واکنش سازمان گمرک به قاچاق 25 میلیون لیتری سوخت
اقتصاد
بزرگنمايي:
راه ترقی - تجارت نیوز / نشست خبری رئیس سازمان گمرک ایران امروز دوشنبه 15 بهمن ماه برگزار شد. فرود عسگری ضمن ارائه آمار مربوط به صادرات و واردات کشور در 10ماهه سال جاری، به موضوعاتی مانند تجهیز گمرکات کشور به دستگاههای ایکسری برای مبارزه با قاچاق پرداخت.
نشست خبری سازمان گمرک ایران، با حضور فرود عسگری، معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران، روز دوشنبه 15 بهمن ماه برگزار شد. او در این نشست به شرح وضعیت صادرات و واردات کشور و برنامههای سازمان گمرک کشور پرداخت.
شایان ذکر است در این نشست آمار دقیق قاچاق سوخت ارائه نشد و مسئولان گمرک ایران، موضوع قاچاق سوخت را به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز پاس دادند.
سازمان گمرک ایران رقم قاچاق را تایید یا تکذیب نکرد!
رئیس سازمان گمرک از پاسخ به سوال تجارتنیوز مبنی بر قاچاق سازمانیافته روزانه 25 میلیون لیتر سوخت طفره رفت و آن را به معاون خود ارجاع داد.
ابراهیم نقدی، معاون حقوقی و نظارت سازمان گمرک ایران، در پاسخ به این پرسش اعداد اعلامی از سوی رئیس مجلس و مسئولان دولت را تایید یا رد نکرد و گفت: مرجع اصلی ارائه آمار در مورد قاچاق سوخت، ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالاست.
او توضیح داد: بحث قاچاق منحصراً مربوط به مبادی رسمی نیست. آمار قاچاق سوختی که در رسانهها مطرح میشود، عموماً از مبادی غیرمجاز صورت میگیرد و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز متولی آن است. اما در حوزه نظارت بر خروج کالا و کالاهای صادراتی، گمرگ در واقع سازمانی است که برای هرگونه کالای صادراتی و وارداتی برای مرجع و دستگاههای متولی، مجوزهای لازم را صادر میکند.
نقدی تشریح کرد: در حوزه فرآوردههای نفتی، مطابق دستورالعمل موضوع ماده 45 آییننامه اجرایی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ستاد مبارزه با قاچاق و دستگاههای متولی وزارت نفت، آییننامه شفافی تبیین کردهاند. برای صادرات فرآوردههای مشمول این دستورالعمل، بعد از اظهار، کالا به آزمایشگاه فرستاده میشود. بعد از آزمایش، نتایج آزمایش اعلام میشود و کارگروه تعیین ماهیت، اعلام میکند که محموله صادراتی با شرایط مطابقت دارد یا خیر.
معاون حقوقی و نظارت سازمان گمرک ایران ادامه داد: اگر محموله منطبق باشد و از سوی دیگر غیرمجاز یا یارانهای شناخته نشود، کالا مراحل نهایی را طی میکند. اما اگر مشکل داشته باشد و مشمول مصادیقی باشد که در قانون یا دستورالعمل مبارزه با قاچاق اشاره شده، پرونده قاچاق تشکیل میشود.
او در نهایت خاطرنشان کرد: تاکنون بعد از اینکه کارگروه تعیین ماهیت اعلام نظر کرده و مشکلی در مورد کالاها وجود داشته، پرونده قاچاق تشکیل شده است که آمار آن مشخص و پروندههای آن تنظیم شدهاند. بسیاری از مواردی که اکنون در رسانهها مطرح میشود، مواردی هستند که خارج از مبادی رسمی انجام شدهاند.
شمش طلا؛ رتبه اول کالای وارداتی به کشور
در ادامه این نشست رئیس سازمان گمرک به تشریح کالاهای وارداتی به کشور پرداخت و گفت: در 10 ماهه سال جاری، رشد هشت درصدی تجارت مشاهده شده است. از این میزان، 47 میلیارد و 755 میلیون دلار، ارزش صادرات غیرنفتی بوده که رشد 18 درصدی ارزش صادرات غیرنفتی را نشان میدهد. مقصد اول کالاهای صادراتی، چین با 12.3 میلیارد دلار بوده است. در مجموع 30 میلیون و 783 هزار تن کالا در این 10 ماه وارد شده است که 56 میلیارد و 96 میلیون دلار ارزش داشته است. از کل کالاهای وارداتی، شمش طلا رتبه اول با رقم 6.3 میلیارد دلار را داشته است.
