راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ لابی به جای تحقیق و توسعه نوشتارها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ لابی به جای تحقیق و توسعه
  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد / «لابی به جای تحقیق و توسعه» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم مجتبی قاسمی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
یکی از سیاست‌های توسعه صنعتی که در دهه‌های اخیر از اقبال زیادی در میان سیاستگذاران ایرانی برخوردار بوده است، حمایت از صنایع داخلی به طرق مختلف از جمله وضع تعرفه‌های بالا بر واردات کالاهای مشابه خارجی و حتی ممنوعیت واردات آن بوده است. از جمله می‌توان به ممنوعیت واردات خودرو، لوازم خانگی و پوشاک در دهه اخیر در کشور اشاره کرد. سیاستی که ریشه در افکار جریان حمایت‌گرایی دارد و با تاکید بر حفظ و افزایش اشتغال داخلی برای خود پایگاه سیاسی و اجتماعی نیز در میان فعالان بخش‌های مزبور ایجاد کرده است. سیاستی که البته آثار تخصیصی و توزیعی هولناکی دارد که نوشتار حاضر به دنبال آن است که به بخشی از آنها اشاره‌ کند تا تصویری واقعی‌تر از این سیاست برای مخاطبان ترسیم شود.
بستن مرزهای اقتصاد، به‌ویژه در عصری که هزینه‌های مبادلات بین‌المللی کاهش چشمگیری یافته است، پیامدی جز اتلاف منابع کمیاب و ارزشمند و اعطای رانت به تولیدکنندگان بخش‌های حمایت شده از طریق تعرفه یا ممنوعیت واردات نخواهد داشت. سیاستی که در هر دو عرصه کارآیی و توزیع محکوم به شکست و غیرقابل دفاع است. از نظر تخصیصی، به لطف دیوارهای بلند تعرفه، منابع کمیاب و ارزشمند به تولید کالاهایی تخصیص خواهد یافت که از نظر قیمت تمام‌شده و کیفیت در مقایسه با کالاهای مشابه خارجی اصلا قابل دفاع نیستند. در عمل تولید این کالاها چیزی جز اتلاف منابع کمیاب و ارزشمند نیست.

