» گفت: گاهی این موضوع از سوی خانوادها مطرح میشود که ما از بیماری فرزندخوانده اطلاع نداشتیم، این نگاه درست نیست، باید اعلام کرد که درصد بالایی از فرزندخواندگیها در سنین شیرخوارگی است و در آن زمان ممکن است که حتی برخی بیماریهای بروز پیدا نکرده باشد. با این وجود کارشناسان بهزیستی تلاش میکنند تا جای ممکن چکیده پرونده سلامت کودک و بیماریهایی که درگیر بوده است را در اختیار خانواده قرار بدهند، حتی به خانوادهها فرصت داده میشود تا پزشک معتمد خودشان را در جریان قرار دهند و ارزیابی سلامت انجام شود.
الوند همچنین در مورد تبعات مالی فسخ فرزندخواندگی توضیح داد: این موضوع برای خانوادهها با توجه به بحث تعهد اموال تبعاتی دارد و امور حقوقی بهزیستی پیگیریهایی در مورد تعهد اموال زمان فرزند خواندگی انجام میدهد تا کودک متضرر نشود.
با توجه به برنامه بهزیستی برای سرعت بخشیدن به واگذاری کودکان و تأکید بر آمار کاهش تعداد کودکان در بهزیستی، این نگرانی ایجاد شده است که سازمان بهزیستی نظارت دقیق بر روند واگذاریها ندارد و فسخ فرزندخواندگیها نیز ناشی از این موضوع است، نکتهای که الوند آن را اینگونه پاسخ داد: «این نکته را باید توجه داشت که نظارت بهزیستی برای فرزندخواندگی تغییری نکرده است و همچنان با دقت انجام میشود. کودکانی که در سالهای اخیر وارد بهزیستی میشوند، بیشتر بد سرپرست هستند تا بیسرپرست. بدون شک برای بچههای بدسرپرست که نیاز به حکم سلب حضانت دارند، مسیر فرزندخواندگی طولانیتر است، حتی از نظر خیلی از خانوادههای سختگیری بهزیستی بیشتر شده است.»