راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «ترامپ» اطرافیانش را غافلگیر می‌کند؟ نوشتارها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «ترامپ» اطرافیانش را غافلگیر می‌کند؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد / ««ترامپ» اطرافیانش را غافلگیر می‌کند؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
با شروع دور دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، حدس و گمان‌‌‌های زیادی در مورد سیاست خارجی او به‌طور عام و سیاست او در قبال ایران به‌طور خاص مطرح است. طبعا طیف‌‌‌های مختلف سیاسی در داخل آمریکا، در خاورمیانه و در سراسر جهان مشغول تلاش برای تاثیرگذاری بر روند برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌ها و تصمیم‌گیری‌‌‌ها در تیم سیاست خارجی ترامپ هستند. تا آنجا که به ایران مربوط می‌شود، کمتر نشانی از توصیه به ترامپ برای اعتدال و میانه‌‌‌روی دیده می‌شود.
در آخرین مورد، تشکیلات افراطی موسوم به «اتحاد علیه ایران هسته‌‌‌ای» (UANI) طی متنی تحت عنوان «برنامه صدروزه» برای ترامپ، مجموعه‌‌‌ای از اقدامات خصمانه علیه ایران در حوزه‌‌‌های دیپلماتیک، اطلاع‌‌‌رسانی، نظامی و اقتصادی را پیشنهاد کرده است. اگرچه از این تشکیلات افراطی انتظاری غیر از این نمی‌‌‌رفت، اما متاسفانه برخی چهره‌‌‌ها و طیف‌‌‌هایی که طی سال‌های اخیر میانه‌‌‌رو محسوب می‌‌‌شدند و توصیه به حل دیپلماتیک اختلافات با ایران و حداکثر فشار اقتصادی برای این منظور داشتند، این اواخر میل به تندروی یافته‌‌‌اند. دو مقاله‌‌‌ای که 2 و 6ژانویه توسط ریچارد نفیو و ریچارد هاس در نشریه فارن‌افرز منتشر شد، نمونه‌‌‌ای از این توصیه‌‌‌هاست که می‌‌‌تواند در شکل دادن به پارادایم جدید موثر باشد. این دو نویسنده که تا پیش از این تقریبا در طیف میانه‌‌‌رو دسته‌‌‌بندی می‌‌‌شدند، در مقاله‌‌‌هایشان ضمن تاکید بر اعمال «فشار حداکثری» آن را کافی ندانسته و استفاده از تهدید نظامی علیه ایران را نیز به‌عنوان مکمل ابزارهای دیپلماتیک لازم دانسته‌‌‌اند.

