راه ترقی
سرمقاله همشهری/ ترامپ نسخه 2؛ جدید یا همان همیشگی؟
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 12:14:44
راه ترقی - همشهری / «ترامپ نسخه 2؛ ‌جدید یا همان همیشگی؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه همشهری به قلم مهدی خانعلی‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
ترامپ نسخه دوم؛ این تعبیری است که رسانه‌های آمریکایی برای توصیف رئیس‌جمهور جدید این کشور به‌کار می‌برند که نشان از تغییر تاکتیکی – و نه راهبردی – در ساختار دولت آمریکا دارد. اما واقعیت دولت جدید ترامپ چیست و آیا ما با یک شخصیت جدید روبه‌رو هستیم؟
برای توصیف دولت جدید مستقر در کاخ سفید، ابتدا باید یک دسته‌بندی جدید را به رسمیت بشناسیم؛ تفاوت واقعی بین شخص ترامپ و تیم ترامپ. کابینه‌ای که دونالد ترامپ برای دولت دوم خود انتخاب کرده، یک ویژگی بنیادین دارد و آن، میزان وفاداری افراد به شخص اوست؛ مسئله‌ای که نشان از اهمیت برتری رأی شخصی آقای رئیس‌جمهور بر نظر کارشناسی دارد، اما این مسئله می‌تواند مدل تصمیم‌گیری ترامپ را نیز دستخوش تغییر کند.
صحبت‌هایی که اخیرا از سوی رئیس‌جمهور جدید آمریکا درباره ایران مطرح شده، نوعی از خوش‌بینی را در میان برخی از تحلیلگران ایرانی ایجاد کرده که احتمالا ترامپ نسخه 2، رفتار عاقلانه‌تری را در دستورکار قرار خواهد داد و دیگر خبری از راهبردهایی نظیر فشار حداکثری علیه تهران نخواهد بود، اما این نکته نباید نادیده گرفته شود که تیم ترامپ در حال طراحی زمینی برای ایجاد بستر اقدامات ضدایرانی از سوی او هستند.
پازل جدید ضدایرانی برای تحریک ترامپ به اقدام علیه ایران 2محور اصلی دارد: اول، توصیف ایران در وضعیت ضعف و دوم، تلاش برای متهم‌کردن ایران به تولید سلاح اتمی. این وضعیت به‌طور جدی در 2ماه اخیر، صحنه‎پردازی شده تا «اقدام نظامی علیه ایران» به‌عنوان یک گزاره معتبر روی میز رئیس‌جمهور جدید ایالات‌متحده قرار بگیرد تا ترامپ در راستای روحیه شخصی و غیرقابل‌ پیش‌بینی خود، احتمالا از آن نیز استفاده کند. صحبت‌های روزیکشنبه رهبرانقلاب نیز موید این مدعاست که طرف غربی به‌دنبال زمینه‌سازی برای اجرای چنین سناریویی- فارغ از موفقیت یا ناکامی آن - است؛ جایی که ایشان به‌صورت صریح و مستقیم رئیس‌جمهور آمریکا را خطاب قرار دادند و گفتند: «آن متوهم خیالباف اعلام کرد که ایران ضعیف شده؛ آینده نشان خواهد داد چه‌کسی ضعیف شده است. صدام هم به خیال اینکه ایران ضعیف شده، حمله را شروع کرد. ریگان نیز به تصور ضعف ایران، آن کمک‌های آنچنانی را به رژیم صدام انجام داد. آنها و ده‌ها متوهم دیگر به درک واصل شدند و رژیم اسلامی روزبه‌روز رشد پیدا کرد.»

به‌نظر می‌رسد راهکار اصلی - حداقل در ماه‌های ابتدایی دولت جدید آمریکا - برای مهار این سناریوی ضدایرانی، باید کلیشه‌شکنی از 2پیش‌فرض مطرح شده درباره ایران باشد؛ 2گزاره‌ای که به‌دنبال القای ضعف ایران و همچنین تلاش ایران برای گرایش به سمت تولید سلاح اتمی است. این راهبرد می‌تواند به‌طور ویژه در منطقه خود را نمایش دهد و زمینه را برای تغییر بازنمایی ایران در اذهان سیاستمداران آمریکایی فراهم کند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/1026395/سرمقاله-همشهری--ترامپ-نسخه-2؛-جدید-یا-همان-همیشگی؟
بستن   چاپ