راه ترقی

آخرين مطالب

عنکبوت در مریخ! دانش

عنکبوت در مریخ!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرادید /سیاره سرخی که به نظر ما سیاره سرد و مرده‌ای است، هنوز هم زیبایی‌های منحصر به فرد خود را دارد. مریخ فقط یک جو نازک و ضعیف دارد و بیشتر آن (حدود 95 درصد آن) دی اکسید کربن است. هنگامی که زمستان مریخ فرا می‌رسد، CO2 منجمد می‌شود و پوشش ضخیمی را روی سطح مریخ در مناطق قطبی آن تشکیل می‌دهد که ماه‌ها آن جا ماندگاره است.
ویژگی‌های وهم‌آوری که در مریخ دیده می‌شوند، شبیه هیچ چیز روی زمین نیستند. اگرچه مریخ یک سیاره سرد و مرده است، اما هنوز هم زیبایی طبیعی خود را دارد. تصویری که اکنون در دست داریم چیزی را به ما نشان می‌دهد که هرگز مشابه آن را روی زمین نخواهیم دید.

راه ترقی

سیاره سرخی که به نظر ما سیاره سرد و مرده‌ای است، هنوز هم زیبایی‌های منحصر به فرد خود را دارد. مریخ فقط یک جو نازک و ضعیف دارد و بیشتر آن (حدود 95 درصد آن) دی اکسید کربن است. هنگامی که زمستان مریخ فرا می‌رسد، CO2 منجمد می‌شود و پوشش ضخیمی را روی سطح مریخ در مناطق قطبی آن تشکیل می‌دهد که ماه‌ها آن جا ماندگاره است.
با نزدیک شدن به فصل بهار مریخ، دما به تدریج گرم می‌شود. نور خورشید از لایه منجمد نیمه شفاف CO2 عبور می‌کند و سطح زمین زیر آن را گرم می‌کند. زمین گرم شده CO2 منجمد را تصعید می‌کند و آن را به بخار تبدیل می‌کند که در زیر CO2 جامد جمع می‌شود.
در نهایت، گاز از طریق نقاط ضعیف در یخ خارج می‌شود که می‌تواند به شکل آبفشان‌هایی فوران کند که مواد تیره‌تری را روی سطح یخ زده مریخ پخش می‌کنند. دوربین HiRISE در مدارگرد شناسایی مریخ ناسا این تصویر را از این آبفشان‌ها در مریخ در اکتبر 2018 ثبت کرد. این دوربین، همچنین تصاویر دیگری از آبفشان‌های CO2 مریخ به ثبت رسانده است.



 برخی از آبفشان‌های CO2 مریخ فوران می‌کنند و لکه‌های تیره و تاریکی به وسعت 1 کیلومتر ایجاد می‌کنند. آنها با قدرت قابل توجهی سوخت می‌گیرند و می‌توانند با سرعت باورنکردنی 160 کیلومتر در ساعت فوران کنند. گاهی اوقات فوران‌ها مناطق تاریکی را در زیر یخ ایجاد می‌کنند که شبیه یک عنکبوت هستند.

راه ترقی

 دانشمندان این ویژگی‌ها را زمین آرانی شکل (araneiform terrain) یا زمین عنکبوت (spider terrain) می‌نامند. آنها در خوشه‌هایی یافت می‌شوند که ظاهری چروکیده به سطح مریخ می‌دهند. دانشمندان ناسا این الگوها را در آزمایشات آزمایشگاهی بازسازی کردند تا فرآیندهای پشت تشکیل آنها را شناسایی و درک کنند.
لورن مک کیون از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در جنوب کالیفرنیا در این باره می‌گوید: «عنکبوت‌ها در نوع خود ویژگی‌های زمین شناسی عجیب و زیبایی هستند.» ظاهرا فرآیندی که توضیح می‌دهد که چرخه CO2 چگونه این ویژگی‌ها را ایجاد می‌کند، مدل Keiffer نامیده می‌شود.

راه ترقی

 هیو کیفر در سازمان زمین شناسی ایالات متحده بود که به همراه همکارانش مقاله‌ای را در سال 2006 در نیچر منتشر کردند که این مدل را توضیح می‌داد؛ عنوان مقاله آن‌ها «فشارهای CO2 که از تصعید زیر یخ دال نیمه شفاف در کلاهک یخی قطب جنوب فصلی مریخ تشکیل شده‌اند» بود.
کیفر و همکارانش در مقاله خود نوشتند: «ما پیشنهاد می‌کنیم که کلاهک یخی فصلی یک صفحه غیرقابل نفوذ و شفاف از یخ CO2 تشکیل می‌دهد که از پایه تصعید می‌شود و گازی با فشار بالا در زیر دال ایجاد می‌کند. این گاز یخ را معلق می‌کند، که در نهایت پاره می‌شود و دریچه‌های CO2 با سرعت بالا تولید می‌کند که دانه‌هایی به اندازه ماسه را در فواره‌ها فوران می‌کنند تا لکه‌ها را تشکیل دهند و کانال‌ها را فرسایش دهند.»

