راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ بودجه نهج‌البلاغه‌ای نوشتارها

سرمقاله اعتماد/ بودجه نهج‌البلاغه‌ای
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد / "بودجه نهج‌البلاغه‌ای" یادداشت عباس عبدی در روزنامه اعتماد است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
برخی می‌پرسند چرا تو که با تمام توان در دفاع از انتخاب آقای پزشکیان به میدان آمدی اکنون نسبت به عملکردهای دولت یا شخص او انتقاد می‌کنی؟ باید گفت که نقد عملکرد نه‌تنها دشمنی نیست، بلکه خدمت است. اتفاقا آقای پزشکیان هر ایرادی داشته باشد از این نظر حُسن بزرگی دارد که نقد را برمی‌تابد (حداقل تاکنون چنین بوده‌اند) و همین نقطه قوت اوست و این برخلاف برخی از افراد است که دستور می‌دادند صدای منتقدان پایین آورده شود. به علاوه روزنامه‌نگاری حرفه نقد است و نه مجیزگویی. به قول حافظ: جام می ‌و خون دل هر یک به کسی دادند... قرار نیست همه تعریف کنند و به‌به چه‌چه بگویند که این ظلم بزرگی به جامعه و سیاستمداران است. به‌ طور طبیعی با توجه به علاقه آقای پزشکیان به نهج‌البلاغه شواهد زیادی در تأیید این رویکرد در گفتارهای امام یافت می‌شود ازجمله فقط به یک مورد بسنده می‌کنم آنجا که امام گفتند: «از گفتن حق یا مشورت دادن به من خودداری نکنید؛ زیرا خود را از آنکه اشتباه کنم مصون نمی‌دانم، مگر آنکه خداوند من را حفظ کند.» من نمی‌خواهم بگویم که آقای پزشکیان مثل امام علی(ع) عمل کنند. انتظار هم ندارم، ولی حدی از تشابه رفتاری نیز ضروری است یا حداقل عملکردها در مغایرت جدی با گزاره‌های نهج‌البلاغه نباید باشند. اگر مثل امام(ع) عمل نمی‌کنید که گفت: «به خدا قسم اگر آن اموال را بیابم به مسلمین بر می‏ گردانم‌ اگر چه مهریه زنان شده باشد» زیرا گشایش امور با عدالت است، کسی که عدالت او را در مضیقه اندازد ظلم و ستم مضیقه بیشتری برای او ایجاد می‏ کند.» حداقل بودجه عمومی این مردم را به گونه‌ای توزیع نکنید که نه‌تنها منصفانه و منطقی نیست، بلکه مهم‌تر از آن غیرعادلانه و ظالمانه است. حتما می‌پرسید که کدام موارد؟ حقوق کارکنان در چند سال اخیر به قیمت ثابت (تورم در رفته) کاهش یافته است. از ابتدای دهه 1390 تاکنون، حقوق کارمندان به قیمت ثابت؛ یعنی پس از حذف اثر تورم، خیلی کاهش یافته است. این اتفاق در چه صورتی عادلانه و منطقی است؟ اگر به دلایل قابل قبول تولید و درآمد ملی کم شده است، حقوق کارکنان هم طبعا کم می‌شود..
 در غیر این صورت اگر هزینه‌های دولت بیشتر شده یا اتلاف منابع زیاد شود، یا فرار سرمایه در اندازه‌های بزرگ رخ بدهد، چنین کاهشی پذیرفتنی نیست. واقعیت امروز با کدام یک از دو حالت منطبق است؟ تولید و درآمد ملی کشور‌ اگر چه خیلی زیاد نشده ولی کم هم نشده است. اتفاقا بودجه عمومی دولت طی 7 سال اخیر نیز بیش از تورم افزایش یافته است. پرسش این است که از یک سو بودجه عمومی دولت‌ها زیاد شده ولی در مقابل پرداخت‌های دولت به کارمندان کمتر شده است، چرا؟ این افزایش درآمدها کجا رفته؟ متاسفانه در سرمایه‌گذاری هم صرف نشده، پس روشن است که صرف امور دیگری می‌شود که قابل قبول نیست یا حداقل دلایل چنین مخارجی برای مردم روشن نیست. این اقدام غیرمنطقی و صد درصد خلاف عدالت است، با هیچ چسبی نمی‌توان آن را به توصیه‌های نهج‌البلاغه وصل کرد. مساله هنگامی پیچیده‌تر می‌شود که شاهد رشد شدید پرداخت به برخی از نهادهایی هستیم که یا هیچ گونه، تأکید می‌شود هیچ گونه پاسخگویی در برابر گرفتن بودجه ندارند، یا در ناکارآمدی کامل بودجه‌ها را می‌گیرند. این سیاست تخصیص بودجه قطعا تناسبی با عدالت ندارد. این گونه تخصیص بودجه در دولت پیش قابل انتظار بود، ولی در دولت منادی نهج‌البلاغه به ‌طور قطع قابل قبول نیست و مردود است. کافی است برخی از ارقام موجود را با هم مرور کنیم؛ ممکن است این ارقام قدری بالا و پایین باشند. یا در عمل کم و زیاد شوند، ولی بعید است که کلیت آن قابل خدشه باشد، ضمن اینکه تکذیب هم نشده است. اولین این نهادها صدا و سیما است که بودجه پیشنهادی دولت در سال 1400 برای آن، 2600 میلیارد تومان بوده که در سال 1404، یعنی فقط طی 5 سال به 35 هزار میلیارد تومان رسیده است که بیش از 12 برابر شده است. منطق دولت برای پرداختن این پول به این نهاد ناکارآمد چیست؟ کدام اطلاع‌رسانی مفیدی از آن دیده دیده شده که پول مردم را صرف آن می‌کنید؟ در این سال‌ها که بودجه آن به صورت آسانسوری در حال افزایش است، چه میزان بر مرجعیت خبری آن اضافه شده؟ چرا باید مردم هزینه کاهش شدید تبلیغات تلویزیونی را بدهند؟ این کاهش تبلیغات، محصول رویگردانی مردم از این رسانه است. اتفاقا پول و بودجه تأثیر منفی بر کارآیی این نهاد دارد. چون به میزانی که وابسته به پول‌های بودجه‌ای و بدون پاسخگویی می‌شوند، از خلاقیت و نوآوری و سیاستگذاری صحیح رسانه‌ای بی‌نیاز می‌شوند و غفلت می‌کنند، همچنان که شاهد این روند هستیم. مورد دوم نهادهای دینی و مذهبی و تبلیغاتی است. مرکز خدمات حوزه‌های علمیه، شورای عالی حوزه‌های علمیه، جامعه‌المصطفی، تبلیغات اسلامی قم، موسسه آقای مصباح و... که طی سال 1400 تا 1404، بودجه‌های پیشنهادی برای مجموع این نهادها بیش از 9 برابر شده است. در واقع نه‌تنها بسیار فراتر از افزایش دستمزدها بلکه حتی از بودجه دولت نیز رشد بیشتری داشته است. سرجمع اینها با صدا و سیما، حدود 11 برابر افزایش بودجه داشته است. اکنون چند پرسش مقدماتی مطرح می‌شود:
1ـ مگر نباید استفاده‌کنندگان از بودجه مردم در برابر عملکرد خود پاسخگو باشند، کدام یک از آنها چنین هستند؟ رییس‌جمهور عملکرد آنها را تایید می‌کند؟
2- علت و منطق افزایش بودجه اینها بسیار بیش از بودجه نهادهای دیگر چیست؟ مثلا چرا وزارتخانه‌های آموزش و پرورش یا بهداشت و درمان یا علوم واجد چنین افزایشی نشده‌اند؟
3- آیا در این سال‌ها، عملکرد آنها بهتر شده است؟ به‌طور قطع نه تنها پاسخ منفی است، بلکه این عملکرد برحسب شواهد عمومی بدتر هم شده است. اگر اینها متولی تقویت دینداری و فرهنگ دینی و نیز تبلیغات رسمی هستند، به‌طور قطع در این مدت سیر منفی داشته‌اند.
4- بالاخره اینکه اغلب اینها به علت وابستگی به درآمدهای عمومی دچار این مشکلات شده‌اند. در حالی که در گذشته و هنگامی که اینها از منابع مردمی و غیردولتی استفاده می‌کردند، در آن زمان موثر هم بودند، از روزی که وابسته به منابع دولتی شدند سیر قهقرایی آغاز شد.
حالا بفرمایید این نوع تقسیم بودجه با کجای نهج‌البلاغه تطابق دارد یا حتی تعارض ندارد؟ این‌گونه رفتار احتمالا همان عوارضی بر نهج‌البلاغه بار خواهد کرد که رفتارهای قبلی بر اسلام و فقه بار کرده است. بهتر بود با شعار نهج‌البلاغه انتخاب نمی‌شدید تا اینکه امروز چنین تصویر مخدوشی از آن ترسیم شود. مردم با این رفتارها بیگانه نیستند ولی‌ ای کاش اعتبار نهج‌البلاغه حفظ می‌شد و چنین ارزان حراج نمی‌شد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1037062/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رویداد بزرگ بانک و بیمه / فینشورتک

