راه ترقی

آخرين مطالب

ساخت دماسنج دقیقی که به کالیبراسیون و تنظیم نیاز ندارد دانش

ساخت دماسنج دقیقی که به کالیبراسیون و تنظیم نیاز ندارد
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /دانشمندان با استفاده از اتم‌های غول‌پیکر، دماسنجی ساخته‌اند که بدون نیاز به کالیبراسیون، دما را با دقت بی‌سابقه‌ای اندازه‌گیری می‌کند. تحقیقات کوانتومی و ساخت ساعت‌های اتمی از جمله کاربردهای این فناوری جدید است.
محققان مؤسسه ملی استاندارد و فناوری آمریکا (NIST) موفق به ساخت یک دماسنج مبتنی بر اتم‌های «ریدبرگ» شده‌اند که می‌تواند دما را با دقتی فوق‌العاده اندازه‌گیری کند. این دماسنج که از اتم‌های غول‌پیکر (هزار برابر بزرگ‌تر از اتم‌های معمولی) استفاده می‌کند، نیازی به کالیبراسیون اولیه ندارد و بر اساس اصول پایه‌ای فیزیک کوانتوم کار می‌کند. این دستاورد علمی می‌تواند تحول بزرگی در صنایع مختلف، از تحقیقات کوانتومی تا ساخت ساعت‌های اتمی دقیق‌تر ایجاد کند.
در این روش، اتم‌های روبیدیوم در یک محفظه خلأ قرار می‌گیرند و با استفاده از لیزر و میدان‌های مغناطیسی تا نزدیک به صفر مطلق (حدود 0.5 میلی‌کلوین) سرد می‌شوند. در این دما، اتم‌ها تقریباً هیچ حرکتی ندارند. سپس با استفاده از لیزر، الکترون‌های بیرونی این اتم‌ها به مدارهای بسیار بالاتری فرستاده می‌شوند و اتم‌های غول‌پیکر «ریدبرگ» ایجاد می‌شوند.
اتم‌های ریدبرگ به دلیل فاصله زیاد الکترون بیرونی از هسته، به میدان‌های الکتریکی و تابش‌های محیطی مانند تابش جسم سیاه (حرارت ساطع‌شده از اجسام اطراف) بسیار حساس هستند. با افزایش دما، میزان تابش جسم سیاه بیشتر می‌شود و این تابش باعث می‌شود الکترون‌های اتم‌های ریدبرگ به مدارهای بالاتری مهاجرت کنند. با اندازه‌گیری این پرش‌های انرژی، محققان می‌توانند دمای محیط را با دقت بسیار بالا محاسبه کنند.
یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد این دماسنج، عدم نیاز به کالیبراسیون اولیه است. برخلاف دماسنج‌های سنتی که باید در کارخانه تنظیم و کالیبره شوند، این دماسنج بر اساس اصول کوانتومی کار می‌کند و اندازه‌گیری‌های آن مستقیماً به استانداردهای بین‌المللی مرتبط هستند. نوح شلوسبرگر، پژوهشگر پسادکتری در NIST، می‌گوید: ما در حال ساخت دماسنجی هستیم که می‌تواند بدون نیاز به کالیبراسیون‌های معمول، اندازه‌گیری‌های دقیقی ارائه دهد.
این فناوری نه تنها در تحقیقات کوانتومی و ساخت ساعت‌های اتمی دقیق‌تر کاربرد دارد، بلکه می‌تواند در صنایع پیشرفته، فضاپیماها و سایر محیط‌های چالش‌برانگیز نیز استفاده شود. کریس هالووی، دانشمند NIST، می‌گوید: ساعت‌های اتمی به تغییرات دما بسیار حساس هستند و این تغییرات می‌توانند باعث خطاهای کوچک در اندازه‌گیری‌ها شوند. ما امیدواریم این فناوری جدید به افزایش دقت ساعت‌های اتمی کمک کند.
این دستاورد علمی گامی بزرگ در فناوری حسگرهای کوانتومی است و نویدبخش آینده‌ای است که اندازه‌گیری دما با دقتی بی‌نظیر انجام می‌شود. هالووی اضافه می‌کند: این روش دریچه‌ای به دنیایی جدید باز می‌کند که در آن اندازه‌گیری دما به اندازه ثابت‌های بنیادی طبیعت قابل اعتماد است. این یک گام هیجان‌انگیز به جلو در فناوری حسگرهای کوانتومی است.
با این پیشرفت، NIST همچنان مرزهای علم و فناوری را جابه‌جا می‌کند و راه را برای نوآوری‌های بیشتر در اندازه‌گیری‌های دقیق و قابل اعتماد هموار می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1024932/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

په‌په: رونالدو قصد داشت قراردادش را به‌ من بدهد!

