راه ترقی - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شهر رم روز شنبه به کانون مذاکره تبدیل شد. دهها خبرنگار در خیابان باریک مقابل ساختمان دیپلماتیک عمان تجمع کردند تا خبری از دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به جهان مخابره کنند. پس از پایان گفتوگوها و خروج هیاتها، سیدعباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد ایران پس از 4ساعت مذاکرات فشرده با توصیف اینکه جلسه خوب و رو به جلویی بود اعلام کرد از چهارشنبه 3 اردیبهشت مذاکرات فنی در سطح کارشناسان در عمان آغاز میشود و روز شنبه مجددا روسای هیاتها به محل مذاکرات بازمیگردند.
بازار
![]()
وزارت امور خارجه عمان در پایان دور دوم در بیانیهای از موافقت ایران و آمریکا برای «ورود به مرحله بعدی گفتوگوها» که هدف آن «امضای توافق هستهای منصفانه» خواهد بود، خبر داد. در بیانیه سلطاننشین عمان آمده است: آمریکا و ایران بر اهمیت دستیابی به توافق منصفانه، دائمی و الزامآور تاکید کردند. مذاکرات با هدف عاریسازی ایران از سلاح هستهای و رفع تحریمها انجام میشود. وزیر خارجه عمان هم ضمن تشکر از مواضع سازنده عراقچی و ویتکاف در توییتی نوشت: گفتوگوها در حال شتاب گرفتن هستند و اکنون حتی آنچه بعید به نظر میرسید، ممکن شده است.
ایران و ایالاتمتحده روز شنبه 30فروردین دور دوم مذاکرات خود را درباره برنامه هستهای تهران آغاز کردند؛ گفتوگوهایی که پس از دور نخست، از سوی هر دو طرف «سازنده» توصیف شده بود. این دومین دیدار سطح بالای مقامهای دو کشور از زمان خروج آمریکا از توافق هستهای در سال2018 محسوب میشود. در این گفتوگوها، عمان نقش میانجی را ایفا میکند. بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، مانند دور نخست، مسوولیت انتقال پیامها میان دو هیات ایرانی و آمریکایی را بر عهده داشت. وزیر امور خارجه ایران در پایان مذاکرات در گفتوگویی با بیان اینکه قرار شده است که مذاکرات ادامه پیدا کند و وارد مراحل بعدی شود و جلسات کارشناسی آغاز شود، گفت: از چهارشنبه مذاکرات فنی در سطح کارشناسان در عمان آغاز میشود و طبیعی است که کارشناسان فرصت بیشتری دارند که وارد جزئیات شوند.
شنبه هفته آینده هم مجددا در عمان ملاقات میکنیم و نتیجه کار کارشناسان بررسی میشود تا ببینیم چقدر به حصول یک توافق نزدیکیم. عراقچی با اشاره به اینکه هیچکدام از گمانهزنیهای رسانهای تایید نمیشود، تصریح کرد: دلیلی برای خوشبینی زیاد و بدبینی زیاد وجود ندارد. امیدوارم که هفته آینده بعد از جلسات فنی در موقعیت بهتری باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه هم که همراه عراقچی در رم حضور داشت، در شبکه ایکس درخصوص ادامه گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در هفته آینده گفت: گفتوگوهای غیرمستقیم مفیدی میان ایران و آمریکا با وساطت وزیر خارجه عمان در فضایی سازنده برگزار شد. دو طرف توافق کردند گفتوگوهای غیرمستقیم را طی چند روز آینده در سطح فنی از سر گیرند و متعاقبا در روز شنبه آینده در سطح دو مذاکرهکننده ارشد ادامه دهند.
به نظر میرسد ورود طرفین به جزئیات فنی نشاندهنده پیشرفت در این دور از مذاکرات بوده است. مذاکراتی که ایران بارها اعلام کرد شرط تداوم آن متوازن و منصفانه بودن هرگونه توافق خواهد بود. در همین ارتباط و ساعاتی پیش از آغاز مذاکرات علی شمخانی، مشاور سیاسی رهبر انقلاب، با انتشار متنی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس به 9اصلی که تیم ایرانی مذاکرات را بر پایه آن دنبال خواهد کرد، پرداخت.
او در این زمینه نوشت: مذاکرهکنندگان ایران با اختیارات کامل راهی رم شدند تا توافقی جامع را بر پایه 9اصل دنبال کنند: جدیت، تضمین، توازن، رفع تحریم، نه به مدل لیبی/امارات، اجتناب از تهدید، سرعت، مهار مزاحمان (مثل اسرائیل) و تسهیل سرمایهگذاری. ایران برای توافق متوازن آمده، نه تسلیم.
نشریه والاستریت ژورنال هم به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که همزمان با آغاز دور دوم مذاکرات مقامات ایرانی و آمریکایی در رم، ایران قصد دارد مجموعهای از پیشنهادها را برای یک توافق هستهای جدید ارائه دهد، از جمله ارائه تضمینهایی از سوی دولت ترامپ مبنی بر اینکه واشنگتن از توافق آتی خارج نخواهد شد.
چرا رم میزبان شد؟
رم پایتخت ایتالیا، به درخواست طرف آمریکایی بهعنوان محل برگزاری دور دوم مذاکرات با ایران انتخاب شد. انتخاب رم از سوی آمریکا تصادفی نیست. هفته گذشته، ملونی، نخستوزیر ایتالیا به کاخ سفید سفر کرد تا درباره تعرفههای وضعشده ترامپ با او گفتوگو کند.
ونس، معاون ترامپ نیز جمعه گذشته در رم با ملونی دیدار کرد. این رویدادها نشاندهنده نقش جدید ایتالیا در روابط آمریکا با اروپاست. ایتالیا تحت رهبری حزب راست افراطی و محافظهکار «برادران ایتالیا» قرار دارد و از نظر ایدئولوژیک به تفکر و رویکرد ترامپ نزدیک است. ترامپ بهدلیل خصومت با دولتهای لیبرال در فرانسه و آلمان، سعی دارند با حمایت از همفکران خود در اروپا، نقش آنها را در این قاره تقویت کند.
متقابلا ملونی نیز ارتباط موثر و خوبی با ترامپ دارد و در نظر او، ایتالیا کشوری است که تهدید کمتری برای صنایع آمریکایی به شمار میرود و بر همین اساس تلاش دارد روابط خود را با آمریکا تقویت کند و از نفوذ آلمان و فرانسه در اروپا بکاهد.