راه ترقی - انتخاب / رئیس موساد، دیوید بارنئا، و وزیر امور استراتژیک، ران درمر، روز جمعه در یک نشست محرمانه در پاریس، ظاهراً نتوانستند استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، را از مسیری که در مذاکرات هستهای ایران در پیش گرفته، منصرف کنند.
اسرائیل در حال بررسی احتمال «رهگیری» ویتکاف در مسیر سفرش به دور دوم مذاکرات هستهای ایران در رم بود که روز شنبه برگزار شد. درمر نزدیکترین مشاور نتانیاهو محسوب میشود و بارنئا به عنوان یک سلاح محرمانه تلقی میشود، چراکه هم دولت بایدن و هم دولت ترامپ احترام زیادی برای رئیس موساد قائلاند.
بر اساس اطلاعات جروزالم پست، بارنئا اخیراً دیدارهای بسیار موفقی با جان رتکلیف، رئیس سازمان سیا، در اسرائیل داشته، اما اورشلیم درک کرده که ویتکاف چهره کلیدی کنونی است که اسرائیل باید بر او تأثیر بگذارد تا بتواند بر روند مذاکرات اثرگذار باشد.
بازار
![]()
در اسرائیل نگرانی شدیدی وجود دارد که نه ویتکاف و نه ترامپ اهمیت جزئیات حیاتی مربوط به عقب راندن برنامه هستهای ایران، از جمله در زمینه غنیسازی اورانیوم و سانتریفیوژهای پیشرفته، و نیز سامانههای موشکی بالستیک که میتوانند برای حمل کلاهک هستهای استفاده شوند، را به درستی درک نمیکنند.
واکنش خوشبینانه ایران به دور دوم مذاکرات، خودداری آمریکا از ارائه برخی جزئیات، تعیین زمان برای دور سوم مذاکرات در هفته آینده و سایر نشانهها حاکی از آن است که بارنئا و درمر در تلاش خود موفق نبودهاند، گرچه اسرائیل همچنان تا زمان امضای یک توافق جدیدِ ضعیف، امیدوار باقی خواهد ماند.
در گذشته، بارنئا و رؤسای پیشین موساد از جمله یوسی کوهن، تمیر پاردو، و مئیر داگان، گاه به گاه با ارائه اطلاعات اطلاعاتی فوقالعاده درباره تهدیدات برنامه هستهای ایران در لحظات حساس، تلاش میکردند مقامات عالیرتبه آمریکایی را متقاعد کنند.
بارنئا رابطهای بسیار نزدیک با بیل برنز، رئیس سابق سیا در دولت بایدن، دارد و به او نسبت داده میشود که باعث شد رئیس وقت سازمان سیا مواضع سختتری درباره برخی جزئیات مذاکرات هستهای اتخاذ کند؛ مواضعی که در موارد متعددی باعث شکست مذاکرات با جمهوری اسلامی شد.
در مذاکرات قبلی درباره توافق هستهای ایران در آوریل 2021، انتظار میرفت دولت بایدن توافقی سریع با ایران امضا کند و هیئت اسرائیلی را عمدتاً نادیده گرفت، اما پس از دیدار غیرمنتظره یوسی کوهن با بایدن (در زمانی که بایدن حتی با نتانیاهو ملاقات نمیکرد)، آمریکا در مذاکرات موضع سختی در قبال سانتریفیوژهای پیشرفته ایران و سایر نقاط ضعف توافق 2015 اتخاذ کرد و ایران را غافلگیر کرد.
این مذاکرات در نهایت به شکست انجامید و فرصت رسیدن به توافق با دولت نسبتاً میانهروی حسن روحانی از بین رفت. با انتخاب جانشین او، ابراهیم رئیسی، که چهرهای تندروست، مذاکرات واقعی تا سال 2022 به تعویق افتاد.
با وجود موفقیتهای پیشین، به نظر میرسد ویتکاف و ترامپ مصمماند توافق جدیدی با تهران منعقد کنند، به شرطی که بتوانند آن را به گونهای جلوه دهند که از توافق 2015 اوباما بهتر باشد، حتی اگر بسیار کمتر از چیزی باشد که اسرائیل آن را کافی میداند.
در غیاب توافقی که عملاً برنامه هستهای ایران را تعطیل کند، اکثر مقامات اسرائیلی ترجیح میدهند از «پنجره آسیبپذیری» فعلی ایران برای حمله به تأسیسات هستهای آن بهرهبرداری کنند.
http://www.RaheNou.ir/fa/News/1065259/جروزالمپست--دیدار-بیثمرِ-اسرائیلیها-با-ویتکاف-درباره-ایران