تولیدکنندگان این بخش نیز به خوبی آگاهند که حیات نباتی آنها وابسته به رانت ممنوعیت واردات است و تمام تلاش خود را به شکل‌های مختلف برای حفظ وضعیت موجود به‌کار خواهند بست. درواقع، این تولیدکنندگان به جای تمرکز بر تحقیق و توسعه (R&D) برای ارتقای کیفی محصولات خود، تمرکز اصلی خود را بر لابی و حفظ ویژه‌خواری (L&P) خواهند گذاشت. تولیدکننده‌ای که اکنون به‌دلیل ممارست در حفظ وضعیت موجود در امر لابی نیز مزیت نسبی پیدا کرده است. البته این ممارست نیز منجر به تخصیص بخشی از منابع تولیدکننده به امر لابی خواهد شد که انگاره‌ای دیگر از اتلاف منابع و دورشدن از تخصیص کارآی منابع است.
علاوه بر آثار مستقیم تخصیصی، مصرف این کالاهای بی‌کیفیت نیز بخشی دیگر از منابع کمیاب و ارزشمند را تلف خواهد کرد. به‌طور مثال، می‌توان به مصرف بالاتر سوخت در خودروهای داخلی، استهلاک بالاتر قطعات و نیاز به تعمیرات بیشتر، آلایندگی هوا توسط آنها و امنیت پایین‌تر آنها اشاره کرد که با اتلاف منابع مالی و انسانی بخشی دیگر از ناکارآیی صنایع حمایت شده توسط ممنوعیت واردات را به رخ می‌کشد. نقطه بسیار غم‌انگیز ماجرا آنجاست که پس از سال‌ها اتلاف منابع، این صنایع که قرار بود روزی بالغ شوند و در عرصه رقابت جهانی عرض اندام کنند (آنچه مورد ادعای طرفداران حمایت‌گرایی است) و نام ایران و ایرانی را در عرصه گیتی بدرخشانند، کماکان مانند کودکی خُرد شیون‌کنان در پشت دولت برای حفظ دیوار بلند تعرفه و ممنوعیت واردات پناه گرفته‌اند. اما این پایان ماجرا نیست. در چنین منظومه‌ای مصرف‌کننده که در اقتصادهای رقابتی در کانون توجه است به حاشیه رانده شده و برای برخورداری از همین کالاهای بی‌کیفیت نیز یا باید مدتی طولانی منتظر بماند یا به راه‌های دیگری برای خرید کالا متوسل شود. در اینجا خبری از کرامت مشتری نیست و تولیدکننده است که به‌واسطه رانت در کانون توجه قرار گرفته است. اتحاد نامیمون و نامبارک سیاستگذار با تولیدکننده ناکارآمد، در عمل رفاه مصرف‌کننده را به یغما برده است. ظهور بازیگرانی مانند تعزیرات حکومتی و شورای رقابت نیز نتوانسته‌اند التیامی بر زخم مصرف‌کننده باشند؛ چرا که خشت اول را کج گذاشته‌ایم و نمی‌توان با کمک بازیگران مزبور مانع از ریزش این دیوار کج روی مصرف‌کننده شد. این گذار دهشتناک از محوریت مشتری به محوریت تولیدکننده رانتی در اقتصادهای حمایتی و بسته امری طبیعی و قابل پیش‌بینی است. به این ترتیب، بخش قابل‌توجهی از رفاه مصرف‌کنندگان به تولیدکنندگان رانتی و حمایت‌شده منتقل شده است.
رفاه فعالان این بخش (اعم از نیروی انسانی شاغل در این صنعت و سهامداران به فرض کسب سود) صرفا ریشه در رانت اعطایی دارد نه بهره‌وری آنها. همزمان ادعای ایجاد اشتغال برای جوانان ایرانی نیروی محرکه اصلی و افتخار این صنایع برای حفظ وضع موجود است. غافل از آنکه آنچه در اقتصاد اهمیت دارد اشتغال مولد، کارآ و رقابتی است و نه صرفِ اشتغال. تولید و اشتغالی که منجر به افزایش رفاه ملی فراگیر نشود و صرفا رفاه تولیدکننده را مدنظر قرار دهد به هیچ عنوان قابل دفاع نیست. در اقتصادهای آزاد به‌دلیل رقابت بین بنگاه‌ها در یک صنعت و بین صنایع مختلف، اشتغال‌های غیرمولد و ناکارآ شکل نخواهد گرفت. اما در یک اقتصاد بسته صنایع برخوردار از رانت ممنوعیت واردات با اشتغال‌های نامولد و ناکارآ عجین هستند که در فرآیند لابی برای حفظ رانت موجود نیز از این سپر انسانی به خوبی بهره می‌برند. رانت‌هایی که میزان آنها نیز قابل توجه است؛ برای مثال، یافته‌های کروگر (1974) بیانگر آن است که رانت اعطایی ناشی از مجوزهای مربوط به واردات در کشور ترکیه در سال1968 به تنهایی حدود 15درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور در این سال بوده است.بستن مرزهای یک کشور به روی کالاهای خارجی و اختلال در فرآیند تجارت آزاد با هدف ایجاد اشتغال ملی، به تعبیر باستیا، اقتصاددان فقید فرانسوی قرن نوزدهم، مانند کشیدن دیوار بر پنجره و منع ورود نور مجانی و باکیفیت خورشید به منزل، با هدف افزایش رونق و اشتغال در صنعت برق و روشنایی کشور است. اکنون پرسش آن است که آیا سیاستگذار ایرانی و فعالان صنایع برخوردار از رانت‌های ممنوعیت واردات حاضر هستند برای رونق صنعت لوستر و لامپ و افزایش اشتغال جوانان ایرانی در این بخش، بر پنجره‌های منزل خود دیوار بکشند؟

