راه ترقی

آخرين مطالب

رونق پتروشیمی‌ها با سامانه ارز توافقی اقتصاد

رونق پتروشیمی‌ها با سامانه ارز توافقی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اقتصاد آنلاین / با آغاز عرضه ارز پتروشیمی‌ها از روز دوشنبه در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران، صنعت پتروشیمی ماهانه حدود 900 میلیون دلار در این بازار عرضه خواهد کرد. آنگونه که متولیان این حوزه اعلام کرده‌اند مانند سایر بازار‌ها طرفین معامله دسترسی راحت‌تری به هم خواهند داشت و علاوه بر حذف رانت ارزی و شفافیت، نرخ ارز نیز غیردستوری و مبتنی بر عرضه و تقاضا کشف می‌شود.
در 9 ماهه سال جاری صادرات پتروشیمی‌ها حدود 10 میلیارد دلار بوده است که 8 میلیارد و 176 میلیون دلار از این میزان صادرات در سامانه نیما عرضه شده و مابقی برای نیاز‌های خود صنعت استفاده شده است.
حال از هفته جاری مبادلات پتروشیمی‌ها هم در این سامانه عرضه خواهد شد. دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در رابطه با فعالیت صنعت پتروشیمی در بازار ارز تجاری گفته است: با این اقدام مناسب بانک مرکزی، رانت‌های ارزی از بین می‌رود و صادرکنندگانی که با سختی‌های فراوان، محصول خود را به فروش می‌رسانند و ارز حاصل صادرات را به کشور می‌آوردند، حس سرخوردگی نخواهند داشت؛ در نتیجه، صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را با اشتیاق بیشتری در سامانه ارز تجاری به فروش خواهند رسانید.
کارشناسان معتقدند با افزایش عرضه صادرکنندگان از یک سو و کاهش تقاضا از سوی دیگر، به مرور زمان تعدیل قیمت ارز اتفاق خواهد افتاد؛ در نتیجه بازار ارز تجاری برای اقتصاد ملی و تولیدکننده تاثیر مثبتی خواهد داشت. در میان صنایع مختلف، صنعت پتروشیمی بالاترین ارزآوری و بیشترین حجم عرضه ارز را دارد. همچنین این صنعت رتبه نخست رفع تعهد ارزی را در بین همه صنایع در اختیار دارد و با عرضه ارز پتروشیمی‌ها در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران، درآمد پتروشیمی‌ها افزایش یافته و گردش مالی بیشتری خواهند داشت.

