راه ترقی

آخرين مطالب

پی ریزی یک بازار واقعی برای ارز اقتصاد

پی ریزی یک بازار واقعی برای ارز
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خراسان /خبرها حاکی از آن است که مسئله بازار ارز قرار است در جلسه شورای هماهنگی سران قوا پیگیری شود. با این حال، جزئیات تازه از بازار ارز تجاری نشان می دهد که مهم ترین موضوع حول آن، ایجاد یک بازار واقعی ارز است. چیزی که خلأ آن مدت هاست وجود دارد و گامی مهم در تثبیت حکمرانی بانک مرکزی بر بازار پول کشور به شمار می رود. 
 اظهارات رئیس کل و معاون ارزی بانک مرکزی حاکی از این است که از هفته آینده هلدینگ های پتروشیمی به تدریج وارد بازار ارز تجاری خواهند شد که می تواند وزن و اثربخشی این بازار را در نظام ارزی کشور افزایش دهد. این در حالی است که برای نخستین بار بعد از مدت ها، شاهد شکل گیری مقدمات یک بازار رسمی ارز در کشور هستیم. با این اوصاف، و در شرایطی که مجمع تشخیص مصلحت در جریان انطباق بودجه سال آینده با سیاست های کلی برنامه هفتم، به راه اندازی بازار ارز اشکال وارد کرده، خبرها از ارجاع مسئله بازار ارز به شورای هماهنگی سران قوا حکایت دارد.
به گزارش خراسان، بازار ارز در یکی دو روز اخیر آرام تر شده است. نرخ دلار در بازار غیر رسمی که دو روز قبل به حدود 79 هزار و 600 تومان هم رسیده بود، دیروز مقداری افزایش یافت و به حدود 80 هزار 900 تومان هم رسید. در کانال های مجازی هم نرخ دلار تا 81 هزار و 400 تومان دیده می شود.
پتروشیمی ها برای ورود به سامانه ارز تجاری به صف شدند
با این حال، تازه ترین خبرها حاکی از آن است که تصمیم بانک مرکزی برای عمق بخشی به بازار ارز تجاری جدی است. رئیس کل بانک مرکزی دو شب قبل در جلسه ای که با حضور هولدینگ های پتروشیمی به عنوان یکی از اصلی ترین صنایع ارز آور کشور داشت، از ورود این هولدینگ ها به بازار ارز تجاری از هفته آینده خبر داده است.

