راه ترقی

آخرين مطالب

ثبت قوی‌ترین رویداد آتشفشانی در قمر سیاره مشتری توسط فضاپیمای ناسا دانش

ثبت قوی‌ترین رویداد آتشفشانی در قمر سیاره مشتری توسط فضاپیمای ناسا
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /فضاپیمای «جونو» در جدیدترین پرواز خود از نزدیکی قمر «آیو» توانست قوی‌ترین رویداد آتشفشانی را مشاهده کند.
حتی در قمر «آیو»(Io) که آتشفشانی‌ترین جرم منظومه شمسی است، یک رویداد آتشفشانی جدید توانست توجه فضاپیمای «جونو»(Juno) ناسا را جلب کند.
به نقل از اسپیس، این رویداد یک فوران متمرکز در یک منطقه از آیو بود که تخمین زده می‌شود بزرگ‌تر از «دریاچه سوپریور»(Lake Superior) روی زمین باشد. این منطقه که در حال حاضر نامی از آن برده نشده، آن قدر قوی است که انرژی آن به 6 برابر انرژی تولیدشده توسط همه نیروگاه‌های زمین می‌رسد.
گروه پژوهشی از داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط جونو استفاده کردند که در دسامبر 2023 و فوریه 2024 از نزدیک آیو پرواز کرد و به فاصله حدود 1500 کیلومتری از سطح آن رسید. این کانون بزرگ آتشفشانی زمانی مشاهده شد که جونو جدیدترین پرواز خود را از نزدیکی آیو در 27 دسامبر 2024 انجام داد و به فاصله 74400 کیلومتری از سطح آیو رسید و با تجهیزات فروسرخ خود به بررسی نیم‌کره جنوبی آن پرداخت.
«اسکات بولتون»(Scott Bolton)، پژوهشگر «مؤسسه تحقیقات جنوب غربی»(SwRI) و پژوهشگر ارشد این پروژه، گفت: جونو در طول ماموریت طولانی خود، دو پرواز بسیار نزدیک به آیو داشت و اگرچه هر پرواز داده‌های فراتر از انتظار را درباره قمر ارائه می‌داد، اما داده‌های این پرواز جدید واقعا ذهن ما را متحیر کردند. این قوی‌ترین رویداد آتشفشانی ثبت‌شده تا به امروز در منظومه شمسی ماست و به همین دلیل واقعا مهم است.
دلیل آتشفشانی بودن آیو تا حد زیادی به سیاره مادر آن مشتری مربوط می‌شود. آیو هر 42.5 ساعت یک بار به دور این غول گازی می‌چرخد و با هر بار چرخش، گرانش مشتری نیروهای جزر و مدی قوی را با آن ایجاد می‌کند. این کار، آیو را فشرده می‌کند و به گرمایش ناشی از اصطکاک در آن منجر می‌شود. در نتیجه، گدازه مذاب از طریق حدود 400 آتشفشان روی آیو، به سطح آن فوران می‌کند. این گدازه، توده‌های گاز و خاکستر را به همراه می‌آورد که جو آیو را پر می‌کند.
گرمای حاصل از فوران‌های گدازه کمک کرد تا جونو بتواند با استفاده از سیستم «JIRAM» خود، آن را از فضا به صورت نور فروسرخ ببیند. سیستم JIRAM به دانشمندان امکان می‌دهد تا داده‌ها را از لایه آب‌وهوایی آیو در فاصله حدود 50 تا 70 کیلومتری زیر ابرهای نیم‌کره جنوبی آیو جمع‌آوری کنند. این کار به کشف یک منطقه ناشناخته از آیو کمک کرد که در معرض آتشفشان شدید قرار دارد.
«الساندرو مورا»(Alessandro Mura)، پژوهشگر «مؤسسه ملی اخترفیزیک ایتالیا»(INAF) گفت: JIRAM یک رویداد با تشعشعات فروسرخ شدید را در نیم‌کره جنوبی آیو به قدری قوی تشخیص داد که آشکارساز ما را اشباع کرد. با وجود این، ما شواهدی داریم که نشان می‌دهند آنچه کشف کرده‌ایم، در واقع چند نقطه داغ با فاصله نزدیک هستند و از وجود یک محفظه وسیع ماگما زیر سطح آیو خبر می‌دهند. داده‌ها نشان می‌دهند که این شدیدترین فوران آتشفشانی ثبت‌شده به تا امروز در آیو است.
جونو فقط این منطقه متلاطم را در پرتو فروسرخ ثبت نکرد، بلکه دوربین نور مرئی «جونوکم»(JunoCam) آن نیز منطقه را به تصویر کشید. این کار به پژوهشگران امکان داد تا مقایسه کنند که منطقه طی پرواز اخیر چگونه به نظر می‌رسد و چگونه در تصاویر ثبت‌شده طی دو پرواز قبلی ظاهر شده است. آنها تغییراتی را در رنگ سطح اطراف منطقه پیدا کردند که با فعالیت‌های آتشفشانی و ایجاد نقاط داغ مرتبط است.
جونو در روز سوم مارس 2025 یک پرواز دیگر را از نزدیک آیو انجام خواهد داد. این پرواز به گروه امکان خواهد داد تا ببیند چه تغییراتی در چشم‌انداز منطقه ایجاد شده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1023614/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

په‌په: رونالدو قصد داشت قراردادش را به‌ من بدهد!