منافع بازار ارز تجاری برای پتروشیمی‌ها / سرمایه‌گذاری‌ها بیشتر می‌شود
سیدحمید حسینی، رییس اتحادیه صادرکنندگان پتروشیمی گفت: در سیستم ارزی قبلی بانک مرکزی نکته‌ای وجود داشت این بود که چند نوع ارز وجود داشت. صادرکنندگان پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی و فولادی ارز خود را در سامانه نیما عرضه می‌کردند. مابقی واردکنندگان محصولات کشاورزی، غذایی و لوازم خانگی و... هم حق داشتند که از محل صادرات خود واردات انجام داده یا بارنامه خود را به دیگران بفروشند. همچنین ارز ترجیحی و ارز آزاد داشتیم که تقریبا چهار نوع نرخ ارز در بازار داشتیم. ارز نیمایی که صرفا یک سامانه بود و بازار نبود، قیمت‌گذاری آن توسط بانک مرکزی کنترل می‌شد و عمدتا برای واردات این نوع ارز مورد استفاده قرار می‌گرفت. تفاوت ارز نیمایی با بازار آزاد به حدی بود که برای واردکنندگان جذابیت داشت و آن‌ها را به واردات بیشتر تشویق می‌کرد و این نگرانی وجود داشت که این نوع قیمت‌گذاری ارز، هم باعث تشویق واردات و هم خروج ارز از کشور شود.
وی افزود: با توجه به مشکلاتی که در منطقه ایجاد شده و قیمت ارز در حال افزایش بود بانک مرکزی تصمیم گرفت ارز صادراتی را به بازار ارز توافقی یا همان تجاری ببرد و سامانه را تبدیل به بازار کند و در این بازار خریدار و فروشنده با هم معامه کنند و در پروسه واردات هم معطل ثبت سفارش و تخصیص ارز بانک مرکزی نباشد و بتواند از همین محل، بین خریدار و فروشنده انجام شود.
سیدحمید حسینی بیان کرد: ابتدا قرار بود در بازار ارز توافقی فقط محصولات کشاورزی، مواد غذایی و امثالهم حضور داشته باشند، اما بانک مرکزی از آنجا که مطمئن شد بازار ارز توافقی تاثیر مثبت در بازار داشته است، تصمیم گرفت که صادرکنندگان سایر محصولات همچون پتروشیمی، فولاد و فرآورده‌های نفت را هم به این بازار بیاورد و با عرضه بیشتر ارز، بتواند بازار را کنترل کند و موجب اثرگذاری بر دلار آزاد شود. چون دلار آزاد که کارکردی در اقتصاد ما ندارد به جز اینکه مسافری بخواهد در خارج از کشور خرید کند یا برای ورود کالای قاچاق استفاده کند اما برای مابقی کالاها و واحد‌های صنعتی و کارخانه‌ها افراد می‌توانند ارز خود را از بازار ارز توافقی خرید کنند. 
رییس اتحادیه صادرکنندگان پتروشیمی بیان کرد: لذا سیاست بانک مرکزی این است که با تقویت بازار ارز تجاری و عرضه بیشتر ارز در این بازار مانند پتروشیمی‌ها حدود 2 میلیارد دلار ارز را در آن عرضه کند. این موضوع می‌تواند قیمت بازار ارز تجاری را کنترل کند تا به کمک آن، قیمت بازار آزاد هم کاهش پیدا کند. ولی این موضوع باعث نارضایتی بقیه صادرکنندگانی شده که کالای خود را بر اساس قیمت بازار ارز تجاری خریداری نمی‌کنند. مثلا صادرکنندگان پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی می‌توانند مواد اولیه خود را به قیمت ارز تجاری خریداری کنند. یعنی مثلاً اگر ارز تجاری امروز 66 هزار تومان است قطعاً قیمت‌گذاری مواد اولیه و خوراک این واحد‌ها بر اساس دلار 66 هزار تومانی خواهد بود. اما صادرکنندگان محصولات کشاورزی مانند زعفران، پسته، فرش، میوه و تره‌بار و برخی اقلام صنعتی معتقدند که مواد اولیه و هزینه‌های حمل‌ونقل را باید با قیمت بازار آزاد تهیه کنند و این باعث ایجاد نارضایتی در بین این گروه از صادرکنندگان شده است.
وی افزود: این گروه‌ها حدود 10 میلیارد دلار کالا صادر می‌کنند و الان از وضعیت ارز تجاری ناراضی هستند. ولی به نظر می‌رسد که صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، فولاد، فرآورده‌های نفتی و تا حدودی واردکنندگان از این بازار رضایت دارند.
حسینی در مورد تأثیر این بازار بر سرمایه‌گذاری هم توضیح داد: من فکر می‌کنم که این نرخ انگیزه لازم را برای صاحبان صنایع خصوصا پروژه‌های صنعتی نیمه‌تمام، به‌ویژه در بخش پتروشیمی و فولاد، فراهم می‌کند. چون پروژه‌های جدی کمتری در این بخش‌ها داریم و بسیاری از پروژه‌ها نیمه‌تمام هستند. این سیستم می‌تواند انگیزه‌ای باشد که صاحبان پروژه‌ها بدانند ارز خود را در یک بازار رقابتی و با قیمت‌های واقعی می‌توانند بفروشند. این امر باعث تشویق و ترغیب برای توسعه فعالیت‌ها و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1011136/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در آستانه حضور ترامپ در کاخ سفید، ترامپ تجارت جهانی را تهدید می‌کند

در چنین روزی یپیروزی 1 - 4 پرسپولیس برابر شاهین بوشهر با گلزنی مهرداد اولادی

شکست اتحاد کلبا با وجود دبل شهریار مغانلو

قسط دوم عبدالکریم به ایران نمی‌آید!

