راه ترقی

آخرين مطالب

خبـره تنها؛ درباره منیره گرجی که یگانه زن مجلس خبرگان قانون اساسی بود نوشتارها

خبـره تنها؛ درباره منیره گرجی که یگانه زن مجلس خبرگان قانون اساسی بود
  بزرگنمايي:

راه ترقی - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
منیر گرجی که پیش از انقلاب و در 15 خرداد 1342، فعالیت سیاسی را آغاز کرد، به‌عنوان یک قرآن‌پژوه جلسات قرآن برگزار می‌کرد و حتی همراه آیت‌‎الله طالقانی برای پاسخ به سوالات زنان در مجالس حضور داشت، با ورود به مجلس خبرگان قانون اساسی به یکی از نمادهای زن مسلمان که قرار است در جمهوری اسلامی ایران نقش‌آفرینی کند، تبدیل شد و حتی گفت‌وگوهایش درباره سکولاریسم و مارکسیسم هم در رسانه‌ها منتشر می‌‎شد.
 سمیه متقی| در جلسه اول مجلس خبرگان یکی از نمایندگان که اهل شیراز بود، بلند شد و گفت: «این مجلس، مجلس گناه است. یک زن و ٧٠ مرد؟!»... من بین آن همه مرد بلند شدم رفتم بالا ایستادم و گفتم: «من که مطمئن هستم که گناهی در اینجا نمی‌کنم و شما به آقایان هم توهین کردید که جای خود دارد ولی من نزدیک دو‌ میلیون رأی آورده‌ام درحالی‌ که شما 400 هزار رأی دارید من که نمی‌توانم جواب مردم را بدهم شما می‌توانید جواب 400 هزار نفر را بدهید؟ اگر گناه می‌کنید پس تشریف ببرید به‌ سلامت.»
بعد از این جواب من حرفی از این موضوع دیگر هیچ‌جا زده نشد.»، «من اینجا نماینده هستم و انتظاری که خواهران رنج‌کشیده ما دارند...ولی مطلبی که مهم و مشخص است، این است که زن در جامعه اسلام به‌خصوص در نظام فعلی و در نظام‌های قبلی محرومترین فرد اجتماع بوده... مطلب مهم و فراموش شده، نقش زن و موقعیت زن در این جامعه است... من خودم جزو کسانی هستم که وقتی راجع به حقوق زن گوشزد می‎شد، می‎گفتم زن در جامعه اسلامی یک انسان است. به عقیده من وقتی صحبت از انسان است، اصلاً بازگوئی جدا کردن زن از مرد خود یک شرک است ولی متاسفانه چون حقوق زن اجرا و رعایت نشده و اصلاً طرد شده، این است که آدم گاهی لازم می‎بیند دفاعی بکند و من فقط با آیات قرآن تذکر می‎دهم...
وقتی در قرآن می‎فرماید:«اقرا باسم ربک‌الذی خلق، خلق الانسان من علق، اقرا و ربک‌الاکرم، الذی علم بالقلم، علم‌الانسان مالم یعلم» اینجا بحث قلم مطرح است، به چه عنوان با کلماتی که برای خودشان جالب بوده است قلم را از دست زن گرفتند؟ بر اساس سوره رحمن آیا زن انسان هست یا نیست؟... متاسفانه من از داشتن مدارک عالی که برای آنها (زنها) دارای ارزش‌هایی است، محروم هستم... فکر زنان ما در حداقل کوتاهی مانده است. البته منظور من گروهی از خانم‌های تحصیل‌کرده نیست بلکه به‌طور کلی منظورم از کلمه زن در تمام اقصی‌نقاط ایران، چه در شهرها و چه در روستاها می‎باشد... من چند تا زن دانشگاهی را کنار می‌گذارم زیرا به‌قول معروف با چهارتا گل بهار نمی‌شود.
آن چند دختر دانش‎آموز و چند خانم جوان روشنفکر یا خانم‎هایی که تعدادشان در حداقل است را کنار می‌گذارم... چه کسی مقصر این کار است... متاسفانه جامعه ما برای خانم‎ها رشدی مشخص نکرده و ما محروم مانده‎ایم... اصلاً من می‎خواهم بگویم مطرح کردن حقوق زن را به‌طور جداگانه من کسر شأن زنان می‎دانم، ولی متاسفانه باید مطرح شود و با توجه به اینکه آیات قرآن تا حد عصمت زن‎ها را بالا می‌برد، من تمام اینها را که می‎خواهم بگویم به والله قسم شرمم می‎آید ولی تذکر است... اختلاف را قبول دارم، اختلاف لازمه وجود انسان است. حتی دو انسان با هم یکسان نیستند و اما اینکه گفته شود زن به رشد فکری نمی‎رسد و زن ناقص‌العقل و ناقص‌الایمان و ناقص‌الخطوط است، اگر که نقص هست در عقل او نیست و باید در فطرت ناقص باشد که البته نیست، زیرا خدا ناقص نمی‎آفریند...
