راه ترقی

آخرين مطالب

فلاحت‌پیشه: ایران باید چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند سياسي

فلاحت‌پیشه: ایران باید چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایلنا / استاد روابط بین‌الملل گفت: روابط فرهنگی نباید با چالش‌های سیاسی از بین رود. آسیای مرکزی و قفقاز آماج لشکرکشی‌ها و تحولات سیاسی و نظامی گسترده بوده، ولی آنچه که کماکان پایدار مانده، مناسبات فرهنگی ایران با این منطقه است. این ظرفیتی است که کمتر کشوری در قبال آسیای مرکزی و قفقاز دارد. ایران یک رابطه شفاف اقتصادی و فرهنگی را با اصل همسویی یا مشترک المنافع بودن با این کشورها تعریف کند.
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رییس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایلنا، با اشاره به سیاست نگاه به شرق در دکترین سیاست خارجی ایران و در رابطه با سفر رییس‌جمهور به تاجیکستان گفت: من معتقدم مهم‌ترین چالش سیاست خارجی دولت پزشکیان، پایان دادن به تنش‌هایی است که این دولت در شکل‌گیری آن‌ها نقشی نداشته است. به‌ویژه اینکه در گام اول باید از تشدید تنش‌ها در روابط ایران، به‌ویژه با همسایگان، ممانعت کند. این مسئله‌ای است که شاید کمتر کشوری به اندازه ایران با آن مواجه باشد.
تنش‌ها در گذشته منجر به توقف روابط اقتصادی و فرهنگی رو به رشد ایران و تاجیکستان شده بود