نیمی از بازیکنان فعلی پی‌اس‌جی را نمی‌شناختم!

عباس ابراهیم‌زاده به مدال طلا دست یافت

هیچ شکی برای جدایی از یونایتد نداشتم

به منچسترسیتی آمدم و رویای پدرم را برآورده کردم

توقف بازی به دلیل استفاده تماشاگران از مواد دود‌زا در دقیقه 3؛ لورکوزن 0-0 کلن

گل اول نیوکاسل به آرسنال توسط ایساک در دقیقه 4

احمد و عباس، دو مرد طلایی کشتی ایران در زاگرب

هانسی فلیک نگذاشت ستاره بارسلونا را بخریم!

ترامپ حفاظت فیزیکی یکی دیگر از قاتلان سردار سلیمانی را لغو کرد

مقام صهیونیستی: ترامپ گفت هیچ‌گونه تحرک نظامی علیه ایران صورت نمی‌گیرد

ایران طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا را قاطعانه رد کرد

موضع نتانیاهو در قبال اظهارات اخیر ترامپ درباره ایران

بهنوش صادقی: ای کاش که به خاطر جغرافیا از حقوق خود محروم نشویم!

فیلم «خاتی» چطور بود؟

انبوه شوخی‌های جنسی در فیلم یک روحانی!

کارگردان فیلم «مرد آرام»: سرمایه گذارها به من گفتند اگر کمدی داری بیا!

نظر عجیب امیریل ارجمند درباره شروع سن بازیگری!

ماجرای عجیبی که برای «رگ های آبی» پیش آمد!

ناراحتی رویا میرعلمی از نابرابری دستمزد بازیگران خانم و آقا

مهران غفوریان: چرا مشکلات مردم رو در کمدی ها نگیم؟!

امیریل ارجمند: مسعود کیمیایی فرهنگ فیلم فارسی را تغییر داد

حاشیه‌نگاری روز ششم جشنواره فجر 43؛ از سوتی تازه در کاخ جشنواره تا جنجال ناتمام برومند و بابک!

آزار و اذیت کودک 9 ساله توسط نامادری

چه کسی غزه پسا جنگ را اداره خواهد کرد؟

چیدنِ محصول براندازی

قسمت 17 سفرنامه مهاجرانی: جوانان عاشق خدمت در لبنان!

شوک بزرگ ترامپ به جهان

حرکت واقعی در مسیر توافق؟

کمین برج تیاسیر؛ عملیات شجاعانه یک فلسطینی در کرانه باختری

نخستین فرمانده زن نظامی در ایران

استاد دانشگاه تهران: درآمدهای نفتی دولت احمدی‌نژاد برابر با کل درآمدهای تاریخ ایران بود

روایت اکوایران از برخورد تورم با طبقه حساس

رئیس اتاق اصناف: برخی نهادهای برای پول عید مردم کیسه دوخته‌اند

عشق کجا بود، هیچ باشگاهی نیمار را نمی‌خواست!

بتیس علیه رئال؛ بیانیه‌نویسی پوپولیستی ممنوع!

کامبک با مهاجم جوان ایران در ترکیه

اگر تصمیم با من بود برای همیشه در بارسا می‌ماندم

چلسی نتوانست خرید تاتنهام را بدزدد!

سینا خلیلی صاحب مدال نقره شد

چرا ترامپ موضع خود را تغییر داد؟

ایران چگونه از صفر به قدرت موشکی تبدیل شد

ادای احترام استاندار، مدیر کل بنیاد سمنان و مسئولان ارشد اجرائی نسبت به مقام شامخ شهدای مهدیشهر

حضور جانبازان در مدیریت‌های کلان کشور مایه مباهات و افتخار است

نظر مهدی هاشمی درباره بازی «شمیلا شیرزاد»

تیپ زمستانی الناز ملک و ساناز سعیدی در اکران «پیشمرگ»

گزارشی از نشست انیمیشن «پسر دلفینی 2»

تهیه‌کننده «دست تنها»: احتمال نامزدی در چند بخش جشنواره فجر را داریم

کارگردان فیلم «مرد آرام»: قصه ما نیاز به تحول داشت

بازیگر «مرد آرام»: این فیلم دغدغه ای دارد که ربطی به ایران و افغانستان ندارد!