نیمی از بازیکنان فعلی پی‌اس‌جی را نمی‌شناختم!

عباس ابراهیم‌زاده به مدال طلا دست یافت

هیچ شکی برای جدایی از یونایتد نداشتم

به منچسترسیتی آمدم و رویای پدرم را برآورده کردم

توقف بازی به دلیل استفاده تماشاگران از مواد دود‌زا در دقیقه 3؛ لورکوزن 0-0 کلن

گل اول نیوکاسل به آرسنال توسط ایساک در دقیقه 4

احمد و عباس، دو مرد طلایی کشتی ایران در زاگرب

هانسی فلیک نگذاشت ستاره بارسلونا را بخریم!

ترامپ حفاظت فیزیکی یکی دیگر از قاتلان سردار سلیمانی را لغو کرد

مقام صهیونیستی: ترامپ گفت هیچ‌گونه تحرک نظامی علیه ایران صورت نمی‌گیرد

ایران طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا را قاطعانه رد کرد

موضع نتانیاهو در قبال اظهارات اخیر ترامپ درباره ایران

بهنوش صادقی: ای کاش که به خاطر جغرافیا از حقوق خود محروم نشویم!

فیلم «خاتی» چطور بود؟

انبوه شوخی‌های جنسی در فیلم یک روحانی!

کارگردان فیلم «مرد آرام»: سرمایه گذارها به من گفتند اگر کمدی داری بیا!

نظر عجیب امیریل ارجمند درباره شروع سن بازیگری!

ماجرای عجیبی که برای «رگ های آبی» پیش آمد!

ناراحتی رویا میرعلمی از نابرابری دستمزد بازیگران خانم و آقا

مهران غفوریان: چرا مشکلات مردم رو در کمدی ها نگیم؟!

امیریل ارجمند: مسعود کیمیایی فرهنگ فیلم فارسی را تغییر داد

حاشیه‌نگاری روز ششم جشنواره فجر 43؛ از سوتی تازه در کاخ جشنواره تا جنجال ناتمام برومند و بابک!

آزار و اذیت کودک 9 ساله توسط نامادری

چه کسی غزه پسا جنگ را اداره خواهد کرد؟

چیدنِ محصول براندازی

قسمت 17 سفرنامه مهاجرانی: جوانان عاشق خدمت در لبنان!

شوک بزرگ ترامپ به جهان

حرکت واقعی در مسیر توافق؟

کمین برج تیاسیر؛ عملیات شجاعانه یک فلسطینی در کرانه باختری

نخستین فرمانده زن نظامی در ایران

استاد دانشگاه تهران: درآمدهای نفتی دولت احمدی‌نژاد برابر با کل درآمدهای تاریخ ایران بود

روایت اکوایران از برخورد تورم با طبقه حساس

رئیس اتاق اصناف: برخی نهادهای برای پول عید مردم کیسه دوخته‌اند

عشق کجا بود، هیچ باشگاهی نیمار را نمی‌خواست!

بتیس علیه رئال؛ بیانیه‌نویسی پوپولیستی ممنوع!

کامبک با مهاجم جوان ایران در ترکیه

اگر تصمیم با من بود برای همیشه در بارسا می‌ماندم

چلسی نتوانست خرید تاتنهام را بدزدد!

سینا خلیلی صاحب مدال نقره شد

چرا ترامپ موضع خود را تغییر داد؟

ایران چگونه از صفر به قدرت موشکی تبدیل شد

ادای احترام استاندار، مدیر کل بنیاد سمنان و مسئولان ارشد اجرائی نسبت به مقام شامخ شهدای مهدیشهر

حضور جانبازان در مدیریت‌های کلان کشور مایه مباهات و افتخار است

نظر مهدی هاشمی درباره بازی «شمیلا شیرزاد»

تیپ زمستانی الناز ملک و ساناز سعیدی در اکران «پیشمرگ»

گزارشی از نشست انیمیشن «پسر دلفینی 2»

تهیه‌کننده «دست تنها»: احتمال نامزدی در چند بخش جشنواره فجر را داریم

کارگردان فیلم «مرد آرام»: قصه ما نیاز به تحول داشت

بازیگر «مرد آرام»: این فیلم دغدغه ای دارد که ربطی به ایران و افغانستان ندارد!