سیتی دیوانه شد؛ 200 میلیون یورو برای ژانویه

ستاره پرسپولیس به خانه اول برگشت

معرفی اعضای هیئت مدیره برزیلی‌ های ایران

اینیگو راه پیروزی بر رئال را نشان داد

رقیبان شمشیر بازان ایران در گرندپری‌ تونس مشخص شدند

کونسیسائو: رشفورد هم مثل بقیه بازیکنان است

حضور رئیس‌جمهور در «روستای کلوخی» زابل؛ پزشکیان به محل خدمت سربازی‌اش بازگشت

واکنش ایران به طرح موضوع سانحه هواپیمای اوکراینی در «ایکائو»

روایت مهمان نوازی ایرانی‌ها در «موج سرنوشت»

عاشق آفتاب و مهتاب حالیش نیست

فراخوان ویژه برنامه افطار شبکه دو برای روایت قصه‌ها

آهنگ شنیدنی «دلتنگ» با صدای سینا حجازی

نیمی از کشور تعطیل شد! بهانه؛ آلودگی هوا و مدیریت مصرف سوخت

انرژی تاریک احتمالاً وجود ندارد؛ پدیده‌ای عجیب‌تر می‌تواند انبساط جهان را توضیح دهد

شاعری که زیر بار پیشنهاد حکومت نرفت!

امیلیانو مارتینز، برنده عنوان بهترین مهار ماه دسامبر لیگ برتر انگلیس شد

دبل شهریار مغانلو در بازی امروز اتحاد کلبا مقابل النصر

تعویض لالیگایی؛ سریع ترین گل ها در سال 2024 بعد از تعویض

آرتتا: تحت تاثیر آموریم قرار گرفتم

مارسکا: برای خریدهای چلسی فقط من تصمیم نمی‌گیرم

آموریم: فقط به شکست دادن آرسنال فکر می‌کنم

توضیحات موتا در مورد یک اظهار نظر جنجالی

تمرینات اختصاصی امیر عابدزاده در کاستیون

بزرگ ترین ستاه های دیر شکوفا شده در تاریخ فوتبال

به بهانه درگذشت فابیو کودیچینی؛ اسطوره میلان و دروازه‌ بان سابق رم

اظهارات سردار اثباتی درباره سفر مرحوم رئیسی به سوریه تکذیب شد

شهادت عزت ابدی است که در تاریخ می‌ماند

اولین تیزر از سریال «فریبا»

«بدل» ماه رمضان پخش می‌شود؟

قطعه کردی «له‌رزان له‌رزان» از گروه کامکارها

مدارس و ادارات این استان‌ها فردا تعطیل شدند

استان تهران فردا تعطیل شد

هوش مصنوعی نانوحاملی شبیه به ویروس طراحی کرد

گذشته دروغی بیش نیست...

‌بزرگراه زابل ـ زاهدان پس از 22 سال افتتاح شد

غول فناوری لنوو در عربستان کارخانه می‌سازد

تکنولوژی گل لاین به ورزشگاه یادگار اضافه می‌شود

جزئیات حادثه ترسناک بنتانکور از زبان پوستکوگلو

آرسنال از همین حالا سرمربی بعدی‌ اش را انتخاب کرد!

گل الکساندر ایساک به عنوان بهترین گل ماه پریمیرلیگ انتخاب شد

گواردیولا: یک کلمه دیگر هم از مرموش نپرسید!

برای اولین بار بلندگوی VAR در پرسپولیس - تراکتور!

ماتزاری 3 میلیون دلار از پرسپولیس خواست

سوارز: کار با ماسکرانو را باور ندارم!

معرفی قهرمان لیگ برتر تکواندو بانوان

پیروزی میلیمتری پالایش نفت آبادان