وی ادامه داد: به عنوان مثال، در ایران می‌بینیم که یک مداح با یک مداحی یک دقیقه‌ای می‌تواند رابطه ایران با دو کشور مهم همسایه را دچار نوسان کند، یا تریبون‌های متعددی در ایران وجود دارد که در سیاست خارجی اظهارنظرهای غیرمسئولانه‌ای می‌کنند و عملاً تنش‌های مختلفی را ایجاد می‌کنند. این علاوه بر تنش‌هایی است که در گذشته وجود داشته است. مثلاً با خود تاجیکستان، ما دیدیم که تنش‌هایی در گذشته بین ایران و تاجیکستان به وجود آمد که منجر به توقف روابط اقتصادی و فرهنگی رو به رشد ایران و تاجیکستان شد. ایران و تاجیکستان که دو کشور از سه کشور فارسی‌زبان دنیا هستند، عملاً رابطه‌‌شان دچار تنش‌های مختلفی شد که هنوز هم از زیر بار این تنش‌ها خارج نشده‌اند. این تنش‌ها از روابط دو جانبه تا روابط بین المللی برای ایران وجود دارد.
تنش‌ها با همسایگان ناشی از مداخلات غیرمسئولانه است
این کارشناس سیاست خارجی ایران با تاکید بر این موضوع که دولت پزشکیان باید یک بسته سیاست خارجی مشخص کند، اظهار کرد: باید چند اقدام در درون این بسته صورت گیرد. اولین نکته در اینجا دیپلماسی عمومی است. دیپلماسی عمومی در سیاست خارجی کشور باید به گونه‌ای باشد که دولت به مسئولیت خود در مدیریت سیاست خارجی عمل کند و عملاً مانع از دخالت‌های غیرمسئولانه در سیاست خارجی شود. تجربه نشان داده که این مداخلات تاکنون حتی یک مورد از معضلات یا مشکلات سیاست خارجی کشور را حل نکرده و بسیاری از مشکلات سیاست خارجی و تنش‌ها با همسایگان ناشی از همین مداخلات غیرمسئولانه است.
رییس‌جمهور باید میزهای سیاست خارجی را مأمور کند تا تنش‌ها را کاهش دهند
این استاد روابط بین‌الملل در رابطه با گام دوم بسته سیاست خارجی مورد نیاز ایران، عنوان کرد: این موضوع را قبل از روی کار آمدن آقای پزشکیان هم مطرح کرده‌ام. این موضوع را در دیداری که ایشان با اساتید سیاست خارجی داشتند، عرض کردم. ایشان باید میزهای سیاست خارجی، به‌ویژه میزهای همسایگان را مأمور کند تا تنش‌ها را کاهش دهند و از ظرفیت‌های مناسبات دوجانبه استفاده کنند. این کار باید صورت گیرد. مهم‌ترین نتیجه آن تنوع‌بخشی به سیاست خارجی است. اکنون ما می‌بینیم که بخش عمده‌ای از سیاست خارجی کشور زیر بار سیاست‌های کم نتیجه‌ی نگاه به شرق قرار دارد، این نگاه به شرق محدود به روسیه و چین شده، به‌ویژه در زمینه اقتصادی، بیشترین وابستگی را به چین داشته است و در زمینه سیاسی نیز مناسبات سیاسی ایران با روسیه هزینه‌های زیادی را به کشور تحمیل کرده است بدون اینکه سود لازم را داشته باشد. دولت می‌تواند این تنوع‌بخشی را در سیاست خارجی ایجاد کند.
ایران باید یک رابطه شفاف اقتصادی و فرهنگی را با اصل مشترک المنافع بودن با کشورهای آسیای مرکزی تعریف کند
وی با بیان اینکه آسیای مرکزی و قفقاز، منطقه‌ای است که بیشترین قرابت‌های تاریخی را با ایران دارد، تصریح کرد: اگر ما کل منطقه را بررسی کنیم، بیشترین قرابت‌های تاریخی در واقع در آسیای مرکزی و قفقاز با ایران وجود دارد ولی متأسفانه نوع اولویت‌بندی در سیاست خارجی یا اشتباه در اولویت‌بندی، باعث شده که این قرابت‌های تاریخی و فرهنگی نه تنها به عامل مثبت تبدیل نشود، بلکه به یک عامل منفی نیز تبدیل شود. سیاست‌های پنهانی را برخی کشورها در شمال ایران و همسایگان شمال ایران پیاده می‌کنند که این سیاست‌ها انحرافی هستند. راه حل این است که ایران یک رابطه شفاف اقتصادی و فرهنگی را با اصل همسویی یا مشترک المنافع بودن با این کشورها تعریف کند.
آنچه که کماکان در کل منطقه حاکم است، یک نگاه ملی است
این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در خصوص سیاست‌های پنهانی برخی کشور‌ها در منطقه که سودای بازگشت به امپراطوری‌ها گذشته را دارند، بیان کرد: به نظر من، هیچ امپراطوری‌ای در منطقه شکل نخواهد گرفت. آنچه که کماکان در کل منطقه حاکم است، یک نگاه ملی است. یعنی اساس حاکم در این کشورها ملی‌گرایی است. بنابراین نباید با طرح چنین فرضیاتی، انرژی سیاست خارجی کشور را به انحراف برد. ترکیه با وجود اینکه در ظاهر سیاست‌های پان ترک و مواردی از این دست را مطرح می‌کند، تنها کشور منطقه است که عملاً پیش‌قراول مناسبات خارجی‌اش اقتصاد است. تحت هیچ شرایطی منافع اقتصادی خود را تحت الشعاع هیچ بحث و موضوع دیگری قرار نمی‌دهد.
حضور ایران در صحنه خارجی تا زمانی که پشتوانه‌اش حضور اقتصادی نباشد، مقطعی و فرّار است
وی افزود: اکنون نیز می‌بینیم که میزان صادرات ترکیه به بیش از 260 میلیارد دلار رسیده و حدود 7میلیارد دلار صادرات نظامی انجام می‌دهد. جالب این است که تمامی کشورهای منطقه، حتی اسرائیل، در اوج تنش‌ها نیز کماکان مناسبات اقتصادی خود را با ترکیه ادامه می‌دهند. بنابراین، من معتقدم که نباید طرح فرضیاتی مانند چالش با پانترکیسم، اولویت اقتصادی را از سیاست خارجی کشور دور کند. پیش‌قراول سیاست، اقتصاد است. تجربه نشان داده که در هر جایی که ایران انواع و اقسام حضور را داشته، این حضور تا زمانی که پشتوانه‌اش حضور اقتصادی نبوده، مقطعی و فرّار شده است.
آسیای مرکزی و قفقاز آماج تحولات سیاسی و نظامی گسترده بوده، ولی آنچه کماکان پایدار مانده، مناسبات فرهنگی ایران با این منطقه است
فلاحت پیشه روابط فرهنگی را پیش‌زمینه‌ دانست و تاکید کرد: روابط فرهنگی نباید با چالش‌های سیاسی از بین رود. آسیای مرکزی و قفقاز آماج لشکرکشی‌ها و تحولات سیاسی و نظامی گسترده بوده، ولی آنچه که کماکان پایدار مانده، مناسبات فرهنگی ایران با این منطقه است. این ظرفیتی است که کمتر کشوری در قبال آسیای مرکزی و قفقاز دارد. روابط اقتصاد باید بر یک بنیادی شکل بگیرد، متأسفانه طرح فرضیاتی مانند مقابله با پانترکیسم و لائیسم که در گذشته مطرح شده، انرژی سیاست خارجی کشور را از مسیر اصلی منحرف ساخته است. ظرفیت تاریخی که وجود دارد، فرهنگ است. ولی آنچه که اکنون باید ساخته شود، مناسبات اقتصادی است که متأسفانه کمترین کار در این زمینه انجام شده است.
پیوستن به ساختارهای نئومنطق‌گرایانه دستاورد خوبی است اما ایران باید چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند
وی در رابطه با تاثیر حضور ایران در بریکس و گسترش روابط با کشور‌های آسیای مرکزی به ویژه با تاجیکستان، گفت: عضویت در بریکس، شانگهای، آسه‌آن و سایر تشکیلات بین‌المللی که ایران به آن‌ها پیوسته است، یکسری ساختارهای نئومنطق‌گرایانه هستند. ویژگی اصلی این نهادها این است که کشورها برای همزیستی، هم‌سودی و همکاری به آن‌ها می‌پیوندند، نه برای چالش، البته رقابتی که شکل می‌گیرد، عمدتاً رقابت‌های نرم و اقتصادی است. من معتقدم که پیوستن به این مجموعه‌ها دستاورد خوبی است. ولی باید بپذیریم که برای اینکه از ظرفیت‌های بریکس استفاده کنیم، ایران باید سایر چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند. در این صورت، به راحتی می‌توان در قالب بریکس همکاری‌ صورت بگیرد و طبیعتا ایران و تاجیکستان هم می‌توانند همکاری بیشتری داشته باشند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1014113/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نتایج قرعه کشی خودروهای وارداتی اعلام شد

