راه ترقی - اکو ایران /آخرین گزارش مرکز آمار ایران از تورم حاکی از آن است که تورم فصلی زمستان 1403 بیشترین سطح از تابستان سال 1402 را تجربه کرده است.
مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود، پازل تورم در سال 1403 را تکمیل کرد. بر این اساس، نرخ تورم فصلی در زمستان سال 1403 به بیش از 9 درصد رسیده که از تابستان 1402 تا کنون بالاترین سطح را تجربه کرده است.
تورم مصرفکننده به افزایش مداوم سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات مورد استفاده خانوارها گفته میشود. این پدیده از طریق شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) اندازهگیری میشود که تغییرات قیمت یک سبد مشخص از کالاها و خدمات مانند مواد غذایی، مسکن، پوشاک، حملونقل و خدمات درمانی را بررسی میکند. افزایش این شاخص نشاندهنده کاهش قدرت خرید مردم و افزایش هزینههای زندگی است.
تورم مصرفکننده میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از عوامل اصلی، رشد تقاضا در بازار است که باعث افزایش قیمت کالاها و خدمات میشود. از سوی دیگر، افزایش هزینههای تولید، مانند بالا رفتن قیمت مواد اولیه، دستمزدها و هزینههای حملونقل، میتواند به تولیدکنندگان فشار آورده و در نهایت منجر به افزایش قیمت برای مصرفکنندگان شود.
تورم بالا تأثیرات گستردهای بر اقتصاد دارد. کاهش قدرت خرید مردم از مهمترین پیامدهای آن است، زیرا درآمد ثابت دیگر توانایی تأمین نیازهای اساسی را مانند گذشته ندارد. علاوه بر این، تورم بیثباتی اقتصادی ایجاد کرده و میتواند منجر به کاهش سرمایهگذاری شود، زیرا فعالان اقتصادی در شرایط تورمی، افق روشنی برای برنامهریزیهای بلندمدت ندارند. همچنین، اقشار کمدرآمد که بخش بیشتری از درآمد خود را صرف خرید کالاهای اساسی میکنند، آسیب بیشتری از افزایش قیمتها میبینند.
بازار
![]()
برای کنترل تورم مصرفکننده، بانکهای مرکزی معمولاً از ابزارهایی مانند افزایش نرخ بهره، کاهش نقدینگی و مدیریت عرضه پول استفاده میکنند. هدف این سیاستها حفظ ثبات اقتصادی و جلوگیری از کاهش بیشازحد قدرت خرید مردم است تا تعادل در بازارها حفظ شود و رشد اقتصادی پایدار ادامه یابد.

آخرین قطعه پازل از تورم 1403 تکمیل شد
آخرین آمارهای رسمی نشان میدهد در تورم فصلی در زمستان 1403 جهش کرده است. طبق دادههای مرکز آمار ایران، تورم فصلی در زمستان 1403 به سطح 9.4 درصد رسیده است. تورم در زمستان سال گذشته بالاترین سطح از تابستان 1402 را تجربه کرده است. به عبارتی تورم در تابستان 1402 معادل 6.7 درصد بوده که 2.7 واحد درصد افزایش پیدا کرده است.
همچنین آمارهای تورم فصلی نشان میدهد بیشترین سطح تورم فصلی در پاییز 1397 رخ داده که معادل 15.6 درصد بوده است. دلیل این تورم را میتوان خروج ترامپ از برجام و کاهش دسترسی به بازارهای جهانی عنوان کرد. بررسیها حاکی از آن است که در این سال فروش نفت با مشکل مواجه شده است.
از سوی دیگر کمترین تورم فصلی کشور در بهار سال 1395 بوده که نرخی معادل 0.9 واحد درصد را به خود اختصاص داده است. در این سال به دلیل برجام و بهبود انتظارات تورمی، نرخ تورم کمترین سطوح خود را تجربه کرده است.