آن دو در اشاراتی که تقریبا آنها را در یک صف با اتحاد علیه ایران هسته‌‌‌ای قرار می‌دهد، گفته‌‌‌اند که تحریم تنها می‌‌‌تواند یک جزء از یک طرح جامع برای تغییر سیاست ایران باشد. نکته دیگری که مطرح می‌کنند، توصیه به حل جامع مشکلات با ایران است. به تعبیر ریچارد هاس، دیپلماسی باید در پی «توافق جامع» با ایران و شامل سقفی برای فعالیت هسته‌‌‌ای ایران، خودداری ایران از «کمک نظامی» به کنشگران غیردولتی در منطقه و محدودیت برنامه موشکی این کشور باشد. ریچارد نفیو نیز از لزوم برنامه‌‌‌ریزی «با هدف تغییر مسیر راهبردی ایران» از طریق دیپلماسی متکی به تشدید تحریم و تهدید نظامی صحبت می‌کند.
با توجه به چنین توصیه‌‌‌هایی از سوی طیفی از تندروها و میانه‌‌‌روها، مشکل می‌‌‌توان تصور کرد که اطرافیان ترامپ فکری متفاوت در سر داشته باشند. اما همان‌طور که در دوره قبلی ریاست‌جمهوری ترامپ دیدیم، این احتمال همچنان وجود دارد که خودِ ترامپ در چارچوب «منطق معاملاتی» و ذهنیت نامتعارفش موجب غافلگیری اطرافیانش و ناظران بیرونی شود. دعوت ترامپ از دکتر ظریف از طریق سناتور رند پال برای ملاقات با او در کاخ‌سفید در ژوئیه 2019 و اصرار او در اوت 2019 در بئاریتس فرانسه از طریق ماکرون برای ملاقات با دکتر ظریف از این نوع است. این در حالی بود که پمپئو و بولتون مخالف ملاقات بودند و بولتون تهدید کرده بود که در صورت چنین ملاقاتی استعفا خواهد کرد. علاوه بر این ویژگی‌‌‌های شخصی ترامپ، قول‌‌‌های انتخاباتی او را نیز باید در نظر گرفت.
او قول داده است که آمریکا را وارد جنگ جدیدی نکند و به جنگ‌‌‌های کنونی نیز خاتمه دهد. به‌طور کلی، بدون اینکه ترامپ راهبرد منسجمی برای امنیت ملی داشته باشد، می‌‌‌توان راهبرد عملی او را نزدیک به «راهبرد توازن از راه دور» (offshore balancing) و به دور از «راهبرد هژمونی لیبرال» دانست. بنابراین شرایط به‌گونه‌‌‌ای است که به‌رغم توصیه‌‌‌های اطرافیان او و محافل سیاسی افراطی در آمریکا نمی‌‌‌توانیم بگوییم که راه برای نیل به نوعی تفاهم بسته شده است.با این حال، سوال مهم این است که ترامپ این‌بار چگونه آغاز خواهد کرد. آیا او با دعوت از ایران برای مذاکره آغاز خواهد کرد یا دعوت به مذاکره را حداقل با «فشار حداکثری» همراه می‌کند. از طرفی، با توجه به ابعاد روان‌شناختی مسائل بین ایران و آمریکا، از جمله ترور شهید سلیمانی به دستور ترامپ و ادعای قصد ایران برای ترور ترامپ و برخی اطرافیان سابقش، مساله دشوارتر از مسائل مشابه است و بنابراین نحوه شروع ترامپ مهم خواهد بود.
مساله مهم دیگر، در کنار ابعاد روان‌شناختی، این است که روایت رایج در غرب تغییر اساسی کرده و بر کاهش اهرم‌‌‌های منطقه‌‌‌ای و دفاعی ایران طی 15 ماه گذشته متمرکز شده است. نفس این روایت صرف‌نظر از درستی یا نادرستی آن مهم است و می‌‌‌تواند بر نحوه تصمیم‌گیری ترامپ و واکنش متقابل ایران تاثیر بگذارد. با این حال، اینها مسائلی هستند که ایران می‌‌‌توانست و شاید هنوز هم بتواند قبل از شروع به کار ترامپ با اطرافیان او مطرح کند و بر نحوه تصمیمی که او خواهد گرفت، تاثیر بگذارد. دیگر کشورها تاکنون چنین کرده‌‌‌اند و مقامات منطقه با مسعود بولوس، مشاور ترامپ و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، در تماس مستمر هستند. اما شواهد حاکی از آن نیست که مقامات ایرانی نیز تماسی با اطرافیان ترامپ داشته‌‌‌اند. اگر این حدس درست باشد، آنها و نیز ما مشکل می‌‌‌توانیم تصویر روشنی از اقداماتی که ترامپ در قبال ایران انجام خواهد داد، داشته باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1017970/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استرداد 44 هزار تُن روغن خوراکی غیرقابل مصرف از بندرعباس به آرژانتین

افزایش 70 درصدی واردات دانه سبز قهوه

پیش‌بینی بالاک درباره قهرمان فصل جاری لیگ قهرمانان اروپا

باشگاه سپاهان: مسئولان چادرملو، نماینده باشگاه های دیگر هستند؟!