یک کارشناس صنعت خودرو از قطعه سازی خودروسازان انتقاد کرد

بازگشت مدافع پی‌اس‌جی بعد از 690 روز مصدومیت!‏

فرشید اسماعیلی بازیکن آزاد شد

آرسنال برای قهرمانی داروین نونیز را لازم دارد!‏

طعنه لیون به رونالدو با پیام مسی!

کاوه رضایی برای پرسپولیس رسید

ستاره سپاهان همچنان مصدوم است

بازی کول پالمر من را به یاد مسی می‌اندازد!

تصمیم باشگاه‌ های نروژ؛ ما ‏VAR‏ نمی‌خواهیم!‏

کری‌خوانی مهاجم سلتاویگو: رئال را حذف می‌کنیم!

هادی خانیکی: وفاق یک امر اجباری و از بالا به پایین نیست

حضرتی: رئیس‌جمهور در سفرهای استانی بر استفاده از ظرفیت رسانه‌های محلی تاکید دارد

توصیه مهم محمد مهاجری به جناح‌های کشور: راهی جز حمایت از عراقچی نداریم

رونمایی از گریم علی سرابی در نقش شهید صیاد شیرازی

از محل اجراهای جشنواره تئاتر فجر چه خبر؟

رپر ایرانی: دوست دارم هوادارانم را در فضای واقعی ببینم

موسیقی بی کلام آرامش‌ بخش و زیبا در منظره زمستانی

دیدار وزیر علوم با خانواده شهید هسته‌ای

عملیات ضربتی مقابله با قاچاق سوخت در جنوب و شرق کشور

ماجرای خیانتی که به طلاق توافقی منجر شد

رهاکردن پنل خورشیدی توسط فضانورد ناسا!

سخنان شنیدنی در مورد شاهنامه

تا 20 سال دیگر تهران دیگر جای زندگی نیست

قرارمان این نبود

گاز کیش به کمک ناترازی انرژی می‌آید

برگزاری هفدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و بلاروس

تامین نهاده‌های تولید برای کالاهای ماه رمضان و نوروز

خودروی چینی در کشور عربی 700 میلیون، در ایران 2.5 میلیارد!

همتی: اخبار خوب خصوصی سازی در راه است

وام بانکی 70 میلیون تومانی؛ بدون ضامن و سپرده!

سخنگوی صنف جایگاه‌داران سوخت: امکان ندارد مردم عادی بتوانند این حجم از سوخت قاچاق کنند

یامال توپ طلا می‌برد، حداقل سه تا!‏

بعد از دو سال؛ توخل به استمفوردبریج بازگشت

ایران باز هم در جوایز «فوتسال پلنت» دست خالی ماند

رضا اسدی، سکوت در مورد شایعه بزرگ

چوب جادوی پرسپولیس در دست اورونوف

تیزر باشگاه شباب‌ الاهلی برای دیدار با الریان با حضور عزت‌ اللهی

جنگ بزرگان در شمال لندن

گزارشی از بازدید نمایندگان afc از روند آماده‌ سازی و تاییدیه ورزشگاه آزادی

گزارشی از اردوی آماده سازی تیم ملی کشتی فرنگی برای مسابقات جهانی 2025

دومین دوره المپیاد استعدادهای برتر سیستان و بلوچستان به میزبانی زاهدان برگزار شد

انتقاد شدید حمید ابوطالبی از عراقچی؛ کاین ره که تو می‌روی به ترکستان است

دعوت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی از مردم 3 استان برای راهپیمایی جمعه‌های خشم

تصاویری از شناسایی زیردریایی آمریکا توسط پهپاد ارتش ایران

فرهاد آئیش کتاب چاپ می‌کند

همه آنچه درباره سینماهای مردمی فجر اعلام شد

اجرای جذاب موسیقی متن کارتون «تام و جری» با پیانو

قدرت‌نمایی با سلاح گرم در خیابان؛ متهم دستگیر شد

کشف 670 گرم تریاک از معده 2 مسافر