ایجاد بازار واقعی ارز، اتفاقی فراتر از نوسانات نرخ موضوعی که با راه اندازی بازار ارز تجاری روز به روز بیشتر آشکار می شود، این است که شاهد این هستیم که پس از مدت ها، یک بازار واقعی برای ارز در حال شکل گیری است. اتفاقی که با هیچ یک از موضوعات حاشیه ای درباره بازار ارز در روزهای اخیر قابل قیاس نیست. فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در نشست دو شب قبل به این نکته اشاره کرد و گفت: انتقال تمام نیازهای رسمی کشور به بازار ارز تجاری ممکن است و البته هدف ما این است که نرخ بازار ارز تجاری، نرخ ارز کشور باشد. امری که سال هاست در کشور محقق نشده است.
با توجه به این موضوع، برخی از نکاتی که بعضاً در روزهای اخیر به صورت پراکنده اشاره شده، اما تاکنون به آن در فضای سیاسی، اقتصادی و رسانه ای کشور کمتر توجه شده را می توان به صورت زیر بیان کرد:
1-ماموریت اصلی بازار ارز تجاری، خارج کردن فرمان علامت دهی از دست بازار غیر رسمی است: باید اذعان داشت که نبود یک بازار رسمی ارز در داخل کشور به‌خصوص در دوره تشدید تحریم ها، زمینه را برای مداخلات خارجی در بازار ارز کشور از مسیر نرخ های غیر رسمی فراهم کرده است. بر همین اساس هم است که به عنوان مثال در اخباری که در خصوص مداخله ارزی بانک مرکزی منتشر می شود، عباراتی مانند عرضه درهم در دبی توسط این بانک نیز به چشم می خورد. در حالی که قاعدتاً مداخله در بازار ارز داخل کشور، نباید ارتباطی به حضور غیر مستقیم بانک مرکزی در کشور دیگر داشته باشد. با این اوصاف، توضیحاتی که تاکنون در خصوص بازار ارز تجاری ارائه شده، نشان می دهد نظام ارزی کشور در حال گذار به ایجاد یک ساختار واقعی برای بازار ارز است.
2- امکان تبانی عرضه کننده و تقاضاکننده ارز دیگر وجود نخواهد داشت: در ساختار ارز تجاری یا همان توافقی، عرضه کننده و تقاضاکننده، امکان تبانی با یکدیگر را نخواهند داشت و به گفته «آرام» معاون ارزی بانک مرکزی، تلاقی عرضه و تقاضا، کاملاً سیستمی خواهد بود.
3- جریان ارزی کشور به زیر بلیت بانک مرکزی در می آید: شاید عجیب باشد این که بگوییم، متاسفانه در سال های گذشته، به رغم تشدید تحریم ها، جریان ارزی کشور، آن طور که باید، تحت کنترل و رصد بانک مرکزی نبود! گزارش ها حاکی از آن است که آن چه به آن سامانه نیما گفته می شود، در واقع سامانه کشف نرخ نبود، بلکه محلی بود که در آن عرضه کننده و تقاضاکننده ارز رسمی بعد از هماهنگی با یکدیگر، نرخ و میزان ارزی را که با یکدیگر مبادله می کردند اعلام می کردند. اظهارات کارشناسان در این زمینه نشان می دهد که در چنین فضایی امکان این که اصلاً خرید و فروشی انجام نشود، ما به ازای معامله ارز جابه جا شود یا نشود. وجود نداشت. با این حال، زین پس قرار است صادرکنندگان ارز ناشی از صادراتشان را قبل از فروش، نزد بانک عامل واسپاری کنند و در واقع، معاملات ارزی از طریق کارگزاری بانک ها انجام خواهد شد. این یعنی معاملات واقعی ارز و کشف قیمت های واقعی.
4- امکان کاهش ریسک های بازار ارز با ابزارهای مالی: یکی از کارکردهای بازار غیر رسمی، انعکاس انواع ریسک های آتی با سرعت زیاد در فضایی غیر شفاف و در نرخ های اعلامی است. با این حال، با ایجاد یک بازار رسمی، امکان تعریف ابزارهای مالی برای خرید و فروش آتی ارز به وجود خواهد آمد. در آن صورت قطعاً پوشش ریسک های ارزی به شکلی واقعی تر انجام خواهد شد و نوسانات کمتری از جانب نرخ های ارز روانه حوزه تولید می شود.
5- بازار توافقی به معنای حذف سقف از سامانه نیما نیست: اظهارات کارشناسان و همچنین رئیس کل بانک مرکزی نشان می دهد که در نتیجه تغییراتی که در فرایند های ارزی رخ داده، سقف نرخ نیما حذف نشده، بلکه به صورت توافقی در آمده است. این موضوع احتمالاً به معنای فاصله گرفتن نرخ توافقی از نرخ های بازار غیر رسمی است.
مسئله بازار ارز روی میز شورای هماهنگی سران قوا
در این حال، اظهار نظر شورای عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در روزهای اخیر نسبت به عدم انطباق بودجه با اهداف برنامه هفتم در حوزه ارزی خبرساز شده است. زنگنه نایب رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، اظهار داشت: «اعضای مجمع معتقد بودند، نوع سیاست‌های ارزی که در لایحه دولت و همچنین مصوبات مجلس آمده، بر خلاف بند دوم برنامه هفتم، موجب ثبات نرخ ارز نمی‌شود و در این بخش به تراز تجاری منفی نیز اشاره داشتند. همچنین اعضای هیئت عالی نظارت در این بخش به موضوع افزایش نرخ ارز ترجیحی، افزایش نرخ مرکز مبادله و همچنین ایجاد بازار ارز توافقی اشاره کرده و این ها را منطبق با سیاست ثبات بازار ارز ندانسته و این موضوع نیز رد شد.»
در این حال، خبرگزاری ایسنا به نقل از گودرزی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس خبر داده که قرار است موضوع بازار ارز در جلسه شورای اقتصادی سران قوا نیز پیگیری شود.
با این حال باید منتظر ماند و دید که آیا با توجه به جمیع جهات، این بار امکان ایجاد بازار رسمی ارز بعد از سال ها فراهم می شود یا خیر؟