ممبینی: رای استیناف پرونده بیرانوند هر وقت به ما ابلاغ شود آن را اعلام می‌کنیم

محمدنبی: تنور انتخابات داغ است و نباید شخصی فکر کنیم

مدافع رئال همه پیشنهادات را رد کرد

واکنش عبدی به پیشنهاد سرمربیگری پرسپولیس

حضور مهاجم خط خورده پرسپولیس در تمرین

محمدنبی: سرمربی امید قبل از عید مشخص می‌شود

میلاد تقوی: هیچ لیستی از بازیکنان تیم ملی به پیاتزا ندادیم

مدیرعامل باشگاه چادرملو: فرافکنی در ذات سپاهان است!

سقوط هواپیمای نظامی در کبودرآهنگ؛ خلبانان خود را نجات دادند

ناصر ابوشریف: ایران تنها کشوری است که از مقاومت مردم فلسطین حمایت می‌کند

روایت رهبر انقلاب از گلایه‌های یک تولیدکننده در نمایشگاه روز گذشته؛ من شرمنده شدم!

بیانات مهم رهبر انقلاب؛ از راهکار حل مشکل وابستگی به دلار تا توصیه‌هایی برای تحقق رشد 8 درصد

دومین جلسه کمیته شهدا و ایثارگران ستاد دهه فجر برگزار شد

خفن‌ترین شعبده‌بازی «سعید فتحی روشن»

سریال «سوجان» می تواند رکورد 10 ساله شبکه یک را بشکند؟

رونمایی از پوستر «خاتی» با بازی سارا بهرامی

سکانسی از آخرین حضور «چارلی چاپلین» در سینما

جناب خان باز محسن کیایی رو با خاک یکسان کرد!

تیزر نفس‌گیری از امیر آقایی در فیلم «شمال از جنوب غربی»

اعلام نامزدهای تمشک طلایی/ رقابت «واکین فینیکس» و «فرانسیس فورد کوپولا»

چهره ها/ سلفی شبنم مقدمی با برادرش

شاهین فرهت: «آهنگسازی» نقطه قوت آثار مکتوب «موسیقی فجر» است

مداحی بنیامین بهادری در یک هیات عزاداری

وضعیت ذخیره خون‌های نادر در کشور

اجرای طرح سراسری مقابله با قاچاق کالا و ارز

هشدار پلیس به سارقان خشن

وزارت بهداشت: بودجه خوبی برای اضافه‌کاری پرستاران تصویب شد

نسخه ارتقاءیافته دو ماهواره ایرانی به فضا می‌رود

طرح ویژه فروش حضوری  و مجازی کتابفروشی‌ها

قیمت طلا روی دور تند صعود؛ سکه به کانال 59 میلیون نزدیک شد

صعود 53 هزار واحدی شاخص کل بورس

کاهش قیمت 10 مدل خودرو وارداتی

مدال‌آور المپیک به دیدار کودکان مبتلا به اوتیسم رفت

تاج: فدراسیون فوتبال وظیفه دارد روی تیم‌های پایه کار کند

عبدی: در تیم ملی باید برای پرچم ایران بجنگیم نه برای پول درآوردن!

رئال برترین باشگاه پولساز فوتبال

حذف 6 تیم از لیگ قهرمانان قطعی شد

واکنش فوتبال قطر به 4 باخت مقابل امارات

معرفی کادر تیم فوتبال بانوان تراکتور

فارس مدعی شد: توافق کارتال با پرسپولیس

کلینزمن: طارمی اعتماد به نفس ندارد

ممبینی: تدارک خوبی برای تیم جوانان داشتیم

استقبال وزیر اماراتی از معاون رئیس‌جمهور ایران

گروسی: شواهدی نداریم که نشان دهد ایران در حال تولید سلاح هسته‌ای است

قاضی القضات: در لفظ همه میگوییم که معتقد به کار کارشناسی هستیم اما...

مواضع خصمانه وزیر خارجه دولت ترامپ علیه ایران