راه ترقی

تا آنجایی که می‌دانیم، هیچ چیز به زیبایی و شکوه این پدیده بر روی زمین ما وجود ندارد. بنابراین باید به یاد داشته باشیم که وقتی صحبت از آبفشان‌های CO2 و الگوهای طبیعی می‌شود، مریخ چیزی دارد که زمین ندارد؛ تا حدی که نویسندگان مقاله در سال 2006 اظهار داشتند: «این فرآیندها شبیه هیچ فرآیند مشاهده شده روی زمین نیست.»

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1023519/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استاد دانشگاه تهران: درآمدهای نفتی دولت احمدی‌نژاد برابر با کل درآمدهای تاریخ ایران بود

روایت اکوایران از برخورد تورم با طبقه حساس

رئیس اتاق اصناف: برخی نهادهای برای پول عید مردم کیسه دوخته‌اند

عشق کجا بود، هیچ باشگاهی نیمار را نمی‌خواست!

بتیس علیه رئال؛ بیانیه‌نویسی پوپولیستی ممنوع!

کامبک با مهاجم جوان ایران در ترکیه

اگر تصمیم با من بود برای همیشه در بارسا می‌ماندم

چلسی نتوانست خرید تاتنهام را بدزدد!

سینا خلیلی صاحب مدال نقره شد

چرا ترامپ موضع خود را تغییر داد؟

ایران چگونه از صفر به قدرت موشکی تبدیل شد

ادای احترام استاندار، مدیر کل بنیاد سمنان و مسئولان ارشد اجرائی نسبت به مقام شامخ شهدای مهدیشهر

حضور جانبازان در مدیریت‌های کلان کشور مایه مباهات و افتخار است

نظر مهدی هاشمی درباره بازی «شمیلا شیرزاد»

تیپ زمستانی الناز ملک و ساناز سعیدی در اکران «پیشمرگ»

گزارشی از نشست انیمیشن «پسر دلفینی 2»

تهیه‌کننده «دست تنها»: احتمال نامزدی در چند بخش جشنواره فجر را داریم

کارگردان فیلم «مرد آرام»: قصه ما نیاز به تحول داشت

بازیگر «مرد آرام»: این فیلم دغدغه ای دارد که ربطی به ایران و افغانستان ندارد!

تورج نصر: «پسر دلفینی 2» مطمئنا جایزه می‌گیرد

فراستی: بعضی از فیلمسازان، در تلاشند فیلمشان ممنوع شود!

چهره ها/ نوید محمدزاده و خواهرزنش در یک نمایش

شباهت عجیب سوپر مدل جوان به «آلن دلون»

اجرای «هستی چه بود» استاد بنان با ساز کمانچه

با موسیقی طبیعت خوابی رویایی را تجربه کنید

افزایش 39 درصدی استفاده از ظرفیت پابند الکترونیک

12 استان کشور درگیر بارش برف و باران شدند

رئیس سازمان محیط زیست: برای کنترل آلودگی هوا پیگیری موضوع اسقاط خودرو ضروری است

چشم عینک AR را ببینید!

برگ‌ها الهام‌بخش پنل‌های خورشیدی آینده می‌شوند

ماجرای شاه عباس و یوزباشی!

شاعرانه/ قطار می رود و تو می روی

سایه سنگین بخشنامه خیلی محرمانه!

راز 22ساله سردار

ترامپ برهم زننده نظم جهانی

یک تحلیلگر: ترامپ در ارتباط با ایران در تله نتانیاهو نمی‌افتد

هم میهن نوشت: از تروریسم تا پراگماتیسم

خیابان یک‌طرفه مذاکره

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: سالانه 800 هزار تن سیب‌زمینی مازاد در کشور داریم

پیش بینی قیمت طلا و سکه 18 بهمن 1403

بازگشت درویش به انتخابات؛ کفاشیان و عزیزی خادم در انتظار

هاشمی خبر داد؛ بودجه 20 هزار میلیاردی ورزش در سال 1404

غیبت کاپیتان محبوب یحیی در خرم‌آباد

ژست برند‌ه‌های گل گهر قبل از مصاف با پرسپولیس

درگیری با مسی عامل اخراج مدیر ورزشی اینترمیامی!

ربیعی: فردا برای خودمان بازی می‌کنیم نه مدعیان

حاشیه‌نگاری‌های امروز حیاط دولت

رونمایی از تلفیق نسخه ارتقا یافته باور 373 با سامانه اس 300 در رزمایش اقتدار

طالبان: سفر عراقچی به کابل فصل جدیدی را در روابط افغانستان و ایران رقم زد

ظریف راهی بغداد شد