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1005140/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ پیش‌بینی قیمت بیت‌کوین در سال 2025

خروج سرمایه سعودی از بازار روغن ایران

گزارش مجری ثریا از بازار مواد غذایی روسیه

قیمت مرغ گرم کاهش یافت

کفاشیان: هیچ فشاری روی من وجود ندارد؛ روی شایستگی انتخاب کرده‌ام

دست رد مهاجم مصری به سینه پپ

سرمربی لیورپول رئالی‌ها را ناامید کرد

خرید ناکام یونایتد با یوونتوس به توافق رسید

انتقال احتمالی از شرق آسیا به توصیه اوسمار

پیشنهاد جالب مدیرعامل فولاد؛ با یحیی تا 1405!

ثبت‌نام کفاشیان در انتخابات فدراسیون فوتبال

زنگ خطر ورشکستگی برای بارسلونا

جریمه 54 میلیاردی باشگاه‌ها در نیم‌ فصل اول لیگ برتر فوتبال!

اجرای ستون‌کشی یگان‌های عمل‌کننده در رزمایش پیامبر اعظم 19

تشکیل پرونده‌ برای برخی از گروهک‌های تروریستی در خارج از ایران

پزشکیان کدام مطالبات اجتماعی را محقق کرد؟

ایران حمله به اتوبوس حامل نظامیان پاکستانی را محکوم کرد

سان دیدن رئیس جمهور از نیروهای آماده در میدان؛ پزشکیان به خانواده شهدای فراجا ادای احترام کرد

سرافراز: چرا در موضوع قاچاق سوخت و وارداتِ مواد مخدر حکمرانی صورت نمی‌پذیرد

فریادهای صباغیان خطاب به قالیباف: والله دیکتاتوری تو...

دیدار پزشکیان با اعضای شورای مرکزی حزب اتحاد ملت

برنامه ریزی برای افزایش خدمات رسانی در بخش درمان و مسکن ایثارگران به استان ایلام

جزییاتی از ایفای نقش یک معلول در «سوجان»؛ آنچه بازی کردم مادرم دچارش بود

تو را ناکام روانه گور کردند

مسابقه بزرگ «بازمانده» مقابل دوربین رفت

بازخوانی آهنگ به یادماندنی Sway با صدای دین مارتین توسط «ببعی»

چگونه «شوریده و شیدای توام» مرزهای موسیقی مذهبی را گسترش داده است؟

ارکستر ملی ایران با 4 خواننده به صحنه می‌رود

صف بیش از هزار کامیون در گمرک بازرگان

انهدام باند مخوف سرقت مسلحانه در پایتخت

توضیحات مقام وزارت بهداشت درباره تعطیلی مدارس به دلیل «شپش»

جرایم جدید فروش نخی سیگار

ایستگاه آزمایش ناسا

شعر انتخابی عباس رضایی در سرزمین شعر

سرمقاله آرمان امروز/ جنجالی‌ترین دیدار سـال

اعتراف مؤسسه نیروی دریایی آمریکا به اقتدار مثال‌زدنی یمن

سرمقاله آرمان ملی/ فرصت مذاکره با آمریکا

بالاخره ترامپ چراغ سبز داد یا بایدن شُل کرد؟

تاراج سرمایه ملی در نیروگاه های حرارتی!

چرا صادرات سمند به روسیه متوقف شد؟

رئال پنالتی خراب‌ کن لالیگا

تغییر تصمیم بایرن؛ مهاجم فرانسوی فروشی نیست

ناراحتی ستاره‌ها از بارسا

رئیس فدراسیون دوچرخه‌سواری: در اعزام‌ها دست به عصا هستیم

واکنش رسانه مالزیایی به حضور عارف ایمن در پرسپولیس

پوستر اتحاد کلبا با تصویر شهریار مغانلو

بلانکو اولین جدا شده استقلال در نیم فصل

نماینده مجلس: دولت اگر ایران را هم بهشت کند باز عده‌ای ایراد می‌گیرند

کوچکی‌نژاد، نماینده مجلس: آقای رئیس توجه نمی‌کنن!

فعال اصلاح‌‌طلب: بسیاری از چهره‌های فرهیخته و نخبه با تنگ نظری‌ها از قطار انقلاب پیاده شدند