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1006372/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات موافقت هیات دولت با افزایش حق‌العمل جایگاه‌داران

بیکاری در 26 استان تک رقمی شد

اولین جلسه تعیین مزد کارگران فردا برگزار می‌شود

رئال مادرید: فن‌دایک را نمی‌خواهیم

کونسیسائو تمام ابزار موفقیت با میلان را دارد

اولین گل کاپیتان تیم ملی تماشایی بود

مراسم پنجاه‌ و‌ هفتمین سالگرد جهان پهلوان تختی در شهر ری

راز احیای منچستریونایتد؛ تحریک غیرت بازیکنان!‏

در یووه همیشه ولاهوویچ بی‌گناه را مقصر می‌دانند!

آرتتا: همه چیز خوب است فقط باید صدرنشین شویم

انتصاب 4 تن از مدیران کل معاونت پیگیری‌های ویژه دفتر رئیس‌جمهور

دیدار سفیر ایران در تاجیکستان با عراقچی

ترامپ با توقف استرداد شهروند ایرانی موافقت کرد

دیدار استاندار اردبیل با خانواده معظم شهدا در شهرستان نمین

دوری تو قلب مرا بی‌گله کشت!

همیشه که مردها نباید بیان خواستگاری؟!

تو زندگی دنبال چی می‌گردی؟

اجرای موزیک زیبای «امیلی» اثر ماندگار یان تیرسن

هوای تهران همچنان آلوده است

تشدید هشدارها برای پاکسازی واحدهای صنفی از اتباع بیگانه

معتادان بهبودیافته پاکبان می‌شوند

آنتارس درخشان ترین ستاره صورت فلکی عقرب

روشی برای مواجه شدن کودکان با ترسشان با استفاده از کتاب

معرفی کتابی که احساس ترس را به کودکان می‌شناساند

احتیاط؛ استیضاح راه اول نیست

تولید برق چین معادل مجموع تولید آمریکا، اروپا و هند

یارانه میلیاردی 4 کشور اروپایی به خودروهای بنزینی

آخوندی: بیش از 6 میلیون تن ظرفیت بندر چابهار بی‌استفاده است

استقراض 37 میلیارد دلاری عربستان برای جبران کسری بودجه

یک مربی فرانسوی حوالی نیمکت پرسپولیس

شروع تمرینات پرسپولیس در غیاب 4 ستاره

بلینگام در لیگ برتر انگلیس بازی می‌کند

علی علیپور در رقابتی جذاب با ریاض محرز

شوک به استقلال؛ موسیمانه تهدید به جدایی کرد!

آکسیوس: اروپایی‌ها به ایران پیشنهاد توافق جدید هسته‌ای دادند

نمایش شوکه‌کننده ظاهر شدن در قفس آهنی توسط فتحی روشن!

من و فرزاد خیلی همو دوست داریم

هرچی خان بیشتر از ما بترسه، به نفع ماست

بیا یه فرصت دیگه به این پسره بدیم

«بزن دلتو به دریا» با اجرای زیبای گرشا رضایی

بلااستفاده ماندن بیمارستان 6 ساله به علت مشکل تامین برق

بازوی شگفت انگیز رباتیک

پرونده عجیب قاچاق سوخت

ربع سکه در جا زد؛ دنده عقب طلا و دلار

انتقال پایتخت چقدر خرج دارد؟

سوال مهم رئالی‌ ها؛ آیا به آرنولد نیاز داریم!

کمبود بازیکن دغدغه بزرگ شجاعی در نیم‌ فصل

خامس و یک رکورد؛ فسخ ششمین قرارداد در 4 سال!

فدراسیون طرف بارسا را گرفت؛ اولمو باید ثبت شود!‏

مخالفت موسیمانه با مرخصی اضافه بازیکنان