به گفته عسگری، امارات با 17 میلیارد دلار در رتبه اول کشورهایی است که به ایران کالا وارد کردهاند. همچنین چین با 14.4 میلیارد دلار در جایگاه دوم و ترکیه با 9.9 میلیارد دلار در جایگاه سوم قرار دارد. در نهایت مجموع تجارت خارجی برابر با 158 میلیون و 180 هزار تن بوده که نشان از رشد هشت درصدی در وزن و رشد 9 درصدی در ارزش داشته است.
او سپس به بیان جزئیات آمار واردات و صادرات پرداخت: 9 میلیون دستگاه تلفن همراه به ارزش یک میلیارد و 832 میلیون دلار در 10 ماه گذشته وارد شده که بیانگر رشد منفی 23 درصدی وزنی و منفی 21 درصدی ارزش بوده است.
رشد 8 برابری واردات خودرو
عسگری در مورد آمار واردات خودرو توضیح داد: 7293 دستگاه خودرو برقی و 25 اتوبوس برقی از گمرک ترخیص شدهاند. همچنین 41 هزار 297 دستگاه خودرو به ارزش 877 میلیون دلار به کشور وارد شده است که نشاندهنده رشد 709 درصدی و هشت برابری وزنی و 744درصدی ارزشی است.
او ادامه داد: در مورد بحث اقلام صادراتی باید گفت یک میلیارد و 278 میلیون دلار ارزش صادراتی پسته ایران به میزان 139 هزار تن در 10 ماه گذشته بوده که رشد 165 درصدی از لحاظ ارزش داشته است. همچنین، 344 هزار تن مجموع میزان کالاهای صادراتی ایران به اتحادیه اروپا به ارزش 504 میلیون دلار بوده که کاهش منفی دو درصدی از نظر وزنی و رشد یک درصدی از نظر ارزش داشته است.
وی افزود: آلمان با 128، بلغارستان با 90 و ایتالیا با 70 میلیون دلار در صدر جدول صادرات کشور قرار گرفتهاند.
معاون وزیر اقتصاد تشریح کرد: صادرات ایران به کشورهای همسایه، 93 میلیون و 714 هزار تن به ارزش 60 میلیارد دلار بوده که رشد 20 درصدی از نظر ارزش و رشد 17 درصدی از نظر وزن کالاها را در پی داشته است. همچنین آمار واردات ایران از کشورهای همسایه کاهش وزن هفت درصدی و رشد 12 درصدی در ارزش پیدا کرده است.
واردات کالاهای اساسی 21 درصد کاهش یافت
عسگری خاطرنشان کرد: در نهایت درآمدهای گمرکی ایران ارزش 221 هزار میلیارد تومانی داشته که رشد 40 درصدی از نظر ارزش را به دنبال داشته است. از سویی میزان واردات کالاهای اساسی به 9 میلیون و 861 هزار تن به ارزش هفت میلیارد و 187 میلون دلار رسیده که رشد منفی 18 درصدی از نظر وزن و منفی 21 درصدی از نظر ارزش را موجب شده است.
گمرکهای کشور به دستگاه ایکسری مجهز شدند
رئیس گمرک ایران درباره نحوه واردات بنزین در کشور گفت: واردات بنزین در غالب امور موقت انجام میشود، در واقع بنزین سوآپ میشود و در ازای آن مازوت تحویل داده میشود.
او در خصوص مبارزه با قاچاق در مرزها توضیح داد: تجهیز به ایکسری برای جلوگیری از قاچاق در مرزهای کشور بوده، اکنون 31 دستگاه ایکسری در مرزهای کشور وجود دارد. 140 گمرک را نمیتوان ایکسری نصب کرد و گمرکهای عمده و مهم کشور، زیر پوشش ایکسری است. تا پایان سال 50 دستگاه ایکسری به گمرکات کشور اضافه میشود.
عسگری در پایان تصریح کرد: تاکنون از دستگاههای نظارتی گزارشی مبنی بر تخلف در زمینه ایکسری ارائه نشده است، اما تخلف با وجود دستگاههای ایکسری نیز محتمل است.
-
دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۶:۱۱
-
۱۹ بازديد
-
-
راه ترقی
لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1025231/