در هر صورت می‎خواهم بگویم دقت بیشتری شود زیرا حقوق زن در اسلام ثابت است... بنابراین برای اینکه حقوق زنها از بین نرود، حق مسلم آنان تا زمانی‌که جامعه ما تقوا و تکامل خودش را پیش بگیرد باید در این قانون اساسی گنجانده شود و یک کانونی یا مرکزی و یا تشکیلاتی برای پاسداری از حقوق زن باشد تا این نظام شکل بگیرد.» اولین متن بخشی از سخنان منیر گرجی، تنها زن حاضر در مجلس خبرگان قانون اساسی در سال 1395 در گفت‌وگو با روزنامه شرق و به مناسبت مراسم بزرگداشتش است و دومین متن، سخنان منیر گرجی در مجلس خبرگان قانون اساسی است.
چهره‌ای که یکشنبه‌شب در سن 95 سالگی درگذشت. همین سخنان منیر گرجی کافی است که نوع نگاه او به جامعه و دغدغه‌مندی‌اش نسبت به زنان را دریابیم. بر اساس اطلاعات از همین مجلس او به شدت پیگیر آن بود، که زنان هم امکان حضور در رقابت انتخاباتی و پست ریاست‌جمهوری را داشته باشند، و بر همین اساس دست به نامه‎نگاری با امام خمینی زد و امام خمینی در پاسخ به او گفتند:«این موضوع باید با دقت بیشتری بررسی شود».
درباره حضور او در مجلس خبرگان قانون اساسی محمدجواد حجتی‌کرمانی گفته است:«هر اصلی که در رابطه با زنان در قانون اساسی آمده با تلاش و کوشش خانم گرجی بوده که در مجلس بلند می‌شد و از حقوق زنان دفاع می‌کرد.»
به هر حال او با توجه به اینکه تنها نماینده زن در میان 73 نماینده مجلس خبرگان قانون اساسی بود، حضورش هم بحث‌برانگیز و هم جالب توجه بود. همان زمان‌ها روزنامه کیهان مصاحبه‌ای با او انجام داد و در این زمینه از او سوال کرد و او هم گفته بود:«اولاً من از این بابت بسیار متاسفم که چرا فقط من یک نفر هستم...»
و همچنین درباره آزادی چنین سخن:«البته آزادی در جامعه‌ ما مفهوم غلط را در خود بارور کرده و بعضی‌ها آن را با هرج و مرج یکی گرفته‌اند...در بینش اسلام در محدوده‌ قوانین خداوندی چه زن و چه مرد آزاد هستند»؛ بعدها او در مصاحبه سال 1395 هم درباره حجاب اجباری گفته بود:«پیامبر به خداوند می‌گوید: می‌خواهی مردم به‌ اجبار ایمان بیاورند؟ و خداوند در پاسخ به پیامبر می‌گوید در راه ایمان‌ آوردن هیچ زور و اجباری نیست. باید برای انسان شأن قائل بود و به او دستور اجباری نداد. حال خدا که با پیامبرش این‌ گونه صحبت می‌کند، آیا می‌توانیم بپذیریم انسان، انسان را مجبور به کاری کند؟»
منیر گرجی که پیش از انقلاب و در 15 خرداد 1342، فعالیت سیاسی را آغاز کرد، به‌عنوان یک قرآن‌پژوه جلسات قرآن برگزار می‎کرد و حتی همراه آیت‎الله طالقانی برای پاسخ به سوالات زنان در مجالس حضور داشت، با ورود به مجلس خبرگان قانون اساسی به یکی از نمادهای زن مسلمان که قرار است در جمهوری اسلامی ایران نقش‌آفرینی کند، تبدیل شد و حتی گفت‌وگوهایش درباره سکولاریسم و مارکسیسم هم در رسانه‌ها منتشر می‎شد.
اما نام او پس از این مجلس دیگر در فضای سیاسی و تصمیم‌گیری کمتر شنیده ‎شد و عملاً او از ادامه حضور در این فضا به گفته خودش «توبه کرد» البته او باور داشت:«تکلیف خود(ش) را انجام می‌داد» و پس از آن با فاصله گرفتن از فضای سیاسی و تصمیم‌گیری به تدریس علوم دینی و قرآنی که تجربه و تحصیلاتش در این حوزه بود پرداخت.
او که دغدغه فعالیت و حقوق زنان را داشت به تأسیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان پرداخت و در حوزه علمیه خدیجه کبری(س) و مرکز تربیت معلم شهید رجایی به تدریس ادامه داد و در کنفرانس‌های بین‌المللی با موضوعات زن نیز شرکت کرد تا اینکه در 23 دی‌ماه درگذشت.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1014256/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برای اولین‌بار و با امضای تفاهم‌نامه چهارجانبه در عسلویه؛ مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای مهارت‌های پیشرفته و تکمیلی نفت، گاز و پتروشیمی خلیج‌فارس راه‌اندازی می‌شود

