راه ترقی - فارس / رئیس گروه فضایی صنایع الکترونیک وزارت دفاع آخرین جزئیات از عملکرد ماهواره «فخر یک» در فضا را تشریح کرد.
محرم غیاثوند رئیس گروه فضایی صنایع الکترونیک وزارت دفاع امشب (جمعه، 16 آذر ماه) در برنامه گفتوگوی ویژه خبری با اشاره به پرتاب بلوک انتقال مداری «سامان یک» و ماهواره مخابراتی «فخر یک» توسط ماهواره بر سیمرغ گفت: شرکت صنایع الکترونیک ایران وابسته به وزارت دفاع است و یک سابقه 25 ساله در توسعه فناوری فضایی دارد که به نوعی جز پیشرانهای توسعه فضایی در کشور محسوب میشود.
وی افزود: این نهاد الان هم به عنوان یک بازوی توسعه صنعتی در خدمت سازمان فضایی ایران است.
رئیس گروه فضایی صنایع الکترونیک وزارت دفاع عنوان کرد: اولین ماهوارهای که شرکت صنایع الکترونیک وزارت دفاع ساخت و پرتاب کرد و با موفقیت در مدار قرار گرفت، ماهواره ملی امید است که ایران را وارد چرخه فضایی جهان کرد.
وی ادامه داد: پس از آن نیز با ساخت ماهوارههای متعدد در سکوهای متفاوت سعی کردیم تا این فناوری را توسعه دهیم و دریچهای را به سوی توسعه صنعت فضایی کشور باز کنیم.
غیاثوند ضمن اشاره به دستاوردهای مختلف صاایران تصریح کرد: با ماهواره «فخر یک» که امروز با موفقیت پرتاب شد تعداد 17 ماهواره در سکوهای نانو ماهواره، میکروماهواره و مینیماهواره توسط شرکت صنایع الکترونیک وزارت دفاع طراحی و ساخته شده است.
وی ادامه داد: بر اساس آنچه سازمان فضایی ایران در برنامه 10 ساله دیده و تکلیف این برنامه است با توافقاتی که انجام شده ما در این سه حوزه برنامههایی را در حوزههای سنجش از راه دور، پایش طیف الکترومغناطیسی و مخابرات باند باریک و موقعیتیابی داریم.
رئیس گروه فضایی صنایع الکترونیک وزارت دفاع با اشاره به پرتاب ماهواره مخابراتی «فخر یک» که متعلق به ارتش است گفت: این ماهواره اولین ماهوارهای است که به سفارش ارتش جمهوری اسلامی ایران ساخته و آماده کردهایم. این ماهواره یک نانو ماهواره سه واحدی(3U) در ابعاد 10 در 10 در 30 سانتیمتر است.
وی افزود: طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره «فخر یک» بنابر برنامهای است که ارتش جمهوری اسلامی ایران در چارچوب برنامه کلان فضایی برای خود دارد و توسعه منظومههای ماهوارههای مخابراتی باند باریک است که استفادههای ارتباطی برای بخشهای مختلف دفاعی و غیره دارد.
غیاثوند با بیان اینکه منظومههای مکعبی به عنوان ماهوارههای کاربردی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند تصریح کرد: ماهواره «فخر یک» نوعی از ماهوارهها است که توسعه فناوریهای کلیدی مورد نیاز در آن منظومهها را بر عهده داشته و با آن ماموریت وارد میدان شده است.
وی افزود: ماهواره به پاسداشت خدمات دکتر محسن فخریزاده به نام «فخر یک» نامیده شده و امیدواریم به برکت نام ایشان این منظومهها به زودی آماده به کار شده و خدمات خود را آغاز کنند.
رئیس گروه فضایی صنایع الکترونیک وزارت دفاع با اشاره به ماموریتهای ماهواره «فخر یک» تصریح کرد: این ماهواره توسط صنایع الکترونیک وزارت دفاع و مشارکت دانشگاه صنعتی مالک اشتر و بخشی با استفاده از توان شرکتهای دانش بنیان ساخته شده است.
وی افزود: اغلب زیر سامانههایی که در ماهوارههای مکعبی یا نانو ماهوارهها مورد استفاده قرار دادهایم توسط شرکتهای دانش بنیان اخیراً توسعه داده شده است.
غیاثوند گفت: هدف ما این بود که یک ارزیابی عملکرد از زیر سامانهها در فضا و اقلیم متفاوت فضا صورت بگیرد. این کار را به سفارش ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام دادهایم که بتوانیم در ماهوارههای آینده از این زیر سامانهها استفاده کنیم.
وی ادامه داد: ماهواره «فخر یک» پس از جدایش از همان لخطه اول ما دریافت دادههای سلامت ماهواره را داشتیم و توانستیم فرامین لازم را به ماهواره صادر کنیم.
رئیس گروه فضایی صنایع الکترونیک وزارت دفاع افزود: در طول روز به طور متوسط در مدار لئو، 4 یا 5 گذر خوب از ماهواره میتوان مشاهده کرد که دو مورد را در صبح داشتیم و قبل از اینکه در خدمت شما باشم یک گذر دیگر از ماهواره را هم طی کردیم. البته حدود یک ساعت دیگر نیز یک گذر دیگر را خواهیم داشت.
وی افزود: وضعیت ماهواره تاکنون تثبیت و پایدار شده و چرخش اولیه ماهواره گرفته شده است که در ادامه به سمت نشانهروی خواهیم داشت و طی روزهای آینده ماهواره را کنترل خواهیم کرد.
غیاثوند تاکید کرد: این اقدام یک رکورد محسوب میشود یعنی ما هم در چمران یک و هم در فخر یک توانستیم ظرف یک روز ماهواره را تثبیت و آماده انجام ماموریت کنیم.
وی ادامه داد: برخی زیر سامانههای ماهواره فخر یک از جمله سیستم مدیریت توان انرژی، رایانه مرکزی دینامیک پرواز شامل موقعیت یابی و کنترل وضعیت و زیر سامانههایی مانند مخابرات و موارد مشابه برای اولین بار در مقیاس نان و ماهواره در ماهواره فخر یک به کار گرفته شده و همه عملکرد مثبتی از خود نشان دادهاند.
رئیس گروه فضایی صنایع الکترونیک وزارت دفاع گفت: ماهواره چمران تقریباً سه ماه پیش توسط برادران ما در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با ماهوارهبر «قائم - 100» به فضا پرتاب شد.
وی افزود: این ماهواره با وزن 60 کیلوگرم در رده میکرو ماهوارهها قرار میگیرد و در همان روزهای اول عملیاتی شد و چند دسته مانوری که برای این ماهواره طراحی شده بود در مراحل مختلف انجام گرفت.
http://www.RaheNou.ir/fa/News/991674/آخرین-جزئیات-از-عملکرد-ماهواره-«فخر-یک»-در-فضا