افزایش حقوق کارگران به تورم دامن می زند؟

روایت تجارت نیوز از صندوق توسعه ملی که از درآمدهای نفتی خالی شد

سیمئونه: فلیک بزرگترین نقطه قوت بارسلوناست

پایان شایعات لغو دربی؛ شهرآورد پنجشنبه برگزار می‌شود

یونایتد 120 میلیون یورو را دور ریخت

کاپیتان ژاپن و پنالتی تعیین‌کننده؛ هیچ استرسی نداشتم

تشخیص مصدومیت؛ کیمیش فعلا استراحت می‌کند

آزمون ستاره رئال موفقیت‌ آمیز بود

پزشکیان: بهره‌گیری از نیروهای محلی در همه طرح‌های توسعه دریامحور باید در اولویت باشد

عراقچی در نشست شورای شورای حقوق بشر: تحریم‌های دارویی ایران به مردم ایران آسیب زد

ظریف: تسریع در توافق صلح بین ارمنستان و آذربایجان در جهت منافع همه کشورهای منطقه است

نایب رئیس اتاق ایران: استیضاح وزیر اقتصاد هیاهوی سیاسی است

شرکت نمایندگان رهبر انقلاب در مراسم تشییع پیکر شهید سیدهاشم صفی‌الدین

پزشکیان: دولت برای حمایت و تسهیل شرایط فرزندآوری منتظر تصویب یا اصلاح قانون نخواهد بود

فرمانده نیروی زمینی ارتش: اسلحه تمام بومی مصاف در حال جایگزینی با ژ3 است

مراسم بزرگداشت شهید "سید حسن نصراله" در سمنان

ناجی کوچک مادر

سه وعده تا خوشبختی!

سریال «مرهم» در ایام ماه رمضان روی آنتن شبکه دو می‌رود

روایت دردناک گوهر خیراندیش از اتفاقی که در سریال «هیولا» برایش رخ داد

آهنگ «گوی سرگردان» با اجرای دلنشین پارسا خائف

ترانه عاشقانه «منو بارون» با صدای مهدی شکوهی

راهداری: تمامی محور‌های مواصلاتی اصلی کشور باز است

جزئیات جدید از قتل جوان به دست اتباع

خطای رانندگان؛ عامل بیش از نیمی از تصادفات جاده‌ای

کشف جسد یخ‌زده مرد 35 ساله پشت ایستگاه مترو

تهران باز هم تعطیل شد

تاثیر معدل پایه یازدهم بر کنکور حذف شد

برخورد اتوبوس و کامیون 20 کشته و زخمی بر جا گذاشت

کاشی‌نگاره محمد محیط طباطبائی نصب شد

داستانک/ مو سر

خودرو چقدر ارز گرفت؟

تصویب 8.2 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی معتبر تا پایان دی

ایجاد 2.2 میلیون نفر صندلی برای قطارهای نوروز 1404

اعضا جدید هیئت مدیره منطقه آزاد قشم انتخاب شدند

تأثیر استیضاح همتی بر شرایط اقتصادی کشور

مهدی توتونچی: اگر انگیزه مالی ایجاد شود در سایپا میمانم

مهدی توتونچی: کسی نمی تواند بگوید با حضور توتونچی داوری به سود ساپیا بوده است

مهدی توتونچی: چه اشکالی دارد یه مجری مربیگری کند؟

مهدی توتونچی: اگر یک روز قرار شد در لیگ برتر مربیگری کنم به سمت فوتبال نمیروم

مهدی توتونچی: سقف قرارداد در تیم امید سایپا زیر 150 میلیون تومان است

مهدی توتونچی: از حذف تیم ملی جوانان ناراحتم

انتخابات فدراسیون تعویق نمی‌شود

ماموریت تن‌تن در برزیل؛ بازگرداندن ستاره ناراضی

ماشین گلزنی، بهترین خرید قرن اینتر

زنگ خطر؛ یامال با بارسلونا تمرین نکرد

عراقچی: ایران فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای خود را در تحت نظارت NPT انجام می‌دهد

تصاویری از شاهین‌های تهرانی در آسمان منطقه رزمایش ذوالفقار 1403 ارتش

تسلیت ظریف به حسام‌الدین آشنا