جنایت اسرائیل در جنین؛ 6 شهید در حمله هوایی اشغالگران

«وزیر نسل‌کشی»؛ وقتی بلینکن تحقیر شد

نقش زوج میلیاردر لس‌آنجلسی در فاجعه آتش سوزی

ترکیب اینتر؛ طارمی از روی نیمکت آغاز می‌کند

قربانی به پیشنهاد استقلال

گل اول بارسلونا به رئال بتیس توسط گاوی

فرزاد حسنی به جمع دوبلورهای سریال «فرمانروا ته جویونگ» پیوست

مداحی هدایت هاشمی برای حضرت زینب(س) در فیلم «یه حبه قند»

برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم ابلاغ شد

خداحافظی تلخ هافبک باتجربه گل‌گهر

ستاره مصدوم استقلال همچنان کِش می‌زند!

کایل واکر تکذیب کرد؛ من به سیتی پشت نکردم!‏

اولین خرید زمستانی یوونتوس از پرتغال آمد

ابهام درباره مسئول پُست حساس استقلال

امروز در حیاط دولت چه گذشت؟

سفر جمعی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس به پاکستان

زاگرس اولین ناو اطلاعاتی سیگنالی کشور

وقتی پوتین در سرمای منفی 15 درجه برای بدرقه شهید رئیسی می‌ایستد

نیویورک تایمز: تماس ایلان ماسک با ایروانی موجب آزادی خبرنگار ایتالیایی بازداشت شده در تهران شد

ترکیه: دو تن از کُردهای تبعه ایرانی عضو پ.ک.ک کُشته شدند

وزن آدما نشونه ی تشخص شون نیست

واکنش مهمانان برنامه «جعبه سیاه» به چالش کفن

تو همونی نیستی پابرهنه می‌پریدی وسط لایوهای من؟!

غیرت نداری که اومدی گدایی عشق

من تو خونه ای که دست روم بلند شه نمی مونم

چقدر از حضرت علی(ع) خوندی؟!

اجرای قطعه «Time» شاهکار بی‌نظیر هانس زیمر برای موسیقی فیلم تلقین

گادپوری: درآمد ثابت رپرا از پلتفرم هاست و بخش هایی برمیگرده به فروش آلبوم و کنسرت

واژگونی مرگبار پژو پارس در کرمانشاه

«نسل z» در اعتکاف

هشدار ریزش سنگ در جاده‌های کوهستانی مازندران

سرنوشت پرچمی که روی ماه نصب شد / در ماه باد وجود ندارد، چرا پرچم در ویدئوها تکان می‌خورد؟

شعر انتخابی بهمن صباغ‌زاده در شب سوم رقابت شاعران فصل سوم

جیغ رادیکالیسم

درک نادرست وزیر نیرو از دیپلماسی آب با افغانستان

شرکت ارز دیجیتال ترامپ 61 میلیون دلار اتریوم را جابجا کرد!

صادرات، علت کمبود برق در کشور: شایعه یا حقیقت؟

ویدئوی باشگاه آ.ث میلان برای تئو هرناندز

دو شکست حریف استقلال و پرسپولیس در یک‌ روز!

ورزش و ورزشکار غیرفوتبالی مورد علاقه ارلینگ هالند

آرسنال - تاتنهام؛ برترین گلهای دربی لندن

سبک خوشحالی رونالدو زمان و مکان نمی‌شناسد!

توقف مذاکره با میلان؛ رشفورد شاگرد کونته می‌ شود

10 گل باورنکردنی الساندرو دل پیرو

خوشحالی یامال بعد از برتری مقابل رئال در سوپرکاپ اسپانیا

ببینید این بچه چطور توپ مسابقه رو میدزده!

داوران سوپرجام، هدایای رئال را پس فرستادند!

امضاکنندگان استیضاح همتی عضو کدام کمیسیون‌ها هستند؟

دیدگاه روبیو، وزیر خارجه ترامپ در جلسه رای اعتماد درباره ایران